Een cv voor je eerste baan maken in 5 simpele stappen

cv-eerste-baan

Het schrijven van een cv voor je eerste baan (zeker als je niet veel werkervaring hebt), lijkt misschien een bittere pil, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Een compleet en professioneel cv dat indruk maakt op recruiters en potentiële werkgevers is geen ‘rocket science’. Je hebt slechts een paar basisprincipes en een goede lay-out nodig om al 1-0 voor te staan op de meeste sollicitanten. Voor beiden aspecten zullen we precies laten zien hoe je het verstandig aanpakt.

De basisprincipes van een goed cv

Het cv is de kern van je sollicitatie. Het geeft recruiters in één oogopslag een beeld hoe geschikt jij bent voor de gezochte functie. Elk cv heeft een bepaalde standaard waar het aan moet voldoen. Als je deze al verkeerd doet, dan kun je die baan wel vergeten. Zorg dat je cv tenminste aan de volgende principes voldoet:

  1. Verplichte informatie en extra onderdelen: De verplichte informatie bestaat uit je persoonsgegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Daarnaast kun je ook nog extra onderdelen toevoegen zoals je hobby’s of bepaalde certificaten. Deze onderdelen zijn optioneel.
  2. Omgekeerd chronologische volgorde: Het is gebruikelijk om de anti-chronologische volgorde (dus beginnen met het meest recente) aan te houden om zo de aandacht te vestigen op recente prestaties en ervaringen.
  3. Geen spelfouten: Er mogen geen spellings- of grammaticale fouten in je cv staan. Dit komt slordig en onprofessioneel over.
  4. Relevant voor de gezochte functie: Het cv moet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.
  5. Overzichtelijk: Gebruik bulletpoints, witregels en een goed lettertype, zodat je cv makkelijk leesbaar is en belangrijke informatie snel gevonden kan worden.
  6. Maak je cv doelgericht: Over het algemeen mag een cv niet langer zijn dan 2 pagina’s. Een grote fout is dat het eerste cv vaak veel te gedetailleerd is. Je wil jezelf natuurlijk zo breed mogelijk positioneren, maar dat maakt het niet bepaald doelgericht. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit dus.

De opbouw en inhoud van je cv

De inhoud van je cv is verdeeld in verschillende (verplichte en optionele) onderdelen. Hierdoor ontstaat er een duidelijke cv-structuur.

Dit is hoe je in 5 stappen een cv voor je eerste baan maakt:

Stap 1. Voeg persoonlijke gegevens toe

De persoonlijke gegevens die sowieso in je cv moeten staan zijn:

  1. Volledige naam
  2. Telefoonnummer
  3. E-mailadres
  4. Adres of woonplaats
  5. Geboortedatum

Informatie zoals je burgerlijke staat, nationaliteit of religie kun je over het algemeen in de meeste gevallen weglaten. Deze nemen alleen maar waardevolle ruimte in beslag. Voeg het alleen toe als het relevant is voor de functie.

Pro tip:

Plaats direct onder je naam de functietitel uit de vacature waar je op solliciteert. Zo laat je zien dat je cv speciaal voor de functie is gemaakt waar je op solliciteert.

Stap 2: Een uniek persoonlijk profiel schrijven

In een persoonlijk profiel beschrijf je kort wie je bent en wat je toegevoegde waarde voor het bedrijf is. Het is raadzaam om een belangrijke prestatie uit je carrière uit te lichten (als dat mogelijk is).

Aangezien het vaak bovenaan het cv staat, wordt dit als eerste gelezen. Daarom is het belangrijk om gelijk de interesse van de lezer te trekken. Het is een perfect onderdeel om wat meer van jezelf en je persoonlijkheid te laten zien. De werkgever wil jou namelijk ook een beetje leren kennen!

Na het lezen van je profielschets moet het volgende voor de recruiter duidelijk zijn:

  • Wie je bent.
  • Wat je sterke punten zijn.
  • Waar je ambities liggen.
  • Welke relevante kennis en vaardigheden jij in huis hebt.
  • Wat jouw affiniteit is met de functie of branche.

Als je dit in je persoonlijk profiel weet te verwerken dan weet je zeker dat je de aandacht hebt gevangen.

Stap 3: Je professionele ervaringen toevoegen

Je werkervaring vormt vaak de kern van je cv. Op basis van je ervaringen kunnen recruiters beslissen of jij de vaardigheden en kwalificaties in huis hebt voor de betreffende functie.

Het is belangrijk dat je geen gaten op je cv hebt die langer zijn dan circa 3 tot 6 maanden. Deze zal je dan goed moeten uitleggen om vooroordelen te voorkomen.

Voor een starter zijn de eerste ervaringen vaak nog vrij schaars. Laat daarom zo gedetailleerd mogelijk zien wat je tot nu toe hebt gedaan en hoe dit relevant is voor de betreffende baan. Als je gaat werken als salesmedewerker zal het niet relevant zijn dat je vroeger een krantenwijk hebt gehad. Dat kun je dan weglaten van je cv. Probeer zo goed mogelijk naar al jouw eerdere ervaringen te kijken en te bedenken: “Hoe kan ik dit gebruiken in mijn nieuwe functie?”.

Pro tip:

Benoem ook zeker grote prestaties en resultaten als dit mogelijk is. Meetbare prestaties zijn het best. Als je bijvoorbeeld kunt benoemen dat dankzij jouw taken de efficiëntie van een bepaald bedrijfsproces met 15% is gestegen, dan maakt dit natuurlijk veel meer indruk dan wanneer je alleen schrijft dat je verantwoordelijk was voor het verbeteren van de efficiëntie.

Weet je trouwens zeker dat je geen relevante werkervaringen hebt? Denk aan:

Deze kun je eventueel ook allemaal in aparte rubrieken vermelden.

Stap 4: Voeg je opleidingen toe

Veel sollicitanten die een cv voor een eerste baan maken, kiezen er ook voor om opleidingen boven de werkervaring te zetten. Dit zal afhankelijk zijn van hoeveel (relevante) werkervaring jij hebt. Als je het gevoel hebt dat je opleidingen belangrijker zijn dat je huidige werkervaringen, zet dan je opleidingen zeker boven je werkervaring. Als regel geldt: “Zet het belangrijkste bovenaan in je cv”.

Daarnaast kun je ook wat dieper ingaan op je gevolgde opleiding. Wat heb je geleerd, welke projecten heb je gedaan, wat waren je specialisaties, etc?

Ook buitenlandervaring op je cv doet het altijd er goed voor een eerste baan.

Stap 5: Zet zowel harde- als zachte vaardigheden in je cv

Harde vaardigheden zijn vaak functie-specifiek en kunnen worden aangeleerd. Denk aan het besturen of bedienen van bepaalde machines. Zachte vaardigheden (of soft skills) worden ook wel ‘people skils’ genoemd. Denk aan kunnen samenwerken en een goed aanpassingsvermogen hebben. Je hebt beiden soorten vaardigheden nodig om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Zet daarom ook beiden soorten vaardigheden op je cv, zodat je als een zo compleet mogelijke sollicitant overkomt.

Voorbeeld: cv voor je eerste baan

Hieronder hebben we een voorbeeld-cv van een een sollicitant opgenomen die gaat solliciteren voor zijn eerste baan. Deze kun je gebruiken voor het opstellen van je eigen curriculum vitae. Als je een stapje voor wil op de concurrenten, gebruik dan een cv-template die is ontwikkeld door carrière-experts.

De vormgeving van je eerste cv

Je kunt je cv iets meer structuur en duidelijkheid geven door met bepaalde visuele elementen te spelen. Maar ga zeker niet overboord. Het is prima om wat te spelen met de kleuren in je cv, maar gebruik het spaarzaam. Je zou bijvoorbeeld de kleur van het bedrijf kunnen gebruiken waar je solliciteert. Gebruik een goed leesbaar lettertype, zoals Arial of Calibri.

Ook kun je enkele belangrijke zinnen of zinsdelen uit je cv vetgedrukt maken. Hiermee vestig je direct de aandacht op het allerbelangrijkste uit je cv. Zo maak je het leven van een recruiter ook makkelijker.

Onderzoek de branche waarin je solliciteert

Veel professionals die al enkele jaren werkervaring hebben, zijn vaak goed bekend met de vereisten voor bepaalde banen binnen een vakgebied. Je zou allereerst op internet wat meer informatie kunnen zoeken over de betreffende branche waarin je solliciteert om wat meer te weten te komen. Nog beter zou zijn om iemand te spreken die in een soortgelijke functie werkt als waar jij graag in zou willen werken. De beste plaats om met die mensen te linken is natuurlijk LinkedIn. Stuur ze een connectieverzoek en vraag of je ze 5 of 10 minuten mag bellen of een aantal vragen mag sturen. Je mag als starter best een beetje brutaal zijn 😉.

Vraag feedback aan familie en vrienden

Veel kandidaten die een cv voor hun eerste baan maken zijn vaak nog redelijk onzeker. Dat is volkomen logisch. Hoe banaal het ook is, het beste advies dat we je kunnen geven is: oefenen, oefenen, oefenen.

Maak meerdere cv’s. Experimenteer eens met onze cv-formats en vraag aan familie of vrienden om je cv te beoordelen. Verwerk vervolgens de feedback en bekijk waar je jouw cv kan verbeteren.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.