Buitenlandervaring op je cv: profiteer van unieke ervaring

buitendlandervaring-cv

Buitenlandervaring op je cv kan jou nét dat streepje voor geven dat je nodig hebt ten opzichte van andere kandidaten. Waarom? Maanden (of misschien zelfs jaren) heb je in een andere cultuur geleefd, heb je nieuwe vaardigheden en werkmethodes ontwikkeld en ben je geconfronteerd met andere normen en waarden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Recruiters hechten waarde aan sollicitanten die deze sprong hebben durven wagen. In deze blog geven we je tips hoe je internationale ervaring op je cv kunt vermelden.

Waarom buitenlandervaring op je cv een groot pluspunt is

Recruiters en potentiële werkgevers zien in dat jongeren met buitenlandervaring flexibeler en veelzijdiger zijn. Ze hebben zich staande weten te houden in totaal andere culturen. Wellicht heb je wel een hele nieuwe taal geleerd die je nu zo goed als vloeiend kunt spreken. Daarnaast kun je ook dingen geleerd hebben die je kan onderscheiden van andere sollicitanten. Aarzel dan niet om deze hard skills en soft skills in je cv te vermelden.

Buitenlandervaring op je cv geeft in ieder geval aan dat je de volgende persoonlijke eigenschappen bezit:

 • Aanpassingsvermogen
 • Communicatieve vaardigheden
 • Taalvaardigheden
 • Organisatorische vaardigheden
 • Zelfvertrouwen
 • Flexibiliteit
 • Openheid
 • Uit je comfortzone gaan
 • Autonomie
 • Nieuwsgierigheid
 • Onafhankelijk

Zorg dat je internationale ervaring aansluit bij de gezochte functie

Als je werkervaring in het buitenland hebt opgedaan, dan staat dit natuurlijk geweldig op je cv. Echter, als de internationale werkervaring die je hebt opgedaan totaal niet relevant is voor de gezochte functie, dan is dit waarschijnlijk niet het vermelden waar. In ieder geval niet bij het onderdeel werkervaring.

Hoe beter je buitenlandervaring aansluit bij de gezochte functie, hoe groter de kans is dat je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Simpele vakantiereizen hebben geen enkele toegevoegde waarde voor je cv, omdat ze niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Wat voor soort buitenlandervaring kun je in je cv benoemen?

Niet al je buitenlandervaring hoort dus thuis op je cv. Dit zijn een aantal voorbeelden van buitenlandervaring die het vermelden waard zijn:

 • Semester in het buitenland gevolgd
 • Stages in het buitenland
 • Taalreizen
 • Reizen & werken
 • Werkervaring in het buitenland
 • Vrijwilligerswerk
 • Zakenreis

Waar zet je buitenlandervaring op je cv?

Er zijn verschillende plekken mogelijk waar je buitenlandervaring in je cv kan opnemen. Dit heeft vooral te maken met het soort buitenlandervaring dat je hebt opgedaan. Dit zijn je mogelijkheden:

 • Persoonlijk profiel: In het persoonlijk profiel vertel je wat meer over jezelf. Als jouw buitenlandervaring onderdeel uitmaakt van je identiteit (bijvoorbeeld vanwege een langdurig verblijft of omdat je er hebt gewoond), dan kun je dit extra uitlichten in je profielschets.
 • Werkervaring: Heb je daadwerkelijk gewerkt in het buitenland? Dan hoort dit thuis bij het onderdeel werkervaring op je cv. Je vermeldt dat de gegevens die je normaal gesproken ook zou vermelden. Dus een functietitel, datum, plaats en een omschrijving.
 • Opleidingen: Als je gestudeerd hebt of een stage hebt gevolgd in het buitenland, dan hoor je dit te vermelden onder het kopje Opleidingen.
 • Stages: Als je de stage extra wil uitlichten omdat je bijvoorbeeld starter bent of weinig werkervaring hebt, kun je er ook voor kiezen om de stage in een apart kopje te vermelden.
 • Talenkennis: Als je vrijwillig een jaar in het buitenland hebt gereisd zonder te werken maar wel een vreemde taal hebt geleerd, dan kun je dit bij je Talenkennis benoemen.
 • Vrijwilligerswerk: Heb je gewerkt voor een stichting of een andere vorm van vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan, dan zet je dit vaak in een apart kopje.
 • Apart kopje "Buitenlandervaring": Heb je een reis gemaakt of een uitwisseling gedaan en wil je deze graag onder de aandacht brengen van een recruiter? Dan kun je daarvoor het beste een apart kopje met "Buitenland ervaring" voor maken. Let wel op dat je alleen relevante vaardigheden en ervaringen benoemt voor de gezochte functie. Dat je een leuke vakantie hebt gehad dat interesseert een recruiter niet zoveel.

Voor elk van bovenstaande opties zullen we in de volgende alinea een voorbeeld geven.

Hoe vermeld je buitenlandervaring op je cv?

Er zijn dus eigenlijk 5 mogelijkheden op buitenlandervaring op je cv te vermelden. Hieronder werken we voor elke optie een voorbeeld uit om je een idee te geven hoe het er in de praktijk uit kan komen te zien.

1. Buitenlandervaring vermelden bij je persoonlijk profiel

Als je ervoor kiest om buitenlandervaring in je persoonlijk profiel op te nemen, is het altijd belangrijk dat je benoemt wat je precies geleerd hebt van de ervaring. Alleen aangeven dat je in het buitenland hebt verbleven zegt niet zoveel. Recruiters en werkgevers zijn geïnteresseerd in wat je hebt geleerd en bereikt.

Ik ben een gedreven en resultaatgerichte sales manager met een bewezen staat van dienst in het opbouwen en managen van goedlopende Sales Teams. Door mijn buitenlandervaring in onder andere Berlijn en Spanje heb ik geleerd om efficiënt en effectief te communiceren met verschillende culturen en markten. Ik weet zeker dat ik mijn expertise en ervaring kan inzetten bij [bedijfX] om succesvolle verkoopresultaten op te zetten en behalen.

2. Buitenlandervaring bij je Werkervaring

Als je hebt gewerkt in het buitenland, dan hoort dit thuis onder je werkervaring. In dit geval is het handig om bij je functietitel en de organisatie waar je gewerkt hebt al gelijk te benoemen dat je deze ervaring in het buitenland hebt opgedaan.

Marketing Analyst, Edward Jones Financial, New York

augustus 2020 - september 2022

 • 2 jaar ervaring opgedaan met internationale marketing in New York. Hierbij bewezen successen geboekt bij het opstellen en uitvoeren van marketingstrategieën voor het verhogen van naamsbekendheid en omzetgroei.
 • Diverse splittest campagnes gedraaid die geresulteerd hebben in 15% stijging in het conversiepercentage.

3. Buitenlandervaring bij het kopje Opleidingen

Minor: International Business, MDX, Ierland (Dublin)

februari 2021 - september 2021

 • Kennis gemaakt met verschillende aspecten van bedrijfsvoering op internationaal niveau.
 • Internationale markten, trends en culturen onderzocht.
 • Geleerd hoe je strategieën en business modellen kan gebruiken voor internationale bedrijfsvoering.

4. Stage in het buitenland

Soms kiezen studenten ervoor om een stage in het buitenland te volgen. Zeker voor starters op de arbeidsmarkt is het waardevol om dit onder het kopje "Stages" extra uit te lichten en aan te geven wat je allemaal gedaan en geleerd hebt. Dat kan er als volgt uitzien:

Grafisch Designer, Synoptik (Denemarken)

september 2022 - februari 2023

 • Allerlei diverse uitingen ontwikkeld en vormgegeven (flyers, brochures & online media).
 • Samenwerken met klanten en medewerkers om grafische elementen te bepalen en ontwikkelen.

5. Buitenlandervaring vermelden bij je Talenkennis

Als je in een bepaalde vreemde taal een alledaags gesprek kunt voeren, dan is dit voldoende om deze taal op je cv te vermelden. Het kan zijn dat je in het buitenland hebt gewoon, gereisd of gewerkt. Je kunt dan bij je Talenkennis aangeven dat je in het buitenland hebt verbleven.

Talen

 • Nederlands (moedertaal)
 • Engels (vloeiend)
 • Spaans (vloeiend) - Eén jaar in Spanje gewoond en gewerkt.

Of:

Talen

 • Taalreis gemaakt naar Rome. 4 uur per dag Italiaans geleerd gedurende een traject van 12 weken.

6. Buitenlandervaring bij het onderdeel Vrijwilligerswerk toelichten

Vrijwilligerswerk kan ook een mooie ervaring in het buitenland zijn. Daarnaast heeft vrijwilligerswerk op je cv nog de nodige andere voordelen. Zo laat het onder andere zien dat je maatschappelijk betrokken bent. Als je iets waardevolle vrijwilligerswerk hebt gedaan (of dit nou in het buitenland is geweest of niet), dan hoort dit thuis in een apart sectie genaamd "Vrijwilligerswerk". Dit zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:

Vrijwilliger, Stichting help een kind, Zuid-Afrika

mei 2022 - december 2022

 • Deelgenomen en bijgedragen aan een groot vrijwilligersproject in Zuid-Afrika waarbij ik kinderen heb geholpen met hun studie.
 • Kinderen in Zuid-Afrika begeleid met diverse sport- en recreatieactiviteiten.

7. Buitenlandervaring onder een apart kopje

Tot slot, als je van mening bent dat je ervaring in het buitenland goed is voor je cv, maar deze niet echt thuishoort in een van de bovenstaande opties, dan kun je er ook nog altijd voor kiezen om een apart kopje te maken op je cv. Deze kun je bijvoorbeeld "Buitenlandervaring" noemen. Daaronder kun je een aantal opsommingstekens opnemen met wat je allemaal gedaan en geleerd hebt. Onthoud wel dat dit relevant moet zijn voor de gezochte functie.

Meest gestelde vragen omtrent buitenlandervaring beantwoord

Kun je ook een uitwisseling op je cv vermelden?

Een uitwisseling kun je op je cv vermelden als je weinig werkervaring hebt of een starter bent. Als je al enige tijd bezig bent met je carrière zullen recruiters meer geïnteresseerd zijn in je werkervaring. Een uitwisseling op je cv laat zien dat je buiten je comfortzone durft te stappen en je hebt kunnen aanpassen in een andere cultuur. Deze vaardigheden kunnen aantrekkelijk zijn voor potentiële werkgevers.

Is een reis op je cv ook het vermelden waard?

Een reis op je cv kan waardevol zijn om te benoemen, mits het relevant is voor de gezochte functie (bijvoorbeeld voor een baan in de toerisme-industrie). Voor een reis maak je vaak een apart onderdeel aan in je cv genaamd "Buitenlandervaring". Benoem wat je geleerd hebt tijdens je reis en hoe deze vaardigheden je kunnen helpen in de baan waarop je solliciteert.

Conclusie en ons advies

 • Buitenlandervaring op je cv toont een aantal belangrijke soft skills aan.
 • Buitenlandervaring kan goed staan op je cv, mits het wel enigszins aansluit op de gezochte functie.
 • Niet alle buitenlandervaring is het vermelden waard. Bedenk dat het toegevoegde waarde moet bieden op je cv. Wat heb je geleerd en wat heb je gedaan?
 • Waar je ervaring in het buitenland op je cv moet zetten, hangt af van het soort ervaring.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.