Personalia op je cv: Welke gegevens wel en niet vermelden?

personalia-op-cv

In jouw zoektocht naar een baan is het belangrijk jezelf op de best mogelijke manier te presenteren aan recruiters. Een goed cv is dus onmisbaar. Maar wat moet je precies vermelden als het gaat om personalia op je cv? Welke informatie is relevant? En wat moet je juist weglaten? We geven je tips over hoe je jouw personalia professioneel kunt vermelden. We laten je ook zien wat recruiters belangrijk vinden als ze naar je personalia kijken en hoe je je kunt onderscheiden van andere sollicitanten.

Waarom je personalia onmisbaar is

Recruiters kijken naar je personalia om een eerste indruk te krijgen van wie je bent. Dan vindt er meteen ook een eerste schifting plaats: ben je in principe geschikt voor de functie waarvoor je solliciteert? Ook zal de recruiter kijken naar je geboortedatum (heb je de juiste leeftijd?) en eventueel naar je nationaliteit (kom je in aanmerking voor een visum bijvoorbeeld?).

Daarnaast zal de recruiter kijken naar je LinkedIn-profiel of andere social media om een beter beeld te krijgen van wie je bent en wat je doet. Speciale aandacht krijgt vervolgens dan jouw professionele ervaring, opleiding en vaardigheden om te zien of je geschikt bent voor de functie waarvoor je solliciteert. Kortom, recruiters zullen eerst naar je personalia kijken om een zo een goede eerste indruk te krijgen van wie je bent.

Verplichte basis personalia op je cv

Dit zijn de essentiële persoonlijke gegevens die altijd op je cv moeten staan:

1. Volledige naam

Begin bovenaan je cv met je voor- en achternaam. Gebruik geen afkortingen of initialen. Als je een ongebruikelijke naam of een buitenlands klinkende naam hebt (en geen foto op je cv hebt staan), zet dan "(M)" of "(V)" achter je naam. Deze toevoeging stelt een recruiter of potentiële werkgever in staat om later een correcte aanhef te gebruiken via de verdere correspondentie.

2. Adresgegevens

Vermeld je volledige adres, inclusief postcode en woonplaats. Werkgevers zijn niet zo geïnteresseerd waar jij woont, maar wel hoe ver je van het betreffende bedrijf woont. Ze zullen je adres dus gebruiken om onder andere uit te rekenen wat de eventuele reiskostenvergoeding zal worden.

Als je liever niet je volledige adres wil vermelden, dan is alleen een woonplaats vaak ook voldoende.

3. Telefoonnummer

Zorg ervoor dat je contactgegevens correct zijn. Een fout mobiele telefoonnummer of emailadres – of met een tikfout – is killing. Het is niet alleen erg slordig, het kan ervoor zorgen dat een recruiter niet met je in contact kan komen.

Daarnaast hebben ongeveer 10% van de mensen dyslexie. Als er een reeks van 10 cijfers achter elkaar staat, dan heeft gemiddeld gezien 10% van de recruiters daar dus last van. Wij adviseren daarom altijd om per 2 of 4 cijfers even een spatie te geven. Dat maakt het net wat makkelijker leesbaar.

Dus:

(06) 23 24 30 72

In plaats van:

0623243072

4. Professioneel e-mailadres

Gebruik altijd een professioneel e-mailadres op je cv. Een professioneel emailadres is bijvoorbeeld je voornaam en achternaam geschreven in plaats van een afkorting of naam die niet serieus overkomt.

Veel jongeren gebruiken een alias op internet. ‘Babbelkoning’ is misschien grappig als je je mening geeft op Nu.nl, maar babbelkoning@gmail.com op je cv doet de wenkbrauwen fronzen bij elke recruiter. Blijf te allen tijde professioneel en zakelijk.

5. Geboortedatum

Recruiters mogen weliswaar niet selecteren op leeftijd, maar ze doen het wel, al is het alleen al om de ‘balans in het team’ te garanderen. Daarom adviseren we altijd je geboortedatum te vermelden.

Gebruik ook deze volgorde zoals we die hierboven gebruikt hebben. Dit is de meest gangbare volgorde van je persoonsgegevens.

Pro tip:

Gebruik altijd een formele, zakelijke toon in je cv (daar hoort niet bij hoeveel kinderen je hebt bijvoorbeeld).

Persoonsgegevens in het cv: voorbeeld

Je kunt het kopje op je cv verschillende namen geven, zoals:

 • Personalia
 • Persoonlijke gegevens
 • Persoonsgegevens
 • Over mij

Het maakt niet zoveel uit welke term je gebruikt. Ze zijn allemaal gangbaar.

Op je cv kan het er als volgt uitzien:

Personalia

Naam: Vivian van Lienden
Adres: Wolfsputterbaan 12, 5709 AD, Helmond
Telefoonnummer: +316 1238 2353
E-mailadres: v.lienden@gmail.com
Geboortedatum: 06-05-1990

Voorbeeld personalia op het cv

Optionele persoonlijke gegevens die soms relevant zijn

Naast de verplichte persoonlijke informatie, kun je ook optionele gegevens toevoegen die relevant zijn voor de functie of specifieke vacature waarop je solliciteert. Het zijn extra persoonlijke gegevens waarmee jij je kan onderscheiden van andere kandidaten.

1. Geboorteplaats

Over het algemeen vermeld je eigenlijk nooit je geboorteplaats, tenzij het je juist een streepje voor kan geven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de functie waarop je solliciteert specifieke kennis van een bepaald gebied vereist. Dit kan zijn als je bijvoorbeeld als toergids wil werken, maar ook als je als import-export manager aan de slag wil en je bent bijvoorbeeld geboren in China maar woont in Nederland.

2. Burgerlijke staat

Het vermelden van je burgerlijke staat zal in veel gevallen leiden tot vooroordelen en kun je om die reden dus beter niet vermelden op je cv. Solliciteer je echter in de kinderopvang en ben je zelf getrouwd met kinderen, dan kan het juist relevant zijn om je burgerlijke staat aan je cv toe te voegen.

Verwar de burgerlijke staat overigens niet met de burgerlijke stand. De burgerlijke stand is een register waarin gegevens van de inwoners worden bijgehouden binnen een gemeente. De burgerlijke staat is de formele positie van een persoon in relatie tot het huwelijk.

3. Nationaliteit

Net als bij burgerlijke staat kan het vermelden van je nationaliteit vooroordelen veroorzaken. Er zijn echter wel degelijk een aantal situaties waarin het nuttig is om het op je cv te zetten. Bijvoorbeeld als je een buitenlands klinkende naam hebt maar in Nederland geboren bent. Of juist als je solliciteert op functies in het Buitenland, bij een internationaal bedrijf of als je de taal uit je thuisland nodig denkt te hebben in je nieuwe functie.

4. Rijbewijs

Zet je rijbewijs op je cv als je veel moet reizen voor je werk, als je chauffeur bent of als het bedrijf waar je wil gaan werken moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. In alle andere gevallen hoef je je rijbewijs niet te vermelden.

5. Functietitel

Wij zijn er altijd voorstander van om de beoogde functietitel in je cv te zetten. Pak de functietitel uit de vacature. Veel bedrijven hanteren verschillende namen voor functies, denk aan "programmeur", "softwareontwikkelaar" en "developer". Door de exacte functietitel te pakken, laat je zien dat je het jargon van het bedrijf snapt.

6. Foto

Je personalia geven de recruiter dus inzicht in ‘wie je bent’. Daar hoort een goede foto bij. Kies een foto waarbij je professioneel overkomt (geen vakantiekiekje in korte broek en zonnebril) en zorg dat de foto scherp is. Je kunt een app gebruiken op je smartphone, waarmee je de achtergrond vaag maakt – dat ziet er superstrak uit!

Personalia die je niet moet vermelden

De inhoud van een goed curriculum vitae is in de loop der tijd flink veranderd. Vroeger was het verplicht om je burgerlijke staat op je cv te vermelden, terwijl dit tegenwoordig enkel toegevoegd dient te worden als het in je voordeel kan werken. Dit zijn persoonlijke gegevens die niet in het cv thuishoren:

 • Geslacht
 • Doopnamen
 • Geloofsovertuiging of religie
 • Politieke voorkeur
 • Ras of etniciteit
 • Seksuele geaardheid
 • Salarisinformatie
 • BSN-nummer

Dit zijn vrijwel allemaal voorbeelden van personalia die niks zeggen over hoe goed iemand zijn werk kan uitvoeren. Ook zijn het gegevens die discriminatie en vooroordelen kunnen veroorzaken. Zet ze dus niet op je cv.

Voeg relevante sociale profielen toe aan je personalia

Voeg relevante social media links toe aan je cv, zoals je LinkedIn-profiel of een persoonlijke website. Dit kan een recruiter helpen om een beter beeld te krijgen van wie je bent en wat je doet. Met een persoonlijke website (uniek) scoor je beter dan met een LinkedIn-profiel (heeft iedereen).

Op internet koop je voor een paar tientjes een professioneel format dat je zelf kunt vullen met tekst en foto’s. Kost wat tijd, maar is dé kans om jezelf te onderscheiden en in de schijnwerpers te zetten.

Hoe vermeld je jouw personalia op je cv?

Als je eenmaal duidelijk hebt welke gegevens je in je cv wil vermelden, moet je ze op een prominente plek in je cv toevoegen. De voorkeur is om ze bovenaan je cv te zetten. Wees kort, bondig, professioneel en concreet.

Breng overzicht aan in je personalia door kopjes te maken of pictogrammen toe te voegen. Dit voorkomt dat het één brei van gegevens wordt die lastig te interpreteren zijn.

Persoonlijke gegevens op het cv voorbeeld

Nieuwe trend: persoonsgegevens met QR-code

Een moderne cv-trend is om een link bij je personalia op te nemen middels een QR-code op je cv die verwijst naar bijvoorbeeld een sollicitatievideo. Hier kun je vervolgens veel persoonlijker jezelf voorstellen en vertellen over je motivatie en passie.

Extra tips voor het vermelden van personalia op je cv

 1. Zorg ervoor dat je je personalia consistent vermeldt op al je sollicitatiedocumenten, zoals je cv en motivatiebrief. Zorg ook dat de informatie op Facebook, Instagram en LinkedIn identiek zijn aan die in je cv.
 2. Zet je personalia bovenaan je cv, zodat ze snel te vinden zijn. En zet alles duidelijk onder een kop ‘Personalia’.
 3. Gebruik een duidelijk lettertype en zorg ervoor dat je personalia goed leesbaar zijn.
 4. Vermeld je personalia alleen als je ze ook daadwerkelijk wilt delen. Als je bijvoorbeeld liever niet wilt dat je adres op internet staat, vermeld het dan niet op je cv.
 5. Gebruik geen afkortingen of initialen voor je naam. Gebruik je volledige voornaam en achternaam.
 6. Soms is het handig om je geslacht op je cv te vermelden, bijvoorbeeld als je solliciteert op de vacature ‘vrouwelijke acteur’ of ‘vrouwelijk fotomodel’. Soms wordt er specifiek gevraagd om een man of vrouw, omdat de werkgever meer diversiteit in z’n organisatie wil – in dat geval vermeld je wel je geslacht in je cv. Maar in principe heeft iedereen – ongeacht je gender – recht op een baan. De Algemene Wet Gelijke Behandeling eist dat een werkgever jou niet discrimineert op basis van geslacht (en niet op basis van godsdienst, politieke voorkeur, nationaliteit en ras).
 7. Zit je middenin een geslachtsverandering? Vermeld dit niet onder ‘personalia’, omdat het je werkgever niets aangaat – het zegt immers niets over hoe jij straks je werk doet. Laat het achterwege.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.