Creatief cv voor 2023: gratis templates, voorbeelden en tips

Als je een cv maakt voor je droombaan wil je natuurlijk dat deze opvalt bij potentiële werkgevers. Maar hoe doe je dat tussen de gigantische stapel? Jouw antwoord is een creatief cv. Bekijk hieronder onze creatieve cv-templates en waardevolle tips.

Waarom een creatief cv?

Allereerst is een creatief cv maken een goed idee als je solliciteert op een creatieve functie. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om een creatief cv-template te gebruiken bij functies waarvan je weet dat er veel op gesolliciteerd wordt en je dus veel concurrentie hebt. Als kandidaat spring je er dan met je curriculum vitae direct uit en weet je zeker dat hij bij de juiste persoon onder de aandacht komt.

Daarnaast laat je jouw toekomstige werkgever zien dat je tijd in je cv gestoken hebt en dat je het belangrijk vindt om moeite te doen voor je droombaan. Dat je écht graag wilt werken bij de betreffende organisatie.

Is een creatief cv altijd een goed idee?

Nee, een creatieve cv is niet altijd een goed idee. Soms is een modern cv of een professioneel cv beter. Voordat je begint is het verstandig na te denken in hoeverre dit past bij de baan waarop je solliciteert. Solliciteer je op een creatieve baan in een creatieve sector? Pak dan helemaal uit. Vooral binnen creatieve beroepen zoals grafisch vormgever, fotograaf of in de media en entertainment is dit een échte ’must’. Ook onderzoek toont aan dat creatieve cv's meer baankansen opleveren.

Is creativiteit in je nieuwe baan of de branche waarin je wilt werken niet zo belangrijk? Solliciteer je bijvoorbeeld op een formele functie in een conservatieve werkomgeving (denk aan een functie bij een bank of notariskantoor.)? Weet dan dat werkgevers een meer formeel en professioneel cv verwachten!

Daarnaast maak je alleen een creatief cv als het bij je past. Niet alleen bij je ervaring en vaardigheden, maar ook bij jouw persoonlijkheid. Als jij een filmpje opneemt en je hier van tevoren al de kriebels van krijgt is er maar 1 simpel antwoord; doe het niet! Je ongemakkelijkheid straalt er dan vanaf en dat doet juist geen goed aan je sollicitatie. Maak in dat geval gewoon een simpel cv.

Het nadeel van creatieve cv's

Het maken van een creatief cv kost meer tijd dan een standaard cv. Een standaard cv heb je vaak al klaarliggen en kun je met een aantal kleine wijzigingen naadloos laten aansluiten op de functie waarop je solliciteert. Met een creatief cv is dit iets lastiger. Weeg daarom altijd goed af of de tijd die je in je curriculum vitae steekt op kan tegen hoe graag je de baan wilt. Pak alleen uit voor een functie die je op het lijf geschreven is. Zo voorkom je dat je aan elke sollicitatie die je doet veel tijd kwijt bent.

Een ander nadeel van een creatief cv is dat je te ver kunt gaan. In je enthousiasme of omdat je het doel van je cv uit het oog verliest. Je gaat te ver als:

  • De informatie op je cv niet meer te overzien is.
  • Je te jolig overkomt bij een serieuze vacature.
  • Je cv helemaal niet aansluit bij de organisatie.

Wat is er anders aan een creatief cv?

Meestal valt de vormgeving van een creatief cv direct op. Denk aan een andere indeling en het gebruik van kleur. Soms is zelfs de hele vorm van het cv anders. Zo heeft ooit een sollicitant zijn cv op een taart afgedrukt en deze naar het hoofdkantoor van Nike gestuurd (bron). Kies je voor zo’n vorm van een creatief cv, zorg dan ook altijd dat je een printbare versie van jouw cv meestuurt. Handig voor het voeren van een sollicitatiegesprek.

Maak je gebruik van kleur in jouw creatieve cv? Neem dan een kijkje op de website van de werkgever. Dit is natuurlijk altijd een goed idee bij het maken van een modern cv. Omdat je zo meer te weten komt over het bedrijf, waar ze voor staan en wat ze belangrijk vinden. Als de kleuren van jouw creatieve cv dan ook nog eens aansluiten bij de look en feel van het bedrijf ben je helemaal op de juiste weg!

Een goed begin is het halve werk

Op onze website vind je talloze creatieve cv-templates. Een standaard cv is hiermee voorgoed verleden tijd. Je hoeft geen grafisch vormgever te zijn om een origineel cv op te stellen.

We geven je graag wat inspiratie om aan de slag te gaan. Maak bijvoorbeeld van je cv een verpakking die je ook daadwerkelijk in elkaar kunt zetten. Of een eigen website met hierop je portfolio. Eventueel kun je een QR-code aanmaken die je in de mail zet (of zelfs een QR-code op je CV opnemen). Deze verwijst je potentiële werkgever direct door naar je eigen website. Wat je ook doet; maak het niet té. Als je cv opvalt, betekent het nog niet per se dat het ook 'goed' is. Uiteindelijk moet ook een creatief cv een goede inhoud hebben en overzichtelijk zijn.

Hieronder vind je nog meer ideeën om jouw standaard cv om te toveren in een creatief cv!

  • Solliciteer je op een functie als kok? Maak je cv in de vorm van een menukaart.
  • Solliciteer je op een functie in de media? Maak van je cv een flitsende video! Of maak een eigen Instagramprofiel waarop je jezelf presenteert.
  • Solliciteer je op een functie als grafisch vormgever? Maak van je cv een aansprekende poster of een infographic cv.
  • Solliciteer je op een functie als journalist? Maak je cv in de vorm van een krantenartikel, persbericht of glossy magazine.
  • Solliciteer je op een functie als online marketeer? Zet je cv in de vorm van Google zoekresultaten of een social media-advertentie.
  • Solliciteer je op een functie in toerisme? Wat dacht je van een cv in de vorm van een reisbrochure?

Wat je van bovenstaande voorbeelden moet realiseren, is dat je voor jouw eigen branche moet gaan nadenken of je iets leuks kan verzinnen. Probeer iets te bedenken wat betrekking heeft op jouw vakgebied wat je kunt omgieten in een creatief cv.

De inhoud is belangrijker dan de vorm

De inhoud is altijd belangrijker dan de vorm. Hoeveel werk je er ook van maakt! Zorg ervoor dat snel duidelijk is waarom jij geschikt bent. Het is niet de bedoeling dat je potentiële werkgever hier om moet gaan zoeken. Dat hij moeite moet doen om je cv te ontcijferen. Dit bereik je door een goede indeling te gebruiken. Zo is snel helder en duidelijk wat jij te bieden hebt!

Denk niet te moeilijk

Want uiteindelijk draait ook een creatief cv alsnog om je opleidingen en werkervaring. Wat je hebt gedaan en waar je goed in bent. Zie een creatief cv als een ondersteuning van de inhoud die je te bieden hebt. Iets waardoor je opvalt in die soms gigantische stapel met sollicitanten, niks meer en niks minder. Zorg er altijd voor dat de eigenschappen of sterke punten die je laat zien met je creatieve cv aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Veel plezier!

Creatieve cv-voorbeelden

Inspiratie nodig? Bekijk ook eens onze cv-voorbeelden. Bedenk wel dat een creatieve cv-template niet per se 'genoeg' zal zijn om uit te blinken. De inhoud moet ook sterk zijn.