50+ Originele Hobby's en Interesses op je cv om op te vallen

hobbys-en-interesses-op-cv

Naast professionele vaardigheden, is het ook belangrijk om in je cv persoonlijke interesses en hobby's te vermelden. We geven je tips over hoe je je hobby's kunt vermelden in je cv, zodat je een positieve indruk maakt en jezelf onderscheidt van andere sollicitanten.

Wanneer voeg je hobby's en interesses toe aan je cv?

Een curriculum vitae (cv) is een document waarin je jezelf presenteert aan toekomstige werkgevers. Het is een kans om te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Een belangrijk onderdeel van je cv zijn je hobby's en interesses. Deze kunnen namelijk veel over jou vertellen en helpen om jezelf te onderscheiden. Wij vinden het daarom altijd verstandig om het aan je cv toe te voegen. Het is echter geen verplichting.

Als ervaren professional met 15+ jaar ervaring voegen hobby's en interesses waarschijnlijk een stuk minder toe dan wanneer je pas bent afgestudeerd en jezelf nog moet bewijzen. Ook als ervaren professional kan het echter van toegevoegde waarde zijn. Bepaal voor jezelf of je het nuttig vindt om ze toe te voegen.

Wanneer zet je geen hobby's op je cv?

Bedenk bij het vermelden van hobby's en interesses altijd wat ze over jou als persoon zeggen. Zo zullen hobby's van extreme sporten (waarbij het risico op ongevallen groot is) het waarschijnlijk minder goed doen. Een potentiële werkgever wil zeg geen zorgen hoeven maken dat je een ongeval krijgt en niet kan werken.

Uiteraard zijn er nog wel meer situaties te bedenken waarop het vermelden van een hobby of interesse op je cv wellicht niet zo'n goed idee is. Dit is wanneer je geen hobby's op je cv vermeldt:

  • Als het geen relevante hobby is voor de functie: Als je solliciteert op een functie als Accountant, dan voegt het weinig toe dat je het leuk vindt om in de keuken te staan.
  • Wanneer de betreffende hobby niet professioneel is: Als je pikante hobby's of andere interesses hebt die niet gepast zijn om te vermelden, dan kun je ze beter weglaten. Denk aan gokken, gevaarlijke activiteiten of gewelddadige interesses.
  • Als de hobby je politieke voorkeur prijsgeeft: Je weet niet of een werkgever het eens is met jouw overtuigingen en je wil vooroordelen voorkomen. Hetzelfde geldt ook voor je geloofsovertuiging.
  • Er is weinig ruimte op je cv: Je moet je cv vullen met zoveel mogelijk relevante informatie. Leg de nadruk op je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Als er ruimte over is kun je hobby's of interesses vermelden.

Welke hobby's zet je op je cv?

Ten eerste is het belangrijk te overwegen welke hobby's je opneemt in je cv. Het is niet nodig om al je hobby's te vermelden – kies relevante hobby's die het beste aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Bijvoorbeeld:

  • Als je solliciteert voor een functie als marketingmedewerker, kun je hobby's vermelden die te maken hebben met creativiteit, zoals schilderen of muziek maken.
  • Als je solliciteert voor een functie als accountant, kun je hobby's vermelden die te maken hebben met cijfers en organisatie, zoals bridge of wiskunde.
  • Als je solliciteert voor een baan in de Artificial Intelligence, spreekt het in je voordeel als je vermeldt dat je in je vrije tijd bijvoorbeeld spelletjes en puzzels ontwikkelt. Misschien heb je ze wel aangeboden aan een verzorgingstehuis, waar elke dag tientallen ouderen een leuke tijd hebben met jouw puzzels. Of misschien verkoop je ze online en verdien je er een leuk zakcentje mee. In het eerste geval zal de recruiter jouw ‘sociale hart’ waarderen en in het tweede geval jouw ondernemersgeest – waarmee je meer kans hebt dat jouw cv ‘boven op de stapel’ komt.
Pro tip:

Wees niet bang om je unieke hobby's te vermelden. Als je bijvoorbeeld een verzamelaar bent van vintage speelgoed, in een band speelt of survivaltochten maakt, kan dit een interessante ijsbreker zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Dit kan ook laten zien dat je open-minded bent en bereid bent om nieuwe dingen te proberen.

Zoals je ziet doen vooral hobby's en interesses die bepaalde vaardigheden onderstrepen of van toegevoegde waarde kunnen zijn in je werk het erg goed op je cv.

50 voorbeelden van hobby's en interesses die goed staan op je cv:

  • Creatief: Schilderen, tekenen, fotograferen, bloggen, grafisch vormgeven, decoreren, tuinieren, muziek maken, animeren.
  • Technisch: Programmeren, bouwen (computers, gadgets, websites, etc), grafisch ontwerpen.
  • Sociaal: Vrijwilligerswerk, sporten, debatclub, bijles geven.
  • Avontuurlijk: Reizen, backpacken, bergbeklikken, duiken, snorkelen.
  • Leergierig: Seminars, workshops, congressen, trainingen, cursussen, lesgeven, vreemde talen leren, lezen.
  • Gezondheid en fitness: Hardlopen, fitnessen, yoga, mediteren, fietsen.
  • Computervaardigheden: Maken van content, 3d-printers, ontwerpen, maken van games of apps.
  • Ondernemingsgeest: Eigen bedrijf, netwerken, social media marketing, websites maken en ranken.
  • Maatschappelijk verantwoord: Lid van een stichting, groene levensstijl, vrijwilligerswerk.
  • Kunst: Ontwerpen van mode, breien, naaien, schilderen, tekenen, musea bezoeken.

Dit kan er bijvoorbeeld als volgt uit zien op je cv:

Hobby's en interesses op een cv voorbeeld

Hoe vermeld je hobby's en interesses op je cv?

Het is niet genoeg om alleen de naam van je hobby te vermelden – je moet ook laten zien wat je eraan beleeft en wat je ervan leert. Bijvoorbeeld, in plaats van alleen te zeggen dat je graag schildert, kun je ook vertellen dat je workshops volgt om je vaardigheden te verbeteren en dat je al een aantal van je werken hebt laten zien in lokale galeries. Dit laat zien dat je niet alleen een passie hebt voor schilderen, maar ook dat je er hard aan werkt en er succes mee hebt.

Goed:
Herinneringen creëren en vastleggen door foto's te maken bij evenementen.
Fout:
Fotografie

Of:

Goed:
Schaken - ik heb een rating van 1250. Mijn favoriete opening als zwart is de Caro Kann.
Fout:
Schaken

Of:

Goed:
Ik geef als vrijwilliger rondleidingen in een museum over de romeinse tijd.
Fout:
Vrijwilligerswerk

Even zwart/wit: als je van punniken houdt, valt de recruiter in slaap, doe je aan parachutespringen dan zit ‘ie al snel op het puntje van z’n stoel. Maar steeds geldt: geef er context bij, waarom doe je het, wat levert het je op, wat leer je ervan en hoe denk je deze ervaring te benutten in je baan? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij:

  1. Zorg dat je hobby's relevant zijn voor de baan waarvoor je solliciteert. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan in de marketing, kan het nuttig zijn om te vermelden dat je lid bent van een fotografieclub, omdat dit aantoont dat je creatief bent en ervaring hebt met visuele communicatie.
  2. Vermeld alleen hobby's die positief Hobby’s zoals het verzamelen van postzegels zullen waarschijnlijk niet veel indruk maken op een werkgever. Kies in plaats daarvan voor hobby's die aantonen dat je ambitieus, gemotiveerd, vasthoudend of sociaal bent.
  3. Wees specifiek. In plaats van te zeggen dat je graag sport, kan je bijvoorbeeld vermelden dat je lid bent van een voetbalteam, dat je regelmatig traint, meedoet aan wedstrijden en de pupillen traint. Dit toont aan dat je sociaal vaardig bent en de wil hebt jezelf te verbeteren. Voeg detail toe aan je vermelding van je hobby. In plaats van te zeggen dat je graag kookt, kan je bijvoorbeeld vermelden dat je veel experimenteert met nieuwe recepten en dat je vaak vrienden en familie uitnodigt om je gerechten te proeven. Dit toont aan dat je creatief en sociaal
  4. Geef aan wat je hebt bereikt met je hobby. Als je bijvoorbeeld lid bent van een toneelvereniging, kan je vermelden dat je in verschillende producties hebt meegespeeld en dat je zelfs een hoofdrol hebt gehad. Dit toont aan dat je lef hebt en makkelijk presteert onder druk.
  5. Maak duidelijk hoe je hobby's je professionele vaardigheden verbeteren. Als je bijvoorbeeld lid bent van een debatclub, kan je vermelden dat je hierdoor je communicatievaardigheden en je vermogen om onder druk te presteren hebt verbeterd. Dit toont aan dat je bewust bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling.
  6. Wees altijd eerlijk over je hobby's. Als je bijvoorbeeld vermeldt dat je graag kunst maakt, zorg er dan voor dat je daadwerkelijk ervaring hebt met kunst maken en dat je enige bekwaamheid hebt. Een ervaren recruiter prikt zo door oneerlijke verhalen heen en dat kun je het verder schudden.
  7. Zorg dat je hobby's recent zijn en up-to-date. Als je bijvoorbeeld vermeldt dat je lid bent van een toneelvereniging, zorg er dan voor dat je ook daadwerkelijk onlangs nog op de planken stond. Dit toont aan dat je regelmatig tijd aan je hobby besteedt.
  8. Vermeld hobby's die laten zien dat je betrokken bent bij je gemeenschap of dat je een sociaal bewustzijn Bijvoorbeeld: als je vrijwilliger bent bij een plaatselijk dierenasiel, kan dit laten zien dat je betrokken bent bij het welzijn van dieren en dat je actief lid bent van je gemeenschap.
  9. Maak duidelijk wat je hebt geleerd van je hobby's en hoe je deze vaardigheden kan toepassen in een professionele context. Bijvoorbeeld: als je lid bent van een band, kan dit laten zien dat je ervaring hebt met samenwerken en het presteren onder druk.
  10. Vermeld hobby's die aantonen dat je goed bent in het oplossen van problemen of dat je een sterk analytisch vermogen Bijvoorbeeld: als je graag zelf miniatuurvliegtuigen bouwt, kan dit laten zien dat je handig bent en dat je goed bent in het oplossen van praktische problemen. Dit kan relevant zijn voor een baan waarbij het oplossen van technische uitdagingen belangrijk is.
  11. Maak duidelijk hoe je hobby's bijdragen aan je work-life balance en hoe ze ervoor zorgen dat je mentaal en fysiek gezond blijft. Bijvoorbeeld: als je graag hardloopt, kan dit laten zien dat je gezond leeft en dat je fysiek actief bent. Dit kan relevant zijn voor een baan waarbij je veel moet reizen of waarbij fysieke veerkracht belangrijk is.
  12. Vermeld hobby's die laten zien dat je leergierig bent en dat je graag nieuwe dingen ontdekt. Bijvoorbeeld: als je graag reist, kan dit laten zien dat je nieuwsgierig bent naar andere mensen en culturen. Dit kan relevant zijn voor een baan waarbij je veel moet reizen of waarbij je in contact komt met mensen uit verschillende achtergronden.
  13. Vermeld hobby's die laten zien dat je goed bent in het managen van je tijd. Bijvoorbeeld: als je in een orkest zit, kan dit laten zien dat je ervaring hebt met het plannen van repetities en optredens en dat je goed bent in multitasken. Kan relevant zijn voor een baan waarbij het belangrijk is om prioriteiten te stellen en deadlines te halen.
  14. Vermeld hobby's die laten zien dat je leiderschapskwaliteiten Bijvoorbeeld: als je coach bent voor een jeugdvoetbalteam, kan dit laten zien dat je ervaring hebt met het begeleiden van anderen. Kan relevant zijn voor een baan waarbij het belangrijk is om leiding te geven aan een team of om anderen te motiveren.
  15. Vermeld hobby's die laten zien dat je goed bent in het omgaan met stress of dat je flexibel bent. Bijvoorbeeld: als je veel aan yoga doet, kan dit laten zien dat je goed bent voor jouw lichaam en geest en dat je ervaring hebt met het managen van spanning en stress. Dit kan relevant zijn voor een baan waarbij het belangrijk is om goed te presteren onder druk.

Waar zet je hobby's op je cv?

Zorg dat je hobby's op een natuurlijke manier in je cv passen. Het meest gebruikelijke is om een sectie op je cv te maken genaamd Hobby's of Hobby's en interesses. Hieronder vermeld je goede hobby's die relevant zijn voor je functie en goede vaardigheden of eigenschappen onderstrepen.

Je hoeft echter niet per se een afzonderlijk gedeelte te hebben voor je hobby's. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen vermelden dat je regelmatig hardloopt bij je Persoonlijk profiel. Dit toont aan dat je hobby een belangrijk onderdeel van je leven is – zo leert de recruiter je een beetje beter kennen.

Hoeveel interesses moet je op je cv vermelden?

Ga je een cv maken, dan is het doorgaans gebruikelijk om 3 tot 5 hobby's en interesses op je cv te vermelden. Je maakt hiervoor een apart kopje op je cv waar je ze netjes onder elkaar kunt opnemen. Kies voor relevante, positieve hobby's die een goede indruk achter zullen laten bij de werkgever.

Hobby's en interesses tijdens het sollicitatiegesprek bespreken

Als je ongebruikelijke hobby's en interesses hebt, dan kun je daar altijd vragen over verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Bereid je daar dus van tevoren op voor. Misschien deelt de recruiter of werkgever wel eenzelfde hobby en vraagt bijvoorbeeld welk boek je momenteel aan het lezen bent. Of welk boek de laatste tijd de meeste indruk op je heeft gemaakt. Het is dus de moeite waard om goed na te denken welke vragen er mogelijk kunnen komen.

Kijk eens bij onze gratis cv-voorbeelden om echte cv's te bekijken voor verschillende functies.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.