Ambities op je cv: onderscheid jezelf! [+5 voorbeelden]

ambities-wensen-cv

Ambities vermelden op je cv kan ontzettend belangrijk zijn als je jezelf goed wil presenteren tegenover een potentiële werkgever. Je geeft ermee een indruk af van je motivatie en toekomstplannen, maar ook van je passie en ambitie binnen een bepaald vakgebied. Het is belangrijk dat je er van tevoren goed over hebt nagedacht hoe je dit op een heldere manier aan je cv kan toevoegen. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijkheden en manieren om wensen en ambities op je cv te vermelden.

Wat wordt bedoeld met een ambitie of wens op je cv?

Een ambitie die je op je cv weergeeft verwijst naar bepaalde carrièreplannen en een bepaalde toekomstvisie die je zelf voor ogen hebt. Dit kan gaan om het bereiken van een bepaalde functie, het verbeteren van bepaalde vaardigheden, maar ook het bereiken van een bepaald doel voor een werkgever (meer omzet, klanten, etc).

Door een ambitie op je cv te vermelden, laat je heel duidelijk aan een werkgever zien wat je wil bereiken in de toekomst. Dit geeft een potentiële werkgever inzicht in je motivatie en passie. Vervolgens kan een werkgever kijken of dit aansluit bij de doelen van de organisatie. Het vermelden van een ambitie kan een effectieve manier zijn om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Werkgevers willen natuurlijk niks liever dan het aannemen van ambitieuze werknemers.

Het verschil tussen een ambitie en een doel op je cv

Het is belangrijk dat je weet dat een ambitie niet hetzelfde is als een doel op je cv. Het verschil is heel subtiel, maar er is wel degelijk een verschil.

Een doel verwijst vaak naar een specifiek, meetbaar en tijdgebonden resultaat dat een sollicitant wil bereiken. Vaak is een doel gericht op een tijdsspanne van 1 tot 3 jaar. Bijvoorbeeld: "Ik wil binnen 2 jaar de functie van X bekleden binnen mijn huidige bedrijf".

Een ambitie daarentegen verwijst meer naar langetermijn plannen of een bepaalde toekomstvisie die een sollicitant heeft. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je leidinggevende wil worden binnen een bedrijf dat zich richt op hernieuwbare energie, duurzaamheid en innovatie. Het is meer een 'algemene verklaring'.

Zorg dat je ambities nauw verbonden zijn met de gezochte functie

Als je een ambitieus persoon bent, kan het benoemen van bepaalde ambities in je cv een slimme zet zijn. Zeker als je weet dat je het liefst voor langere tijd bij een bepaald bedrijf blijft werken waar goede doorgroeimogelijkheden zijn. Echter, het is wel belangrijk dat je persoonlijke ambities relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Ook moet je een duidelijke toekomstvisie hebben, zodat je wel serieus genomen wordt. Er ligt een dunne en grijze lijn tussen een bepaalde ambitie en overdrijven. Een recruiter of potentiële werkgever kan je ook té ambitieus vinden en je daardoor niet serieus nemen.

Waar zet je een ambitie op je cv?

Heb je besloten dat je bepaalde ambities op je cv wil vermelden? Mooi! Het is wel belangrijk dat je ambities op de juiste plek en bij het juiste onderdeel op het curriculum vitae plaatst. Het cv is een samenvatting van je professionele loopbaan, daarom kan het moeilijk zijn om een goede plek te verzinnen. Echter, het persoonlijk profiel is de perfecte plek om meer te vertellen over jezelf en jouw ambities. In je profiel vertel je doorgaans wat meer over jezelf als persoon en wat jouw toegevoegde waarde als kandidaat kan zijn. Ook kun je bijvoorbeeld een grote prestatie benoemen of bepaalde vaardigheden uitlichten. Om die reden is je profielschets de perfecte plek om wat meer te vertellen over jouw ambities.

Hoe vermeld je doelen of ambities op je cv?

Als je weet welke ambities je graag op je cv wil vermelden, moet je ze nog wel op de goede en geloofwaardige manier weergeven. Onthoud dat het belangrijk is dat je alleen ambities in je cv noemt die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Zoals je hebt geleerd, zet je een ambitie bij je profielschets. Zorg niet dat je een heel verhaal gaat schrijven over je ambitie, maar wees kort & krachtig maar wel duidelijk en specifiek. Schrijf niet dat je ambitieus bent, maar beschrijf wat je ambitie is. Daarnaast is het ook belangrijk om je ambities concreet te maken.

Je bent vast wel bekend met de bekende vraag van een sollicitatiegesprek: "waar zie jij jezelf over vijf jaar?". Die vraag mag eigenlijk niet meer gesteld worden, omdat jouw ambitie daar antwoord op moet geven.

Voorbeelden van ambities voor op je cv

Om je een idee te geven hoe een ambitie voor de langetermijn eruit kan zien hebben we hieronder een aantal voorbeelden van ambities opgenomen:

 1. Doorgroeien naar een senior-positie.
 2. Leidinggevende worden over bepaalde projecten.
 3. Internationale werkervaring opdoen.
 4. Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen
 5. Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als je zelf een bepaalde ambitie hebt zul je het wel specifieker moeten maken. Bijvoorbeeld welke senior positie je graag wil vervullen. Het zijn slechts onderwerpen die je ter inspiratie kan gebruiken.

7 belangrijke tips voor het vermelden van ambities op je cv

Als het goed is heb je nu geleerd waar en hoe je een ambitie op je cv vermeld. Hieronder geven we nog een aantal belangrijke tips mee waar je op moet letten bij het vermelden van ambities:

 1. Zorg dat je ambities in lijn liggen met de functie. Ze moeten ook aansluiten bij je ervaring en opleidingen.
 2. Ambities vermelden als ze aansluiten bij de doelen van het bedrijf. Passen jouw ambities perfect binnen de professionele doelstellingen van het bedrijf waar je solliciteert? Aarzel dan niet om deze op je cv te benoemen.
 3. Overdrijf niet & wees realistisch. Ambitieuze mensen lopen soms het risico om té ambitieus over te komen. Dit kan ook een signaal afgeven dat je niet objectief naar je eigen kwaliteiten kan kijken.
 4. Lieg niet op je cv. Zuig geen ambitie uit je duim puur omdat je een goede indruk wil maken op een recruiter of werkgever. Als dit ter sprake komt in een sollicitatiegesprek zal je vrij snel door de mand vallen.
 5. Herhaal je ambitie in je sollicitatiebrief. De kracht zit vaak in herhaling. Zet je ambitie daarom oom in je sollicitatiebrief.
 6. Wees origineel. Vermijd het gebruik van standaardzinnen. "Ik wil hard werken om X te bereiken", dat kan iedereen schrijven. Het komt dan eerder over alsof je lui bent en niet de moeite hebt genomen om er goed over na te denken.
 7. Praat niet over salaris. Prima als je op economisch gebied een bepaalde ambitie voor jezelf hebt, maar praat hier niet over in je cv. Dit zal pas later in de sollicitatieprocedure besproken worden.

Ambities en wensen in je sollicitatiebrief

Zoals we net al aangaven is het verstandig als je een bepaalde ambitie hebt om deze ook in je sollicitatiebrief te benoemen. Dit heeft een belangrijke reden. Het is bewezen dat recruiters vaak eerst het cv doornemen en vervolgens pas naar de sollicitatiebrief zullen kijken. En als het cv helemaal geen indruk heeft gemaakt, dan zal de sollicitatiebrief nieteens geopend of gelezen worden.

Veel sollicitanten denken dat een ambitie alleen op een sollicitatiebrief thuishoort. Maar dat is dus niet zo. Het gevaar van die aanpak is dus dat jouw ambitie nooit gelezen zal worden, omdat je cv geen indruk heeft gemaakt en daarom je sollicitatiebrief nooit geopend en gelezen is.

Ambities of doelen bespreken tijdens het sollicitatiegesprek

Tot slot kan het natuurlijk voorkomen dat als je een ambitie in je cv & sollicitatiebrief vermeld dat je hier scherpe vragen over kan krijgen tijdens het sollicitatiegesprek. Het kan voorkomen dat recruiters jou even aan de tand willen voelen hoe serieus je daadwerkelijk bent over je ambities en of je wel echt zo'n harde werker bent. Wees hierop voorbereid. Zorg dat je antwoorden hebt op vragen zoals:

 • Hoe verwacht je jouw ambitie en wensen te behalen?
 • Binnen hoeveel tijd verwacht je jouw aangegeven ambitie te behalen?
 • Waarom denk je dat jouw ambitie realistisch is?

Zorg dat je niet met je bek vol tanden komt te staan en dat je voor jezelf even goed nadenkt welke vragen er kunnen komen.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.