De psychologie achter kleuren op je cv: wat werkt het beste?

kleur-cv

Vroeger was kleur op je cv bijna ondenkbaar. Tegenwoordig mag je gelukkig wel iets creatiever zijn. Maar welke kleuren en kleurencombinaties zijn geschikt voor een cv? Om die vraag te beantwoorden kijken we vanuit een wetenschappelijk oogpunt naar de kleurenpsychologie en kijken we wat de beste kleur voor je cv is.

Welk effect hebben kleuren op ons?

Diverse studies laten zien dat verschillende kleuren een groot effect kunnen hebben op ons onderbewustzijn. Het maakt dan niet uit of het om cv-kleuren, haarkleur of iets anders gaat: kleuren kunnen je perceptie van bepaalde dingen flink beïnvloeden.

Daarom is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de kleuren die je in je cv wil gebruiken en welk effect dit potentieel kan hebben op de lezer van je cv. Als je ze correct gebruikt kan het je een voordeel geven ten opzichte van andere kandidaten. Als je verkeerde kleuren gebruikt kan het juist in je nadeel werken.

Wat is een goede kleur voor op je cv?

Er is niet één kleur die goed is voor je cv. Het hangt af van de branche en functie waarop je solliciteert. Echter, over het algemeen zijn blauw en neutrale kleuren zoals zwart en wit de meest veilige keuze om te gebruiken op je cv.

Cv in kleur of een zwart-wit cv?

Het zwart-wit cv raakt niet uit de mode. Deze kleurencombinatie is het meest 'veilig' en geeft het meeste contrast. Dus zeker voor formele functies of als je een bepaalde mate van elegantie wil uitstralen, kun je een zwart-wit kleurenthema gebruiken. Echter, kleuren op je cv hebben ook bepaalde voordelen:

 • Kleur op je cv toevoegen kan helpen om de aandacht van recruiters te trekken.
 • Het helpt je om op te vallen tussen 'saaie' en meer klassieke cv's.
 • Als je kleur goed gebruikt word je beter onthouden door potentiële werkgevers.
 • Kleuren beïnvloeden het onderbewustzijn. Met de juiste kleurencombinatie kun je de kleurenpsychologie in je voordeel laten werken.

Het goed gebruiken van kleur op je cv is dus wel een grote randvoorwaarde. Als je cv eruitziet als een regenboog kun je ervan uitgaan dat die direct in de prullenbak belandt.

Cv-kleuren zijn afhankelijk van de branche

Een goed cv-kleur hangt sterk af van je persoonlijkheid en de branche waarin je solliciteert. We geven je een aantal voorbeelden:

 1. Als belastingadviseur hoef je niet zo creatief te zijn, maar wel betrouwbaar en professioneel. De kleur blauw is daarvoor perfect.
 2. Wanneer je solliciteert bij een Start-up moet je vaak veel initiatief en zelfstandigheid tonen. Ook mag je zaken wat hipper aanpakken. Je kunt dan gerust voor rood of oranje gaan.

Wat zijn de beste kleuren voor op je cv?

Hieronder hebben we een korte infographic toegevoegd van de beste kleur voor op je cv. Hieronder gaan we wat dieper in op de basiskleuren en de achterliggende betekenis.

Kleuren op je cv
 • Zwart: Zwart heeft een elegantie en klassieke uitstraling. Een zwart-wit cv is daarom ideaal voor leidinggevende of managementfuncties.
 • Blauw: Met de kleur blauw straal je competentie, vertrouwen, eerlijkheid en professionaliteit uit. Het is de meest gebruikte cv-kleur. De kleur blauw gebruiken is vooral verstandig voor functies die een hoge mate van betrouwbaarheid vereisen, denk aan technologie, rechten en financiën.
 • Groen: Groen symboliseert rust, groei en natuur. Het is een uitstekende kleur voor banen in de wetenschap, zorg, ecologie of gastronomie.
 • Rood: Als je niet onopgemerkt wil blijven, dan is rood de ideale kleur op je cv om binnen enkele seconden de aandacht te trekken. Het is een sterke en energieke kleur die passie, durf en kracht uitstraalt. Let op: gebruik rood met mate. Het kan ook agressief overkomen. Je kan het gebruiken voor banen in de mode, entertainment maar ook voor leidinggevende functies waarbij je snelle beslissingen moet kunnen maken.
 • Geel: Geel straalt optimisme, vitaliteit, geluk, openheid en vriendelijkheid uit. Het is daarom een perfecte kleur voor een creatief beroep. De kleur geel kun je gebruiken voor functies in de klantenservice, marketing, grafisch vormgevers of andere creatieve functies.
 • Oranje: Oranje symboliseert optimisme, gezelligheid en levensvreugde. Het is perfect voor banen in de horeca, communicatie of andere beroepen waar creativiteit voorop staat.
 • Paars: Paars staat voor luxe, gezondheid, welzijn en wijsheid. Je kunt deze kleur toevoegen om een positieve, inspirerende en stabiele energie af te geven. Denk aan functies in de mode, cosmetica maar ook stylisten en ontwerpers.
 • Roze: Roze is vaak een wat meer vrouwelijke kleur die romantiek, onschuld, zachtheid en tederheid uitstraalt. Deze kleur op je cv kun je gebruiken voor entertainment, communicatie of kunst gerelateerde functies.
Pro tip:

Blijf weg van zeer felle en fluorescerende kleuren. Met felle kleuren trek je wel de aandacht van recruiters, maar niet in positieve zin. Kies een passende kleur voor je persoonlijkheid én beroep. Gebruik altijd een zeer donkergrijze of zwarte tekst met een witte achtergrond voor de beste leesbaarheid.

5 belangrijke tips voor kleuren op je cv

Houd de volgende tips in je achterhoofd wanneer je kleuren voor je cv kiest:

 1. Kies kleuren die passen bij je sector en functie.
 2. Zorg voor voldoende overzicht en rust in je cv. Het is vaak voldoende om één rustige kleur te kiezen met eventueel een steunkleur.
 3. Zorg dat de leesbaarheid voorop staat. Donkere tekst met een donkere achtergrond kan niemand lezen.
 4. Gebruik kleuren op een consistente manier in je hele cv.
 5. Gebruik kleur om belangrijke informatie in je cv te benadrukken. Denk aan kopteksten of titels.

Hoe gebruik je kleur goed op je cv?

Op dit punt heb je alle kennis in huis om een goede kleur op je cv te kiezen en toe te voegen. Echter, je moet het nog wel op de juiste manier gebruiken. Kleurgebruik mag absoluut je cv niet overheersen.

Kleur heeft grote invloed op de opmaak van je cv. Het doel is om met kleurgebruik de aandacht van de lezer te begeleiden en belangrijke elementen van het cv aantrekkelijker te maken. Je gebruikt kleur op je cv om ergens een accent op te leggen, maar niet om de tekst kleur te vervangen. Hier zijn enkele ideeën die je kunt gebruiken om aan de hand van bepaalde kleuren je cv wat aantrekkelijker te maken:

 • Gebruik een donkerblauwe achtergrondkleur voor de zijkolom van je cv met witte tekst.
 • Voeg een 'header' toe aan je cv waar je jouw volledige naam en functie centreert. Gebruik donkergrijs als achtergrondkleur en witte tekst om een sterk contrast te creëren.
 • Je kunt ook kleur gebruiken om kleine staafdiagrammen te maken voor het grafisch weergeven van je vaardigheidsniveau.
 • Maak de kopteksten van je cv een donkere kleur. Bijvoorbeeld donkerblauw-, groen- of rood.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden hoe je kleur kunt toevoegen aan je cv. Als je zelf geen kei bent in het ontwerpen of het gebruik van kleuren en wel een professioneel cv wil, maak dan gebruik van een cv-template. De meeste cv-templates zijn professioneel ontworpen en nemen je een hele hoop werk uit handen.

Stem je cv-kleuren af op de huisstijl van het bedrijf

Als je niet weet welke kleur je moet kiezen voor je cv, dan kun je altijd nog kijken welke kleur het bedrijf waar je solliciteert veel gebruikt. Als zij bijvoorbeeld een blauwe kleur als primaire kleur in de huisstijl gebruiken, dan kun je deze kleur aan je cv toevoegen.

De meest gemaakte fouten bij het gebruik van kleur op je cv

Hier zijn enkele voorbeelden van de meest voorkomende fouten die sollicitanten maken bij het kiezen van kleuren voor hun cv:

 • Overmatig gebruik van felle kleuren.
 • Het kiezen van lichte kleuren op een witte achtergrond.
 • Te veel verschillende kleuren gebruiken.
 • Kleuren kiezen die je niet goed kunt combineren.

Conclusie en advies

 • Er is geen universele regel voor de beste kleur voor je cv. Het hangt af van de functie. Een veilige keuze voor de meeste cv's is het gebruik van (donker)blauw of zwart wit.
 • Kleur in je cv mag nooit ten koste gaan van de inhoud en overzichtelijkheid.
 • Met name in creatieve beroepen (zoals reclame en marketing) wordt een creatief kleurontwerp gewaardeerd.
 • Vaak zijn 2 contrasterende kleuren voldoende.
 • Vermijd felle kleuren.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.