Horeca cv-voorbeeld en schrijfgids

Banen in de horecasector kunnen hartstikke leuk en lonend zijn. Een goed cv kan je helpen om op te vallen bij werkgevers. Er zijn wel veel verschillende banen die je kan vervullen in de horeca, denk aan: serveerster, kok, restaurantmanager en hotelreceptioniste en nog veel meer. Je horeca cv zal dus de juiste vaardigheden en ervaring moeten benadrukken waar de werkgever naar opzoek is. In deze blog laten we aan de hand van een horeca cv-voorbeeld zien hoe je een effectief cv opstelt.

Wat is de beste structuur en opmaak voor een horeca-cv?

Voor het opstellen van een effectief cv als horecamedewerker, heb je allereerst een goede opbouw en structuur nodig.

De hoofdonderdelen van een horeca-cv moet zijn:

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Werkervaring
 4. Opleidingen
 5. Vaardigheden

Daarnaast kun je een stap verder gaan en extra onderdelen toevoegen:

 1. Cursussen & certificaten
 2. Hobby's
 3. Talen
 4. Vrijwilligerswerk

Extra onderdelen kunnen ervoor zorgen dat jij je kan onderscheiden van andere sollicitanten die het slechts houden bij de hoofdinhoud.

Daarnaast is het ontwerp en de lay-out bijna net zo belangrijk als de inhoud. Je moet ervoor zorgen dat je horeca-cv er aantrekkelijk uitziet. Gebruik grote kopteksten, een goed cv-lettertype en hanteer de omgekeerd chronologische volgorde (per onderdeel meest recente informatie bovenaan). Hieronder zie je een goed ingevuld voorbeeld cv.

Voorbeeld cv horeca

Verstuur je cv ten slotte altijd als pdf-bestand.

Jouw persoonlijke informatie

Dit is altijd het eerste wat je toevoegt aan je een goed horeca-cv. Vermeld je naam, telefoonnummer, professioneel e-mailadres en je adresgegevens. Zorg dat deze gegevens up-to-date zijn, zodat een potentiële werkgever jou gemakkelijk kan bereiken.

Daarnaast moet je als horecamedewerker natuurlijk representatief en gastvrij overkomen. Een goede en professionele foto kan alvast helpen om deze belangrijke eigenschappen te benadrukken.

Voorbeeld persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel bestaat uit een korte maar krachtige introductieparagraaf waar je wat meer over jezelf, je ervaringen en prestaties en je toegevoegde waarde schrijft. Het is de bedoeling dat je de aandacht van de lezer trekt, zodat de lezer van je cv geïnteresseerd raakt en de rest wil gaan lezen.

Hier is een uitstekend voorbeeld van een persoonlijk profiel voor op een horeca-cv:

Ik vind het hartstikke leuk om in de horeca te werken. Dankzij mijn klantgerichte aanpak geniet ik ervan om gasten een fantastische en onvergetelijke ervaring te bieden. Met mijn energiek en vrolijk karakter ben ik in staat om een positieve sfeer te creëren, zowel onder de gasten van het restaurant als op de werkvloer met mijn collega's. Ik vind het nooit erg om een stapje extra te zetten om ervoor te zorgen dat het werk goed wordt gedaan. Tot slot ben ik zeer flexibel en ben ik bereid om in te springen waar dat op dat moment nodig is.

Het verschilt natuurlijk erg van je functie hoe je de profielschets moet insteken. Het belangrijkste is dat je ervaringen en vaardigheden naar voren haalt die belangrijk zijn in de functie waarop je solliciteert. Raadpleeg hiervoor de vacature. Daar staat vaak precies in waar de werkgever naar op zoek is.

Werkervaring als horecamedewerker

Werken in de horeca is waarschijnlijk een van de weinige banen waarvoor niet per se specifieke werkervaring is vereist. Het is voor velen vaak het eerste betaalde werk.

Als je nog geen werkervaring hebt, zal je je moeten focussen op de praktijkervaring die je tot nu toe hebt opgedaan. Als je een keer in de sportkantine hebt gewerkt bij je voetbalclub dan telt dat ook als werkervaring. Of als je een keer meegeholpen hebt op een feestje van je ouders met het voorbereiden van maaltijden en het uitserveren van drankjes. Je laat hiermee overdraagbare vaardigheden zien. Ook kun je andere baantjes benoemen, denk aan het hebben van een krantenwijk of werk als vakkenvuller.

Als je wel al concrete werkervaringen hebt opgedaan dan helpt dat natuurlijk wel.

Dit is hoe je werkervaringsgedeelte eruit kan zien op een horeca-cv:

Werkervaring

Barman, The Basement, Utrecht
januari 2020 – Heden

 • Voorbereiden en serveren van drankjes, beheren van de voorraad en schoonmaken na afloop van de avond/nacht.
 • Bestellingen aannemen en het afrekenen ervan.
 • Openen en sluiten van de bar inclusief het afsluiten van de kassa's.
 • Naleven van wettelijke voorschriften bij het uitserveren van alcohol.
 • Werken in teamverband om ervoor te zorgen dat er efficiënt gewerkt wordt.

Serveerster, De Eetkamer, Utrecht
maart 2017 – december 2019

 • Verwelkomen van gasten en hen naar hun tafel begeleiden.
 • Opnemen en uitserveren van bestellingen aan gasten.
 • Beantwoorden van vragen over het menu en eventueel adviezen uitbrengen.
 • Altijd gezorgd voor uitstekende hygiëne in het restaurant.

Opleidingen toevoegen

Voor functies als serveerster, barman of afwasser heb je vaak geen specifieke opleiding nodig. In dat geval kun je je huidige studie op je cv vermelden. Ook als je momenteel nog bezig bent met de middelbare school, dan is dit het vermelden waard.

Sommige hebben echter wel een specifieke horeca-opleiding gevolgd, denk aan de middelbare-, en/of hogere hotelschool. Hiermee kun je Hotelmanager, Restaurantmanager of bijvoorbeeld Kok worden. Noteer deze opleiding zeker op je cv.

Opleidingen

Hogere Hotelschool, Den-Haag
februari 2013 – september 2016

Cursussen en certificaten

Uiteraard is het altijd waardevol als jij je kennis hebt verbreed of nieuwe vaardigheden hebt geleerd om jouw horecawerkzaamheden beter uit te kunnen voeren. Werkgevers stellen het altijd op prijs als je verschillende vaardigheden bezit en je hiervoor ook bereid bent om te leren. Het is voldoende om de naam van de cursus en het jaar waarin je de cursus hebt behaald te benoemen in je curriculum vitae.

Cursussen
 • Voedselveiligheidscursus - 2020
 • Gastvrijheid en klantenservice - 2019

Belangrijke vaardigheden voor in je horeca-cv

De vaardigheden die je in je cv moet vermelden hangt natuurlijk erg af van welke baan in de horeca je gaat vervullen. Het belangrijkste is om de vacature grondig door te lezen. Daar zal namelijk precies instaan wat de werkgever belangrijk vindt en waar die naar opzoek is. Zo kun je relevante vaardigheden opnemen in je cv waarmee jij je kan onderscheiden van andere kandidaten.

Het is vaak verstandig om een combinatie van sterke eigenschappen en harde vaardigheden (omgaan met POS-systemen, kennis van voedselveiligheid) in je cv te benoemen.

Dit zijn de beste vaardigheden voor in je horeca-cv:

 1. Kennis van voedselveiligheidsprocedures
 2. Bedienen van kassa- en reserveringssystemen
 3. Voorraadbeheer
 4. Wettelijke voorschriften en regels
 5. Klantgericht
 6. Samenwerken
 7. Stressbestendig en onder druk werken
 8. Flexibel
 9. Oplossingsgericht
 10. Geduldig
 11. Professioneel & representatief
 12. Vriendelijk
 13. Positief
 14. Betrouwbaar
 15. Besluitvaardig

Voeg vreemde talen toe om van je cv 5-sterren te maken

Ga je een horeca cv maken, dan is het altijd verstandig om jouw vreemde talen aan je cv toe te voegen. Je weet namelijk maar nooit wanneer deze van pas kan komen. Als je naast Engels nog een vreemde taal spreekt, dan zal dat natuurlijk super positief zijn voor je cv. Het is ook niet zo dat je alleen talen op je cv moet vermelden die je vloeiend spreekt. Als jij een alledaags gesprekje kan voeren is het vaak al voldoende. Geef daarbij per taal ook je taalniveau aan. Dat doe je middels de internationale standaard, CERF:

 • Moedertaal – (C2)
 • Vloeiend – (C1)
 • Uitstekend – (B2)
 • Goed – (B1)
 • Redelijk – (A2)
 • Matig (niet vermelden) – (A1)
Talen
 • Nederlands (C2)
 • Engels (C1)
 • Pools (B1)

Conclusie

Hopelijk heb je wat gehad aan de tips en adviezen in deze blog. Ga snel aan de slag met je eigen cv door gebruik te maken van een goed cv-template. Heb je meer voorbeelden nodig, neem dan een kijkje bij een van onze velen voorbeeld cv’s.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden