Vrijwilligerswerk op je cv vermelden: hoe en waar [+5 tips]

vrijwilligerswerk-cv

Wil je vrijwilligerswerk op je cv vermelden? Veel sollicitanten doen dit in de veronderstelling dat ze er grote pluspunten mee verdienen en zich kunnen onderscheiden van andere sollicitanten. In veel gevallen is dit ook zo. Echter, er zijn altijd uitzonderingen. In deze blog kijken we wanneer het verstandig is om vrijwilligerswerk te vermelden op je cv en hoe je dit het beste kan aanpakken om zoveel mogelijk kans te maken op die felbegeerde droombaan.

Vrijwilligerswerk in de ogen van recruiters en HR-managers

Vrijwilligerswerk op je cv laat een recruiter of potentiële werkgever zien dat je meer doet dan nodig is, dat je graag je handen uit de mouwen steekt en dat je maatschappelijk betrokken bent. Het is voor elk bedrijf belangrijk om werknemers te vinden die sociaal en betrokken zijn.

Wanneer is het verstandig om vrijwilligerswerk op je cv te vermelden?

Hoewel het vermelden van vrijwilligerswerk op je cv in veel gevallen van toegevoegde waarde is voor je sollicitatie, is het belangrijk dat je weet wanneer het wel en niet verstandig is om het aan je cv toe te voegen.

Wanneer je vrijwilligerswerk moet toevoegen aan je cv:

 • Je solliciteert bij een bedrijf waar 'maatschappelijke betrokkenheid' of 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' hoog in het vaandel staat.
 • Je solliciteert bij een goed doel, stichting of andere soorten non-profit organisaties.
 • Je bent recentelijk afgestudeerd en hebt geen werkervaring.
 • Je gaat een carrièreswitch maken en hebt ervaring opgedaan middels vrijwilligerswerk.
 • Je hebt een gat op je cv.
 • Je hebt ruimte over op je cv die je kan opvullen met relevant vrijwilligerswerk.

Wanneer je vrijwilligerswerk beter kan weglaten:

 • Het vrijwilligerswerk is van meer dan 5 tot 10 jaar geleden. Natuurlijk is vrijwilligerswerk goed voor je cv, maar je wil wel dat het zo relevant mogelijk is voor jouw sollicitatie en cv.
 • Je kunt je cv vullen met meer relevante onderdelen. Als vuistregel voor je cv geldt dat je altijd het meest relevantste en de grootste prestaties bovenaan in je cv moet zetten. Als je dus werkervaring, opleidingen of andere onderdelen (bijvoorbeeld een cursus) hebt die 'beter' is dan het betreffende vrijwilligerswerk, dan heeft dat voorrang.
Pro tip:

Een onderzoek van Deloitte zocht uit wat de impact is van het vermelden van vrijwilligerswerk op je cv. Wat blijkt? 82% van de recruiters zien graag sollicitanten met vrijwilligerswerk op het cv.

Hoe vermeld je vrijwilligerswerk op je cv?

Weten wanneer het een goed idee is om vrijwilligerswerk op je cv te vermelden is natuurlijk al waardevol. Echter, weten hoe je het in je cv vermeldt op een manier dat het belangrijke vaardigheden onderstreept en behaalde resultaten & prestaties laat zien is natuurlijk nóg belangrijker.

Je kunt vrijwilligerswerk op 2 plekken in je cv zetten:

 • In het kopje "Werkervaring": Als je al een aantal jaren werkervaring hebt, maar toch belangrijk vrijwilligerswerk hebt gedaan dat je graag wil vermelden, kies dan voor deze optie.
 • In een apart kopje "Vrijwilligerswerk": Wil je jouw vrijwilligerswerk extra uitlichten, heb je geen of weinig werkervaring, ben je recent afgestudeerd of ga je van baan wisselen? Kies dan voor deze optie.

Als je vrijwilligerswerk in een apart kopje wil zetten, vermeld dan de volgende gegevens:

 • De functie die je vervult hebt
 • De organisatie waar je het vrijwilligerswerk uitgevoerd hebt
 • De plaats als het vrijwilligerswerk was in het buitenland.
 • Een begin- en einddatum
 • Een omschrijving van je prestaties, resultaten, taken en verantwoordelijkheden.

In de volgende paragraaf zullen we naar een aantal voorbeelden van vrijwilligerswerk kijken.

Pro tip:

Probeer altijd een link te leggen tussen de vaardigheden die je hebt opgedaan en hoe deze weer van pas kunnen komen in de functie waarop je solliciteert.

Voorbeeld vrijwilligerswerk voor op je cv

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden opgenomen van hoe vrijwilligerswerk op je cv eruit kan komen te zien.

Vrijwilligerswerk voor een grafisch vormgever

Grafisch vormgever, Artsen zonder Grenzen
januari 2020 – december 2021

 • Bijgedragen aan het herontwerp van de huisstijl van de gehele website.
 • Nieuwe flyers ontworpen om donaties te stimuleren.
 • Donatie knop op de website anders vormgegeven en gepositioneerd, waardoor donaties middels de website stegen met 15%.

Voorbeeld vrijwilligerswerk van een Administratief Medewerker

Administratief medewerker, Welzijn
maart 2020 – augustus 2022

 • Verwerken en archiveren van administratieve documenten
 • Nieuw boekhoudpakket geïntroduceerd die een tijdsbesparing van 4 uur per week heeft opgeleverd.
 • Verzorgen van de gehele facturatie.

3 Belangrijke tips voor het vermelden van vrijwilligerswerk op je cv

Als je besluit vrijwilligerswerk op je cv te vermelden, dan doe je er verstandig aan om dit zo goed mogelijk te doen om een recruiter of potentiële werkgever ervan te overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent. Hier zijn onze top 3 tips:

1. Geef prioriteit aan vrijwilligerswerk dat relevant is voor de gezochte functie

Vermeld alleen vrijwilligerswerk op je cv dat recent en relevant is. Als het langer dan 5 jaar geleden is en niet relevant vrijwilligerswerk voor de gezochte functie, voegt het niks toe en kun je het beter niet vermelden op je cv.

2. Focus op behaalde resultaten

In plaats van een opsomming met taken en verantwoordelijkheden, kun je veel beter resultaten benoemen. Wat heb je bereikt? Druk dit uit in cijfers, getallen en percentages.

Fout:: Donatie knop op de website opnieuw ontworpen.

Goed: Donatie knop op de website anders vormgegeven en gepositioneerd, waardoor donaties middels de website stegen met 15%.

3. Laat zien hoe jouw vrijwilligerswerk van toegevoegde waarde is

Het beste is als je jouw vrijwilligerswerk op de een of andere manier kan koppelen aan de gezochte functie. Lees daarom de vacature goed door. Kijk of er dingen zijn die in de betreffende functie belangrijk zijn die je extra kan benadrukken met je vrijwilligerswerk.

Waarom vrijwilligerswerk als relevante werkervaring kan worden gezien

Zoals we al zeiden is vrijwilligerswerk op je cv met name voor starters een krachtige toevoeging. Waarom? Wanneer vrijwilligerswerk relevant is voor de baan waarop je solliciteert, kan het door potentiële werkgevers worden gezien als relevante werkervaring. Je hebt namelijk al enige kennis en ervaring opgedaan met soortgelijk werk als de gezochte functie.

Vrijwilligerswerk dat niet geschikt is om op je cv te vermelden

Het kan voorkomen dat je vrijwilligerswerk toevoegt dat juist een averechts effect heeft op je cv. Daar willen we mee zeggen dat het soort vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt negatief ervaren kan worden door recruiters en HR-managers. Het is daarom verstandig om zelf goed na te denken hoe iemand naar het vrijwilligerswerk kijkt dat je gedaan hebt.

Dit zijn vormen van vrijwilligerswerk die je beter niet op je cv kunt vermelden:

 • Controversiële hobby's: Heb je vrijwilligerswerk gedaan bij een motorclub, schietvereniging of iets soortgelijks? Dan kun je dit beter niet in je curriculum vitae noemen.
 • Gevaarlijke sporten: Denk aan motorrijden, parachutespringen, paragliden. Dit vrijwilligerswerk laat zien dat je wellicht te veel risico neemt of een waaghals bent.
 • Vrijwilligerswerk voor een politieke partij: Het is nooit verstandig om je politieke voorkeur op je cv te vermelden. Je weet namelijk nooit of een recruiter het eens is met jouw standpunten.
 • Kerkelijke of religieuze activiteiten: Zeker als het een maatschappelijk omstreden kerk of geloof betreft, kan dit zeer negatief op je cv staan. Werkgevers mogen niet discrimineren op basis van geloof, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt.

Conclusie en ons advies

 • Vrijwilligerswerk vermelden op je cv kan zeer positief worden ervaren door HR-managers.
 • Je maakt altijd een goede indruk met vrijwilligerswerk, omdat het laat zien dat je bepaalde sociale vaardigheden hebt opgedaan en intrinsiek gemotiveerd bent.
 • Ben je starter of heb je weinig ervaring? Zet vrijwilligerswerk dan in een apart onderdeel.
 • Als je al enige tijd met je carrière bezig bent, zet vrijwilligerswerk dan bij je werkervaring.

Snel aan de slag met je eigen cv? Kies een cv-sjabbloon en begint direct met het opstellen van je eigen cv.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.