Stage op je cv: Alles wat je moet weten [Complete Gids]

stage-op-cv-vermelden

Vooral voor starters en afgestudeerde kunnen stages op je cv van onschatbare waarde zijn. Logisch ook, want hoe minder werkervaring sollicitanten hebben, des te belangrijker de praktijkervaring is. Maar hoe kun je laten zien dat je meer hebt gedaan dan koffiezetten? In deze blog geven we precies aan wat de beste plek is om een stage te vermelden op je cv, hoe je dit handig kan aanpakken en delen we 5 tips om extra op te vallen bij werkgevers.

Wanneer vermeld je stages op je cv?

  • Als je pas afgestudeerd of een starter bent. Je hebt zeer waarschijnlijk weinig tot geen relevante werkervaring. Het is voor een recruiter daarom moeilijk te bepalen of jij een geschikte kandidaat bent. Stage-ervaring kan laten zien dat je de vaardigheden bezit die nodig zijn voor de baan waarin je geïnteresseerd bent. Tijdens je stage doe je namelijk allerlei soorten ervaringen op en leer je hoe het is om binnen een bedrijf te werken.
  • Als de stage aansluit op de functie waarop je solliciteert. Het heeft geen zin om een technische stage in je cv te benoemen als je solliciteert voor een functie als docent. Vermeld dus alleen relevante stages.
  • Als je een carrière switch gaat maken. Als je een aantal jaar werkervaring hebt, maar deze is niet relevant voor de baan waarin je geïnteresseerd bent en je stage-ervaring is dat wel, neem dan de betreffende stage op in je cv.
Pro tip:

Cv aan het maken met weinig werkervaring? Wellicht is dit artikel dan interessant: Cv zonder werkervaring.

Wanneer kun je stages beter weglaten van je cv?

  • Als je voldoende werkervaring hebt opgedaan. Het belang van stages op je cv neemt af naarmate je meer werkervaring krijgt. Heb je meer dan 5+ jaar werkervaring of 2-3 banen in een bepaald vakgebied gehad? Dan kun je het beter weglaten (zelfs als het een relevante stage is).
  • Als de stage niet relevant is voor de functie. Als de stage en de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden totaal niet relevant zijn voor de betreffende functie, dan kun je het beter weglaten.

Waar zet je stages op je cv?

Stages kunnen worden vermeld onder een apart kopje "Stages" of bij je opleidingen.

  • Stage vermelden bij je opleiding: Heb je al wat werkervaring maar is je stage toch nog noemenswaardig? Dan kun je deze het beste bij het kopje Opleiding zetten. Je legt er dan wat minder nadruk op. Probeer wel altijd aan te geven welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd die in je nieuwe baan van pas kunnen gaan komen. Vermeld wel altijd duidelijk dat het om een stage gaat.
  • Stage vermelden in een apart kopje: Dit is een eenvoudige, duidelijke en effectieve manier om jouw stages extra onder de aandacht te brengen. Onthoud dat recruiters in eerste instantie je cv zeer vluchtig zullen doornemen. Waar je een stage op je cv zet is dus meer een vraag van hoeveel aandacht je met de betreffende stage wil trekken. Als de ervaringen die je hebt opgedaan nauw verwant zijn met de functie, dan is het natuurlijk altijd beter om deze in een losse sectie in je cv te zetten om deze extra uit te lichten.
Let op:

Stages op je cv kun je beter niet bij je werkervaring vermelden. Ondanks dat je met een stage belangrijke werkervaring opdoet, is het beter om deze opgedane werkervaring in een apart kopje verder uit te werken en uit te lichten. Het kan ook verwarrend zijn voor een recruiter of HR-manager als die een stage onder het kopje Werkervaring ziet staan.

Hoe vermeld je stages op je cv?

Als je een stage op je cv vermeldt, neem dan de volgende informatie op:

  • Jouw functietitel tijdens de stage.
  • De naam van het stagebedrijf.
  • Een begin- en einddatum.
  • Een gedegen omschrijven van de taken, verantwoordelijkheden en behaalde resultaten.

Dat kan er dan in de praktijk als volgt uit komen te zien:

Stage op cv voorbeeld

Stages op je cv: 2 voorbeelden

Als je de kennis en ervaring tot dusver in de praktijk wil toepassen, dan zou je op de volgende manier een stages op je cv kunnen benoemen:

Junior Online Marketeer, Marketingbureau Stipt
februari 2022 – september 2022

  • De gehele contentplanning gedurende de stage bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd.
  • Geassisteerd bij het creëren van visuele elementen ten behoeve van nieuwe content.
  • Systeem bedacht en in werking gezet voor het volgen van de betrokkenheid en groei van kanalen.

Inkoopassistent, Ramtek
augustus 2022 – februari 2023

  • Nauwe werkrelaties onderhouden met leveranciers.
  • Inkoopovereenkomsten met leveranciers besproken en waar nodig aangepast.
  • Bijgedragen aan het opzetten & implementeren van een nieuw proces voor het meten van voorraden om gerichter de inkoopbehoeften in te kunnen schatten.

5 handige tips om op te vallen bij werkgevers met je stage

  1. Gebruik krachtige woorden. Begin (waar mogelijk) bij je beschrijvingen van de verantwoordelijkheden met een actief werkwoord. Voorbeeld hoe het niet moet: "Ik heb verschillende evenementen gepland". Hoe het wel moet: "Beheer, planning & budgettering van diverse evenementen". Dat laatste komt veel krachtiger over.
  2. Focus op belangrijke vaardigheden. Concentreer je voornamelijk op de vaardigheden die je hebt opgedaan die in je nieuwe baan van pas kunnen komen. Probeer hier extra aandacht aan te besteden.
  3. Benoem resultaten i.p.v. taken en verantwoordelijkheden. Probeer om aan te geven wat je bereikt hebt. Druk dit uit in cijfers, getallen en percentages. Je kunt beter zeggen: "Social media plan bedacht, uitgewerkt en ingezet die heeft geleid tot 23% groei in volgers.", dan dat je zegt: "Ik heb een nieuw plan voor Social Media bedacht".
  4. Vraag je stagebegeleider om advies. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe je het beste de stage op je cv kan vermelden. Hij/zij kan ook helpen met identificeren wat de belangrijkste vaardigheden en ervaringen zijn geweest.
  5. Pas je stages op je cv aan per sollicitatie. Solliciteer je op meerdere vacatures? Lees dan de vacaturetekst telkens goed door. Elk bedrijf vindt weer net wat anders belangrijk(er). Als je de meeste kans wil maken om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek, dan probeer je de wensen en behoeften van de werkgever te identificeren en jouw cv daarop aan te laten sluiten.
Pro tip:

Heb je meerdere stages gevolgd? Je kunt beter niet meer dan 3 stages op je cv vermelden. Te veel stages komt een beetje over alsof je nergens een 'echte' baan hebt kunnen krijgen en van stage naar stage moest werken.

Hoe je belangrijke vaardigheden uit je stage haalt

Tijdens een stage leer je natuurlijk ontzettend veel. Als je misschien denkt niet al te veel geleerd te hebben tijdens je stage, dan kun je het nog weleens gigantisch mis hebben. We geven een aantal voorbeelden:

  • Gewerkt aan een klantenbestand? Bijbehorende vaardigheden: Databeheer, beheer van klantgegevens.
  • Flyers & posters gemaakt? Bijbehorende vaardigheden: Conceptie, ontwerp en realisatie van reclamemateriaal.

Probeer een beetje creatief te zijn en goed na te denken wat je allemaal hebt gedaan toen je stage liep en hoe je deze praktijkervaring op een leuke manier in je curriculum vitae kan vermelden.

Bonustip: vraag je stagebedrijf om een LinkedIn aanbeveling

Wist je dat 67% van de recruiters zegt het LinkedIn profiel (en andere social media) van de sollicitant op te zoeken? Om die reden is het altijd de moeite waard om een aanbeveling of referentie te vragen aan je stagebegeleider als je de stage leuk hebt afgerond met een mooi eindcijfer. Dat kan je ontzettend helpen in je professionele carrière.

Belangrijkste punten en conclusies

  • Stages op je cv zijn met name relevant voor studenten, starters en recentelijk afgestudeerden.
  • Het opnemen van stages kan belangrijke vaardigheden benadrukken.
  • Stages kunnen soms gezien worden als relevante werkervaring.
  • Vermeld geen stages als je al 2-5 jaar werkervaring hebt.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.