Simpel cv voor 2023: gratis templates, voorbeelden en tips

Tegenwoordig komen sollicitanten met de meest gekke creaties om maar op te vallen bij werkgevers. Dit is niet altijd nodig. Soms is een simpel cv zonder al te veel poespas ook voldoende. Bekijk hieronder 10+ simpele cv-templates. Daaronder delen we tips.

Waarom zou je simpele cv-templates gebruiken?

Simpel betekent niet gelijk ‘saai’ of ‘onopvallend’. Het zijn vaak tijdloze ontwerpen die er altijd goed uitzien. Het is niet altijd nodig om alle kleuren van de regenboog en grafische elementen te gebruiken om maar proberen op te vallen. Een simpel cv-template is in de meeste gevallen echt meer dan voldoende.

Sterker nog, er is zelfs onderzoek gedaan naar de vormgeving van je cv en hoe goed deze het doen bij recruiters. Het resultaat toonde aan dat eenvoudige cv-formats vaak werden geassocieerd met competente en geschikte kandidaten ten opzichte van zeer complexe templates.

Wanneer kies je voor een simpel cv?

 • Voor vrijwel elke baan kun je een eenvoudig cv gebruiken. Het moet bij jou en de functie passen. Bij een zeer creatieve functie kun je wellicht beter een creatief cv-template In de rest van de gevallen is een simpel cv ook goed.
 • Als je solliciteert op een baan waarbij het niet echt nodig is om met een zeer strak ontwerp te komen, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een simpele cv. Denk aan een bijbaan als vakkenvuller of administratief medewerker.
 • Wanneer je solliciteert voor je eerste baan kan het nuttig zijn om een simpel, overzichtelijk cv te maken. Spendeer de meeste aandacht aan de inhoud in plaats van de vormgeving.
 • Als je de aandacht wil vestigen op de inhoud en niet zozeer op de vormgeving, kies dan een simpele cv lay-out.

De opbouw van een simpel cv

Dit is hoe de opbouw van een simpel cv eruitziet:

 1. Personalia: Vermeld je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Voeg ook zeker een foto toe en eventueel andere relevante informatie (zoals je LinkedIn profiel).
 2. Persoonlijk profiel: Schrijf een kort stukje over jezelf van een aantal regels. Laat zien wie je bent en wat je kunt. Wees origineel en schrijf geen standaardzinnen. Wat onderscheidt jou als kandidaat?
 3. Werkervaring: Maak een teruglopend cv, waarbij je bovenaan begint met je meest recente ervaring. Hier zal de recruiter het meest geïnteresseerd in zijn. Benoem belangrijke taken, maar vertel ook zeker over je successen en prestaties.
 4. Opleidingen: Meestal is het genoeg om enkel de naam van je opleiding en onderwijsinstelling te benoemen inclusief een begin- en einddatum. Heb je echter weinig werkervaring, werk dit onderdeel dan wat verder uit met wat je allemaal geleerd hebt.
 5. Vaardigheden: Benoem een mix van persoonlijke eigenschappen en vakinhoudelijke vaardigheden (als je die hebt).
 6. Extra onderdelen: voeg onderdelen toe die relevant zijn voor de gezochte functie. Denk aan talen, stages, vrijwilligerswerk, cursussen, certificaten, etc.

Simpele cv-voorbeelden

Hieronder een aantal voorbeeld cv’s die gebruik maken van een simpel sjabloon. Gebruik ze als inspiratie. Kopieer niet klakkeloos, maar gebruik het om je eigen unieke cv te maken.

Wat kenmerkt een simpel cv?

 • Een relatief eenvoudig ontwerp.
 • Geen ‘over de top’ grafische elementen of iconen.
 • Maximaal één kleur om contrast in het cv aan te brengen.
 • Strakke lay-out met duidelijke kopteksten.
 • Witregels tussen elke sectie en onderdelen om overzicht te creëren.
 • Een standaard lettertype die nooit fout is, zoals Arial of Verdanan.

Zorg dat je basic cv foutloos is

Als je een simpel cv-template wil gebruiken om te gaan solliciteren, zorg er dan altijd voor dat deze geen spelfouten bevat. We zien nog steeds zo vaak dat sollicitanten uren aan hun cv werken en op een gegeven moment gewoon over de fouten heen lezen. Het werkt vaak ook wonderen om je cv even te printen en op papier te lezen. Zo lees je het vaak toch nét even wat anders dan wanneer je het van een scherm afleest.

Tips voor het schrijven van een simpel cv

 • Pas je cv aan op de vacature: Als je zoveel mogelijk baankansen wil maken, is het raadzaam om je cv telkens aan te passen op de eisen uit de vacature. Het hoeft telkens maar een kleine aanpassing te zijn, maar alle beetjes helpen om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.
 • Verstuur je cv als pdf: Ook zien we nog heel vaak dat sollicitanten het cv als Word-bestand versturen. Het risico dat je hiermee loopt is dat de opmaak waar je zojuist 2 uur aan gezeten hebt in de prullenbak wordt gegooid. Word-documenten staan erom bekend dat de hele lay-out kan verspringen wanneer het bestand gemaild wordt.
 • Een te uitgebreid cv: Je maakt niet voor niets een simpel cv. Houdt het kort en bondig. Eén pagina is perfect, twee pagina’s is prima, drie pagina’s is te lang. Dat gaat geen enkele recruiter meer lezen.

Conclusie en ons advies

Zoals je hebt kunnen lezen is er niks mis met het maken van een simpele cv. Het is breed inzetbaar voor zowat elke functie. Neem een kijkje bij onze cv-voorbeelden om voor jouw specifieke functie te kijken waar je op moet letten.