Modern cv voor 2023: gratis templates, voorbeelden en tips

Solliciteren voor je nieuwe baan: maak een modern cv! Maar wat is dat precies en hoe maak je er een? We leggen het je uit. Hieronder hebben we meer dan 10 moderne cv-templates waaruit je kan kiezen. Verder in het artikel delen we waardevolle tips.

Waarom kiezen voor moderne cv-templates?

Het maken van een modern cv kent verschillende voordelen, waaronder:

 1. Het valt op bij werkgevers: Met een modern cv zal jouw cv eerder indruk maken op potentiële werkgevers ten opzichte van een klassiek cv, omdat het een frisse, eigentijdse uitstraling heeft.
 2. Overzichtelijk: Een modern cv-template is speciaal ontworpen voor overzichtelijkheid en leesbaarheid. Werkgevers en recruiters kunnen in één oogopslag de belangrijke onderdelen zien.
 3. Je bent bij de tijd: Je laat zien dat je volledig 'up-to-date' bent en er nog helemaal bij hoort.
 4. Laat je eigen persoonlijkheid zien: Je hebt vaak meer mogelijkheden om je eigen stijl in je cv te verwerken.

Hoe maak je een modern cv?

De uitstraling van een moderne cv verschilt wellicht iets van wat je gewend bent. Voeg de volgende onderdelen toe om een modern cv te maken:

 1. Persoonlijke gegevens: vermeld je naam, adres, e-mail, telefoonnummer en je LinkedIn profiel. Benoem eventueel andere relevante gegevens voor de gezochte functie (denk aan een rijbewijs als chauffeur en je portfolio als webdesigner).
 2. Persoonlijk profiel: Schrijf 3-5 zinnen bovenaan in je cv en vertel waar jouw passies liggen en wat je in je werk wilt bereiken. Laat wat meer van je persoonlijkheid zien. Na het lezen van jouw persoonlijke profiel wil een recruiter een goed beeld hebben van jou als persoon. Wees niet bang om creatief te zijn in je persoonlijke profiel door bijvoorbeeld leuke projecten te benoemen waar je in je vorige baan met plezier aan hebt gewerkt.
 3. Werkervaring: Begin bovenaan met je meest recente werkervaring en werk terug naar je andere banen. Focus je op behaalde prestaties en resultaten in plaats van het beschrijven van je taken. Geen werkervaring? Werk stages, opleidingen en je nevenactiviteiten verder uit.
 4. Opleiding: Benoem de naam van je studie, onderwijsinstelling en een begin- en einddatum ('heden' als je nog bezig bent). Ga wat dieper in op je opleiding en bijbehorende projecten, vakken en specialisaties als je weinig ervaring hebt.
 5. Vaardigheden: Benoem 4-6 vaardigheden. Laat zowel vakinhoudelijke- als sociale vaardigheden zien. Zo profileer je jezelf als complete kandidaat.
 6. Aanvullende onderdelen: talen, cursussen, stages, hobby's, nevenactiviteiten, etc. Voeg toe wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Deze zes onderdelen komen aan bod in je moderne cv. Met name het persoonlijk profiel en de aanvullende onderdelen is iets wat je niet in alle cv's terugziet, maar bij moderne cv's is dit dus een vereiste.

Maak je cv daarnaast overzichtelijk. Dit doe je door een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende onderdelen van je cv met witregels. Zorg ook voor een goed lettertype en gebruik eventueel kolommen om meer informatie kwijt te kunnen. Zo geef je je cv kleur én creëer je overzicht. Een recruiter kijkt niet langer dan 6 seconden naar jouw cv dus zorg dat hij (of zij) makkelijk kan ‘scannen’.

Ingevulde moderne cv-voorbeelden

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden opgenomen van moderne cv's. Gebruik deze ter inspiratie voor het opstellen van je eigen cv.

Wat kenmerkt een modern cv-template?

 1. Creatieve kleuren om het cv levendiger te maken.
 2. Strak design. Voelt fris en vernieuwend.
 3. Het vaardighedenonderdeel worden op een grafische manier weergegeven, bijvoorbeeld aan de hand van bolletjes of een staafdiagram.
 4. Een duidelijk, modern en goed leesbaar lettertype. Geen schreefletters zoals bij Times New Roman, maar eerder schreefloze lettertypes zoals Arial en Calibri.
 5. Meerdere kolommen, zodat je veel informatie kwijt kan op één pagina.
 6. Geschikt voor zowel professionele beroepen als creatieve beroepen.
 7. Een teruglopende indeling waarbij je bij elk onderdeel begint met de meest recente informatie.

Val op met kleur

Een traditioneel cv draait puur om de inhoud. Geen opvallende kleuren, speelse teksten of creatieve uitspattingen. Opleidingen en ervaring geven de doorslag. Een modern cv trekt dit breder. Niet alleen onderscheid je je met jouw vorige functie(s), ook telt de manier waarop je jezelf presenteert. En dat doe je met een modern cv! Dit houdt in dat je punten scoort wanneer jouw cv er visueel bovenuit steekt. Fleur je cv op met wat kleur. Kies bijvoorbeeld voor donkerblauwe tinten om je cv een moderne uitstraling te geven (in de kleurenpsychologie staat blauw voor: vertrouwen).

Geel: nieuwsgierigheid, vriendelijk, vrolijkheid, openheid, creativiteit, spontaniteit (voor media beroepen)

Oranje: gezelligheid, enthousiasme, warmte, optimisme (voor sociale beroepen).

Rood: zelfvertrouwen, kracht, opwinding, temperament (voor verkoop beroepen)

Paars: onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, verfijning, wijsheid (handelsberoepen)

Groen: harmonie, balans, natuur, autonomie, doorzettingsvermogen (administratieve beroepen)

Blauw: vertrouwen, rust, eerlijkheid, stabiliteit, wijsheid (voor professionals)

Zwart: elegantie, macht, formaliteit, klassiek (voor leidinggevende functies)

Kies een goede foto

Een foto is niet meer weg te denken op een cv. Maar dit is niet altijd zo geweest. In een traditioneel cv is het zelfs gebruikelijk om geen foto toe te voegen. Times are changing, voor recruiters is een foto nu zelfs onmisbaar. En zeg nou zelf, heb jij écht een goede indruk van iemand zonder dat je weet hoe die eruitziet? Zorg dus voor een goede foto! Maar wanneer is een foto ‘goed’?

Allereerst is het belangrijk dat je recht in de camera kijkt. Een brede glimlach hoeft niet per se, maar zorg dat je niet nors op de foto staat. Het is van belang dat je foto ‘professioneel’ is. Dus geen vakantiefoto met zonnebril of een kiekje met een biertje in de hand. Heb je geen goede foto liggen? Trek dan een net overhemd aan, zorg voor een goede belichting en schiet ‘het perfecte plaatje’.

Vergeet social media niet

Een modern cv speelt in op de moderne tijd. Vroeger beoordeelden recruiters alleen op basis van jouw cv. Tegenwoordig is een recruiter slechts in één google search en twee muisklikken verwijderd van een berg aan informatie over jou. Grote kans dat een recruiter een bezoekje brengt aan jouw LinkedIn pagina. Speel hierop in! Zet de link van jouw LinkedIn bij je persoonlijke gegevens. Zorg dan wel dat jouw profiel up-to-date is. Pas jouw werkervaring waar nodig aan en gebruik ook hiervoor een professionele foto.

Bedenk wel dat een linkje naar jouw LinkedIn profiel een uitnodiging kan zijn om nog verder door te zoeken online. Maar liefst 98% van de recruiters geeft aan een kandidaat op te zoeken op social media. Dus niet alleen jouw LinkedIn profiel moet goed voor elkaar zijn, ook jouw Facebook, Instagram en Twitter profiel kunnen een bezoekje van een recruiter verwachten.

Staat jouw social media vol met foto’s van feestjes en weekendjes weg? Dat oogt natuurlijk niet professioneel. Zet een slotje op je profiel zodat jouw vakantiekiekjes alleen door je vriendengroep te zien zijn. Hou er ten slotte rekening mee dat jouw profielfoto altijd te zien is, dus ook op Facebook geldt: geen foto naast kratten bier of in je zwembroek op het strand. De foto op Facebook mag best wat losser zijn dan die op je cv, maar maak het niet te gek.

Scoor met creativiteit

Een lange opsomming van jouw werkervaring en opleidingen is informatief, maar kan tegelijkertijd ook saai zijn. Natuurlijk moet dit aan bod komen, maar er zijn manieren om je cv aantrekkelijker te maken. Zoals al eerder genoemd helpt een overzichtelijke, moderne cv lay-out in combinatie met wat kleur.

Daarnaast mag je best een creatief extraatje toevoegen aan je cv. Bijvoorbeeld door een video toe te voegen waarin je jezelf voorstelt. Je onderscheidt jezelf ook door te laten zien aan welke projecten je bij je vorige werk hebt gewerkt. Ben je bijvoorbeeld webdesigner? Voeg linkjes toe van de door jou gemaakte websites. Of nog beter: zet een QR-code in je cv. Dit nodigt recruiters uit om verder te kijken dan jouw cv. Met zo’n unieke toevoeging valt je op tussen de rest! Succes met solliciteren 😉.