Leerkracht basisonderwijs cv-voorbeeld en schrijftips

Een leerkracht basisonderwijs zijn heeft zo zijn unieke voordelen: lange zomervakanties, kinderen nieuwe dingen zien leren en opgroeien en je krijgt de kans om een grote impact op hun levens te maken. Je hebt wel een goed onderwijs cv nodig om aangenomen te worden. Onze voorbeeld cv van een leraar basisonderwijs legt nadruk op prestaties, resultaten en belangrijke vaardigheden die indruk maken op recruiters.

Hoe maak je een cv als docent?

Net zoals dat een docent zijn lessen goed moet structureren, geldt hetzelfde voor het cv van een leraar basisonderwijs. Ook moet je wellicht inhoudelijk goede lessen ontwikkelen. Ook voor het cv geldt dat je een goede (en overtuigende) inhoud nodig hebt.

Zorg dus voor een overzichtelijk cv, waarbij je telkens voldoende witregels en een goed leesbaar lettertype gebruikt. Maak de kopteksten wat groter en voeg één of twee kleuren toe voor een moderne uitstraling. Probeer een van onze cv-sjablonen om tijd te besparen.

Dit is wat er in een cv moet van een leerkracht:

 • Vermeld je contactgegevens
 • Schrijf een korte introductieparagraaf
 • Presenteer je werkervaring
 • Benoem je opleiding en relevante cursussen
 • Vermeld belangrijke (didactische) vaardigheden
 • Voeg extra cv-onderdelen toe om op te vallen

Hieronder een voorbeeld cv van een leerkracht basisonderwijs. Let op dat dit een beknopte versie is. In het artikel hebben we per cv-onderdeel wat meer informatie gegeven om je zoveel mogelijk voorbeelden te geven.

Voorbeeld cv leerkracht basisonderwijs

Ben je pas afgestudeerd en nog niet veel relevante werkervaring? Zet dan je opleidingen boven je werkervaring.

Cv-voorbeeld leraar basisonderwijs

Hieronder staat een voorbeeld cv voor het onderwijs. Deze kun je als leidraad gebruiken. De belangrijkste elementen zijn erin verwerkt om indruk te maken op werkgevers.

1. Vermeld je contactgegevens

Je contactgegevens zijn uiteraard noodzakelijk voor recruiters en potentiële werkgevers om het eerste contact te leggen. Vermeld daarom bovenaan je cv je naam, functie, e-mail, telefoonnummer en je adres.

Als je uit de buurt komt heb je een klein voordeel ten opzichte van kandidaten die een eindje moeten rijden of reizen. Niet alleen heb je kennis van de buurt, maar je komt waarschijnlijk ook vaker op tijd.

2. Schrijf een persoonlijk profiel

In je persoonlijk profiel schrijf je een korte introductieparagraaf bovenaan je leerkrachten cv van 4-6 regels waarbij je jezelf allereerst voorstelt. Ook benoem je de kwaliteiten die jou tot een uitstekende kandidaat maken. Je moet het vergelijken met je eerste ouderavond. Je wil iets zeggen over wie je bent, hoe je effectief lesgeeft en wat je ervaring is.

Vertel wat over je eigen onderwijsfilosofie en laat deze aansluiten op de kernwaarden van de school waar je solliciteert.

Voorbeeld persoonlijk profiel voor een leraar basisonderwijs:

Als leerkracht basisonderwijs vind ik het fantastisch om jonge geesten te helpen groeien en bloeien. Met meer dan 10+ jaar werkervaring weet ik hoe ik een veilige (en inclusieve) werk- en leeromgeving kan creëren waarin kinderen kunnen leren en ontwikkelen. Ik geloof niet in één leerstrategie. Elk kind is anders. Ik vind het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om te slagen. Daarvoor zet ik (desnoods per kind) verschillende didactische werkvormen in. Uiteraard is mijn doel het bijbrengen van kennis, maar daarnaast vind ik de ontwikkeling van sociale vaardigheden net zo belangrijk.

Als je geen werkervaring hebt, focus je dan op de vaardigheden en ervaringen die je hebt opgedaan tijdens je studie.

3. Presenteer je werkervaring

Ondanks dat er een tekort is aan leerkrachten in het (basis)onderwijs, betekent dat niet dat je cv geen indruk moet maken. De kern hiervan ligt bij je werkervaring. Dit is een beetje de Cito-toets van je leerkrachten cv.

De aanbeveling is om bovenaan je werkervaring te beginnen met je meest recente baan en terug te werken naar je eerdere functies. Daarnaast is het belangrijk dat je in plaats van het simpelweg opsommen van taken ook laat zien hoe je de groei van leerlingen hebt ontwikkeld en bevorderd.

Werkervaring

Leerkracht basisonderwijs groep 5, Basisschool De Regenboog
november 2018 – Heden

 • Lesgegeven aan een klas van gemiddeld 25 leerlingen.
 • Creatieve lesplannen en lesmateriaal ontwikkeld om de betrokkenheid van leerlingen en het vasthouden van informatie te stimuleren.
 • Over de voortgang van leerlingen gesproken tijdens de oudergesprekken.
 • Een veilige leeromgeving voor alle leerlingen gecreëerd.

Leraar basisonderwijs groep 8, Basisschool De Zonnestraal
februari 2015 – november 2018

 • Analyseren van leerproblemen bij leerlingen en het ontwikkelen van individuele leerplannen om zo elk kind gelijke kansen te geven om te groeien.
 • Bijgedragen aan het ontwikkelen van nieuwe lesplannen en materiaal waarbij de resultaten van de Cito-toets een 10% verbetering liet zien.
 • Extra ondersteuning en bijles bieden aan leerlingen met leerproblemen.
 • Leerlingen beoordelen en het bijhouden van voortgangsrapporten.

Als je over weinig werkervaring beschikt, voeg dan een sectie "Stages" toe aan je onderwijs cv. Probeer op dezelfde manier als hierboven belangrijke praktijkervaringen aan te halen. Bijvoorbeeld zo:

Stages

Stagiaire leerkracht basisonderwijs, Basisschool De Vlinder
september 2017 – september 2018

 • Leerkrachten ondersteunt bij het opzetten, voorbereiden en geven van lessen.
 • Extra ondersteuning bieden aan leerlingen met leerproblemen.
 • Het geven van feedback aan leerlingen over hun werk en resultaten.
 • Meehelpen met het organiseren van activiteiten op school, zoals uitjes en feestjes.

4. Benoem je opleidingen en cursussen

Als je leerkracht wil worden op een basisschool, dan volg je doorgaans de opleiding Leraar basisonderwijs (pabo). Als je docent wil worden voor het voortgezet onderwijs, dan heb je een eerstegraads bevoegdheid of tweedegraads lesbevoegdheid nodig (bron).

Als je al een aantal jaar werkervaring hebt, is het voldoende om hier enkel je opleiding en datums te benoemen. Als je weinig werkervaring hebt, ga dan in de omschrijving wat dieper in op wat je allemaal geleerd en gedaan hebt.

Naast het vermelden van je opleidingen, kun je ook relevante cursussen, trainingen of workshops benoemen als je van mening bent dat het van toegevoegde waarde is voor je cv.

Opleidingen

Leraar basisonderwijs (pabo), Fontys, Tilburg
september 2013 – september 2017

Cursussen
 • Omgaan met gedragsproblemen in de klas – 2022
Trainingen
 • Effectief feedback geven aan leerlingen – 2020
 • ICT in het onderwijs – 2019

5. Vermeld belangrijke vaardigheden voor een leerkracht basisonderwijs

Elke docent moet bekwaam zijn in lesgeven. Een sectie met vaardigheden is een geweldige manier om in één oogopslag je beste eigenschappen weer te geven. Leraren op basisscholen hebben vooral veel interpersoonlijke of zachte vaardigheden nodig, zoals communiceren, luisteren en empathie. Maar je moet niet vergeten om ook harde vaardigheden te vermelden, zoals leerplannen ontwikkelen en het bijhouden van rapporten.

Dit zijn de belangrijkste vaardigheden voor een leerkracht basisonderwijs voor op het curriculum vitae:

 • Lesgeven
 • Klasmanagement
 • Orde bewaken
 • Computervaardigheden
 • Ontwikkelen van lesplannen- en materiaal
 • Communiceren
 • Empathie
 • Samenwerken
 • Leiderschap
 • Creativiteit
 • Geduld

6. Extra cv-onderdelen

Als je alle bovenstaande onderdelen hebt toegevoegd, dan krijg je een 7 als eindcijfer. Dat is goed, maar het kan beter. Om op te vallen kun je een aantal aanvullende secties toevoegen aan je cv.

1. Talen

Het belang van het kennen van meerdere talen mag niet onderschat worden. Zeker als je na Engels nóg een andere vreemde taal spreekt is dat een grote meerwaarde voor je cv.

2. Hobby's en interesses

Interesses laten iets meer van je persoonlijkheid zien. Uiteraard is dat voor een onderwijs cv extreem belangrijk, omdat een toekomstige werkgever maar al te graag wil weten wat voor persoon jij bent en of je goed bij de cultuur van de school past.

3. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk op een leraar basisonderwijs cv toont belangrijke eigenschappen aan, zoals medeleven, empathie en sociale betrokkenheid.

Tips om je cv te verbeteren

 1. Benadruk relevante werkervaring: Zorg ervoor dat de ervaringen die je opneemt relevant zijn voor jouw baan.
 2. Pas je cv aan op de eisen uit de vacature: Lees voordat je je curriculum vitae gaat opstellen eerst de vacature goed door. Probeer je cv hierop aan te laten sluiten met je ervaringen, vaardigheden en andere onderdelen.
 3. Benoem resultaten in plaats van taken: Concrete prestaties hebben veel meer impact dan een opsomming van taken. Wat is het resultaat van het lesplan dat je hebt ontwikkeld?
 4. Controleer je spelling en grammatica: Als leraar basisonderwijs kom je er natuurlijk niet mee weg als je cv vol spelfouten staat. Zorg dat je je cv goed naleest voordat je gaat solliciteren.
 5. Zorg voor een overzichtelijke opmaak: Gebruik een net cv-template waarbij de onderdelen overzichtelijk worden weergegeven. Gebruik daarnaast opsommingen en korte zinnen, zodat je cv makkelijk leesbaar is.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden