Nationaliteit op je CV: verplicht of optioneel?

nationaliteit

Het vermelden van je nationaliteit op je cv is niet verplicht. Sterker nog; in veel gevallen is het overbodig omdat het geen relevante informatie is voor de functie. Ook verbiedt de wet discriminatie op basis van geslacht. Echter, soms kan het vermelden van je nationaliteit ook in je voordeel werken. Maar is het nou Nederlander, Nederlandse of toch gewoon 'Nederlands'?

Nederlander of Nederlandse nationaliteit: wat is de correcte schrijfwijze?

Het is logisch dat je al bij je personalia gaat twijfelen of je nu Nederland, Nederlands, Nederlandse of Nederlander moet opschrijven. De correcte schrijfwijze voor het vermelden van je nationaliteit op je cv is als volgt:

Nationaliteit: Nederlandse

Als je de Nederlandse nationaliteit bezit, schrijf je dit dus met hoofdletter en voeg je "se" toe aan het land van herkomst. Je bezit bijvoorbeeld de Surinaamse nationaliteit, Duitse nationaliteit of de Turkse nationaliteit. Zo moet je het dus ook op je cv vermelden. Heb je nog een andere nationaliteit? Dan kun je deze gewoon scheiden met een komma in je cv.

Waar zet je nationaliteit op je cv?

Nationaliteit op het cv behoort tot je persoonlijke gegevens. Zorg dat je bovenaan je persoonlijke gegevens eerst je naam, telefoonnummer en e-mail vermeld. Pas daaronder kun je optionele persoonsgegevens vermelden, zoals je nationaliteit, burgerlijke staat, rijbewijs, etc.

Je kunt het beste een kopje 'Nationaliteit' maken en hieronder jouw nationaliteit(en) vermelden. Dit kan er zo op je cv uitzien:

nationaliteit op je cv vermelden

Redenen om nationaliteit niet op je cv te vermelden

De belangrijkste reden om geen nationaliteit op je cv te vermelden is om discriminatie te voorkomen. Net als bij andere persoonsgegevens zoals burgerlijke staat en geboortedatum, is ook dit gevoelige informatie die (onterechte) vooroordelen bij de werkgever kunnen oproepen. Volgens de AwGB mogen bedrijven niet discrimineren op basis van ras, geslacht, afkomst, etc. Maar het feit dat het door de wet verboden is, wil niet zeggen dat het helemaal niet voorkomt. Het is daarnaast ook zeer lastig te bewijzen.

Wanneer nationaliteit vermelden op je cv?

Zoals we al hebben aangegeven, zijn er situaties wanneer het in je voordeel kan werken om jouw nationaliteit op je cv te vermelden. Dit is wanneer je nationaliteit in je cv opneemt:

  • Als je een buitenlandse naam hebt. Dit om ten eerste discriminatie te voorkomen. Ten tweede kunnen bedrijven ook denken dat je uit het buitenland komt en wellicht geen werkvergunning hebt. Als je dan je nationaliteit vermeld, weet het bedrijf zeker dat in ieder geval alle papieren in orde zijn.
  • Als al je professionele ervaring en opleidingen in het buitenland zijn geweest. Stel je hebt in het buitenland een opleiding gevolgd, stage gelopen en gewerkt, maar je gaat nu solliciteren in het land waar je geboren bent, zet dan je nationaliteit op je cv. Dit zodat er geen twijfel over bestaat wat jouw nationaliteit überhaupt is.
  • Wanneer je solliciteert op overheidsfuncties. Bijvoorbeeld bij functies in de ambassade of als consulaat.
  • Voor functies in het buitenland. In dat geval is het handig om uit te zoeken wat er in een cv moet staan in het betreffende land. Als je binnen de EU solliciteert zou een Europass CV misschien iets kunnen zijn. Ook kan je nationaliteit dan een voordeel zijn wanneer de recruiters opzoek is naar kandidaten met goede kennis van taal en cultuur van je land van herkomst.
  • Buitenlandse opdrachtgevers. Als je bij een internationaal bedrijf gaat werken met opdrachtgevers die dezelfde nationaliteit hebben, kan het vermelden een concurrentievoordeel opleveren.
  • Als je iets hebt aan je moedertaal. Bijvoorbeeld als je de Franse nationaliteit hebt en je solliciteert naar een functie waarbij je (soms) frans moet spreken. Dan kan het extra punten opleveren om je nationaliteit op je cv te vermelden.

Wanneer nationaliteit weglaten uit je cv?

  • Als je denkt gediscrimineerd te kunnen worden. Volgens de Nederlandse wet mag een werkgever niet selecteren op basis van geslacht, afkomst, ras, etc. Het feit dat het verboden is, betekent echter niet dat het niet gebeurt.
  • Je nationaliteit is niet relevant voor de functie. Als er geen redenen zijn om je nationaliteit te vermelden (dus als het niet in je voordeel kan werken), dan is het nutteloze informatie. Ook neemt het dan onnodige ruimte in beslag op je cv.
  • Als je nog bezig bent met je inburgeringscursus. Ondanks dat je je misschien als verenigd voelt met de Nederlandse nationaliteit, heb je de officiële documenten nog niet. In dat geval kun je het beter weglaten en de focus leggen op je ervaring en opleiding.

Hoe zit het met een dubbele nationaliteit?

Een dubbele nationaliteit kan natuurlijk geweldig zijn voor een sollicitant die bij een internationaal bedrijf gaat werken waarvoor beiden nationaliteiten van pas kunnen komen. Het kan namelijk betekenen dat je ervaring en kennis hebt van meerdere talen en culturen. Je kunt de twee nationaliteiten in dat geval gewoon met een comma scheiden van elkaar. Bijvoorbeeld:

Nationaliteit: Nederlandse, Duitse

Echter, als het niet een voordeel voor je cv kan zijn of je denkt zelfs voor een van de twee nationaliteiten gediscrimineerd te kunnen worden, dan kun je het beter weglaten.

Verblijfs- of werkvergunning op je cv

Wanneer je in het buitenland gaat solliciteren, is naast je nationaliteit ook belangrijk dat je de juiste papieren op zak hebt om überhaupt te kunnen werken. Als je dus een werkvergunning hebt, is het ontzettend belangrijk dat je deze op je cv zet. Bedrijven zijn vaak niet bereid om zelf als het papierwerk in orde te maken, omdat het een ingewikkeld proces is.

Zo heb je bijvoorbeeld sinds de Brexit een werk- en verblijfsvergunning nodig om in Groot-Brittannië te werken. Om te voorkomen dat je direct wordt afgewezen, is het belangrijk dat je op je cv aangeeft dat je de juiste documenten bezit.

En tijdens het sollicitatiegesprek?

Als naar je nationaliteit wordt gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek, weet dan dat het in principe niet verplicht is om te antwoorden. Werkgevers mogen namelijk alleen vragen stellen die relevant zijn voor de betreffende functie. Echter, het kan juist ook een leuk gespreksonderwerp zijn waarin je aangeeft dat je een brede talenkennis hebt.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.