Bijbaan op je cv vermelden: zó pak je dat aan

bijbaan-op-cv

Een bijbaan is een waarde ervaring die zeker iets aan je cv kan toevoegen. Het geeft aan dat je (vaak al op jonge leeftijd) het initiatief hebt genomen om je handen uit de mouwen te steken en zelf wat geld hebt geprobeerd te verdienen. In deze blog kijken we wanneer het zinvol is om een bijbaan op je cv te vermelden en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Wellicht zijn een van de volgende artikelen ook relevant om te bekijken:

Waarom je een goed cv nodig hebt

Stel je zit op de middelbare school en je wil graag wat geld verdienen met een leuke bijbaan, dan heb je hoogst waarschijnlijk een cv nodig. Een cv is een document van 1 tot 2 pagina's waar je jouw professionele loopbaan kort samenvat. Ook als je bijvoorbeeld een bepaalde opleiding gevolgd hebt, zet je deze op je cv. Het stelt een potentiële werkgever in staat om heel snel aan de hand van dit document te beoordelen of jij een geschikte kandidaat bent voor de betreffende functie. Een goed en professioneel cv zal eraan bijdragen dat jij meer kans maakt om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Wanneer vermeld je een bijbaan op je cv?

Voordat we kijken hoe je eventueel een bijbaan vermeld, moet je wel nog weten of het überhaupt verstandig is om er een toe te voegen aan je curriculum vitae.

Wel een bijbaan op je cv zetten:

 • Als je solliciteert op je eerste baantje.
 • Als je nog weinig tot geen werkervaring hebt.
 • Als je een starter bent op de arbeidsmarkt en de bijbaan is relevant voor de gezochte functie.
 • Als je een carrièreswitch gaat maken en de vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je bijbaan komen van pas in je nieuwe functie.

Wanneer geen bijbaan op je cv zetten:

 • Als je al enige tijd bezig bent met je carrière. Recruiters zijn dan veel meer geïnteresseerd in je werkervaring en opleidingen.
 • Als je al voldoende relevante werkervaring hebt.
 • Als het geen relevante bijbanen zijn voor de betreffende functie.

Hoe zet bijbanen op je cv?

Als je een relevante bijbaan hebt die je graag wil vermelden, dan moet je nog wel weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Een bijbaan is onderdeel van je professionele ervaring. Je vermeldt een bijbaan dus ook onder het kopje "Werkervaring". Vermeld daarbij de volgende gegevens:

 • De functietitel (bijvoorbeeld vakkenvuller).
 • De werkgever.
 • De plaats.
 • Een begin- en einddatum.
 • Een omschrijving van wat je allemaal gedaan hebt.

Dit kan er in de praktijk als volgt uitzien:

Vakkenvuller, Albert Heijn, Eindhoven

mei 2020 - september 2022

 • Elke dag klanten te woord gestaan en zo goed mogelijk geholpen bij het vinden van bepaalde producten.
 • Controles uitgevoerd bij de zelfscan-kassa's.
 • Producten bijgevuld volgens de FIFO-regel (first in first out).
Pro tip:

Het is gebruikelijk bij een teruglopend cv dat je bij je Werkervaring bovenaan begint met het vermelden van je meest recente werkervaring. Vervolgens vermeld je jouw eerdere werkervaringen. Dit heet de 'omgekeerde chronologische volgorde'. Deze volgorde wordt door vrijwel alle sollicitanten gebruikt bij het solliciteren.

Probeer je bijbaan te koppelen aan de vaardigheden van de gezochte functie

Als je nog niet veel ervaring het met een cv opstellen, dan is dit een extreem belangrijke regel die je goed in je oren moet knopen. Je moet altijd proberen om jouw cv zo relevant mogelijk te maken voor de gezochte functie. Een goed cv is volledig aangepast aan de hand van een bepaalde vacature. Hierdoor vergroot je jouw kansen op een baan aanzienlijk.

Voordat je een cv gaat maken, moet je dus eerst de vacature goed doorlezen. Probeer te identificeren waar het betreffende bedrijf naar opzoek is en pas je cv daarop aan. Zo krijg je een cv dat perfect aansluit op de wensen en behoeften van een potentiële werkgever.

Conclusie en ons advies

 • Vermeld alleen een bijbaan in je cv als je zelf nog weinig tot geen ervaring hebt of als je solliciteert op je eerste baantje.
 • Benoem altijd de volgende gegevens: de functietitel, werkgever, begin- en einddatum en een omschrijving van je werkzaamheden.
 • Zet geen bijbaantjes op je cv als je al wat werkervaring hebt opgedaan en de betreffende baantjes niet meer relevant zijn voor de gezochte functie.
 • Pas je cv altijd aan op de vacature, zodat deze perfect aansluit op de functie-eisen.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.