Cv-indeling: de 3 opties (en welke het beste is voor jou)

hoe-ziet-een-cv-eruit

Ga je beginnen met het maken van je cv? Dan is de cv-indeling vaak een van de eerste dingen waar je goed over moet nadenken. Want wat is nou de ideale indeling van je cv die je moet hanteren om de meeste kans te maken op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek? Aangezien er meerdere cv-indelingen mogelijk zijn, geven we in deze blog aan welke opties je hebt en welke je het beste kunt kiezen.

Welke cv-indelingen zijn er?

Over het algemeen bestaan er geen harde 'regels' die zwart op wit zeggen hoe jij je cv moet indelen. Je mag over het algemeen zelf bepalen hoe jij je cv indeelt. Echter, er zijn 3 indelingen die veruit het meeste gebruikt worden. Dit zijn:

We zullen deze 3 cv indelingen nu in de volgende paragrafen verder uitleggen. We zullen aangeven welke cv-indeling je het beste kan kiezen en hoe die indeling eruitziet.

Chronologisch cv

Wat is chronologisch cv?

Een chronologisch cv is een manier om je cv in te delen op chronologische volgorde. Bij dit type cv bouw je de onderdelen op in volgorde van tijd. Je begint dus met de oudste en werkt zo naar het heden toe.

Wanneer gebruik je een chronologisch cv

Het chronologisch cv wordt met name gebruikt voor starters, studenten en sollicitanten met een gat in het cv. Dit omdat de opleidingen boven je werkervaring worden gezet. Aangezien studenten en starters vaak nog weinig tot geen relevante werkervaring hebben, is deze cv-indeling voor hen bijzonder gunstig. Het stelt ze in staat om de focus in het curriculum vitae te verleggen op de gevolgde opleiding in plaats van je werkervaring.

Hoe ziet de indeling van een chronologisch cv eruit

Zoals we zojuist aangaven, deel je de cv-onderdelen van een chronologisch cv in op basis van tijd. De volgorde die je moet hanteren ziet er als volgt uit:

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Opleidingen
 4. Werkervaring
 5. Overige onderdelen

Ook bij de invulling van de verschillende onderdelen worden deze ingedeeld op basis van tijd. Je begint dus bovenaan met je eerste opleiding en eerste werkervaring. Je meest recente werkervaring zet je vervolgens onderaan.

Teruglopend cv

Wat is teruglopend cv?

Bij het teruglopend cv vermeld je de onderdelen juist in omgekeerd chronologische volgorde. Daarom wordt het teruglopend cv ook wel het omgekeerd chronologisch cv genoemd. Deze 2 termen zijn inwisselbaar. In tegenstelling tot het chronologisch cv, vermeld je bij het teruglopend cv juist eerst je meest recente ervaringen en opleidingen en werk je terug in de tijd.

Wanneer gebruik je een teruglopend cv

Het teruglopend cv en de bijbehorende cv-indeling ervan wordt door 99% van de sollicitanten gebruikt. Dit omdat het eigenlijk de meest 'logische volgorde' van je cv is. Sollicitanten die geen gaten in het cv hebben en al enige jaren werkervaring hebben, willen altijd het beste van hun carrière laten zien. Dit valt vrijwel altijd samen met de meest recente werkervaringen, omdat je steeds meer taken en verantwoordelijkheden krijgt.

Hoe ziet de indeling van een teruglopend cv eruit

De cv-indeling van een teruglopend cv ziet er als volgt uit:

 1. Persoonsgegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Werkervaring
 4. Opleidingen
 5. Overige onderdelen

Bij dit type cv zet je werkervaring dus weer boven je opleidingen. Ook bij de invulling van alle onderdelen, begin je bij elk onderdeel bovenaan met je meest recente ervaringen, opleidingen, cursussen, etc. Van daaruit werk je terug in de tijd.

Vaardigheden cv

Wat is vaardigheden cv?

Normaal gesproken als je een cv gaat maken, dan denk je aan een cv-indeling waarbij je een samenvatting geeft van je carrière inclusief opleidingen. Bij het vaardigheden cv zit dat net even iets anders. Bij een functioneel cv wordt er namelijk geen nadruk gelegd op de chronologie van de loopbaan. In plaats daarvan wordt de focus volledig gelegd op opgedane vaardigheden, competenties, persoonlijke eigenschappen en eerder geleverde prestaties.

Wanneer gebruik je een vaardigheden cv

Dit soort cv is erg geschikt voor sollicitanten die niet over relevante werkervaring beschikken (bijvoorbeeld als je een carrièreswitch maakt), of voor sollicitanten die een tijd lang geen werk hebben gehad (bijvoorbeeld als gevolg van ziekte). Het vaardigheden cv vertoont geen tijdslijn. Daarom valt het minder op als je een tijd niet gewerkt hebt. Dus, als jij niet over de gevraagde ervaring beschikt, maar denkt wel dat je de juiste vaardigheden hebt voor de gezochte functie, dan kun je het beste een vaardigheden cv maken.

Handicap op je cv vermelden
Ontdek hier hoe je om kan gaan met het vermelden van een handicap, stoornis of beperking op het cv.
Artikel lezen

Hoe ziet de indeling van een vaardigheden cv eruit

Voor een vaardigheden cv bestaat er niet een 'juiste indeling'. Hoe je een functioneel cv indeelt mag je namelijk helemaal zelf weten. Je kunt het volledig inrichten zoals jij het graag wil.

Je legt de nadruk op wat je tijdens je professionele loopbaan allemaal geleerd hebt en wat je hebt bereikt. De beste manier om dit te doen is door praktijkvoorbeelden naar voren te halen waar deze vaardigheden tot uiting zijn gekomen. Op deze manier lever je als het ware het harde bewijs dat je bepaalde vaardigheden en competenties bezit.

De indeling van je cv zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Persoonsgegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Vaardigheden
 4. Prestaties

Zoals we al hebben aangegeven bestaat er niet één juiste volgorde voor een vaardigheden cv. Wel is het gebruikelijk om altijd persoonsgegevens en een persoonlijk profiel bovenaan in het curriculum vitae te vermelden. Met dit type cv zorg je er ook voor dat jouw cv opvalt, omdat er maar weinig kandidaten zullen zijn die een functioneel cv zullen gebruiken.

Bonus cv-indeling: het basis cv

Tot slot bestaat er ook nog een zogeheten 'basis cv' ook wel 'moeder cv' genoemd. Dit type cv heeft niet echt een bepaalde cv-indeling. Echter, het is de meest uitgebreide versie van een cv die er bestaat.

Het idee achter een basis cv is dat je een cv maakt waar je letterlijke alle relevante informatie over jouw professionele loopbaan inzet. Als je vervolgens gaat solliciteren, kun je heel eenvoudig een goed cv maken die perfect aansluit op de wensen en behoeften uit de vacaturetekst. Het enige wat je hoeft te doen is de irrelevante informatie voor de gezochte functie uit je cv verwijderen.

Het kan je veel tijd besparen, omdat het je in staat stelt om vrij gemakkelijk een perfect cv op te stellen voor een bepaalde functie.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.