CV student voorbeeld

Bij een perfect studenten cv begint het allemaal. Die droomstage, die perfecte bijbaan; je cv is jouw kans om te laten zien dat jij diegene bent die ze zoeken. In de basis is een cv van een student niet veel anders dan die van een ervaren medewerker. Maar hoe maak je een cv als je waarschijnlijk nog niet over de juiste werkervaring beschikt? Hoe zorg je ervoor dat jij eruit springt? Dat het oog van de werkgever valt op jouw papiertje in de ellenhoge stapel waar ook al jouw concurrenten tussen liggen? Het antwoord is simpel; door een cv te maken die opvalt. Die indruk maakt en onderscheidend is. In deze blog geven we je handige tips en trics. We helpen je deze dijk van een studenten cv makkelijk zelf én in een mum van tijd te maken.

CV Maken als student

Een CV maken als student is soms een bittere pil. Hieronder delen we precies hoe je een overtuigend studenten CV opstelt om meer kans op een sollicitatiegesprek te maken.

Stap 1: identificeer de wensen en behoeften

Allereerst lees je de vacature tekst grondig door. Pas ieder cv wat je maakt aan op de specifieke vacature tekst. De wensen en behoeften van de werkgever staan hierin namelijk beschreven. Als jij ziet welke dit zijn en hier je cv op aansluit heb je al een stapje voor. Uiteraard kun je een basis cv opstellen die je her en der aanpast per vacature. Zorg daarnaast altijd voor structuur en overzicht. Een cv is altijd in chronologische volgorde. Dit betekent dat je de meest recent gevolgde opleiding of de meest recent gedane werkervaring bovenaan zet. Wees tot slot uitgebreid, maar houd het relevant. Een perfect studenten cv is maximaal 2 A4’tjes.

Stap 2: Zorg voor een mooi design

Ben je goed in vormgeving? Maak dan zelf een design wat aansluit bij de branche waarbinnen je solliciteert. Niet geboren met deze handige design skills? Maak dan gebruik van de gratis cv templates die op internet te vinden zijn. Een cv is allang niet meer een saai en officieel document. Het is vandaag de dag een document waarmee je, op een grafisch aantrekkelijke manier, kunt laten zien wat je in huis hebt. Hiermee zorg je ervoor dat je met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Besteed aandacht aan een mooie en overzichtelijke lay-out. Hiermee laat je zien dat je serieus bent, oog voor detail hebt en het professioneel aanpakt. Zorg naast een mooie opmaak voor een aantal standaard opmaak dingetjes zoals het gebruik van voldoende witruimte en een strakke uitlijning.

Stap 3: Wie ben jij online?

Screen je sociale media. Wat straal je naar een toekomstige werkgever uit? Je kunt er namelijk donder op zeggen dat ze jou gaan googelen. Een betrouwbare werknemer die serieus is? Of een feestbeest die het leven vooral liever niet serieus neemt? Zorg dat je de dingen die je liever privé houdt afschermt. Maak daarnaast een LinkedIn profiel aan. Toekomstige werknemers die je googelen en je hier tegenkomen helpt je een beter beeld te krijgen van je professionele leven (en toekomstdoelen).

Stap 4: Laat jezelf zien!

Laat een representatieve foto maken en plaats deze op je curriculum vitae. Geef je toekomstige werkgever een beeld bij wie je bent. Zorg ervoor dat je foto duidelijk en actueel. Kies voor een rustige achtergrond en een foto waar je alleen op staat. Een foto in de kroeg met al je vrienden is voor een cv een no-go (ook niet bij een student cv).

Stap 5: Personalia

Helemaal bovenaan je cv zet je je persoonlijke gegevens. Het is van belang dat ze snel en makkelijk contact met je kunnen opnemen. Wat je je toekomstige medewerker sowieso moet laten weten is het volgende:

 • De foto uit de vorige stap
 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Je LinkedIn profiel (en eventueel een website/online portfolio als je deze hebt)
Personalia
Naam: Marjan Duijkers
Functie: Junior Online Marketeer
Adres: Nieuweweg 22, 4247 ET
Telefoon: +316 23 89 41 23
E-mail: marjan.duijkers@gmail.com
Geboortedatum: 14-09-1998

Stap 6: Verkoop jezelf!

Dit doe je door het schrijven van een persoonlijk profiel. Het persoonlijk profiel is kort, bondig en hooguit 6 regels. Een recruiter of toekomstig werkgever leest waarschijnlijk veel van deze persoonlijke profielen. Zorg ervoor dat je eruit springt. Schrijf kort en krachtig op wie je bent en wat je doet. Probeer een link te vinden met de vacature waarop je solliciteert. Schrijf vanuit jezelf (de ik-vorm) om het persoonlijk te maken. Wees niet bang om jezelf als persoon, achter je cv, te laten zien. Vertel waaruit blijkt dat je bepaalde eigenschappen hebt in plaats van deze klakkeloos en zonder context te benoemen. Vertel behaalde successen. Waarvoor je elke dag vrolijk uit je bed komt. Zorg dat je opvalt en dat ze simpelweg niet om je heen kunnen.

Ik ben een gedreven en creatieve hbo'er die zijn kennis van Online Marketing graag in de praktijk wil toepassen. Zo heb ik al meerdere vrienden succesvol geholpen bij het vindbaar maken van hun website en het optimaliseren van het conversiepercentage. Ik ben gefascineerd door alles wat met Online Marketing te maken heeft en volg de laatste digitale innovaties op de voet.

Stap 7: Maak je opleiding de ster van de show!

We noemden het al eerder; als student bezit je nog niet over bergen werkervaring. Daarom kan een student cv lastig zijn om te maken. Maar geen zorgen. Je staat immers nog aan het begin van je veelbelovende carrière. Maak daarom je opleiding de ster van de show en zet deze, tegen de officiële regels in, bovenaan je cv. Ook je middelbare school zet je op je cv. Je basisschool kun je achterwege laten. Geef je toekomstig werkgever een compleet beeld van jouw huidige opleiding. Noem de opleidingsnaam, maar ook waar je deze opleiding volgt. Benoem je studierichting, verdiepingen, specialisaties en zelfs je vakkenpakket. Vertel over projecten, resultaten; alles waar je trots op bent. Vergeet vooral niet de onderdelen van je studie die naadloos aansluiten op de vacature waarop je solliciteert! Vind je het lastig je opleiding compact te beschrijven? Neem eens een kijkje in de studiegids van je opleiding.

Opleidingen
Ondernemerschap & Retail Management, Avans, Den Bosch
2017 - 2021
 • Gevolgde vakken: Marketing, Marketingcommunicatie, Onderzoek.
 • Tijdens een project voor een opdrachtgever diverse SEO-optimalisaties doorgevoerd, waardoor de product pagina's gemiddeld met 4 plekken zijn gestegen in de zoekresultaten van Google.
 • Afstudeeronderwerp: Onderzoek naar conversieoptimalisaties met inzet van de Sales Funnel.

Stap 8: Geen werkervaring?

Je hebt nog niet veel relevante werkervaring. En dat is écht geen probleem. Sterker nog; het is juist logisch. Geef je toekomstige werkgever een duidelijk overzicht van het betaalde werk wat je tot nu toe hebt gedaan. Je meest recente werkervaring zet je bovenaan. Denk niet dat de werkervaring niet relevant is maar ga juist uit van je eigen kracht. Laat door schemeren dat je ondanks dat je de ervaring voor deze baan nog niet hebt, je weet dat je het kan. Probeer in je werkervaring een koppeling te zoeken met de functie waarop je solliciteert. Heb je bijvoorbeeld vroeger opgepast op buurtkindjes? Noem dan je betrokkenheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Heb je in de horeca gewerkt? Benoem je gastvrijheid, vermogen om altijd vrolijk en flexibel te zijn en het feit dat je gewend bent om hard te werken. Vertel je taken en verantwoordelijkheden en laat zien wat je er geleerd hebt.

Werkervaring
Horeca serveerster, La Cubanita
februari 2019 - september 2021
 • Dagelijks tientallen klanten te woord gestaan en geholpen bij eventuele vragen.
 • Klantvragen opgevolgd en waar nodig een passende oplossing bedacht.

Stap 9: Wel stage ervaring?

De meeste studenten hebben waarschijnlijk wel al een keer stage gelopen. Deze zijn extreem belangrijk op je cv, omdat het eigenlijk gewoon relevante werkervaring is. Licht je stage(s) daarom extra uit op je cv! Maak een apart onderdeel op je cv waarin je ingaat op je stages. Leg duidelijk uit wat je hebt gedaan, wat je hebt geleerd en wat je prestaties waren in de stageperiode.

Stages
Online Marketeer, Bol.com
september 2018 - september 2019
 • Diverse SEO-optimalisaties doorgevoerd voor de product pagina's van Bol.com. Hiermee zijn deze pagina's gemiddeld met 1.8 plaatsen gestegen in de zoekresultaten.
 • In een team van 8 collega's gewerkt aan het optimaliseren van het conversiepercentage. Aan het einde van mijn stage was het conversiepercentage met 0.4 procentpunten gestegen.
 • Elke week één 'productreview' geschreven in naam van Bol.com.

Stap 10: Wat heb je nog meer in je mars?

Doe je naast je baan of studie ook nog andere activiteiten (betaald of onbetaald)? Benoem nevenactiviteiten! Doe dit wel alleen als die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, werk in een studentenvereniging, bestuur, sportvereniging of politieke partij. Wees niet te bescheiden. Extracurriculaire activiteiten onderscheiden je van de concurrentie omdat het iets over jou als persoon zegt. Wat jouw drijfveren zijn in het leven en waar je je, zelfs onbetaald, voor inzet. En dat zegt op een cv als student natuurlijk ontzettend veel over jou.

Stap 11: Vaardigheden

Benoem de belangrijkste vaardigheden die je bezit, en die aansluiten op de wensen en behoeften van je toekomstig werkgever. Ook het beheersen van talen is een vaardigheid. Om het visueel aantrekkelijk te maken kun je ervoor kiezen een tabel toe te voegen waarin je met een aantal sterren laat zien hoe goed je vaardigheid reeds ontwikkeld is.

 • Communicatieve vaardigheden
 • SEO
 • Presenteren en spreken in het openbaar
 • Creatief

Stap 12: Interesses en hobby's

Maak je cv persoonlijk. Dit doe je al door over jezelf te vertellen vanuit de ik-vorm, door het toevoegen van een foto en door een professioneel en origineel cv template te gebruiken. Door nog meer te laten zien wat voor persoon je bent vertel je over je interesses en hobby’s. Bekijk wel altijd of de genoemde hobby’s of interesses aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Als dat zo is zal je toekomstige werkgever nieuwsgierig naar je worden. Hij of zij is tenslotte ook maar gewoon een mens die op zoek is naar iemand met wie hij of zij een klik heeft.

Conclusie

Je hebt alle stappen doorlopen en voor je ligt het perfecte studenten cv. Tot slot nog wat laatste snelle tips:

 • Zet je cv altijd als PDF in de bijlage van een mail. Een PDF is handig omdat er dan geen onderdelen verschuiven als het document geopend wordt door je toekomstige werkgever.
 • Laat je niet demotiveren door het feit dat je weinig tot geen relevante werkervaring hebt. Focus juist op je pluspunten!
 • Maak gebruik van bulletpoints. Bijvoorbeeld bij het omschrijven van je opleiding en werkervaring. Dit zorgt voor een overzichtelijk cv.
 • Breng structuur aan in je cv. Zorg ervoor dat hij snel te scannen is door de lezer.

Als je alle bovenstaande stappen en tips toepast kan het niet mis gaan. Wedden dat je binnen no-time bij jouw perfecte werkgever aan tafel zit?

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen die je kunt vermelden op je studenten cv. Klik hier om nog veel meer cv-voorbeelden te bekijken.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden