Sterke punten in je cv: laat zien wat je waard bent

sterke-punten-op-cv

Welke sterke punten moet je benadrukken in je cv? Moet je doorzettingsvermogen, zelfstandigheid of juist gedrevenheid in je cv laten zien? De arbeidsmarkt wordt steeds competitiever en daarom zal je moeten opvallen bij werkgevers om een sollicitatiegesprek binnen te slepen. Sterke punten op je cv benoemen helpen om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. In dit artikel kijken we naar goede voorbeelden en hoe je deze effectief in je cv verwerkt.

Wat zijn sterke punten in cv’s?

Sterke punten zijn vaak natuurlijk eigenschappen die je bezit en die jou uniek maken als individu. Het zijn karakteristieken die je bij je draagt en die ook niet zomaar aan te leren zijn. Je kan bijvoorbeeld als vaardigheid hebben dat je goede reclameteksten kan schrijven of dat je mooie logo’s kan ontwerpen, terwijl het sterke punt die daarbij hoort ‘creativiteit’ is. Je bent er mee geboren.

Sterke punten in je cv kunnen laten zien hoe je uitblinkt in je werkt. Het zijn talenten waarmee je de verwachtingen kan overtreffen.

36 voorbeelden van sterke punten voor op je cv

Onthoud wel dat je met name sterke punten moet benadrukken in je cv die passen bij de gezochte functie. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden opgenomen, vervolgens zullen we kijken hoe je ze effectief aan je cv toevoegt.

Dit zijn 36 voorbeelden van de beste sterke punten voor op je cv:

 1. Detailgericht
 2. Multitasking
 3. Gedrevenheid
 4. Analytisch
 5. Leiderschap
 6. Doelgericht
 7. Communiceren
 8. Zelfverzekerd
 9. Ondernemend
 10. Samenwerken
 11. Resultaatgericht
 12. Interpersoonlijke vaardigheden
 13. Flexibel
 14. Oplossingsgericht
 15. Eerlijk, integer
 16. Organisatorisch sterk
 17. Kritisch
 18. Besluitvaardig
 19. Logisch nadenken
 20. Authentiek
 21. Klantgericht
 22. Strategisch denken
 23. Luisteren
 24. Creatief
 25. Werkethiek
 26. Overtuigingskracht
 27. Aanpassingsvermogen
 28. Innovatief
 29. Presenteren
 30. Geduldig
 31. Veelzijdig
 32. Nauwkeurig
 33. Stressbestendig
 34. Werken onder druk
 35. Betrouwbaarheid
 36. Emotionele intelligentie

Het is belangrijk dat je je richt op de meest relevante sterke punten voor de functie waarop je solliciteert.

Hoe vermeld je sterke punten in je cv?

De sterke punten die je in je cv moet vermelden zullen sterk afhankelijk zijn van het bedrijf en de functie. Volg deze stappen om de juiste sterke punten in je cv te zeten:

1. Identificeer je eigen sterke punten

De eerste stap is om naar je eigen sterktes en zwaktes te kijken. Reflecteer op je eigen ervaringen, vaardigheden en kennis. Waar ben je goed in? Het kan ook helpen om vrienden en familie te vragen wat zij denken dat jouw sterke punten zijn. Daarnaast kun je ook online tools gebruiken om je sterke (en zwakke) punten te ontdekken.

2. Kies de juiste sterke punten om in je cv te benoemen

Nu je een lijst met vaardigheden hebt, zal je moeten bedenken welke je in je cv wil benoemen en uitlichten. De beste manier om dit te doen is door de functiebeschrijving grondig door te lezen. Gebruik de vacature als spiekbrief om te achterhalen waar het bedrijf precies naar op zoek is en waar jij als kandidaat aan moet voldoen.

Uiteindelijk moet je de meest relevante sterke punten zien te selecteren die nodig zijn voor de gezochte functie. Ook moet het goed aansluiten bij kernwaarden van het betreffende bedrijf.

3. Laat je sterke punten zien in je cv

Sterke punten kun je door je hele cv noemen (persoonlijk profiel, werkervaring, opleidingen, vaardigheden, etc) en is niet gebonden aan een specifiek onderdeel van je cv. Het is prima om een apart kopje te maken “Sterke punten” of “Eigenschappen” waar je echt de meest belangrijke expliciet vermeldt. Zo sluit je cv perfect aan op de functie-eisen.

Maar, het is wel belangrijk dat je ook concrete voorbeelden geeft bij je sterke punten. Als je bijvoorbeeld in een apart kopje vermeld dat je “zeer klantgericht” bent, dan moet bijvoorbeeld uit je werkervaring ook blijken dat dit zo is. Anders zijn het niks meer dan holle woorden. De recruiter of potentiële werkgever zal bewijzen willen zien.

Benadruk sterke punten met de STARR-methode

Sterke punten kun je dus in principe in je hele cv benoemen. Maar, vaak is het raadzaam om concrete voorbeelden te geven die je sterke punten onderbouwen. Dé manier om dat te doen, is door middel van de STARR-methode. Met de STARR-methode kan je als volgt je sterke punten benadrukken in je cv:

 1. Situatie – Beschrijf de situatie waarin je je sterke punten hebt gebruikt. Welk probleem heb je opgelost en welke vaardigheden heb je daarvoor gebruikt?
 2. Taak – Leg uit welke je taak hebt moeten uitvoeren in de betreffende situatie.
 3. Actie – Benoem de actie die je hebt moeten ondernemen het probleem op te lossen.
 4. Resultaat – Vertel welk resultaat je acties hebben opgeleverd.
 5. Reflectie – Reflecteer op de situatie en vertel wat je ervan geleerd hebt.

Voorbeeld: Dankzij mijn sterke leiderschapsvaardigheden heb ik een succesvol salesteam opgezet van 8 medewerkers waarmee we de verkoopdoelstellingen met 15% overtroffen. Hiervoor heb ik salesmedewerkers getraind en opgeleid en een nieuwe verkoopstrategie ontwikkeld.

Door deze methode kun je bijvoorbeeld bij je persoonlijk profiel of werkervaring concrete voorbeelden geven hoe je je sterke punten en persoonlijke eigenschappen hebt gebruikt en verder ontwikkeld. Door concrete situaties te schetsen, laat je werkgevers zien waar jij toe in staat bent en wat je eventueel voor hen kan betekenen.

Wees voorbereid op het sollicitatiegesprek

Als je een aantal sterke punten in je cv benoemt, dan kun je hier zeer waarschijnlijk ook een aantal sollicitatievragen over verwachten. Het is verstandig om hier van tevoren alvast goed over na te denken, zodat je een antwoord paraat hebt:

 • Zorg dat je voorbeelden kunt benoemen die je sterktes onderbouwen.
 • Weet dat er mogelijke vragen kunnen komen over hoe je jouw sterke punten kunt gebruiken en inzetten in de functie waarop je solliciteert.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.