De kracht van opleidingen op je cv: zó maak je indruk

opleidingen-op-cv

Goed, je hebt een cv. Maar is die nog actueel? Wat kun je schrappen? Staan je belangrijkste opleidingen op je cv? Wat moet er nog bij? Staat het certificaat dat je vorige maand haalde er wel op? En: sluit de vermelde informatie over jouw opleidingen aan op de baan waarop je solliciteert? Allemaal punten die bepalen of jij bij de recruiter op de radar komt. Wij geven je de belangrijkste tips.

Hoe vermeld je jouw opleiding in het cv?

Benoem de opleiding (‘Bedrijfsconomie’), de instantie (‘Erasmus Universiteit’), de plaats (‘Amsterdam’), de behaalde graad (‘Master’) en tot slot een begin- en einddatum ('2018 - 2023'). Presenteer de informatie in omgekeerde chronologische volgorde, met de meest recente opleiding eerst.

Bij de meest relevante opleidingen vermeld je ook de afstudeerrichting (‘Commerciële Economie’), de relevante vakken (‘programmeren in Python, datascience’) en het onderwerp waarop je bent afgestudeerd (‘De vrijemarktwerking tijdens een recessie’). Zo geef je de recruiters inzicht in jouw specifieke kennis, achtergrond en skills.

Master Bedrijfseconomie, Erasmus Universiteit Rotterdam
2018 - 2022
Human Resource Management (hbo), Fontys, Eindhoven
2018 - 2022
Verpleegkundige (mbo, niveau 4), ROC, Nijmegen
2018 - 2022
Opleidingen op je cv voorbeeld

Waar zet je opleidingen op je cv?

Opleidingen komen vrijwel altijd onder de sectie Werkervaring te staan, tenzij je pas bent afgestudeerd of nog weinig relevante werkervaring hebt. In dat geval kun je vaak beter beginnen met je opleiding gevolgd door je werkervaring. Je opleiding is namelijk op dat moment je belangrijkste prestatie.

Hoe uitgebreid moet het onderdeel "Opleidingen"?

Vooral als je pas afgestudeerd bent dan is het de moeite waard om wat extra aandacht te besteden aan je opleidingen. In dat geval is het van toegevoegde waarde om ook je afstudeerrichting, vakkenpakket en overige extra informatie te benoemen.

Als je echter al enige tijd met je carrière bezig bent (2-3 jaar of meer), dan is je werkervaring uiteraard een stuk belangrijker. In dat geval is het voldoende om enkel je laatst genoten opleiding te benoemen zonder daarbij een omschrijving te geven.

Waarom een standaard cv niet voldoet aan de eisen van werkgevers

Jij kunt wel denken dat je geschikt bent voor de job, maar als je cv niet in orde is – incompleet, onjuist of onduidelijk – dan kun je naar de baan fluiten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een standaard cv dat je lukraak opstuurt, voor welke vacature dan ook, voldoet niet. Dit om de simpele reden dat een algemeen cv z’n doel voorbijschiet: ‘one size fits none’.

Onthoud dus dat je het curriculum vitae dat je verstuurt eerst goed tweakt – maak van je cv (en ook van de opsomming van jouw opleidingen) maatwerk! Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde opleiding wat uitgebreider beschrijven als die specifiek wordt gevraagd in de vacaturetekst. Kijk ook eerst even naar de website van het bedrijf voor een optimale match, mogelijk vind je daar aanknopingspunten. Doet het bedrijf waar je solliciteert veel met datascience en heb jij daar in je studie een scriptie over gemaakt, vermeld dat dan.

Een paar belangrijke do’s

  1. Vermeld extra’s: behaalde graad, relevante projecten en scriptieonderwerp.
  2. Schrap de weinig relevante opleidingen (anders verlies je de aandacht van de recruiter).
  3. Zet de opleidingen in omgekeerd chronologische volgorde, begin met de hoogst genoten opleiding en som de opleidingen in tijdsvolgorde verder op. Zo komt dus jouw laatste opleiding bovenaan te staan, slim omdat dit vaak ook de hoogste opleiding is.
  4. Ben je nog niet klaar met je opleiding, dan vermeld je die toch. Vermeld 'Heden' als einddatum. Recruiters willen uiteraard weten wat je nu studeert en zijn ook geïnteresseerd in cursussen, workshops en projecten die relevant zijn voor de vacature.
  5. Volgde je een interne cursus bij je huidige werkgever, vermeld dan niet alleen de naam daarvan (die alleen bestaat binnen dat bedrijf), maar leg ook kort uit waar het over ging.
  6. Formuleer kort en krachtig, dat geldt niet alleen voor de opsomming van je opleidingen, maar voor je hele cv. Maak bij voorkeur een cv van 1 A4 (dat willen recruiters het liefst, ze kunnen je altijd nog vragen om meer informatie), maar 2 A4 is het absolute maximum.
  7. Loop je cv na het schrijven goed na. Gebruik de spellingchecker en controleer op dubbele spaties. En zijn de namen van de opleidingsinstellingen correct gespeld?
  8. Geef de PDF een relevante titel, met daarin je naam en de vacature. Bijvoorbeeld: ‘Jeffrey_Jansen_DataEngineer_CV’

Een paar belangrijke dont’s

  1. Verlies je niet in de details, daar hebben recruiters geen tijd voor. Zwart-wit gezegd: zij lezen je cv niet, maar scannen die in gemiddeld 6 seconden. Speel daarop in door alles kort en overzichtelijk te vermelden.
  2. Beschrijf niet je volledige middelbare schooltraject, met alle vakken en werkstukken (gaap).
  3. De basisschool vermeld je niet op je cv (dat zou echt heel knullig zijn).
  4. Voorkom ‘gaten’ in je cv, dus vermeld ook studies die je begonnen bent, maar niet hebt afgemaakt.
  5. Rommel niet met de lettergrootte, 12 punts is de standaard. Ga je voor een hele kleine letter (om alles op één pagina te laten passen) dan wek je alleen maar irritatie op.
  6. Vermijd ‘ik’ op je cv. Dus niet: ‘ik deed VWO’. De recruiter snapt echt wel dat alles op jouw cv over jou gaat.
  7. Vermeld nooit de reden waarom je een studie bent begonnen, bewaar dat voor je sollicitatiegesprek.
  8. Vermijd extra informatie (zoals vakken, minors of scripties) die irrelevant zijn of ouder dan 20 jaar zijn.
  9. Lieg nooit over je opleiding (is immoreel en komt altijd uit).
  10. Verstuur je cv nooit als Word-document: als de recruiter deze opent, kan er van alles verspringen (kies uitsluitend voor een PDF).

Liegen is een no-go

Liegen over je opleiding lijkt misschien verleidelijk, maar is een absolute no-go. Wij geven niet graag alle kandidaten de kost die zeggen dat ze een Master op zak hebben, terwijl ze nog nooit een collegezaal van binnen hebben gezien. Het is voor de recruiter een kleine moeite om dat te checken bij het Ministerie van Onderwijs (en dat doen ze dus ook).

Er is zelfs een verhaal van een kandidaat die beweerde dat hij ooit een Nobelprijs heeft gewonnen, dat is natuurlijk makkelijk te verifiëren. En er was ooit iemand die beweerde dat hij een opleiding had gevolgd op een universiteit die helemaal niet bestond – sukkel eerste klas.

Als je voor ‘slechts’ 99% voldoet aan de opleidingseisen ga dan die ene procent niet bij elkaar liegen, maar leg het accent op je vaardigheden. Of op behaalde resultaten in je vorige baan.

Vermeld extra's bij je opleiding om op te vallen bij werkgevers

Als je net bent afgestudeerd, staat er waarschijnlijk nog niet zo veel relevante werkervaring in je cv. In dat geval kun je wat uitgebreider zijn over je opleidingen. Vertel bijvoorbeeld welke extra certificaten je hebt behaald (even als voorbeeld: ‘cursus Spaans op de VU Amsterdam’). Of benoem workshops, gastlessen en extra colleges die je volgde. Dat laat allemaal zien dat je je graag ontwikkelt, dat je enthousiast bent, drive hebt en niet de weg van de minste weerstand kiest – dikke kans dat de recruiter een plusje achter je naam zet.

Bachelor Bedrijfskunde, Radboud Universiteit, Nijmegen
2018 - 2022
  • Relevante vakken: Financieel Management, Strategisch Management.
  • Workshops: Effectief Leiderschap
  • Gastlessen: Lezing over duurzaamheid in het bedrijfsleven.
  • Extra colleges: Ethiek in bedrijfskunde

Laat ook je onvoltooide opleidingen terugkomen in je cv

Nog even over het vermijden van gaten in het overzicht van de door jou gevolgde opleidingen. Niet doen, wees altijd eerlijk. Er is geen recruiter die moeilijk doet over een ‘zijsprongetje’. Niet raar als je een jaar een studie volgde, erachter kwam dat dit toch niets voor je was en je uiteindelijk hebt gekozen voor een andere richting. Als je dit soort ‘zijsprongetjes’ niet in je cv zet, creëer je een ‘gat’ – en daar krijgt elke recruiter rode vlekken van, want blijkbaar heb je iets te verbergen.

Ondernemerschap & Retail Management, Hanzehogeschool, Groningen
2021 - Heden
Hbo-rechten (na 1 jaar gestopt, propedeuse behaald), Hanzehogeschool, Groningen
2020 - 2021

Een aantrekkelijke opmaak telt

Je maakt een goede eerste indruk met je cv als je aandacht besteedt aan de lay out (hou het rustig voor het oog) en verdere opmaak (subtiel gebruik van kleur bijvoorbeeld). Cvtips.nl geeft je professionele formats waarmee je een onuitwisbare indruk maakt. Zo laat je zien dat je een professionele werker bent die het vanzelfsprekend vindt om tijd en aandacht te besteden aan belangrijke zaken.

Veelgestelde vragen over opleidingen op je cv

Hieronder beantwoorden we nog enkele vragen die je zou kunnen hebben over opleidingen op je cv. Weet je inmiddels genoeg en wil je graag je eigen cv maken? Neem dan een kijkje bij onze cv-templates. Laat je eventueel inspireren door een van onze velen voorbeelden.

1. Moet je de middelbare school op je cv vermelden?

Waar potentiële werkgevers niet van houden, is het vermelden van overbodige informatie (zien ze als ballast, die voorkomt dat ze jouw cv in luttele seconden kunnen scannen). Als je een Hbo-opleiding hebt afgerond, is het zo klaar als een klontje dat je minimaal HAVO hebt – dat hoef je dus niet te melden. Deed je voordat je jouw Hbo-opleiding afrondde VWO of Gymnasium, dan is dat natuurlijk een pré en dus het vermelden waard. Heb je op de middelbareschooltijd echt iets bijzonders gepresteerd (een speciale vermelding voor een werkstuk bijvoorbeeld) dan doe je er goed aan dit wel op je cv te vermelden.

2. Hoe vermeld je een minor op je cv?

Zet alleen een minor op je cv als deze relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Een minor kan vaak specifieke kennis of vaardigheden laten zien, die van pas kunnen komen in de gezochte functie. Als je de minor op je cv vermeldt, laat dan duidelijk zien wat je gedaan en geleerd hebt.

3. Wat als je geen opleiding of diploma behaald hebt?

Als je geen (relevante) opleiding hebt of geen diploma behaald hebt, dan is het nog steeds mogelijk om een goed cv te maken. In dat geval kun je het beste beginnen met je werkervaring. Beschrijf de functies, je belangrijkste taken en prestaties. Benadruk daarnaast ook belangrijke vaardigheden die nodig zijn in de gezochte functie. Deze vaardigheden kun je overal hebben opgedaan, tijdens stages, vrijwilligerswerk, in je eigen tijd of andere buitenschoolse activiteiten. Benoem ze. Tot slot kan het verstandig zijn om relevante cursussen en certificaten te volgen en behalen voor jouw vakgebied. Deze kun je vervolgens onder een aparte sectie uitlichten.

4. Hoe kun je een niet afgeronde opleiding op je cv vermelden?

Voor starters en sollicitanten zonder werkervaring is het verstandig om niet afgeronde opleidingen ook op je cv te benoemen. Dit zorgt ervoor dat je geen gat in je cv krijgt. Benoem na de naam van je opleiding bijvoorbeeld 'niet behaald' of 'gestopt na 2,5 jaar'. Eventueel kun je wel de meest relevante behaalde vakken laten zien.

Als je momenteel nog bezig bent met je opleiding, dan is het voldoende om simpelweg "Heden" als einddatum te vermelden.

5. Moet je een propedeuse vermelden?

Of je een propedeuse moet vermelden bij je opleidingen hangt af van jouw situatie. In de meeste gevallen zal het overbodige informatie zijn. Als het relevant is voor de functie (bijvoorbeeld omdat je in de gezochte functie vergelijkbare vaardigheden nodig hebt), dan kun je het benoemen. Ook als je weinig andere opleidingen hebt, dan kan je een propedeuse vermelden om je kwalificaties te versterken.

6. Moet je de cijferlijst van je opleiding op je cv zetten?

Het is niet nodig om een cijferlijst van je opleiding toe te voegen aan je cv, tenzij hier uitdrukkelijk om gevraagd wordt. Werkgevers zullen meer geïnteresseerd zijn in je werkervaring en je verworven competenties gedurende je opleiding.

7. Moet je een stage bij je opleiding vermelden?

Een stage is een belangrijk onderdeel voor sollicitanten met weinig werkervaring of starters, omdat het gezien wordt als relevante werkervaring. Als je dus al werkervaring hebt, dan kan je ervoor kiezen de stage bij je opleiding te vermelden. Heb je dit niet, licht het dan uit onder een apart kopje.

8. Hoe zit het met cursussen en certificaten?

Je mag zelf kiezen of je behaalde relevante certificaten onder je opleidingen zet of onder een apart kopje. Als het certificaat echt nodig is voor je werk of bijzonder relevant, dan kun je deze in een aparte sectie zetten om hem wat meer uit te lichten en meer aandacht op te vestigen. Als je relevante cursussen hebt gedaan ten behoeve van je opleiding, zet die dan bij je opleidingen op je cv.

9. In welke volgorde zet je opleidingen op je cv?

Het is aan te raden om bovenaan je opleidingen te beginnen met je hoogst genoten opleiding. Vervolgens werk je terug in volgorde van tijd naar je eerdere (relevante) opleiding(en). Zorg dat de opleidingen die je benoemt aansluiten op de vacature waarop je solliciteert.

10. Moet je de bassischool als opleiding vermelden?

Nee, het is niet nodig om de bassischool in je cv op te nemen. Zelfs niet als 14 jaar bent en je zit nog op de middelbare school. Potentiële werkgevers en recruiters zullen niet geïnteresseerd zijn in je basisschooltijd.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.