Projecten op je cv zetten (werk, persoonlijk & academisch)

projecten-op-cv

Om de recruiter of potentiële werkgever te overtuigen van je kwalificaties, moeten belangrijke en relevante vaardigheden, ervaringen en opleidingen een plekje krijgen in je cv. Maar, projecten op je cv vermelden kan iets zijn wat jou onderscheid van andere kandidaten, omdat het een toevoeging is die niet veel sollicitanten gebruiken. In dit artikel laten we zien hoe je dit goed aanpakt.

Waarom je projecten op je cv moet vermelden

Net als je werkervaring, kunnen projecten belangrijke vaardigheden en competenties benadrukken. Het kan zijn dat je in een bepaald project bepaalde harde vaardigheden hebt ontwikkeld die nodig zijn voor je nieuwe baan.

Wanneer zet je projecten op je cv?

Projecten kunnen bijzonder nuttig zijn om op te nemen op je cv als ze relevant zijn voor de gezochte functie. Dit zijn enkele situaties wanneer je een project op je cv kan zetten:

  • Als je pas bent afgestudeerd. Pas afgestudeerden beschikken vaak nog over relatief weinig relevante werkervaring. Vaak hebben ze wel ten behoeve van de studie een aantal relevante projecten afgerond. Door deze specifiek uit te lichten in een aparte sectie, kun je de werkgever makkelijker overtuigen van je toegevoegde waarde.
  • Voor een carrièreswitch: Als je van plan bent van baan te wisselen, kun je belangrijke projecten uitlichten die vaardigheden en bekwaamheden benadrukken die je in je nieuwe baan nodig zal hebben.
  • Als het project aansluit bij de functie: Los van waar je staat in je carrière, kan het simpelweg ook een mooie mogelijkheid zijn om aan te tonen dat je in staat bent om je werk goed uit te voeren.
  • Als het project zeer uitdagend was: Als je een groot en langdurig project succesvol hebt afgerond, toont dit grote organisatorische vaardigheden. Ook laat het je doorzettingsvermogen zien. Je laat hiermee zien dat je in staat bent complexe taken aan te pakken en op te kunnen lossen.

Welke projecten moet je opnemen

Als je besluit om projecten op je cv te vermelden, moet je goed nadenken over welke je wil gaan uitlichten. Het is niet verstandig om simpelweg een aantal projecten aan je cv toe te voegen zonder dat ze een significante toevoeging zijn voor je cv.

Je zal allereerst de functiebeschrijving goed door moeten nemen. Probeer te zoeken naar belangrijke vaardigheden of kwalificaties die nodig zijn in de functie waarop je solliciteert. Vervolgens ga je nadenken over jouw uitgevoerde projecten waarmee je deze vaardigheden en kwalificaties het beste kan aantonen en bewijzen. Dat zijn de projecten die je aan je cv toevoegt.

De grootste fout die sollicitanten maken in projectmatige beroepen zoals IT of consulting, is veel te veel projecten toevoegen, omdat ze van mening zijn dat het allemaal relevant is voor de functie. Helaas is dat vaak niet zo. Je moet écht hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden en de vacature is hiervoor de ultieme spiekbrief.

Waar zet je projecten op je cv

Het ligt sterk aan waar je in je carrière staat en voor wie je het project hebt uitgevoerd waar je deze moet noteren in je cv. Als een project deel uitmaakte van je opleiding, dan kun je deze bij je opleidingen vermelden. Als het deel uitmaakte van een eerdere baan, freelance werk of vrijwilligerswerk, dan hoort het waarschijnlijk onder die specifieke sectie toegevoegd te worden.

Als je graag een project in het bijzonder wil uitlichten of hier mee nadruk op wil leggen vanwege de relevantie, kun je er altijd voor kiezen om een aparte sectie te maken met “Projecten” op je cv. Bedenk vervolgens welke plek deze in het cv verdient. De grootste en belangrijkste prestaties staan altijd bovenaan in het cv. Vrijwel altijd is dat dus de werkervaring, maar voor jouw situatie is dat wellicht anders.

Hoe vermeld je projecten op je cv

Ongeacht de plek in je cv, is dit hoe je jouw projecten goed in je cv vermeldt:

  1. Voeg belangrijke details toe. Je moet voldoende informatie over elk project toevoegen, zodat het voor een lezer gemakkelijk te begrijpen is. Voeg een projecttitel toe, zeg iets over de duur van het project, de opdrachtgever, met wie je het project deed, wat je rol was en voeg een gedegen projectbeschrijving toe.
  2. Focus op je prestaties en resultaten. Concentreer je in je projectbeschrijving vooral op het benoemen van je prestaties. Werkgevers zijn het meest geïnteresseerd in de resultaten die je hebt behaald met je werkzaamheden. Dit laat zien welke resultaten jij namelijk ook voor hen kan behalen.
  3. Gebruik actieve werkwoorden. Gebruik actiewoorden om je taken te beschrijven. In plaats van te zeggen “Ik werkte aan XYZ”, zeg je “Ik leidde en coördineerde een projectteam van 10 leden…”.
  4. Houdt het kort, bondig en interessant. Probeer de informatie die je per project opschrijft interessant te houden voor de lezer. Maak geen ellenlange zinnen die moeilijk te volgen zijn. Gebruik ook geen jargon of technische termen die een recruiter waarschijnlijk niet kent.
  5. Voeg een portfolio toe. Veel kandidaten met projectmatige beroepen vinden het leuk om hun projecten te delen op een persoonlijke website of op hun LinkedIn profiel. Als dit ook voor jou geldt, noteer deze links dan op je cv.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.