Persoonlijk profiel op je cv: "Over mij" (voorbeelden)

persoonlijk-profiel

Indruk maken met je cv? Met een krachtig persoonlijk profiel maak je het verschil! We geven je tips en voorbeelden, zodat je een uniek en pakkend profiel kunt schrijven. Geen recruiter die straks meer om jou heen kan.

Wat is een persoonlijk profiel?

Een persoonlijk profiel of profielschets is een kort stukje tekst in je cv. Hierin beschrijf je jouw persoonlijke kant. Wat zijn jouw sterke punten? Waar liggen jouw interesses? En waarom ben jij de perfecte kandidaat voor deze baan? Dit zijn de vragen waar recruiters nieuwsgierig naar zijn.

Voorbeeld persoonlijk profiel op een cv

Werkgevers willen graag je persoonlijkheid terugzien in je cv. Dat is precies waar jouw profielschets om draait. Het is dé kans om je cv een 'persoonlijke touch' te geven. Ga maar na: je cv is eigenlijk niets meer dan een opsomming van jouw werkervaring en opleidingen. Lekker saai dus. Door iets van jezelf te laten zien, kun je de aandacht naar je toetrekken. Zo maak je de lezer nieuwsgierig naar de rest van je cv. Een goede start dus!

Hoe schrijf je een goed persoonlijk profiel?

Een goed profiel op je cv moet de aandacht van een recruiter trekken en in één oogopslag duidelijk maken wie je bent en wat je kunt. Dit is hoe je een goed profiel schrijft:

 • Zet je persoonlijk profiel bovenaan je cv (onder je persoonlijke gegevens).
 • Beknopte omschrijving over jezelf en je sterke eigenschappen.
 • Relevant voor de gezochte functie. Benoem belangrijke prestaties en vaardigheden.
 • Schrijf in de eerste persoon (ik-vorm). Dit maakt je profiel persoonlijker.
 • Gebruik actiewerkwoorden om je successen te beschrijven.
 • Schrijf een origineel profiel. Vermijd lange lappen tekst en standaardzinnen.
Hoe schrijf je een persoonlijk profiel

In onze cv-voorbeelden vind je talloze voorbeelden van profielschetsen voor ontzettend veel beroepen. Gebruik een van de cv-templates om snel aan de slag te gaan met je eigen cv.

Wees origineel en uniek

De naam zegt het al: je persoonlijk profiel draait om jou! Laat in maximaal 5 regels zien wie je bent en wat jou onderscheidt van de rest. Geen tijd voor algemene zinnen als ‘Ik ben gemotiveerd om aan de slag te gaan’ of ‘Ik ben een enthousiaste jongen die ...’. Dit geldt immers voor elke sollicitant.

Benoem aspecten die echt specifiek voor jou gelden. Laat zien waar je gepassioneerd door raakt, of welke relevante werkervaring je hebt. Word jij warm van het sparren met collega’s? Of ligt jouw kracht in het communiceren met de klant? Schrijf het op! Dit geeft een recruiter een uniek inkijkje in jouw manier van werken.

Zorg dat je profiel aansluit bij je functie en de vacature

Solliciteer je voor leidinggevende? Laat dan zien dat je verantwoordelijk, ondernemend en communicatief vaardig bent. Of wil je aan de slag als accountant? Benoem dan juist skills die laten zien dat je zelfstandig en nauwkeurig te werk gaat. Je scoort punten als jouw cv naadloos aansluit op de vacature. Bedenk dat een recruiter erachter probeert te komen of jij geschikt bent voor de job. Er wordt gekeken of jij over de juiste set of skills beschikt. Speel hierop in! Pak de vacature erbij. Hier staan de benodigde vaardigheden vaak expliciet in. Verwerk deze vereisten in je persoonlijke profiel. Hiermee laat je zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor deze baan.

Je kan jouw vaardigheden kracht bijzetten door je vorige werk erbij te betrekken. Welke taken had je? Welke projecten heb je succesvol afgerond? Wat heb je geleerd? En hoe kan je die kwaliteiten gebruiken binnen je nieuwe functie? Zo laat je zien al ervaring te hebben op dit werkgebied. Dat scoort extra punten!

Zet je cv kracht bij door jouw prestaties uit te drukken in cijfers

Naast het benoemen van je kwaliteiten is het van belang dat je deze specifiek maakt. Werk je nu in de sales, en ligt jouw kracht bij het overtuigen van mensen? Laat dat dan zien! Beschrijf wat je binnen de sales-afdeling hebt gepresteerd, en noem je werkgever bij naam. Geef jouw vaardigheid extra zeggingskracht door voorbeelden te gebruiken, en je prestaties uit te drukken in cijfers:

“Gedurende de drie jaar dat ik bij ... werkte als sales manager, groeide de totale omzet van het bedrijf met 20%.”

Dit laat jouw toegevoegde waarde zien. Het geeft een werkgever een goede indruk hoe goed jij was in je werk. Dat gaat je niet lukken door simpelweg taken te beschrijven of op te sommen.

Schrijf je persoonlijk profiel als laatste

Je persoonlijk profiel komt bovenaan je cv te staan. Dikke kans dus dat een recruiter deze tekst als eerst leest. Extra reden om hier goed de tijd voor te nemen. Maar let op! Dat jouw persoonlijk profiel als eerst aan bod komt, betekent niet dat je je cv ook in deze volgorde moet schrijven. Begin juist als allerlaatst met het schrijven van je persoonlijk profiel. Zet eerst je opleidingen en werkervaring op papier. Pas als je hierin structuur hebt gebracht is het tijd voor jouw persoonlijk profiel. Zo kan je heel precies inspelen op de ervaring die je hebt opgedaan tijdens een eerdere baan of studie.

Trek snel de aandacht, want veel tijd heb je niet

Uit onderzoek blijkt dat recruiters gemiddeld in slechts 6 seconden ziet of jij een geschikte kandidaat bent. Superkort dus! Je cv wordt niet grondig doorgelezen, maar snel gescand. Ga dus voor een compacte tekst, en gebruik maximaal 5 of 6 regels. Hierin mag geen woord te veel staan, en elke zin moet raak zijn. Lange zinnen zijn een no-go.

Bedenk vooraf wat je wilt vertellen, en zoek daar pakkende kernwoorden bij. Gebruik zinnen als ‘Ik krijg energie van ...’ of ‘Als projectmanager heb ik ...’ zodat gelijk duidelijk is wat de kern is van de zin. Kernwoorden maken je persoonlijk profiel overzichtelijk. Zo kan een recruiter direct zien waar jouw sterke kanten liggen.

Doe een laatste check

Je hebt je kwaliteiten en persoonlijkheid in een korte pakkende tekst samengevat. De zinnen lopen vloeiend in elkaar over, bevatten kernwoorden en sluiten goed aan op de vacature waarop je reageert. Heel goed! Je persoonlijk profiel is bijna af. Lees je profiel nog eens door van A tot Z. Let op spelfouten en overbodige woorden. Dit maakt je persoonlijk profiel compact en strak.

Wees ook niet bang om jouw tekst door anderen te laten lezen. Zij kunnen eventuele spelfouten verbeteren, jouw ‘blinde vlekken’ aanvullen, misschien toch een andere vaardigheid benoemen of irrelevante werkervaring schappen. Gebruik hun tips om de puntjes op de i te zetten. Dan is jouw cv klaar om te versturen.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Mis je nog inspiratie voor het schrijven van jouw persoonlijk profiel? Hieronder zetten we twee voorbeelden op een rij. Maar let op! Neem deze profielschetsen niet letterlijk over, stem ze daarentegen af op jouw eigen kwaliteiten. Zo heb je een overtuigend cv waarin jouw persoonlijkheid sterk naar voren komt.

Profiel cv voorbeeld #1

AI-student

Ondernemend, zelfstandig en communicatief vaardig. Zo zou ik mezelf in drie woorden omschrijven. Vanwege mijn interesse in het menselijk brein in combinatie met computers ben ik Artificial Intelligence gaan studeren. Een perfecte match voor mij! Binnen mijn studie heb ik me gespecialiseerd in het gebruik van AI in de gezondheidstechniek. Met de kennis die ik heb opgedaan over klinische technologie wil ik me inzetten voor een betere en betaalbare gezondheidszorg.

Uitleg: waarom is het een goed cv-profiel?

“Ondernemend, zelfstandig en communicatief vaardig”

Een goede sterke opening is cruciaal. Wees niet bang om hier speels en creatief mee om te gaan. Door te starten met jouw drie belangrijkste kanten weet de lezer direct wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Een perfecte match voor mij!”

Bang dat jouw tekst een monotone opsomming wordt? Gebruik tussendoor een statement! Een korte en krachtige zin maakt de tekst luchtig, en geeft je persoonlijk profiel een enthousiaste en positieve twist.

“Met de kennis die ik heb opgedaan wil ik me inzetten voor een betere en betaalbare gezondheidszorg.”

Werkervaring laat zien welke kennis je hebt opgedaan. Maar welke doelen heb je voor de toekomst? Dat wil je in je persoonlijk profiel belichten. Het liefst in de laatste zin, zo sluit je jouw profiel sterk af.

Profiel cv voorbeeld #2

Werktuigbouwkundige

Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door vliegtuigen, waar ik veel aan heb mogen rekenen tijdens mijn studie werktuigbouwkunde. Deze kennis heb ik de afgelopen vijf jaar toegepast als technisch ontwerper bij “bedrijfsnaam”, een kleine start-up in het centrum van Amsterdam. Twee jaar en vele projecten verder zijn we uitgegroeid tot de derde grootste speler in deze markt. Nu ben ik klaar om mijn droom na te jagen: werken als vliegtuig technicus.

Uitleg: waarom is het een goed cv-profiel?

“Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door vliegtuigen”

Ook hier geldt: begin met een sterke opening. Door te refereren naar vroeger laat je zien waar jouw passie ligt. Hiermee maak je jouw tekst extra persoonlijk!

“Twee jaar en vele projecten verder zijn we uitgegroeid tot de derde grootste speler in deze markt.”

Durf te laten zien wat je hebt gepresteerd. Behaalde successen geven een sterke indruk van jouw kwaliteiten. Wees zo concreet mogelijk door je successen uit te drukken in cijfers.

“Nu ben ik klaar om mijn droom na te jagen: werken als vliegtuigtechnicus.”

Deze zin bevat maar liefst drie sterke kenmerken. Ten eerste benoem je jouw passie. Ten tweede komen jouw persoonlijke doelen aan bod. Je laat zien dat je een visie hebt over jouw carrière en dat je er alles aan doet je dromen na te streven. Ten slotte sluit deze tekst perfect aan op de vacature. Het hele persoonlijke profiel staat in teken van deze baan, en met zo’n afsluiter laat je duidelijk zien dat deze baan jou op het lijf geschreven is.

Persoonlijk profiel voorbeeld voor verschillende functies

Gebruik onderstaande voorbeelden ter inspiratie voor het opstellen van je eigen profielschets.

Voorbeeld persoonlijk profiel - Online Marketeer

Als ervaren online marketeer beschik ik over uitgebreide kennis en ervaring in het opzetten, uitvoeren en analyseren van online marketingcampagnes. Dankzij mijn grote interesse in de digitale marketingwereld, volg ik de laatste trends en ontwikkelingen op de voet. Ik weet hoe ik meetbare KPI’s moet opstellen voor online campagnes en hoe ik deze kan monitoren om zo de prestaties te verbeteren. Ik ben gespecialiseerd in Google Ads, waarbij ik budgetten voor klanten heb beheerd van meer dan €500.000,-.

Het bovenstaand profiel zegt iets over de werkervaring van de sollicitant. Daarnaast noemt het een belangrijke prestatie/resultaat, namelijk het beheren van grote advertentiebudgetten.

Persoonlijk profiel cv voorbeeld - Administratief medewerker

Ik ben Miranda. Een gestructureerde en flexibele administratief medewerker met veel ervaring. In mijn vorige banen heb ik me veelal beziggehouden met agendabeheer, het opstellen van diverse rapportages en het organiseren van evenementen en vergaderingen. Daarnaast nam ik veel van de financiële taken op me. Ik ben een allround administratief medewerker en een, zoals ze dat noemen, 'pietje precies'. Ik presteer goed onder druk en kan snel schakelen tussen verschillende werkzaamheden.

Een persoonlijk profiel dat opnieuw laat zien dat hij/zij ervaring heeft in de betreffende functie. Dit neemt veel onzekerheden weg bij de potentiële werkgever. Verder is het beknopt geschreven en bevat het een aantal goede eigenschappen van de sollicitant.

Voorbeeld persoonlijk profiel - Chauffeur

Mijn naam is Wouter. Een ervaren, loyale en betrouwbare chauffeur. In al mijn jaren op de weg heb ik nog nooit problemen veroorzaakt. Veiligheid heb ik hoog in het vaandel. Ik doe er alles aan om mijn inzittenden (of dit nu mensen, dieren of goederen zijn) veilig van a naar b te vervoeren. Ik houd ervan problemen die ik onderweg tegenkom snel en efficiënt op te lossen. Het geeft me nieuwe energie. Ik heb ervaring met het uitvoeren van reparaties aan de voertuigen waarmee ik op de weg rijd. Mijn werk is mijn passie. Een dag niet op de weg is een dag niet geleefd is mijn motto.

Een goede profielschets die zeker de interesse wekt bij een recruiter. Het geeft een korte samenvatting van de kennis, ervaring en motivatie van de sollicitant. Hierdoor krijgt de lezer een goede indruk bij deze kandidaat en wat die te bieden heeft.

De checklist voor een uitstekend persoonlijk profiel

Als je een eerste persoonlijk profiel hebt geschreven, dan is het belangrijk om hier nog wat verder aan te schaven totdat je een goedlopend en lekker lopend stukje tekst hebt geschreven. Controleer de volgende aandachtspunten:

 • Heb je een krachtige openingszin? De kans is groot dat de eerste zin van je persoonlijk profiel letterlijk als allereerst gelezen wordt van je hele curriculum vitae. Deze moet dus perfect zijn en indruk maken.
 • Heb je in de ik-vorm geschreven? Het is belangrijk dat je bij de profielschets op je cv geen tijden en vormen door elkaar gaat halen. Welke vorm je ook kiest, wees consistent.
 • Loopt de tekst goed? Lees de tekst eens hardop voor. Loopt die lekker? Zitten er geen rare, kromme zinnen tussen. Zorg ook dat de zinnen makkelijk in elkaar overlopen.
 • Benoem je geen overbodige informatie? Houdt het beknopt, 3-5 zinnen is vaak voldoende.

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel zonder werkervaring?

Het schrijven van een goede profielschets kan lastig zijn als je (nog) niet over goede werkervaring beschikt of als je bijvoorbeeld een stage-cv maakt. Dit is hoe je een profiel schrijft zonder werkervaring:

 • Schrijf iets over je studie. Vertel wat je hebt gestudeerd, waar je passie vandaan komt voor het vakgebied en wat je geleerd of gedaan hebt.
 • Benoem je nevenactiviteiten (bijvoorbeeld lid van een studievereniging).
 • Vertel waar je stage hebt gelopen. Laat zien wat je in de betreffende functie hebt gedaan.
 • Vermeld je interesse met betrekking tot de vacature. Waarom solliciteert je specifiek bij dit bedrijf?
 • Laat zien wat je toegevoegde waarde kan zijn. Wat heb je het bedrijf te bieden?

Fouten die je moet vermijden

 • Schrijf geen algemene 'standaard' zinnen, zoals "onder tijdsdruk werken" of "deadlines halen" als je hiervoor de bewijzen niet kan leveren.
 • Zorg voor een goedlopend persoonlijk profiel. Gebruik geen opsomming.
 • Gebruik geen lange, ingewikkelde zinnen.
 • Schrijf voor elke sollicitatie weer een nieuwe profielschets.
 • Lieg niet in je profiel.

Belangrijkste conclusies

 • Een goed profiel kan het verschil maken om een goede eerste indruk te maken.
 • Zorg dat je cv-profiel kort, pakkend, uniek en origineel is. Vermijd algemene zinnen die elke sollicitant toevoegt. Focus op wat jou onderscheidt van de rest.
 • Het persoonlijk profiel moet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Benoem belangrijke vaardigheden en persoonlijke eigenschappen die passen bij de vacature.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.