Hoe een gat in je cv verklaren zonder jezelf te schaden

gat-in-je-cv

Een gat in je cv is niet letterlijk een gat in het papiertje waar jij al je werkervaring op presenteert. Een gat in je cv is een periode langer dan drie maanden waarin je niet gewerkt hebt. Hier kunnen tal van redenen voor zijn. De veranderende arbeidsmarkt, een sabbatical of een situatie in je privésfeer. Zorg ervoor dat er een verklaring is voor het gat in je cv. Als je goed uitlegt, op je cv of in een sollicitatiegesprek, waardoor je een periode niet hebt gewerkt vinden de meeste recruiters of werkgevers dat gat in je cv geen onoverkomelijk probleem. Voorkom dat ze zelf redenen gaan bedenken, die waarschijnlijk niet kloppen, waardoor het gat is ontstaan. Eerlijkheid duurt het langst!

Wanneer moet je een gat in je cv uitleggen?

Als het gat een korte periode is geweest van een paar maanden, dan is het niet nodig om hier uitleg over te geven in je cv. Als het een gat is van 3 maanden of langer, dan zal dit vraagtekens oproepen bij een potentiële werkgever en dan heeft het een goede uitleg nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je bent ontslagen, of voor je zieke moeder hebt gezorgd.

Liegen is nooit een goed idee

Als je een tijdje niet gewerkt hebt kan dit veel redenen hebben. Je was werkloos, ziek, je zorgde voor een ziek familielid, was thuis bij de kinderen of maakte een wereldreis. Wees eerlijk en transparant waardoor het gat in je cv is ontstaan. Probeer het in elk geval niet te verbergen door werk te verzinnen of bepaalde banen te verlengen. Liegen op je cv is nooit een goed idee. Sterker nog; het is zelfs strafbaar. Als je liegt tijdens de sollicitatieprocedure, dan krijgt dit waarschijnlijk geen vervolg. Ontdekt de werkgever dat je liegt terwijl je al lang en breed begonnen bent bij je nieuwe baan, dan kan het zelfs reden zijn voor ontslag op staande voet. Een leugen op je cv, hoe klein ook, zorgt voor veel problemen en imagoschade. Dit laatste maakt het ook lastig om na de baan waar je gelogen hebt weer een nieuwe baan te vinden.

Hoe eerlijker je bent, hoe krachtiger je zal overkomen. Je eerlijkheid over de periode waarin je niet gewerkt hebt zegt tenslotte veel over hoe je naar jezelf kijkt. Een tijdje niet werken is vaak een periode die je als mens heeft gevormd, waarin je grote sprongen maakt in je persoonlijke ontwikkeling.

Pro tip:

Sommige sollicitanten denken een potentiële werkgever te slim af te zijn door geen datums op het cv te vermelden. Dit heeft vaak een averechts effect en roept juist de nodige vraagtekens op. Vermeld dus altijd datums met een maand en jaar notering.

Breng het positief

Je weet nu dat je eerlijk moet zijn over een eventueel gat in je cv. Vervolgens is het de kunst dit positief te omschrijven. De tijd die je niet werkte kan je veel gebracht hebben. Misschien heb je nieuwe vaardigheden eigen gemaakt of andere dingen geleerd/ontdekt over jezelf. Je persoonlijke ontwikkeling is in de tijd dat je niet werkte natuurlijk niet stil blijven staan. Je bent nog steeds actief geweest, alleen niet op de werkvloer. Focus dus op wat je wél gedaan hebt!

Gat uitleggen in je sollicitatiebrief, cv of het sollicitatiegesprek?

Een periode waarin je zonder werk hebt gezeten kun je vaak het beste gelijk in het cv toelichten. Je kunt dit het beste toelichten in je persoonlijk profiel. Als je het niet uitlegt, roept het alleen maar vragen of en word je waarschijnlijk niet eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je de specifieke omstandigheden verder toelichten. Wees voorbereid om mogelijk vragen die een recruiter heeft.

Hoe leg je een gat in je cv uit?

Bereid je voor op het feit dat het gat in je cv bepaalde vragen kan oproepen. Zorg ervoor dat je vooraf paraat hebt hoe je het gat in je cv positief kunt brengen. Als je dit nog tijdens het gesprek moet verzinnen loop je het risico dat je het gat in je cv negatief gaat benaderen. We geven je een aantal tips per reden en schrijven in sommige gevallen zelfs je hele verklaring uit!

1. Werkloos

Je kan werkloos zijn geworden door meerdere redenen. Door ontslag, een reorganisatie of omdat je zelf bent weggegaan. Wat de reden ook is beschrijf het werkloos zijn liever als werkzoekend. Dit klinkt al veel positiever. Vaardigheden die je hebt laten zien in de zoektocht naar een nieuwe baan zijn dat je een doorzetter bent, dat je geduldig bent, wacht op je nieuwe kans en dat je niet gauw bij de pakken neer gaat zitten. Dat je positief en ambitieus bent omdat je gelooft dat die nieuwe baan waarin jij je verder kan ontwikkelen er voor je is. Misschien heb je in deze periode ook wel vrijwilligerswerk gedaan. Benoem dit en laat zien dat je graag bezig bent en de handen uit de mouwen steekt.

Door een reorganisatie kon ik niet blijven bij mijn vorige werkgever. Een teleurstelling. Toch zag ik deze periode al gauw als een kans. Om bij te tanken, om een cursus te volgen en om weer helder te krijgen waar ik écht gelukkig van wordt in mijn baan.

2. Sabbatical

Misschien maakte je tijdens je sabbatical een mooie reis die je veel inzichten gebracht heeft. Het heeft je zelfredzaamheid bevordert, je talenkennis en het feit dat je inspeelt op onverwachte situaties die het maken van een wereldreis met zich meebrengt.

In een jaar de wereld om. In deze tijd alleen heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd. Mijn sterke maar ook mijn zwakke punten. Ik heb de tijd genomen hier uitgebreid aan te werken. Daarnaast heb ik veel kennis opgedaan van verschillende talen en ben ik veel zekerder van mezelf geworden.

3. Mantelzorg

Je hebt een tijd lang voor je zieke vader gezorgd. Hoe mooi is het dat je dit gedaan hebt. Je laat je werkgever hiermee zien dat je zorgzaam bent, niet wegloopt voor je verantwoordelijkheden en dat je een echte harde werker bent.

Tot aan het einde heb ik mijn vader mogen verzorgen. Mijn flexibele houding, verantwoordelijkheidsgevoel en geduld heb ik in deze periode optimaal ontwikkeld. Ik heb laten zien dat ik een harde werker ben door 24/7 paraat te staan. Niks was me te veel. Tot slot heeft de zorg voor mijn vader me een zachtere en positievere kijk op de wereld gebracht.

4. Thuis bij de kinderen

Alsof dat geen fulltimebaan is! Omschrijf je tijd thuis bij de kinderen. Werkgevers zien dan direct dat je je vaardigheden als geduld, creativiteit en timemanagement in deze periode optimaal ontwikkeld hebt.

In deze periode was ik fulltime bezig met de opvoeding van mijn kinderen. Ik zorgde dat ze op tijd op school, sport en feestjes waren. Dat iedere dag de lunchbakjes gevuld waren en ik hield het schema van ons gezin bij. Ik was verantwoordelijk voor het hele huishouden en was daarnaast actief als vrijwilliger bij verschillende sportorganisaties en was voorzitter van de ouderraad van de school van mijn kinderen.

5. Studie

Misschien heb je de tijd dat je niet werkte wel gebruikt om jezelf om te scholen of het verbreden van je kennis in je eigen vakgebied. Hoe dan ook; het volgen van een studie is altijd goed!

6. Ziekte

Je bent niet wettelijk verplicht om tijdens een sollicitatieprocedure hier iets over te zeggen. Toch is liegen geen goed idee. Wil je dit niet zwart op wit op je cv vermelden zorg dan wel dat je in een eventueel sollicitatiegesprek een verklaring kunt geven. Wil je niet diep ingaan op je ziekte? Zeg dan kort dat je door persoonlijke redenen niet kon werken. Benadruk dan wel dat dit iets is wat nu niet meer speelt. Verder ben je niet verplicht op inhoudelijke vragen in te gaan.

Het maakt niet veel uit wat de reden van het gat in je cv is geweest. Als je maar laat zien dat je er, ondanks dat je er een tijdje uit bent geweest, zin in hebt. Dát is wat een werkgever wil.

Een functioneel cv als oplossing voor het gat in je cv

Een ‘normaal’ cv is chronologisch opgebouwd. Dit betekent dat de meest recente werkervaring bovenaan staat. Wil je dit door het gat in je cv niet, kies dan voor een vaardigheden cv. Hierin beschrijf je je werkervaring niet per tijdsperiode, maar leg je de nadruk op je kwaliteiten, vaardigheden en behaalde successen. Dit type cv is ook geschikt als je een starter op de arbeidsmarkt bent.

Goede redenen voor een gat in je cv

Veel sollicitanten denken dat een gat in hun cv veel erger is dan het eigenlijk is. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat mensen een korte periode geen werk hebben gehad. Dit zijn enkele 'goede' redenen voor gaten op je cv:

 • Tijd besteden aan het zoeken van een nieuwe baan.
 • Ontslagen wegens organisatorische veranderingen.
 • Vrij nemen als ouder of verzorger.
 • Ziekteverlof.
 • Van carrière wisselen.
 • Jezelf verder ontwikkelen door een nieuwe opleiding te volgen.
 • Het behalen van cursussen en certificaten.
 • Verhuizen.
 • Tussenjaar voor persoonlijke ontwikkeling.

Zo zie je dat er verschillende redenen kunnen zijn om een tijdje zonder (betaald) werk te zitten. Maak duidelijk dat een dergelijke periode geen negatieve invloed hoeft te hebben op je capaciteiten en geschiktheid voor een nieuwe baan.

Wat moet je niet doen?

Je weet nu wat je wel moet doen. Dingen die je vooral niet moet doen zijn:

 • Bij de pakken neer gaan zitten. Dit is nooit aantrekkelijk voor een werkgever.
 • Je negatief uitlaten over je vorige werkgever. Een beetje kritisch over je vorige werkgever mag je best zijn, maar formuleer je antwoorden zo positief mogelijk. Zo houd je de eer aan jezelf.
 • Liegen door een baan te verzinnen of een baan te verlengen.
 • Tijdens het sollicitatiegesprek te uitgebreid in gaan op het gat in je cv. Wees kort, bondig en eerlijk. Probeer daarna de aandacht weer te richten op je toekomst.
 • Doen alsof je neus bloedt en geen verklaring geven voor het gat in je cv.

Niet het einde van de wereld

Je bent echt niet de enige of de eerste. Er zijn talloze werkzoekenden met een gat in hun cv. Steeds meer mensen hoppen van baan naar baan en er komen meer en meer flexwerkers. Logisch dus dat niet elke baan direct aansluit op de volgende. Een gat in je cv is dus niet het einde van de wereld. Sterker nog het is niet eens een probleem als je het maar kunt verklaren én positief omschrijft. Succes!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.