De Ultieme cv Checklist: Zorg dat je sollicitatie slaagt!

cv-checklist

Jouw cv is hét visitekaartje waarmee je een voet binnen de deur probeert te krijgen bij potentiële werkgevers. Het is dan ook belangrijk dat je een effectief cv schrijft die aan alle ongeschreven regels voldoet en jouw ervaringen, vaardigheden en ambities goed weerspiegeld. Een cv checklist kan ervoor zorgen dat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Ook helpt het om je cv op de correcte manier op te stellen. Deze cv checklist moet je een keer gelezen hebben voordat je jouw cv verstuurt!

1. Heeft je cv de correcte inhoud?

Je cv moet ten minste de volgende onderdelen bevatten:

 • Persoonlijke gegevens (inclusief professionele foto)
 • Persoonlijk profiel
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Vaardigheden

Wil je precies per onderdeel zien hoe je deze het beste kan vermelden om meer kans te maken op een baan? Neem dan een kijkje bij onze blog "cv maken".

2. Heb je extra onderdelen toegevoegd die relevant zijn voor de functie?

Als je weet wat er in een cv moet, zal je waarschijnlijk ook wel weten dat het altijd verstandig is om extra onderdelen toe te voegen die jouw toegevoegde waarde of persoonlijkheid extra benadrukken. Als je jezelf wil onderscheiden van andere kandidaten zal je namelijk vaak net dat stapje extra moeten zetten. Voeg (indien relevant) ook een van de volgende onderdelen toe:

 • Stages
 • Talenkennis
 • Cursussen
 • Certificaten
 • Hobby's en interesses
 • Nevenactiviteiten
 • Vrijwilligerswerk

3. Is je cv afgestemd op de vacature?

Veel sollicitanten maken een cv die ze vervolgens versturen naar allerlei bedrijven. Met andere woorden; ze maken een 'one-size-fits-all' cv. Dit is niet per definitie fout, maar het kan wel echt stukken beter. Als je meer kans wil maken om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek, dan moet je jouw cv aanpassen per sollicitatie. Lees de vacaturetekst grondig door. Zoek naar belangrijke vaardigheden, competenties en persoonlijke eigenschappen. Probeer deze in je cv te vermelden. Neem ook alleen relevante werkervaring op. Die baan in de supermarkt doet er echt niet meer toe als je nu gaat solliciteren voor een functie als Accountant.

In de vacature staat letterlijk zwart op wit waar de werkgever naar opzoek is. Probeer je cv zo te maken dat jij zo goed mogelijk in dat profiel past.

4. Hanteer je de correcte volgorde (anti-chronologisch)?

Je cv moet het beste van jezelf, je ervaringen en vaardigheden weerspiegelen, zodat recruiters je graag willen aannemen. Daarom moet je soms in de huid van een recruiter of toekomstige werkgever kruipen. Wat zullen zij belangrijk vinden? Nou; waarschijnlijk je meest recente werkervaringen en hoogst genoten opleiding. Maak daarom altijd een teruglopend cv. Hierbij hanteer je de omgekeerd chronologische volgorde. Je begint bovenaan met het vermelden van de meest recente werkervaring en werkt vervolgens terug naar eerdere banen. Zo weet je zeker dat de belangrijkste informatie bovenaan je cv staat en als eerste gelezen wordt.

5. Is je cv niet te lang?

Je cv mag eigenlijk niet langer zijn dan 2 pagina's. Dit is voor veruit de meeste sollicitanten wel echt het maximale aantal. Als je cv langer is dan 2 pagina's, dan heb je zeer waarschijnlijk moeite om hoofdzaken en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Je wil absoluut niet dat je cv volstaat met irrelevante informatie en onnodige details.

Het is essentieel bij je cv dat je kort, bondig en overtuigend schrijft. Blijf dicht bij de kern. Identificeer wat de belangrijkste vaardigheden zijn in de gezochte functie en probeer daar naartoe te schrijven.

Een uitzondering zou het academisch cv of een Europass cv zijn. Maar die zijn voor specifieke doeleinden.

6. Benoem je ook prestaties en resultaten?

Veel sollicitanten schrijven vaak klakkeloos een aantal taken en verantwoordelijkheden op het cv en vinden het dan wel best. Het probleem is dat recruiters en HR-managers niet per se willen weten wat je hebt gedaan, maar hoe goed jij in je werk was. En dat kun je niet uitdrukken door te schrijven "Verantwoordelijk voor de gehele content strategie".

Benoem daarom altijd belangrijke prestaties en behaalde resultaten. Als we bovenstaand voorbeeld pakken, zou je dan wellicht iets kunnen zeggen over wat het implementeren van een (nieuwe) content strategie voor impact heeft gehad? Welke resultaten heb je er mee geboekt? Dit zijn het soort zinnen waar we naar opzoek zijn:

 • Verkoopcijfers met 20% verhoogd door het implementeren van een nieuwe verkoopstrategie.
 • Nieuwe content strategie geïmplementeerd waardoor de gemiddelde positie in Google met 5.4 plaatsen is gestegen.
 • Responsetijd van de klantenservice verbeterd, waardoor klanttevredenheid met 15% steeg.

7. Maak je gebruik van actieve werkwoorden?

Als je moeite hebt om resultaten of prestaties op een goede manier te presenteren, dan kan het helpen om actieve werkwoorden te gebruiken. Door actieve werkwoorden in je cv te gebruiken, kan je ervaringen op een krachtige manier presenteren. Ze geven aan wat je hebt bereikt, in plaats van simpelweg beschrijven waar je hebt gewerkt en wat je taken waren.

In plaats van elke zin beginnen met "Verantwoordelijk voor...", kun je beter je zinnen beginnen met de volgende werkwoorden:

 • Realiseerde
 • Ontwikkelde
 • Verbeterde
 • Voerde uit
 • Managede
 • Leidde
 • Verhoogde
 • Implementeerde
 • Begeleidde

Dit zal je cv spannender en leesbaarder maken, wat op zijn beurt de aandacht van een recruiter weer zal trekken.

8. Is de spelling en grammatica helemaal in orde?

Je moet nauwkeurig, secuur en oog voor detail hebben om een foutloos cv te maken. Dat zijn gelijk een aantal goede eigenschappen die je al in je zak kan steken als je een foutloos cv opstuurt.

Om te voorkomen dat je gelijk wordt afgewezen nog voordat een recruiter jouw persoonlijk profiel en werkervaring heeft gelezen, raden we aan om je cv nog één keer grondig door te lezen. Tip: Print je cv uit. Dat leest toch net wat makkelijker dan vanaf een computerscherm. Vraag daarnaast een vriend of familielid om je cv ook nog een keertje door te nemen. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.

9. Maak je gebruik van een professionele opmaak en moderne lay-out?

Zorg dat je cv overzichtelijk is, zodat belangrijke informatie snel gevonden kan worden. Gebruik een goed cv-lettertype, voeg witregels tussen de verschillende secties toe, breng een vleugje kleur aan om het wat aantrekkelijker te maken.

Maak daarnaast ook altijd gebruik van een modern cv-template. Deze zal je al een heel eind op weg helpen om een cv op te maken waarbij alles er netjes en verzorgd uitziet. De inhoud van je cv staat natuurlijk voorop, maar dat betekent niet dat je geen aandacht hoeft te besteden aan het uiterlijk van je cv.

10. Heb je jouw cv als .pdf-bestand opgeslagen?

Tot slot, wellicht vraag jij je af of je cv als pdf of doc bestand moet versturen. Het beste formaat om je cv in te versturen zal altijd een pdf-bestand zijn, tenzij in de vacature staat dat je jouw cv als doc-bestand moet versturen. Een cv als pdf heeft het grote voordeel dat de opmaak niet zal veranderen bij het verzenden. Ook kan een pdf op elk apparaat en browser worden geopend.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.