Hoe lang mag een cv zijn?

lengte-cv

Uit hoeveel pagina's mag je cv bestaan? Is één pagina voldoende? Is twee of drie pagina's te veel? Over de ideale lengte van je cv is vaak niet een eenduidig antwoord te geven. Het hangt van de kandidaat en de hoeveelheid werkervaring af. Er is niet een 'harde regel' die zegt hoe lang je cv moet zijn, maar de voorkeur gaat uit naar cv's van twee pagina's of korter.

Hoe lang mag een cv zijn?

Het cv moet zo kort en bondig mogelijk zijn dat het alle essentiële informatie bevat voor de functie waarop je solliciteert. De meeste cv's zijn twee pagina's. Met deze lengte van je cv kun je vrijwel alle informatie opnemen, zelfs als je meer dan 10 jaar ervaring hebt.

Dat wil niet zeggen dat een cv van 3 pagina's of meer niet voorkomt. Zeker voor sollicitanten met 15+ jaar aan werkervaring, mensen met veel wetenschappelijke publicaties en projectmanagers kan een cv langer dan 3 kantjes nog wel eens voorkomen. Onthoud wel dat recruiters doorgaans niet een uur lang jouw cv aandachtig zullen doornemen. Ze hebben vaak een paar minuten per cv.

Voordelen van een kort cv

Een kort cv van één of twee pagina's kent de volgende voordelen:

 • Je weet de hoofdzaken en bijzaken goed te onderscheiden en hebt alle belangrijke informatie op twee pagina's kunnen vermelden.
 • Je cv is overzichtelijk en gestructureerd.
 • Je cv is gemakkelijk en snel te lezen. Een recruiter ziet in één oogopslag of je een geschikte kandidaat bent.
 • Het is aangenamer voor een recruiter als die ziet dat een cv slechts twee pagina's is ten opzichte van drie of meer. Hij/zij zal meer zin hebben om je cv te lezen als deze kort en bondig is.

Nadelen van een lang cv

Een cv van meer dan drie pagina's levert de volgende nadelen op:

 • Je hebt ontzettend veel informatie in je cv staan. De belangrijkste informatie valt daardoor minder snel op.
 • Het kan zijn dat een potentiële werkgever nu van je denkt dat je geen hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden. Je hebt namelijk niet een korte samenvatting van je loopbaan kunnen maken.
 • Het kan voorkomen dat je direct naar de 'nee-stapel' wordt gestuurd, omdat een recruiter geen zin heeft om een lang cv te lezen.

Leg de prioriteit op de eerste pagina

Als je een cv van twee kantjes hebt, dan is het zeer aan te raden om de belangrijkste informatie op de eerste pagina te zetten. Veel potentiële werkgevers en recruiters bekijken en beoordelen tientallen cv's per vacature. Om tijd te besparen, zullen ze zeker niet altijd je hele cv aandachtig doornemen. Om die reden is het belangrijk dat je extra aandacht besteed aan de informatie die op de eerste pagina van je curriculum vitae staat.

10 tips om je cv in te korten

Ben je al begonnen met het maken van je cv en kom je er niet helemaal uit? Dit zijn 10 tips om de lengte van je cv in te korten:

1. Vermeld alleen relevante werkervaring

Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om al je werkervaring te benoemen, is dit niet altijd verstandig. Zeker niet als de lengte van je cv eronder gaat leiden. Vermeld daarom alleen wat belangrijk is voor de functie waarop je solliciteert.

2. Beperk je tot 3 - 7 opsommingstekens per werkervaring

Zeker bij je werkervaring willen sollicitanten nog wel eens overboord gaan met de hoeveelheid tekst. Vermijd lange lappen tekst en neem in plaats daarvan 3 tot maximaal 7 opsommingstekens waarin je iets uitlicht over je functie.

3. Schrijf geen lange zinnen, maar beperk je tot de kern

De meeste sollicitanten hebben moeite om iets kort op te schrijven. Ze schrijven veel te lange zinnen wat de lengte van een cv negatief beïnvloed. Probeer het bij de kern te houden en schrijf niet meer dan nodig is. We geven je een voorbeeld:

Fout: Ik ontwierp en codeerde websites met HTML, CSS en javascript voor een groot aantal technologiebedrijven. Klanten waren bijvoorbeeld bedrijfX, bedrijfY en bedrijfZ. Het gemiddelde conversiepercentage van deze bedrijven steeg met 1.5 procentpunt.

Goed: Websites ontworpen en gecodeerd voor bedrijfX, bedrijfY en bedrijfZ. Het conversiepercentage steeg gemiddeld met 1.5 procentpunt.

4. Focus op resultaten in plaats van alle taken en verantwoordelijkheden

Een andere goede manier voor een korter cv, is om je concrete resultaten te benoemen in plaats van simpelweg een opsomming te maken van alles wat je hebt gedaan. Druk je resultaten uit in cijfers, getallen en percentages:

Fout: Bijles gegeven aan middelbare scholieren. Hiervoor verzorgde ik de lesinhoud, oefeningen en hield ik de resultaten bij.

Goed: Bijles gegeven aan middelbare scholieren. Gemiddelde cijfers stegen met circa 25%.

5. Structureer je cv goed en overzichtelijk

Zorg dat je cv ontzettend makkelijk leesbaar is voor recruiters. Zet alle informatie in de daarvoor bestemde rubriek (werkervaring, opleidingen, etc).

6. Kies een geschikte lettergrootte

De lettergrootte en het lettertype die je besluit te gebruiken kan grote invloed hebben op de lengte van je cv. Zorg dat de koppen tussen de 14 en 16pt zitten. De tekst moet ergens tussen de 10 en 12pt zitten. Je kan hier ook een beetje mee spelen om je cv korter te maken.

7. Kies een cv template die slim omgaat met de beschikbare ruimte

Ook het cv template die je kiest kan van invloed zijn op de lengte van een cv. Een super creatief cv ziet er misschien leuk uit, maar gaat wellicht niet goed om met de beschikbare ruimte. Professionele cv templates met bijvoorbeeld 2 kolommen die alle informatie zorgvuldig structureren zijn daarom misschien beter als je veel informatie kwijt moet.

8. Vermijd onnodige details

Onderwerpen als burgerlijke staat, geslacht of je geloofsovertuiging horen niet meer thuis op je cv. Laat deze onderwerpen achterwege om jouw cv kort en bondig te houden.

9. Gebruik witregels, regelafstand en marge, maar ga er niet mee overboord

Natuurlijk heeft een goed leesbaar cv een witregel tussen de verschillende secties en een kleine marge aan de zijkanten. Maar het cv moet een kort overzicht blijven wat je allemaal gedaan hebt. Voeg dus niet eindeloos witregels toe en hanteer niet een veel te grote regelafstand. Zorg dat alles netjes onder elkaar staat, zodat het cv makkelijk scanbaar is op de belangrijkste informatie.

10. Groepeer vergelijkbare informatie

Soms loont het de moeite om nog eens kritisch naar je cv te kijken. Kun je sommige informatie samenvoegen? Stages kun je bijvoorbeeld soms ook bij je opleidingen vermelden in plaats dat je er een aparte sectie van maakt.

Conclusie & advies over de lengte van je cv

 • De aanbevolen lengte van een cv is tussen de één en twee pagina's.
 • Maak een goede indruk met een duidelijk en overzichtelijk curriculum vitae.
 • Leg de prioriteit op de eerste pagina van je cv.
 • Vermeld alleen informatie die van toegevoegde waarde is voor jou als kandidaat.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.