Europass CV maken: dé tool voor je Europese carrière

europass-cv

Je kunt een Europass cv maken als je op zoek bent naar een baan in Europa. Het Europass cv-format is erkend door werkgevers over heel Europa. Dit maakt het ontzettend makkelijk om een baan te zoeken binnen de grenzen van de Europese Unie. Werkgevers kunnen aan de hand van je Europass cv beoordelen of jij de juiste ervaringen en vaardigheden bezit voor de gezochte functie. In deze blog leggen we stap-voor-stap uit hoe je een indrukwekkend Europass cv kan maken.

Wat is een Europass cv?

Een Europass cv is een Europese standaard geïntroduceerd in 2004 voor het opstellen van een cv. Het is bedoeld om gemakkelijk werk te kunnen zoeken in andere Europese landen. Het gebruik van een Europass cv is optioneel. Je kunt er ook voor kiezen zelf een (uniek) cv te maken.

Eerlijke review over de website van Europass

Natuurlijk hebben we zelf ook even geprobeerd om een Europass cv te maken. Helaas is dit niet gelukt. Je moet allereerst een account aanmaken. Om vervolgens daadwerkelijk toegang te krijgen tot de cv-editor, moet je een aparte app op je telefoon installeren om beveiligd in te loggen. Deze app werkte (bij mij) niet. Ik kon dus überhaupt niet inloggen en kon daarom geen toegang krijgen tot de Europass documenten.

Ik vond de hele website erg omslachtig en zeer gebruiksonvriendelijk. Kortom; je kunt veel beter gewoon een uniek cv maken die indruk zal maken op werkgevers. Gelukkig konden we via een omweg toch een Europass cv maken. Dus hieronder zullen we stap-voor-stap uitleggen hoe je een overtuigend Europass cv kan maken. Ook laten we een voorbeeld zien en hebben we een template toegevoegd die je direct kan downloaden, zodat jij niet een aparte app op je telefoon hoeft te installeren.

Europass template downloaden

Wil je direct aan de slag met het maken van je eigen Europass cv? Download dan hier jouw eigen Europass cv template. Het is een Word document, dus je kunt gewoon beginnen met het invullen van de verschillende velden en secties.

Europass cv voorbeeld

Hieronder zie je hoe een ingevuld Europass cv eruitziet. Deze kun je gebruiken ter inspiratie voor het opstellen van je eigen cv.

Europass cv voorbeeld

Andere documenten uit het Europass Paspoort

Naast het Europass cv, zijn er nog een aantal andere documenten die je kan invullen en gebruiken ter ondersteuning van je sollicitatie.

 • Europass Taalpaspoort: Met het taalpaspoort kun je jouw talenkennis en taalvaardigheid presenteren op basis van een internationaal erkende standaard (CEFR).
 • Europass Mobiliteit: Als je ervaring in het buitenland hebt opgedaan (bijvoorbeeld werkervaring, maar ook stages of vrijwilligerswerk), dan kun je deze opnemen in het Europass mobiliteit document.
 • Europass Diplomasupplement: Je kunt niet verwachten dat recruiters uit andere landen het schoolsysteem kennen zoals jij die gewend bent in je thuisland. Daarom kun je een Europass Diplomasupplement invullen waar je vertelt over je kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je opleiding. Zo maak je het voor potentiële werkgevers en recruiters makkelijk om jouw opleiding te begrijpen.
 • Europass Certificaatsupplement: Het certificaatsupplement is hetzelfde als het diplomasupplement, alleen dan specifiek gericht op het beroepsonderwijs. Je kunt zo'n certificaat aanvragen zodra je een diploma hebt gehaald.

Hoe maak je een overtuigend Europass cv

Een goede cv-opbouw ziet er als volgt uit:

 1. Je contactgegevens (inclusief foto)
 2. Functie waarop je solliciteert
 3. Werkervaring
 4. Opleidingen
 5. Vaardigheden
 6. Overige informatie (publicaties, referenties, etc)

Het feit dat de kaders al zijn gegeven, betekent niet dat je het moet beschouwen als een simpele 'invulopdracht'. Je zal nog steeds tijd en aandacht moeten besteden aan het zo goed mogelijk invullen van de verschillende onderdelen om indruk te maken met je internationaal cv. Hieronder geven we per sectie een aantal tips mee om je op weg te helpen:

1. Vul je contactgegevens in

Gelukkig staat er grotendeels al welke persoonlijke gegevens van je verwacht worden. Let daarbij wel op het volgende:

 • Zorg dat de informatie actueel en volledig is.
 • Vergeet niet bij je telefoonnummer de landcode te vermelden (+31).
 • Vul een professioneel e-mailadres in die je regelmatig controleert.
 • Verwijder informatie die je niet wil vermelden of dat ongepast is in het land waar je solliciteert. Een geslacht op je cv zal bijvoorbeeld niet nodig zijn.

2. Functie waarop je solliciteert

Vul de functie in waarop je solliciteert. Let er wel op dat je de juiste vertaling van de functietitel gebruikt. Zoek dit eventueel op.

3. Beschrijf je ervaring

Je werkervaring staat centraal op je curriculum vitae. Houdt rekening met het volgende:

 • Presenteer je ervaringen op je Europees cv in de omgekeerd chronologische volgorde. Dat wil zeggen; meest recente werkervaring bovenaan en terugwerken naar je eerdere banen.
 • Benoem alleen relevante werkervaringen.
 • Versterk je werkervaring door prestaties of behaalde resultaten te benoemen.

4. Benoem je opleiding(en)

 • Net als bij je werkervaring, vermeld je de opleidingen op je cv in anti-chronologische volgorde.
 • Probeer zo specifiek mogelijk te zijn over je diploma. Probeer een goede vertaling van je opleiding te vinden die ze begrijpen. Vermeld ook de onderwijsinstellingen en periode dat je gestudeerd hebt.

5. Vermeld belangrijke vaardigheden

Op een Europass cv moet je verschillende soorten vaardigheden opgeven, namelijk:

 • Communicatievaardigheden
 • Organisatorische vaardigheden
 • Functie-specifieke vaardigheden
 • Computervaardigheden
 • Overige

Voeg van elk type een aantal belangrijke vaardigheden op je cv toe die relevant zijn voor de gezochte functie. Zo kan een werkgever in één oogopslag beoordelen of jij geschikt bent voor de functie.

6. Voeg extra informatie toe die relevant is voor de functie

De 'hoofdinhoud' van je Europass cv is daarmee volledig ingevuld. Je kunt echter nog verder gaan om werkgevers uit verschillende landen te overtuigen. Je kunt optioneel de volgende velden nog toevoegen:

 • Publicaties
 • Presentaties
 • Projecten
 • Conferenties
 • Seminars
 • Onderscheidingen
 • Referenties

Het kan nooit kwaad om extra onderdelen toe te voegen die relevant zijn voor je functie. Als je deze onderdelen niet wil toevoegen, verwijder ze dan ook uit je cv.

Verstuur je Europass cv als pdf

Heb je een Europass cv gemaakt? Dan is het verstandig om deze te versturen als .pdf document. Het grote voordeel van een pdf cv, is dat je cv op elk apparaat er precies hetzelfde uit zal zien. Een pdf als .doc kan nog weleens opmaakproblemen vertonen op verschillende computers.

Volg hiervoor de volgende stappen:

 • Klik linksboven in Word op "Bestand".
 • Selecteer de optie "Opslaan als".
 • Selecteer een locatie waar je jouw Europass cv wil opslaan.
 • Uit de lijst met mogelijke bestandsformaten, kies "PDF".

Is een Europass cv verplicht voor het solliciteren in Europa?

Het Europass cv biedt vele voordelen, maar ook zeker een aantal nadelen die jouw kansen om aangenomen te worden negatief kunnen beïnvloeden. De keuze is aan jou of je van een Europass cv gebruik wil maken. Hieronder hebben we de relevante voor- en nadelen op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van die beslissing:

De voordelen van een Europass cv

 • Je Europass cv heeft een ontwerp en opbouw die in heel Europa wordt erkend. Je hoeft geen onderzoek te doen naar specifieke richtlijnen of 'cv-regels' die gelden in het land waar je solliciteert.
 • Het maken van een Europass cv is gratis. Je moet een account aanmaken en kunt in de cv-editor direct beginnen.
 • In je Europass profiel kun je ook andere documenten aanmaken die nuttig zijn voor je sollicitatie. Denk aan een diplomasupplement, certificaatsupplement en taalpaspoort.

De nadelen van een Europass cv

 • Het Europass cv template gaat niet goed om met de beschikbare ruimte. Hierdoor kan je cv vrij lang worden. In vrijwel heel Europa is het gebruikelijk om een cv niet langer dan 2 pagina's te maken.
 • Er wordt geen gebruik gemaakt van een persoonlijk profiel.
 • Er zijn beperkte ontwerp-mogelijkheden. Je hebt één ontwerp waar je zelf weinig aan kan veranderen. Je kunt je dus niet onderscheiden met de lay-out.
 • Het ontwerp is eenvoudig en enigszins gedateerd. Het Europass cv werd als eerste geïntroduceerd in 2004. Sindsdien lijkt het alsof er weinig is veranderd. Het ontwerp ziet er wat oubollig uit.
 • Het Europass cv is niet populair. Ondanks dat het in alle EU-landen erkend is, zijn veel bedrijven niet bekend met het concept.
 • Het kan overbodige informatie bevatten. Zo wordt er bijvoorbeeld ook van je verwacht dat je jouw geslacht en nationaliteit invult en of je een rijbewijs hebt. Op een Nederlands cv zou deze informatie zelden worden vermeld.
 • Het Europass cv is niet flexibel. Zo kan het lastig zijn om het curriculum vitae aan te passen aan de specifieke vereisten van bedrijven of functies.

De alternatieven van een Europass cv

Als je liever geen gebruik wil maken van het Europass cv omdat je bang bent dat je niet voldoende zal opvallen, dan zijn er altijd alternatieven mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens op canva. Ook bieden wij bij cvtips een aantal professionele cv-templates aan. Deze kun je met één druk op de knop vertalen naar de taal van verschillende Europese landen.

Veelgestelde vragen over het Europass CV

1. Is het Europass cv verplicht voor werk in Europa?

Nee, het is niet verplicht om met een Europass cv te solliciteren in Europa. Je kunt ook zelf een cv maken met een eigen ontwerp en lay-out. Kijk daarvoor wel naar de richtlijnen die gelden in het land waar je gaat solliciteren.

2. Kan je een Europass cv in verschillende talen opstellen?

Ja, je kunt een Europass cv maken en delen in 30 verschillende talen. Je hoeft dus van tevoren niet op te zoeken wat de correcte vertalingen zijn (mits het Europass cv beschikbaar is in de taal waarin je gaat solliciteren).

3. Hoe onderscheid je een Europass cv van andere kandidaten?

Het is alleen mogelijk om jezelf te onderscheiden met het Europass cv op basis van de inhoud. Iedereen solliciteert namelijk met hetzelfde ontwerp. Zorg dat je extra aandacht besteed aan het krachtig formuleren van je verschillende werkervaring. Benoem daarbij ook prestaties en resultaten.

Conclusie en advies

 • Het Europass cv is een internationaal erkend format voor het opstellen van cv’s. Je kunt ermee in alle Europese landen gemakkelijk solliciteren.
 • Het nadeel is dat het een standaardformat is waar iedereen mee solliciteert. Het is moeilijk om ermee op te vallen.
 • Veel werkgevers zijn nog niet bekend met het concept, waardoor het je kansen om aangenomen te worden negatief kan beïnvloeden.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.