15+ Onmisbare Persoonlijke Eigenschappen voor op je cv

persoonlijke-eigenschappen-cv

Wanneer je gaat solliciteren willen potentiële werkgevers meer weten over jouw professionele kwaliteiten alsook jouw persoonlijke eigenschappen. Dit helpt hen om jou als kandidaat wat meer te leren kennen en om te bepalen of je goed bij de bedrijfscultuur past. Daarnaast wordt de arbeidsmarkt steeds competitiever en krapper. Je moet opvallen bij werkgevers om een sollicitatiegesprek binnen te slepen. In dit artikel laten we zien welke persoonlijke eigenschappen het goed doen op een cv, en hoe je dit het beste kan vermelden.

Het verschil tussen, competenties, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen

Voordat we het gaan hebben over het belang van karaktereigenschappen op een curriculum vitae, is het belangrijk dat je goed begrijpt wat het verschil is tussen eigenschappen, competenties en vaardigheden. Competenties en vaardigheden verschillen qua definitie namelijk behoorlijk van een persoonlijke eigenschap.

Alle drie de begrippen zeggen iets over de capaciteiten of kwaliteiten van een sollicitant. Hieronder geven we een korte beschrijving van deze drie begrippen.

 • Vaardigheden → Vaardigheden kun je ook zien als 'bekwaamheden'. Je bent 'vaardig in iets'. Dit is vaak aangeleerd. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn dat je goed kan presenteren. Iemand die goed kan presenteren is spraakzaam, assertief, zelfverzekerd en kan een heldere boodschap voordragen.
 • Persoonlijke eigenschappen → Persoonlijke eigenschappen zijn karakteristieken van iemands persoonlijkheid. Ze zijn niet specifiek voor een bepaalde functie. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld ambitieus, kritisch, relativerend en sociaal.
 • Competenties → Een competentie is een combinatie van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Een competentie gebruik je om bepaalde (arbeids)doelen te behalen. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn 'Aanpassingsvermogen'. Je hebt dan het vermogen om ook tijdens veranderende (werk)omstandigheden de taken en verantwoordelijkheden doelmatig uit te voeren.

Kort samengevat is het verschil tussen deze drie termen dat competenties het meest 'brede' begrip is. Je bent geschikt om een bepaalde taak uit te voeren omdat je bijvoorbeeld klantgericht bent. Vaardigheden zijn vaak specifieker gericht op een bepaalde handeling of activiteit. Tot slot, persoonlijke vaardigheden zeggen iets over de persoonlijkheid of het gedrag van een persoon.

Wat belangrijk is om te weten is dat deze termen vaak samen voorkomen en complementair zijn. Iemand die bijvoorbeeld goed kan programmeren (vaardigheid), zal de kennis van een bepaalde programmeertaal hebben en persoonlijke eigenschappen bezitten zoals analytisch en methodisch. Daarnaast zal die ook competenties hebben die dit ondersteunen (zoals 'Leervermogen').

Het belang van karaktereigenschappen in een cv

Als je een leuke vacature hebt gevonden, dan ben je zeer waarschijnlijk niet de enige die solliciteert op die functie. Zo kan het voorkomen dat er sollicitanten zijn met zeer vergelijkbare kwalificaties. Op dat moment zal een recruiter of potentiële werkgever toch op de een of andere manier een keuze moeten maken. Persoonlijke eigenschappen kunnen daarbij een doorslaggevende factor zijn.

Je persoonlijkheid en gedrag kunnen veel zeggen over wat voor soort werknemer jij bent. Door persoonlijke eigenschappen op je cv te vermelden, kun je beter overbrengen waarom jij van toegevoegde waarde kan zijn.

Hoe weet je welke eigenschappen bij jou passen?

Vaak weet je door ervaring op een gegeven moment wel een beetje wat voor persoonlijke eigenschappen jij hebt. Naarmate je ouder wordt, leer je steeds meer over jezelf. Op een gegeven moment kies je op de middelbare school een bepaald vakkenpakket. Je kiest voor een bepaalde studie en uiteindelijk voor een bepaalde functie. Persoonlijke eigenschappen hangen veelal samen met de functie die je bekleedt of gaat bekleden.

Ben je bijvoorbeeld grafisch ontwerper? Dan bezit jij zeer waarschijnlijk persoonlijke eigenschappen zoals: creatief, artistiek en nieuwsgierig.

Een projectmanager zal eerder karaktereigenschappen bezitten zoals: georganiseerd, accuraat, besluitvaardig, oplossingsgericht en teamgericht.

Je kan tegenwoordig ook een karaktereigenschappentest doen online om achter je persoonlijke eigenschappen te komen.

Hoe vermeld je persoonlijke eigenschappen op je cv?

Er zijn 3 plaatsen op je cv waar je persoonlijke eigenschappen in je cv kwijt kunt. Dit zijn:

 1. Bij je persoonlijk profiel
 2. Bij het kopje 'Vaardigheden'
 3. Bij je werkervaring en opleidingen

Wat belangrijk is om te onthouden is dat je in ieder geval enkel persoonlijke eigenschappen benoemt die relevant zijn voor de functie. Een programmeur heeft waarschijnlijk totaal andere persoonlijke eigenschappen dan een grafisch ontwerper.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet gaat 'overdrijven' met al je positieve eigenschappen. Houdt het enigszins bescheiden. Kies bijvoorbeeld 3 tot 7 persoonlijke eigenschappen en probeer deze te mixen met je vaardigheden en competenties.

Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kan aanpakken voor alle drie de plaatsen.

1. Eigenschappen bij je persoonlijk profiel

De meest voor de hand liggende plek om persoonlijke kwaliteiten in je cv te benoemen, is bij je persoonlijk profiel. Neem bijvoorbeeld in de eerste zin een aantal sterke punten op. Dit zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:

Ik ben een gedreven, taakgerichte en creatieve (pas afgestudeerde) hbo'er die zijn kennis van Online Marketing graag in de praktijk wil toepassen. Zo heb ik tijdens mijn stage al kennis en ervaring opgedaan met het vindbaar maken van websites in Google. Ook weet ik hoe ik succesvolle Google Ads campagnes kan opzetten, managen en bijstellen om meer omzet voor klanten te genereren. Ik ben gefascineerd door Online Marketing en leergierig om mijzelf op elk vlak verder te ontwikkelen.

2. Karaktereigenschappen bij het kopje Vaardigheden

Vaardigheden worden vaak uitgesplitst tussen hard skills en soft skills. Praktische vaardigheden zoals een bepaalde programmeertaal, een heftruck bedienen of video editing zijn voorbeelden van hard skills.

Soft skills daarentegen zijn vergelijkbaar met persoonlijke eigenschappen. Ze zijn minder tastbaar en hebben meer betrekking op jou als persoon en je persoonlijkheid. Voorbeelden kunnen zijn: flexibiliteit, strategisch denken, analytisch en doelgerichtheid.

Het is heel gebruikelijk om bij het kopje 'Vaardigheden' op je cv, een aantal hard skills en een aantal soft skills te benoemen. Uiteraard moeten ze wel relevant zijn voor de functie. Vaardigheden voor een leerkracht basisonderwijs zouden er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:

 • Lessen voorbereiden (hard skill)
 • Met mensen omgaan (soft skill)
 • Lesplannen ontwikkelen (hard skill)
 • Didactisch sterk (soft skill)
 • Stressbestendig (soft skill)
 • Coachen van leerlingen (hard skill)
 • Kinderen instrueren (hard skill)

3. Persoonlijke kwaliteiten bij je werkervaring en opleidingen benoemen

Tot slot kun je ook bij je werkervaring of opleidingen bepaalde eigenschappen laten zien. Een voorbeeld zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Leerkracht basisonderwijs, de Speelwagen, Eindhoven
januari 2015 - maart 2017

Wegens plots verzuim van een collega, heb ik het besluit genomen (eigenschap: besluitvaardig) in te vallen bij basisschool de Speelwagen. Ik heb op systematische wijze (eigenschap: systematisch) de lessen zo goed en adequaat mogelijk weten te hervatten, zodat er nauwelijks een uitval had plaatsgevonden.

100 voorbeelden van goede persoonlijke eigenschappen

AanpassingsvermogenAanwezigAccuraat
AlertAmbitieusAutonomie
AvontuurlijkBeheerstBehulpzaam
BelangstellendBeleefdBescheiden
BetrokkenBetrouwbaarCollegiaal
Communicatief VaardigCompetitiefCoulant
CreatiefDaadkrachtigDenker
DiepzinnigDirectDiscreet
DoelgerichtDoenerDoorzettingsvermogen
EerlijkEmpathischEnergiek
EnthousiastFlexibelGedisciplineerd
GedrevenGeduldigGehoorzaam
GemoedelijkGemotiveerdGenuanceerd
GeorganiseerdGevoeligGezagsgetrouw
GrondigHelderHumoristisch
IdealistischImpulsiefInlevingsvermogen
InnovatiefInspirerendInteger
IntellectueelKalmLoyaal
LuisterenNauwkeurigNieuwsgierig
NuchterOnafhankelijkOnbevangen
Oog voor detailOplossingsgerichtOpmerkzaam
OprechtOvertuigendPositief
PragmatischPraktischPrecies
PrestatiegerichtPrincipieelProactief
ProfessioneelPunctueelRationeel
RealistischRecht door zeeRespectvol
RustigSamenwerkenScherpzinnig
SerieusSpontaanStiptheid
StressbestendigTaakgerichtTeamspeler
ToegankelijkTrouwVastberaden
VeelzijdigVerantwoordelijkVindingrijk
VolhardendVriendelijkVrijgevig
WaakzaamWelbespraaktWijs
ZakelijkZelfbeheersingZelfvertrouwen
ZorgvuldigZorgzaam

De valkuil van jouw persoonlijke eigenschappen

De valkuil van jouw persoonlijke eigenschappen

Tot slot is het belangrijk om te weten dat een bepaalde eigenschap altijd ook een andere kant van de medaille heeft. Houd hier rekening mee als je een eigenschap op je cv vermeldt.

Als jij bijvoorbeeld ambitieus bent, kunnen andere dat interpreteren als 'te veel willen'.

Ben je heel behulpzaam? Dan ben je misschien niet assertief genoeg.

Als je direct bent, ervaren anderen dat misschien als bot.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.