Het Beste Lettertype op je cv volgens HR-experts

lettertype-cv

Hoewel de inhoud van je cv natuurlijk ontzettend belangrijk is, kun je niet om de vormgeving heen. Ook het uiterlijk van je cv moet tip-top in orde zijn. Geloof het of niet, ook het lettertype voor je cv kan daarin een grote rol spelen. Times New Roman kan overbrengen dat je professioneel en zakelijk bent, terwijl Comic Sans je rechtstreeks naar de 'nee-stapel' stuurt. In deze blog kijken we naar het beste lettertype voor je cv, welke je beter kunt vermijden en wat je kunt doen om origineel te blijven.

Belangrijke informatie over het beste lettertype

Voordat we je het beste lettertype voor je cv laten zien, moeten we eerst 2 basistermen uitleggen. Je moet namelijk weten wat het verschil is tussen serif (schreefletters) en sans serif (schreefloos lettertype).

Verschil serif en sans serif lettertype

Wat is een serif lettertype?

Bij een serif lettertype zitten er 'scheven' aan de uiteindes van de letters. Met 'scheven' worden de kleine (horizontale en verticale) lijnen bedoeld. Voorbeelden van Serif lettertypes zijn bijvoorbeeld Times New Roman en Georgia. Over het algemeen komen deze lettertypen wat zakelijker, formeler en sierlijker over.

Wat is een sans-serif lettertype?

Schreefloze lettertypes hebben geen kleine lijnen aan de uiteindes van de letters zitten, zoals Times New Roman dat bijvoorbeeld wel heeft. Voorbeelden van schreefloze lettertypes zijn bijvoorbeeld: Arial, Calibri of Verdana. Over het algemeen zijn schreefloze letters vaak iets beter leesbaar.

Lettertype kiezen op basis van je functie

Soms krijgen recruiters wel tientallen sollicitaties binnen per vacature. Je wil dan als sollicitant toch alles proberen om jezelf te onderscheiden van de andere kandidaten. Het lettertype dat je kiest voor je curriculum vitae kan daarin een rol spelen.

Als je solliciteert naar een formele functie, zoals advocaat, accountant of universiteitsprofessor, dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor een traditioneel (serif) lettertype. In alle andere gevallen kun je wellicht beter voor een schreefloos lettertype gaan.

De Beste Lettertypes voor je cv

Het beste lettertype voor je cv is een lettertype die makkelijk leesbaar is. Dat is het allerbelangrijkst. Vergeet dus lettertypen die eruitzien alsof ze door een kind zijn geschreven. De beste lettertypes zijn Arial, Calibri (schreefloos) of Georgia, Cambria of Garamond (met schreefletters).

De beste lettertypes met schreefloze letters

 • Arial
 • Calibri
 • Helvetica
 • Verdana
 • Tahoma
 • Century Gothic

Dit zijn stuk voor stuk goede lettertypes voor je cv.

De beste lettertypes met scheefletters

 • Times New Roman
 • Cambria
 • Georgia
 • Garamond

Veel mensen vinden Times New Roman oud, saai en achterhaald, omdat het veel gebruikt wordt. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens. Als je zo redeneert zou je Arial ook niet meer kunnen gebruiken. Puur omdat het veel gebruikt wordt, betekent niet dat het direct slecht is. Wel zal je misschien minder snel opvallen met dit lettertype op je cv. Dus houdt daar rekening mee.

Wat zijn de meest Originele Lettertypes voor je cv?

Klassieke en veelgebruikte lettertypes zijn misschien tijdloos, maar wellicht wil jij iets originelers. Als je op zoek bent naar een (creatieve) baan bij een technologiebedrijf of marketingbureau, wil je wellicht iets meer opvallen en voor een modernere lettertype gaan. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

1. Trebuchet MS

Trebuchet MS is een schreefloos lettertype, vergelijkbaar met Calibri. Ondanks dat het al enige tijd bestaat (sinds 1996), wordt het bijna niet gebruikt in online tekstverwerkers. Om die reden is het een effectief lettertype voor je cv, omdat het prettig leesbaar is op beeldschermen en weinig gebruikt wordt.

2. Lato

Lato is een razendpopulair lettertype op het internet. Maar toch aangezien het weinig in 'standaard' tekstverwerkers wordt gebruikt, zal het niet vaak op een cv gebruikt worden. Lato betekent "zomer" in het pools. De naam staat voor een jeugdige en ontspannen maar toch professionele en lezervriendelijk lettertype.

3. GFS Didot

GFS Didot is een bijzonder lettertype met een rijke historie. Het is ontwikkeld door 'Firmin Didot' in 1805. Tot de laatste decennia van de 20e eeuw werd het in ontzettend veel publicaties gebruikt. Tegenwoordig komt het lettertype dus iets minder vaak voor, en dat maakt hem juist zo sterk om te gebruiken.

4. Merriweather

Dit lettertype is speciaal ontworpen door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van lettertype voor grote technologiebedrijven. Wat leuk is aan dit lettertype is dat er zowel een variant is met schreefloze letters als een variant zonder scheefjes.

Kun je zomaar een willekeurig lettertype op je cv gebruiken?

Stel je hebt een leuk lettertype gevonden op bijvoorbeeld Google Fonts, kun je die dan zomaar in je cv gebruiken? Je wil namelijk niet dat wanneer een recruiter jouw cv opent, dat alle letters schots en scheef staan, omdat het lettertype niet herkend wordt.

Als je jouw cv opslaat en verstuurt als pdf, kun je elk lettertype gebruiken die je maar wil. Dit komt omdat pdf het lettertype converteert naar kleine vectors. Dit zijn kleine grafische afbeeldingen. Dit zorgt ervoor dat het lettertype er altijd hetzelfde uitziet (op elke pc je het pdf-bestand dan ook opent). Dit is tevens de oorzaak dat het soms zo lastig is om tekst uit een pdf te selecteren.

Dit is een van de redenen waarom we ook altijd adviseren om je cv als pdf-bestand te versturen. Het zorgt ervoor dat jouw curriculum vitae er op elk apparaat er precies hetzelfde uitziet.

Slechtste lettertypen voor je cv

Een goed lettertype (of het nou met schreefloze letters is of niet) is altijd goed leesbaar. Sommige lettertypen zijn dat simpelweg niet. Je denkt misschien met een apart lettertype origineel en creatief te zijn, maar in realiteit gooi je je eigen ruiten in.

Een voorbeeld is het lettertype Comic Sans. Dit lettertype heeft een zeer slechte leesbaarheid en is niet geschikt voor je cv. Je wil juist een professioneel lettertype, zodat een recruiter in één oogopslag alle belangrijke informatie tot zich kan nemen. Een goed gekozen lettertype helpt daar enorm bij. De veiligste keuze is daarom eigenlijk altijd om een standaard lettertype te gebruiken.

Doet je cv lettertype er wel toe?

Het lettertype doet er niet zo heel veel om als we eerlijk zijn. Het is niet zo dat een origineel lettertype de doorslaggevende factor zal zijn om jou wel of niet aan te nemen. Zorg gewoon dat je één lettertype kiest en overal in je cv hetzelfde lettertype gebruikt.

Het lettertype mag niet afleiden van de inhoud. Dus extreem creatieve lettertypen of verschillende lettertypes gebruiken in je cv is af te raden. Bij een professioneel cv zal de inhoud altijd de belangrijkste factor blijven. Zorg dat je daar de meeste tijd in steekt.

Hoe zit het met lettergrootte, kleur en stijl?

Heb je een goed leesbaar lettertype uitgekozen voor op je cv? Top. Tot slot willen we het nog kort hebben over de lettergrootte, kleur en stijl (cursief & vetgedrukt) van je gekozen lettertype.

1. Lettergrootte

Te kleine letters is een veelgemaakte 'cv fout'. Zeker als de persoon bij wie je solliciteert wat ouder is, kan het veel moeite kosten om kleine letters op een beeldscherm te lezen. Zorg dat de tekst in je cv minimaal 12 pt is. De titels mogen uiteraard iets groter (16pt).

2. Kleur

Zwarte letters op een witte achtergrond zullen altijd het beste leesbaar zijn. Echter, het is ook prima om witte letters te gebruiken op een donkere achtergrondkleur (donkerblauw, groen, etc). Wees spaarzaam met het gebruik van kleur op je cv.

3. Stijl

De titels van secties mogen vaak best vetgedrukt zijn, zodat het een duidelijke koptekst van een bepaalde sectie is (bijvoorbeeld "Werkervaring"). Daarnaast kun je enkele woorden in je cv ook vet of cursief maken als je graag iets in het bijzonder wil benadrukken of uitlichten.

Belangrijkste conclusies - ons advies

 • Een standaard lettertype (Arial, Calibri) is altijd goed.
 • Een lettertype met schreefletters komt vaak iets zakelijker en een stuk sierlijker over. Deze worden vaker gebruikt bij zakelijke functies.
 • Kies altijd een lettertype met een goede leesbaarheid (geen extreem creatieve of 'funky' lettertypes)
 • Gebruik hetzelfde lettertype in je sollicitatiebrief
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.