Prestaties & resultaten op je cv: laat je impact zien

prestaties-op-je-cv

De beste manier om indruk te maken op recruiters en potentiële werkgevers, is door prestaties op je cv te vermelden. Denk hierbij aan de procentuele toename in omzet, klanten of websitebezoekers. Dit laat de impact van je werk zien in plaats van dat het beschrijft welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd. In dit artikel laten we zien hoe je prestaties en resultaten op je cv vermeld om een overtuigend cv te maken.

Wat zijn prestaties?

Prestaties zijn concrete voorbeelden van resultaten die je hebt behaald met jouw werkzaamheden. Ze laten zien hoe goed jij in je werk was, terwijl taken meer beschrijven wat je allemaal hebt gedaan en waarvoor je verantwoordelijk was. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

 • Verhogen van de omzet.
 • Stijging in het aantal websitebezoekers of conversiepercentage.

Waarom zijn prestaties belangrijk voor je cv?

Prestaties laten heel duidelijk zien wat jij als werknemer hebt bereikt. Werkgevers krijgen daardoor een beter inzicht wat jij vervolgens ook voor hen kan betekenen. Het maakt je toegevoegde waarde zichtbaar. Taken daarentegen beschrijven slechts wat je verantwoordelijkheden zijn geweest. Het benoemen van resultaten en prestaties in je cv laat zien dat je resultaat- en actiegericht bent.

Kijk eens naar de onderstaande 2 voorbeelden, welke maakt meer indruk?

Verantwoordelijk voor de verkoop

Nieuwe verkoopstrategie ontwikkeld en geïmplementeerd, waardoor de omzet met 10% is gestegen in één jaar.

Het eerste voorbeeld zegt niet zoveel. Als je solliciteert op een verkoopfunctie snapt een recruiter ook wel dat je sales hebt gedaan. Maar hoe goed was je? Het tweede voorbeeld geeft antwoord op die vraag.

Welke prestaties kun je op je cv zetten?

Je moet alle prestaties en resultaten die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert vermelden op je cv. Hiermee laat je zien wat je voor de werkgever kan betekenen. Gebruik actieve werkwoorden om je prestaties te omschrijven.

Waar vermeld je prestaties op je cv?

Er zijn 4 plaatsen waar je prestaties in je cv kan benoemen:

 • Persoonlijk profiel: Je persoonlijk profiel is je visitekaartje en dient als de introductie van je cv. Je stelt jezelf voor, maar je zegt ook iets over je sterke punten en belangrijkste vaardigheden. Daarnaast kun je ook een belangrijke prestatie uit je carrière uitlichten om gelijk je toegevoegde waarde te laten zien.
 • Werkervaring: Bij je werkervaring kun je waarschijnlijk de meeste prestaties vermelden. De meeste zal je namelijk tijdens je werk hebben behaald. Laat dus zien dat je een ambitieuze en resultaatgerichte kandidaat bent door bij elke functie resultaten op te nemen.
 • Een apart kopje “Prestaties”: Dit wordt in Nederland niet vaak gedaan, maar als je écht belangrijke prestaties hebt waarmee je wil pronken, dan kun je hier een aparte sectie voor maken.
 • Overige onderdelen: Er is niet één plek waar je prestaties moet benoemen. Ook als je nevenactiviteiten of vrijwilligerswerk hebt gedaan waarbij je belangrijke prestaties hebt behaald, dan kun je die ook onder die secties uitlichten en opnemen.

Hoe vermeld je prestaties in je cv?

Er is een goede en slechte manier om prestaties en resultaten in je cv te benoemen. Over het algemeen moet je zo concreet mogelijk proberen te zijn. Bekijk de volgende 2 voorbeelden:

 • Omzet aanzienlijk verhoogd
 • Verschillende cross- en upsell-mogelijkheden geïdentificeerd dankzij verzamelde klantdata, waarmee de gemiddelde orderwaarde met 25% steeg in slechts drie maanden.

Hier zijn een aantal tips voor hoe je prestaties kunt vermelden op je cv:

 1. Vertel binnen welk tijdsbestek je de bepaalde prestatie hebt behaald.
 2. Zeg iets over de schaal of grootte. Vertel bijvoorbeeld met hoeveel mensen je hebt samengewerkt of hoe groot het budget was.
 3. Geef context waarin je de prestatie hebt behaald. In welke situatie zat je?
 4. Benoem het behaalde resultaat in getallen of percentages. Welke impact hadden je acties?

Voorbeelden van prestaties die je in je cv kan vermelden

 • Verkoop: Behalen of overtreffen van verkoopdoelstellingen, verhogen van de omzet of orderwaarde, nieuwe producten introduceren.
 • Leiderschap: Team van X aantal personen leiden, coachen of inwerken van medewerkers.
 • Klantgerichtheid: Klanttevredenheid verbetert, klachten oplossen, X aantal klanten te woord staan en adviseren.
 • Management: Voltooien van projecten, halen van deadlines, juist inschatten van budgetten.
 • Efficiëntie: Stroomlijnen van processen, verlagen van kosten en verbeteren van de kwaliteit.
 • Kostenbesparing: Verlagen van inkoopkosten, verbeteren van winstgevendheid.
 • Marketing: Meer websitebezoekers, likes of volgers. Bedenken en uitvoeren van marketingcampagnes. Vergoten van naamsbekendheid en het genereren van leads en prospects.
 • Onderzoek: Onderzoek naar wensen en behoeften, nieuwe producten of nieuwe markten. Verbeteren van bestaande producten of dienstverlening. Verhogen van gebruiksvriendelijkheid.
 • Veiligheid: Verbeteren van de veiligheid op de werkvloer, verminderen van arbeidsongevallen of ziekteverzuim.
 • Duurzaamheid: Milieuvriendelijke alternatieven introduceren, verminderen van afval en verspilling.
 • IT: Implementeren van betere, nieuwe systemen, oplossen van IT-problemen en efficiënter maken van applicaties.

Conclusie

 • Resultaten en prestaties kunnen een uitstekende manier zijn om de impact van je werk te laten zien.
 • Niet veel sollicitanten maken gebruik van prestaties, waardoor jij je gemakkelijk kan onderscheiden van de rest.
 • Prestaties kun je door je hele cv vermelden, maar ze worden het vaakst gebruikt bij het persoonlijk profiel en werkervaring.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.