De impact van actieve werkwoorden op je cv [20 voorbeelden]

actieve-werkwoorden-cv

Je cv is het eerste wat een potentiële werkgever te zien krijgt. Om op te vallen mag je cv niet eentonig en saai overkomen. Om je cv krachtiger en dynamischer te maken, is het raadzaam om actieve werkwoorden te gebruiken. Door actiewerkwoorden op te nemen, wordt je cv interessanter om te lezen en houd je de aandacht van een recruiter langer vast. Dit soort details kunnen het verschil maken tijdens je sollicitatie.

Wat zijn actieve werkwoorden?

Actieve werkwoorden zijn werkwoorden die de acties beschrijven die een persoon uitvoert. Bij een cv worden ze gebruikt om specifieke prestaties, taken of resultaten te benadrukken, denk aan 'plannen', 'coördineren', 'managen'. Actieve werkwoorden geven je cv meer dynamiek en kracht, omdat ze de nadruk leggen op de acties van de sollicitant.

Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld; welke komt sterker over?

Fout: Tijdens mijn werk als Marketing Manager heb ik de omzet verhoogd.

Goed: Een nieuwe marketingstrategie opgesteld en geïmplementeerd, resulterend in een 20% verhoging van de omzet.

Als je een recruiter vertelt dat je de beste kandidaat bent voor de betreffende functie zonder hem daar de bewijzen voor te leveren, dan zal die je niet geloven. Maar door actiewerkwoorden in je cv op te nemen, laat je zien dat je het in je hebt om die baan binnen te halen.

Ook is het wetenschappelijk bewezen (bron) dat recruiters de voorkeur geven aan cv's met actieve werkwoorden. Met passieve werkwoorden maak je passieve zinnen en die hebben de neiging om je cv naar beneden te halen.

Hoe gebruik je krachtige werkwoorden in je cv?

Een veelvoorkomende fout van sollicitanten is dat ze een actief werkwoord verkeerd gebruiken. Om meer impact te maken met je cv-zinnen, moet je ze correct vervoegen. Zo gebruik je of de eerste persoon verleden tijd of voltooid deelwoorden. Kijk maar naar de onderstaande voorbeelden:

Fout: Verantwoordelijk voor de coördinatie van een team van 10 vrijwilligers t.b.v. een grote inzamelingsactie.

Goed:: Ik coördineerde een team van 10 vrijwilligers voor een grote inzamelingsactie die meer dan €25.000 heeft opgeleverd voor het goede doel.

Het goede voorbeeld gebruikt het werkwoord in de eerste persoon verleden tijd waardoor je een actieve zin formuleert. Het tweede voorbeeld gebruikt het in een passieve vorm waardoor het veel minder sterk overkomt.

Je kunt ook actieve zinnen schrijven door het werkwoord als voltooid deelwoord te gebruiken:

Fout: Verantwoordelijk voor de implementatie van een nieuw feedbacksysteem.

Goed: Een nieuw feedbacksysteem geïmplementeerd voor klanten waardoor de klanttevredenheid met 15% is gestegen.

Pro tip:

Kijk eens bij onze cv-voorbeelden. Bij elk voorbeeld wordt ook gebruik gemaakt van actieve zinnen door middel van actieve werkwoorden.

Hoe maak je actieve werkwoorden nóg effectiever?

Dynamische werkwoorden als 'coördineren', 'implementeren', of 'ontwikkelen' kunnen op het eerste gezicht natuurlijk zeer krachtig overkomen, maar ze zijn niet altijd voldoende. Zoals je in de vorige paragraaf ook al hebt gezien, kun je nóg meer impact maken door jouw behaalde resultaten en prestaties te benoemen. Het beste is als je deze weet uit te drukken in harde cijfers zoals getallen en percentages.

Het is natuurlijk al fantastisch dat je kunt zeggen dat je "de verkoop van bedrijf X hebt verhoogd", maar als je zegt dat je "de omzet met 20% hebt verhoogd", dan krijgt een recruiter of potentiële werkgever een heel duidelijk beeld van jouw potentie.

Gebruik daarom de actieve werkwoorden in combinatie met duidelijke percentages en cijfers. Hiermee kun je pas écht het verschil maken.

Waar kun je actieve werkwoorden gebruiken?

De beste plek voor het gebruik van actieve werkwoorden zijn je functiebeschrijvingen. Gebruik per opsommingsteken een dynamisch werkwoord om je prestaties en resultaten kracht bij te zetten en actieve zinnen te formuleren.

Je kunt ze natuurlijk ook opnemen bij de beschrijvingen van andere onderdelen op je cv, zoals je persoonlijk profiel en opleidingen.

Met behulp van sterke werkwoorden en actieve zinnen kun je jouw energieke indruk overbrengen op een werkgever. Vermijd passief taalgebruik, want een passieve zin zorgt er ook voor dat je als sollicitant passief en niet betrokken overkomt.

20 voorbeelden van actieve werkwoorden

Dit zijn 20 voorbeelden van de meest gebruikte actieve werkwoorden:

 1. Geleid: Een team van 15 verkoopmedewerkers geleid en gecoacht.
 2. Gecoördineerd: Een succesvolle marketingcampagne opgezet en gecoördineerd voor het op de markt brengen van een nieuw product. Omzet van €50.000 gerealiseerd in de eerste week.
 3. Gecreëerd: Wekelijks een nieuwe nieuwsbrief gecreëerd en gepubliceerd voor onze 25.000+ abonnees.
 4. Georganiseerd: Een groot klantevent georganiseerd.
 5. Verbeterd: De communicatie van het klantenserviceteam verbeterd wat leidde tot een vermindering in klachten van circa 20%.
 6. Ontwikkeld: Nieuw trainingsprogramma ontwikkeld voor werknemers, wat resulteerde in een toename van circa 15% in productiviteit.
 7. Voltooid: Een belangrijk en groot project binnen de deadline (en het budget) voltooid. Dit resulteerde in een belangrijke (en succesvolle) product lancering.
 8. Verhoogd: Het conversiepercentage van de webshop met 10% verhoogd door diverse aanpassingen in het design en de lay-out.
 9. Verminderd: De algemene productiekosten met 5% verminderd door de implementatie van betere en efficiëntere werkprocessen.
 10. Behaald: Meer dan €25.000 euro omzet behaald binnen één kwartaal. Hiermee werd ik de #1 Salesmedewerker.
 11. Geïmplementeerd: Een nieuw kwaliteitsprogramma geïmplementeerd wat leidde tot circa 10% minder retourzendingen.
 12. Geanalyseerd: Klant- en verkoopgegevens geanalyseerd waarmee ik nieuwe verkoopkansen identificeerde. De gemiddelde orderwaarde steeg vervolgens gemiddeld met 10%.
 13. Onderhandeld: Nieuwe inkooptarieven onderhandeld, wat resulteerde in een jaarlijkse besparing van ongeveer €50.000.
 14. Geïnstrueerd: Nieuwe medewerkers opgeleid en geïnstrueerd.
 15. Opgezet: Een social media campagne opgezet, wat leidde tot een toename in het aantal volgers met meer dan 10.000.
 16. Opgebouwd: Een netwerk van diverse leveranciers opgebouwd waardoor we ongeveer 10% konden besparen op de inkoopkosten.
 17. Gecoacht: Nieuw personeel gecoacht voor het ontwikkelen van hun (sales)vaardigheden wat leidde tot een verhoging van de omzet met 10%.
 18. Gemanaged: Een team van 10 medewerkers gemanaged om doelen en deadlines op tijd te behalen.
 19. Opgelost: Grote Supply Chain problemen opgelost door contact met diverse leveranciers waardoor we gemiddeld één week eerder konden leveren aan klanten.
 20. Bereiken: Circa 50% meer verkopen bereikt door het implementeren van een nieuw salesscript.

Vermijd 'vulwoorden' die niks zeggen of toevoegen

Vermijd opvulwoorden of clichés die ruimte op je cv verspillen. Dit soort woorden gebruik je meestal in gesprekken. Op je cv horen ze echter niet thuis. Het zijn woorden waardoor recruiters en potentiële werkgevers direct afhaken.

Voorbeelden van vulwoorden:

 • Blijkbaar
 • Veruit, zeker, gewoon, ongeveer
 • Bijna, eigenlijk
 • In principe
 • Zonder twijfel
 • Praktisch, relatief, bij benadering
 • Grotendeels, redelijk

Controleer je cv nog eens grondig of je niet per ongeluk vulwoorden gebruikt. Streep ze door of vervang ze met actieve werkwoorden.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.