Hoe maak je een Teruglopend cv: Handige Tips + Voorbeelden

teruglopend-cv

Een teruglopend cv is een soort cv waarbij je de nadruk legt op de meest recente werkervaring. Dit is in tegenstelling tot een chronologisch cv, waarbij de nadruk juist ligt op je opleidingen. Maar wanneer kies je nou voor een teruglopend cv of chronologisch cv? In deze blog zullen we dieper ingaan op het teruglopend cv en bespreken we wanneer en waarom dit type cv het meest effectief kan zijn.

Wat is een teruglopend cv?

Een teruglopend cv is een soort cv waarbij de ervaring en opleiding van de kandidaat in omgekeerd chronologische volgorde wordt weergegeven, met de meest recente werkervaring bovenaan en opleidingen onderaan. Normaal gezien ga je eerst studeren en daarna pas werken. Echter, op je cv draai je dit om.

Voor wie is het teruglopend cv?

Een teruglopend cv legt de nadruk op de meest recente werkervaring en prestaties van een sollicitant. Om die reden is het een uitstekende optie voor kandidaten met relevante en recente werkervaring in hun vakgebied. Daarnaast is het teruglopend cv het meest gebruikte type cv van dit moment. Je kunt er dus weinig fout mee doen.

Wanneer je solliciteert op een bepaalde functie, zijn recruiters en potentiële werkgevers het meest geïnteresseerd in jouw recente ervaringen. Dit omdat op basis hiervan snel kan worden beslist of jij een geschikte kandidaat bent. Het teruglopend cv laat dit perfect als eerste zien, waardoor het een populair type cv is.

Het teruglopend cv kent naast een aantal voordelen ook een aantal nadelen. Deze laten we in de volgende paragrafen zien.

Voordelen van een teruglopend cv

Een teruglopend cv heeft de volgende voordelen:

 • Het is het meest gebruikte soort cv. Recruiters en werkgevers zullen dit type cv dus verwachten.
 • De belangrijkste informatie staat bovenaan in je cv.
 • Het geeft je werkervaring, opleidingen en andere onderdelen op een zeer overzichtelijke manier weer.
 • Je legt de nadruk op je meest recente werkervaringen.
 • Je krijgt gemakkelijk een idee van de progressie die een sollicitant heeft doorgemaakt.

Nadelen van een teruglopend cv

Het teruglopend cv kent de volgende nadelen:

 • Oudere ervaringen en vaardigheden die misschien ook belangrijk zijn zullen minder opvallen omdat ze verder onderaan het cv staan.
 • Niet ideaal voor starters, afgestudeerden of sollicitanten met weinig of geen werkervaring. Zij kunnen beter een chronologisch cv maken, waarbij je de nadruk legt op je opleidingen.
 • Een gat in je cv valt meer op. Zeker als je een tijdje werkloos bent geweest.
 • Als je veel van baan hebt veranderd ('jobhoppen'), zal dit ook direct opvallen.

Wat is het verschil tussen een teruglopend cv, omgekeerd chronologisch cv en het anti chronologisch cv?

Een teruglopend cv wordt ook wel omgekeerd chronologisch cv, a chronologisch cv of anti chronologisch cv genoemd. Deze termen zijn allemaal inwisselbaar. Ze betekenen allemaal hetzelfde, namelijk dat je in elke sectie de meest recente informatie bovenaan presenteert en terugwerkt in de tijd.

Zo zie je maar dat er vele soorten cv-indelingen zijn. Het is een beetje omslachtig dat er 4 termen bestaan voor een soort cv die allemaal hetzelfde betekenen.

Een teruglopend cv, chronologisch cv of toch een vaardigheden cv?

Er zijn 3 verschillende 'soorten' cv's. Welke de beste keuze voor jou is, hangt af van waar je momenteel in je carrière staat.

 • Teruglopend cv maken: Dit is het beste cv als je al een aantal jaren werkervaring hebt die relevant is voor de gezochte functie. Je huidige baan zal dan het beste aansluiten op de functie waarnaar je solliciteert. Begin bovenaan bij je meest recente baan en werk terug naar je laatste baan. Onthoud dat je wel alleen maar relevante werkervaring hoort te vermelden.
 • Chronologisch cv maken: Dit cv kun je het beste maken voor als je nog maar weinig relevante werkervaring hebt, pas bent afgestudeerd of starter bent op de arbeidsmarkt. Je legt hiermee meer nadruk op je opleidingen, omdat je deze boven je werkervaring zet. Je schrijft de inhoud van de verschillende onderdelen wel gewoon in de omgekeerd chronologische volgorde. Dus van meest recent naar oudste.
 • Vaardigheden cv maken: Perfect voor sollicitanten die een carrièreswitch willen maken, geen relevante werkervaring hebben, veel van baan zijn gewisseld of als je een gat op je cv hebt. Een vaardigheden cv of functioneel cv (termijn inwisselbaar), verlegd de focus naar de benodigde vaardigheden, competenties en kwaliteiten die nodig zijn voor de gezochte functie. Het is aan de kandidaat om deze vaardigheden en competenties voor de gezochte functie door middel van praktijksituaties en ervaring aan te tonen in het cv.

Hoe maak je een teruglopend cv?

Maak een teruglopend cv door achtereenvolgens de volgende onderdelen toe te voegen:

 1. Persoonlijke gegevens: Vermeld tenminste de volgende gegevens: voornaam, achternaam, adres of woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres.
 2. Persoonlijk profiel: Vertel in een aantal zinnen wie je bent, wat je toegevoegde waarde is en benadruk bijvoorbeeld een belangrijke prestatie uit je professionele carrière.
 3. Werkervaring: Vermeld je werkervaring in teruglopende volgorde. Begin bij je huidige of laatste baan en werk van daaruit terug in de tijd. Zorg dat de werkervaringen die je opneemt relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Benadruk behaalde resultaten en druk deze uit in cijfers, getallen en percentages.
 4. Opleidingen: Weergeef je opleidingen ook in omgekeerde volgorde. Je begint dus bij je laatste opleiding. Je hoeft overigens niet alle opleidingen te vermelden, maar alleen de relevante (bijvoorbeeld als je 2 masters hebt gedaan).
 5. Vaardigheden: Voeg de belangrijkste vaardigheden in een aparte sectie toe die aansluiten op de gezochte functie.
 6. Overige onderdelen: Vermeld ook zeker nog een aantal andere onderdelen in je curriculum vitae die relevant zijn voor je cv. Denk aan talen, cursussen, hobby's, etc.

Teruglopend cv voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van hoe een teruglopend cv er in de praktijk uit kan komen te zien:

teruglopend cv voorbeeld

Conclusie en advies

 • Het is meest gebruikte cv-format.
 • Met een teruglopend cv benadruk je de meest recente en relevante werkervaring.
 • Het teruglopend cv is perfect voor sollicitanten die al een aantal jaar relevante werkervaring hebben opgedaan.
 • Alle onderdelen bouw je op in omgekeerd chronologische volgorde. Dus van meest recent naar het oudste.
 • Om de meeste kans te maken op een baan, moet je jouw cv afstemmen op de vacature waarop je solliciteert.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.