Wat moet er in een cv staan? 5 Essentiële onderdelen

wat-moet-er-in-een-cv

Wat moet er eigenlijk allemaal in een overtuigend cv staan? Je weet dat je een cv nodig hebt, maar je weet niet precies wat er in een cv moet staan. Maak je geen zorgen. In dit artikel gaan we precies kijken welke informatie je in een cv moet zetten om de meeste kans te maken om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Per onderdeel zullen we een aantal tips meegegeven, zodat het opstellen van je cv een fluitje van een cent wordt.

Dit is wat er in je cv moet staan:

 1. Persoonlijke gegevens (personalia)
 2. Persoonlijk profiel
 3. Werkervaring
 4. Opleidingen
 5. Vaardigheden
 6. Talenkennis
 7. Aanvullende onderdelen: cursussen, hobby's, etc

Dit is overigens ook gelijk de volgorde van de onderdelen van je cv. Dit is een logische volgorde waarbij de belangrijkste informatie voor een potentiële werkgever of recruiter bovenaan het cv staat. Maak je cv overzichtelijk door elk onderdeel in een aparte sectie op te nemen met een witregel tussen de secties.

wat moet er in een cv

We zullen nu de meest essentiële onderdelen van een goed cv een voor een bespreken en aangeven wat er van je verwacht wordt.

1. Persoonlijke gegevens

Elk cv moet een aantal contactgegevens vermelden. Hoe kan een recruiter anders met jou contact opnemen voor een sollicitatiegesprek? Het is een vrij eenvoudig onderdeel die je vaak helemaal bovenaan je cv zet.

Dit zijn de belangrijkste persoonsgegevens die je op je cv moet zetten:

 1. Voor- en achternaam
 2. Foto
 3. Functietitel van het beroep waarop je solliciteert
 4. Telefoonnummer
 5. E-mailadres
 6. Adres of woonplaats
 7. Geboortedatum
 8. LinkedIn profiel
 9. Aanvullende gegevens zoals bijvoorbeeld rijbewijs

Je naam, telefoonnummer en e-mailadres zijn hierbij natuurlijk het belangrijkst. Als je je persoonlijke gegevens vermeld, mag je zelf bepalen of er nog andere relevante gegevens zijn die je bij je persoonsgegevens wil benoemen. Een rijbewijs kan bijvoorbeeld interessant zijn voor een chauffeur. Een online portfolio is interessant voor fotografen of grafisch vormgevers.

2. Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel is een korte omschrijving van jezelf die je bovenaan je cv zet. Hierin vertel je in een aantal zinnen wat meer over jezelf, jouw vaardigheden en toegevoegde waarde die je kan bieden in de gezochte functie. Het doel is om de lezer te interesseren om je cv verder te lezen.

Onthoud de volgende tips voor het schrijven van een krachtig profiel:

 1. Schrijf in de ik vorm.
 2. Benoem een aantal persoonlijke eigenschappen.
 3. Maak het kort en bondig. Schrijf maximaal 6 of 7 regels.
 4. Wees origineel. Vermijd standaardzinnen.
 5. Benoem je grootste prestaties of behaalde resultaten.
 6. Schrijf een profielschets dat aansluit op de wensen en behoeften uit de vacature.

Voorbeeld:

Hi, mijn naam is Annelies. Een sales vrouw in hart in nieren. Overtuigen? Dat doe ik het liefste elke dag. Deals maken? Daar krijg ik energie van. Luisteren kan ik als geen ander en netwerken zit in mijn bloed. Tussen de regels door hoor ik wat de klant nodig heeft. Met mijn communicatieve vaardigheden pas ik me moeiteloos aan mijn gesprekspartner aan. Deze kwaliteiten maken mij een geschikte, gemotiveerde en toegewijde accountmanager. Inzetbaar in elke branche. Ik heb bij elk bedrijf bij de top 5 beste accountmanagers gezeten.

3. Werkervaring

Je werkervaring is over het algemeen het belangrijkste onderdeel van je cv, tenzij je student, starter bent of een sollicitant bent met weinig werkervaring. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen bij het opstellen van je werkervaring:

 • Vermeld alleen relevante werkervaring
 • Vermeld per ervaring de functie, werkgever, plaats, begin- en einddatum en een omschrijving.
 • Zorg voor een overzichtelijk cv door telkens een witregel tussen elke ervaring op te nemen.
 • Benoem behaalde resultaten. Druk deze uit in cijfers, percentages en getallen.
 • Noteer je werkervaring in de omgekeerd chronologische volgorde. Begin bij je meest recente baan en werk terug naar het verleden.
 • Neem telkens per ervaring 3 tot 7 opsommingstekens op met wat je gedaan en behaald hebt.
 • Pas je werkervaring aan op de gevraagde functie-eisen uit de vacature.
 • Gebruik de functietitel die in de vacature staat.

Zoals we zeiden is het beter om resultaten te benoemen in plaats van taken en verantwoordelijkheden. Dit zal niet overal mogelijk zijn, maar staat wel ontzettend krachtig op je cv. Hieronder heb je een voorbeeld voor als je niet goed weet wat we ermee bedoelen:

Fout: Nieuw voorraadsysteem geïmplementeerd voor betere efficiëntie en besparing van kosten.

Goed: Een nieuw voorraadsysteem geïmplementeerd die geresulteerd heeft in 10% betere efficiëntie en een kostenbesparing van circa €500.000 op jaarbasis.

Ga je een cv maken zonder werkervaring? Focus dan wat meer op je stages, opleidingen en de werkervaring dat je tot op heden hebt opgedaan.

4. Opleidingen

Met name voor studenten en starters zijn opleidingen extreem belangrijk. Dit zijn een aantal cv tips voor het vermelden van opleidingen:

 • Begin met je meest recente opleiding en werk terug in de tijd.
 • Vermeld per opleiding de naam van de opleiding, de naam van de universiteit of hoge school, een plaats, begin- en einddatum en eventueel een omschrijving.
 • Als het relevant is, geef dan ook je studierichting, specialisaties en vakkenpakket aan.
 • Als je een interessante scriptie hebt gedaan, kun je deze ook benoemen.
 • Benoem weer behaalde resultaten als je deze hebt.

Je middelbare school hoef je doorgaans niet op je cv te vermelden. Benoem ook zeker stages als deze relevant zijn voor de gezochte functie en je nog niet veel relevante werkervaring hebt. Maak in dat geval ook een apart onderdeel van je stages om deze extra uit te lichten.

Pro tip:

Als je nog niet veel relevante werkervaring hebt of je staat aan het begin van je carrière, dan kan het soms nuttig zijn om je opleidingen boven je werkervaring te zetten. Je legt hierdoor meer nadruk op de gevolgde opleidingen. Dit omdat je opleidingen dan je grootste prestatie zijn en relevanter zijn dan je werkervaring.

5. Vaardigheden en competenties

Vaardigheden maken ook een belangrijk onderdeel uit van een curriculum vitae. Elke sollicitant heeft bepaalde vaardigheden en competenties nodig om de betreffende baan goed te kunnen uitvoeren. In de praktijk wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 'soorten' vaardigheden:

 1. Hard skills (harde vaardigheden)
 2. Soft skills (zachte vaardigheden)

Hard skills zijn specifieke vaardigheden die gerelateerd zijn aan een bepaalde functie. Je hebt ze nodig voor een specifieke taak. Denk bijvoorbeeld aan het besturen van een heftruck. Het zijn bekwaamheden die je vaak kunt aanleren of hebt aangeleerd tijdens je werk.

Soft skills daarentegen hebben meer betrekking op je persoonlijkheid. Het zijn persoonlijke eigenschappen die nodig zijn om succesvol in een werkomgeving te kunnen functioneren. Denk aan goed kunnen samenwerken, problemen oplossen en duidelijk communiceren.

Je hebt altijd beiden 'soorten' vaardigheden nodig om je beroep goed uit te kunnen voeren. Hard skills heb je nodig voor het uitvoeren van specifieke taken. Soft skills heb je nodig om goed te kunnen functioneren op de werkvloer. Daarom is het belangrijk dat je in een goed cv zowel hard- als soft skills opneemt. Veel sollicitanten hebben namelijk de neiging om alleen een aantal 'algemene' soft skills te vermelden.

Dit zijn een aantal tips voor het vermelden van vaardigheden op je cv:

 • Maak een apart kopje op je cv met "Vaardigheden"
 • Vermeld een combinatie van harde en zachte vaardigheden.
 • Neem 5 tot maximaal 10 vaardigheden op.
 • Benoem alleen vaardigheden en competenties die relevant zijn voor de gezochte functie.
 • Zorg dat deze vaardigheden ook terugkomen in de andere onderdelen van je cv.
 • Vraag je vrienden en familie om jouw vaardigheden op te noemen.

6. Talen

Als je vreemde talen spreekt, dan is het altijd nuttig om deze in je curriculum vitae op te nemen. Met name voor internationale functies of als je bij een internationaal bedrijf gaat solliciteren, zal een werkgever geïnteresseerd zijn in de talen die je spreekt.

Als vuistregel geldt dat je alle talen die je 'redelijk' spreekt, kan opnemen in je cv. 'Redelijk' spreken staat gelijk aan A2 niveau. Dit is gedefinieerd als: "je bent bekent met veelgebruikte uitdrukkingen en je bent in staat gesprekken te voeren over alledaagse dingen".

Het is altijd verstandig om het taalniveau ook te benoemen in je cv. Dit zijn de verschillende taalniveaus:

 • Moedertaal – (C2)
 • Vloeiend – (C1)
 • Uitstekend – (B2)
 • Goed – (B1)
 • Redelijk – (A2)
 • Matig (niet vermelden) – (A1)

Hieronder een aantal richtlijnen voor het vermelden van talen op je cv:

 1. Maak een apart kopje met "Talen".
 2. Benoem als eerste je moedertaal.
 3. Zet de talen op volgorde van moedertaal naar de taal die je het minst goed spreekt.
 4. Benoem de betreffende taal inclusief het taalniveau.
 5. Vermeld de talen die je op A2 niveau beheerst of beter.

7. Overige onderdelen

Tot slot zijn er ook nog aanvullende onderdelen die je kunt benoemen, maar die niet verplicht zijn. Denk hierbij aan de volgende onderdelen:

 1. Stages
 2. Cursussen en certificaten
 3. Hobby's en interesses
 4. Nevenactiviteiten
 5. Vrijwilligerswerk
 6. Referenties

Over het algemeen voeg je een of meerdere van bovenstaande onderdelen alleen aan je cv toe als deze relevant is voor de baan waarop je solliciteert.

Pro tip:

Een moeder cv kan je helpen om heel gemakkelijk voor iedere sollicitatie een cv te maken die perfect aansluit op de behoeften van werkgevers.

Hieronder zullen we kort per onderdeel aangeven wanneer het nuttig is om het betreffende onderdeel toe te voegen en zullen we beschrijven wat je in jouw cv moet vermelden.

Stages

Naarmate je meer werkervaring zal opdoen, zullen stages op je cv steeds minder relevant worden om te vermelden. Als je dus al een aantal jaren bezig bent met je carrière, heeft het geen zin om stages te vermelden als je op een nieuwe baan gaat solliciteren.

Als je dit onderdeel wel toevoegt, vermeld dan in een apart onderdeel "Stages" net als bij werkervaring en opleidingen wat je allemaal gedaan en bereikt hebt.

Cursussen en certificaten

Relevante cursussen op je cv kunnen mooi staan, omdat het een werkgever laat zien dat je leergierig bent.

Voor sommige functies zijn bepaalde certificaten vereist voor het uitvoeren van bepaalde taken. In dat geval moet je deze natuurlijk altijd op je cv zetten, zodat er geen twijfel over bestaat dat jij de juiste bevoegdheden hebt.

Daarnaast wil je je soms ook meer verdiepen binnen je eigen vakgebied en volg je daar een cursus voor. Een verdiepende cursus is vaak de moeite waard om op je cv te vermelden, omdat het laat zien dat je zeer geïnteresseerd bent in een bepaald gebied.

Daarnaast kan het iets zijn waarmee je je kan onderscheiden van andere sollicitanten. Niet iedereen zal tijd, geld en energie steken in het volgen van cursussen.

Hobby's en interesses

Hobby's kunnen zeer positief staan op een cv. Het geeft een nieuwe werkgever de mogelijkheid om wat meer over jou als persoon te leren. Het cv is namelijk vaak al een formeel documentje.

Houdt er rekening mee dat hobby's en interesses veel zeggen over je persoonlijkheid. Als je als hobby 'Vissen' opneemt, dan kan een potentiële werkgever daar wellicht uit opmaken dat je graag alleen bent. Als je vervolgens solliciteert op een functie waarbij je veel moet samenwerken in teams, dan kan die hobby een averechts effect hebben op je curriculum vitae.

Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je studie of werk doet. Zo kun je bijvoorbeeld een bestuursfunctie hebben bij een sportclub of penningmeester zijn van een bepaalde vereniging.

Ook hier kunnen nevenactiviteiten op je cv weer een mooie aanvulling, maar als je al redelijk wat werkervaring op zak hebt zal het niet zo relevant zijn om te benoemen.

Vrijwilligerswerk

Ook vrijwilligerswerk kan mooi staan op je curriculum vitae. Het laat een werkgever zien dat je niet zo op geld gericht bent en dat je maatschappelijk betrokken bent. Ook laat het zien dat je er niet vies van bent om je handen uit de mouwen te steken.

Referenties

Referenties zullen in Nederland zelden op het cv staan. Vaak wordt pas veel later in het sollicitatieproces om referenties gevraagd. Je hoeft daarom ook niet "Referenties op aanvraag" in je cv op te nemen. Dit zullen recruiters en werkgevers ook wel weten. Als ze referenties nodig hebben, zullen ze hier vanzelf om vragen.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.