Cv aanpassen: Een op maat gemaakt cv voor elke vacature

cv-aanpassen-per-sollicitatie

De eerste indruk bij een potentiële werkgever is belangrijk. Daarom heb je uren gedaan over het maken van een mooi en netjes cv. Al je werkervaring staat erin, de taken en projecten die je hebt uitgevoerd tot zover, je opleidingen, je kwaliteiten, hobby’s en noem maar op. Het is een indrukwekkend, compleet en lang stuk over jezelf geworden. Bij elke vacature stuur je jouw prachtige cv mee. En toch word je niet vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe kan dat nou? We leggen het in deze blog uit.

Waarom moet je jouw cv aanpassen per vacature?

De meeste werkzoekenden creëren een cv zoals hierboven. Ze willen hun complete en indrukwekkende cv laten zien aan een werkgever in de hoop te worden aangenomen voor de functie. Een werkgever of recruiter is echter in je cv op zoek naar aansluiting met de specifieke openstaande functie. Hij of zij bekijkt of je ervaring en kwaliteiten genoeg zijn om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Volgens onderzoek van consulent The Ladders hebben recruiters maar zes seconden nodig om een cv te screenen. 6 seconden! In die 6 seconden moet jouw cv uitblinken en op de stapel ‘uitnodigen’ belanden.

Hoe stem je jouw cv af op de vacature?

Een werkgever heeft dus niets aan een algemeen cv. Het is belangrijk om voor elke sollicitatie je cv aan te passen aan de functie en de organisatie. Ik weet het, dit klinkt als heel veel werk. En ja, het kost ook wel wat tijd, maar het levert je ook veel meer op. Denk aan meer uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken. En gelukkig hebben wij een aantal tips voor je die het aanpassen van je cv per vacature een stuk makkelijker maken. Hier komen ze!

1. Bepaal wat belangrijk is voor de organisatie

Om je cv te kunnen aanpassen aan de openstaande vacature moet je eerst bepalen wat belangrijk is voor de potentiële werkgever. Hiervoor lees je de vacature goed door om hun behoeften en prioriteiten te doorgronden. Je kan jezelf bijvoorbeeld afvragen:

  • Welke verantwoordelijkheden zoeken ze?
  • Welke specifieke vaardigheden en kwaliteiten zoeken ze?
  • Over welke thema’s hebben ze het? Bijvoorbeeld leiderschap of deelname aan projecten?
  • Wat heeft prioriteit in het aankomende jaar?
  • Wat zijn de kernkwaliteiten van de organisatie?

2. Match je cv met de openstaande vacature

Als je duidelijk hebt waar de organisatie naar op zoek is, kun je aan de slag met je cv. Het is handig om vanuit een algemeen cv te werken. Dan hoef je niet elke keer helemaal opnieuw te gaan schrijven.

Het is een goed idee om je cv te starten met een hele korte pitch. Een werkgever of recruiter kan dan in één oogopslag zien of het de moeite waard is om je cv verder te lezen. In deze pitch kan je je functietitel, ervaring en kennis laten zien. Een voorbeeld is:

  • “HR-adviseur met meer dan 15 jaar ervaring in de zorgsector”.

Let er hierbij goed op dat je de functietitel van de openstaande vacature gebruikt. Schrijf geen P&O adviseur terwijl ze een HR-adviseur vragen.

Daarna ga je verder met je werkervaring. Recruiters en werkgevers kijken graag naar de bullets onder je laatste functies om te zien of deze vaardigheden en taken matchen met wat zij vragen. Begin deze bullets dus altijd met wat jij uit de vacature hebt gehaald. Vinden zij leiderschap heel belangrijk, dan zet jij onder je functie direct al je leidinggevende taken. Denk bijvoorbeeld aan het leiding geven aan een project. Ook al was dat een heel klein project, benoem het! En ga zo verder met alle gevraagde vaardigheden en kwaliteiten. Maak gebruik van cijfers en percentages om je prestaties te beschrijven, zodat de organisatie een goed beeld krijgt van jouw werkwijze.

3. Overige informatie in je cv

Als het goed is, heb je nu alle punten die belangrijk zijn voor de organisatie verwerkt in je cv. De vaardigheden en kwalificaties die zij vragen heb je bovenaan gezet, maar wat doen we nu met de rest van je algemene cv?

Je hebt waarschijnlijk meer informatie bij je werkervaring staan die gevraagd wordt. Het is handig om jezelf af te vragen of deze punten wat toevoegen voor de werkgever. Zo niet, dan kan je het beter verwijderen. Ga dus al deze punten voor jezelf na en verwijder wat niet nodig is om te vermelden.

In de meeste gevallen is het goed om eerst je werkervaring te vermelden en dan pas je opleidingen. De werkgever zal in eerste instantie liever naar je werkervaring kijken en dan pas naar je opleiding. Dit is echter niet het geval bij hele specifieke beroepen, zoals dokter of schipper. Dan is het wellicht handig om educatie bovenaan te zetten. Zeker als dit het eerste was wat ze in de openstaande vacature hebben gezet.

4. Neem je cv nogmaals goed door

Als je klaar bent met het maken van je aangepaste cv is het goed om deze nog een paar keer door te lezen om alle foutjes eruit te halen. Zeker als je een algemeen cv herschrijft moet je goed opletten dat alle bullets netjes staan en er geen half-afgebroken zinnen meer in staan. Een cv moet immers verzorgd en foutloos zijn.

Daarna leg je je cv naast de vacaturetekst en ga je kijken door de ogen van de recruiter en de werkgever. Wat haal je daaruit? Zie je een match? Is het reden genoeg om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek? Of denk je dat ze zich afvragen waarom je hebt gesolliciteerd? Dat laatste wil je vermijden, kijk dan nog eens opnieuw naar je cv.

5. Opsturen maar

Als je helemaal zeker bent van je cv kun je deze samen met je motivatie verzenden naar de potentiële werkgever. Het is handig om de belangrijkste punten uit jouw cv (en dus ook uit de vacature) terug te laten komen in je motivatie.

Bedenk dat je door het aanpassen van je cv goed op de hoogte bent van de behoeften van de organisatie. Dit is ook handig tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Als ze vragen wat over jezelf te vertellen, weet jij al precies wat ze willen horen en wat zij belangrijk vinden in een kandidaat. Dus doe er je voordeel mee.

Heel veel succes met deze tips!

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.