Foto op je cv: zet jezelf in de schijnwerpers

foto-op-cv

Veel sollicitanten vragen zich af of ze een foto op het cv moeten zetten. Hier is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Tegenwoordig is het in Nederland vrij gebruikelijk om wél een foto op te nemen in het cv. Sommige sollicitanten zijn (terecht) terughoudend met als zorg gediscrimineerd te worden op basis van uiterlijk. In deze blog gaan we kijken wat de voor- en nadelen zijn, geven we je tips mee voor een goede foto en kijken we hoe je er een toevoegt aan je curriculum vitae.

Foto op cv: gebruikelijk, maar zeker niet verplicht

Net zoals het niet verplicht is om je leeftijd of burgerlijke staat te vermelden, is het ook niet verplicht om een foto in je cv op te nemen. De sollicitant mag dit zelf bepalen. Wel is het in Nederland gebruikelijk en recruiters verwachten een foto op het cv te zien.

Het verband tussen een foto op je cv en discriminatie

Je kan verschillende redenen hebben om geen foto in je cv op te nemen. Een daarvan zal ongetwijfeld het risico zijn om gediscrimineerd te worden op basis van je uiterlijk. Met andere woorden, het doet jouw kansen op een baan pijn door een foto op je cv te zetten.

Wij waren benieuwd of dit ook wetenschappelijk bewezen is. Foto's zijn een bron van discriminatie (bron). Ondanks dat het in Nederland in de Grondwet verboden is om te discrimineren op basis van onder andere uiterlijk, komt het dus wel nog steeds voor.

Redenen om wel een foto op je cv te zetten

 • In de vacaturetekst wordt gevraagd een foto op te nemen. In dat geval ontkom je er niet aan om een foto op te nemen.
 • Het bedrijf (of de functie) vereisen een foto. Sommige functies (denk aan modellenwerk) vereisen bijna dat je een foto in je cv opneemt. Het is namelijk onderdeel van de selectie van kandidaten.
 • Je zoekt een functie waarbij een professionele uitstraling belangrijk is. In beroepen als advocaat is contact met klanten belangrijk. Een goede en nette foto op je cv zal helpen om deze voordelen te benadrukken.
 • Je cv zal beter worden onthouden. Met een foto op je cv onderscheid je je van andere kandidaten. Daarnaast zal een cv met foto beter worden onthouden door recruiters en potentiële werkgevers (bron).
 • Je bent open en eerlijk over je uiterlijk. Als je een cv zonder foto hebt, denken werkgevers wellicht dat je iets te verbergen hebt (piercings, tattoos, etc).
 • Het maakt je cv persoonlijker. Een perfecte cv foto zorgt vaak voor een vriendelijke indruk op recruiters en potentiële werkgevers.
 • Het maakt je cv visueler. Een foto maakt het cv wat aantrekkelijker. Dit omdat het een document van 1 of 2 pagina's is met bijna alleen maar tekst. Een foto breekt dat wat op en maakt het was visueler.

Wanneer stuur je beter een cv zonder foto?

 • Als je geen professionele foto hebt.
 • Als je denkt gediscrimineerd te kunnen worden vanwege je uiterlijk.
 • De foto kan afleiden van de inhoud.
 • Als je gaat solliciteren bij een internationaal bedrijf. Zo is het in Amerika verboden om een foto op het cv te plaatsen. In Groot-Brittannië is het hoogst ongebruikelijk.

Hoe ziet de ideale cv foto eruit? 10 tips

De foto op je cv moet een professioneel ogende foto zijn. Daarom wordt vaak gekozen voor een soort pasfoto. Je hoeft niet per se de foto te gebruiken die je ook op je rijbewijs of identiteitskaart gebruikt, want daar mag je niet op lachen. Een foto die genomen is door een fotograaf is het beste. Echter, met de kwaliteit van mobiele foto's van tegenwoordig, is het ook prima om een foto met je mobiel te maken.

Dit zijn 10 tips voor de ideale foto voor op je cv:

 1. Zorg voor een neutrale achtergrond. Een rustige achtergrond legt de focus op de persoon. Vermijd overbelaste achtergronden die afleiden of de kwaliteit van de foto verminderen.
 2. Draag professionele kleding. Trek een outfit aan die je ook zou dragen als je een dag naar kantoor ging. Bijvoorbeeld een polo of blouse.
 3. Laat je glimlach zien. Omdat het een professionele foto moet zijn, betekent dat niet dat je de kaken stijf op elkaar moet houden. Er mag best gelachen worden.
 4. Kijk in de camera. Dit is wat je foto (en dus cv) persoonlijkheid geeft.
 5. Gebruik een actuele foto. Zeker als je uiterlijk flink is veranderd, is het niet verstandig om een gedateerde foto te gebruiken. Gebruik dus altijd een recente foto op je cv.
 6. Gebruik een foto minimaal vanaf schouderhoogte. Het is zeker niet zo dat je hele lichaam op de foto moet. Sterker nog, dat is zelfs af te raden omdat je dan nauwelijks zichtbaar bent. Kies of maak een foto ongeveer vanaf schouderhoogte.
 7. Gebruik geen selfie. Het is echt veel beter om een vriend of familielid te vragen om een foto van je te maken. Gebruik desnoods de timer functie.
 8. Gebruik geen onprofessionele foto. Dus geen vakantiefoto, geen foto met zonnebril. Ook geen foto met je vriendengroep of huisdier. Geen foto met petje of een hoed. Hiermee maak je alleen maar een slechte eerste indruk.
 9. Zorg voor goede belichting. Natuurlijk licht is het best, maar zorg in ieder geval dat er een lichtbron op je gezicht schijnt.
 10. Vraag hulp aan een vriend of vriendin. Vind je het moeilijk om zelf een professionele foto te nemen of uit te kiezen? Vraag je vrienden of familie dan om hulp.
Cv met foto voorbeeld
Pro tip:
Goede foto genomen? Gebruik deze dan ook op je LinkedIn profiel.

Wat je koste wat kost moet vermijden

Dit zijn een aantal zaken die niet door de beugel kunnen als het aankomt op de foto voor je cv:

 • Gebruik geen (strand)foto's in een badpak, zwembroek, ontbloot bovenlichaam of andere vakantiefoto's.
 • Geen foto waarop je aan het feesten bent.
 • Gebruik niet een foto waar je met vrienden opstaat die je moet afsnijden. Het ziet er heel raar uit als er willekeurig een arm in je foto zweeft.
 • Draag geen zonnebril, hoed of pet.
 • Gebruik geen foto van slechte kwaliteit.
 • Zorg dat je geen rode ogen hebt.
 • Gebruik geen zwart wit foto. Zorg altijd voor een kleurfoto.
 • Gebruik geen donkere foto. Zorg voor goed licht.
 • Gebruik geen zittende foto. Het is veel beter om een rechte lichaamshouding aan te nemen.

Waar plaats je een foto op je cv?

Als je hebt besloten dat je graag een foto toevoegt aan je cv, zorg er dan voor dat je de foto bovenaan je cv plaatst. Als je een cv met een zijkolom hebt, plaats de foto dan in de zijkolom. Je zou ook een foto bovenaan naast je naam kunnen zetten. Hoe dan ook, zorg dat jouw profielfoto bovenaan je cv komt te staan.

Als je het niet goed weet, maak dan gebruik van een cv-template.

Belangrijkste conclusies - ons advies

Dus, wel of geen foto op je cv gebruiken? Als het bedrijf of je functie er expliciet om vraagt, voeg dan sowieso een goede cv foto toe aan je curriculum vitae. Zo niet, beslis dan zelf of je het waard vindt. Het is echt niet zo dat je met een cv zonder foto helemaal geen kans maakt op een baan. Echter, de realiteit is wel dat de meeste sollicitanten wel een foto gebruiken en daarmee wel een klein pluspunt hebben ten opzichte van sollicitanten zonder foto.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.