Pdf of Doc: Wat is de beste manier om je cv te versturen?

cv-als-pdf-of-doc

Je cv versturen is vaak een spannend moment voor sollicitanten, omdat ze natuurlijk hopen dat ze uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek. Maar de keuze om je cv als pdf-bestand of Word document te versturen kan soms verwarrend zijn. Ook kan deze kleine keuze grote gevolgen hebben voor jouw baankansen. Beiden formaten hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen en geven we tips over hoe je de juiste beslissing kan maken.

Moet je Word of Pdf gebruiken voor je cv?

Je moet je cv versturen als pdf-bestand, tenzij in de vacaturetekst aangegeven staat dat de voorkeur uitgaat naar een Word document. Een cv als pdf heeft het grote voordeel dat de opmaak niet zal veranderen bij het verzenden. Ook kan een pdf op elk apparaat en browser worden geopend.

Hieronder gaan we wat verder in op de voor- en nadelen van beiden formaten, maar als je alleen met die ene vraag zat, dan is die nu hopelijk beantwoord. Daarvoor hoef je geen blog van 1000 woorden te lezen ;-). Neem eens een kijkje bij onze cv-templates. Direct aan de slag? Ga nu je cv maken.

Voordelen van het versturen van een cv als pdf

 1. Pdf is veiliger: Een pdf-bestand kan doorgaans niet zomaar bewerkt worden, terwijl dit bij een Word document wel zo is. De inhoud van je cv is daarom veiliger wanneer je het verstuurt als pdf-bestand.
 2. Consistente opmaak: Wanneer je een cv als pdf verstuurt, zal je cv er altijd en overal hetzelfde uitzien. Het maakt niet uit op welk apparaat, operating system of browser je cv wordt geopend, de opmaak en lay-out zal hetzelfde blijven en niet verspringen.
 3. Pdf-bestanden kunnen op vrijwel elk apparaat geopend worden: Op vrijwel elk apparaat zitten readers ingebouwd waarmee je pdf-bestanden kan openen en bekijken. Hetzelfde geldt voor Word documenten, echter met name op tablets en smartphones zal je zien dat de hele lay-out vaak verspringt waardoor het document onleesbaar wordt.
 4. Professionele uitstraling: Pdf-bestanden zijn over het algemeen wat zakelijker en professioneler dan doc-bestanden.
 5. Gemakkelijk te printen: Pdf-bestanden zijn gemakkelijker af te drukken dan doc-documenten.
 6. Recruiters en potentiële werkgevers verwachten een cv als pdf-bestand: Veel werkgevers geven de voorkeur aan een curriculum vitae die verstuurd wordt als pdf.

Nadelen van je cv versturen als pdf

 1. Pdf-bestanden zijn moeilijk te scannen door software: Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van sollicitatievolgsystemen (ATS). Het is bekend dat deze software moeite heeft om je cv te scannen omdat een pdf eigenlijk één grote vector is. Dit kan ervoor zorgen dat je niet eens door de voorselectie komt.
 2. Je kunt je cv niet meer bewerken: Als je je curriculum vitae eenmaal hebt opgeslagen als pdf, kun je hem daarna niet meer bewerken. Meestal is dat geen probleem omdat je een Word bestand als basis hebt of je gebruikt een cv-generator.
 3. Bestandsgrootte is vaak groter: Pdf-bestanden zijn meestal groter dan (dezelfde) doc-bestanden. Het e-mailen en openen van je cv zal daarom een stuk makkelijker gaan met een Microsoft Word document.

Wanneer je je cv moet versturen als Word document

Al met al heeft het pdf-formaat duidelijk een streepje voor ten opzichte van Word documenten als het gaat om het versturen van je cv. Echter, er zijn een aantal situaties wanneer je beter je cv kan versturen als doc bestand.

Zorg dat je je cv verstuurt als Word document in de volgende situaties:

 1. Als in de vacaturetekst staat dat je je cv als doc moet versturen: Soms staat in de vacature al heel duidelijk aangegeven dat het bedrijf de voorkeur geeft aan Word documenten. Houdt altijd de instructies uit de vacature aan.
 2. Als je solliciteert bij een uitzendbureau of recruitmentbureau: Uitzendbureaus werken vaak met opdrachtgevers. Wanneer je solliciteert bij een uitzendbureau zullen zij jouw cv doorsturen naar een van deze opdrachtgevers als ze jou een geschikte kandidaat vinden. Echter, daarvoor moeten ze wel een anoniem cv sturen (dus zonder foto en persoonsgegevens). En zoals we eerder al zagen kun je een pdf-bestand niet zo makkelijk meer bewerken. Daarom zal het beter zijn om je cv als doc bestand te versturen.
 3. Word biedt meer mogelijkheden voor creatieve cv's: Word documenten bieden meer interactieve mogelijkheden, zoals animaties, gifs en grafieken. Als je hier gebruik van maakt kan het wellicht beter zijn om je cv als Word document te versturen.

Weet je het niet zeker? Verstuur ze gewoon allebei!

Uiteraard wil je het zo goed mogelijk doen. Je wil vooral niet dat je gelijk wordt afgewezen omdat je jouw cv in het verkeerde bestandsformaat hebt gestuurd. Als je twijfelt, verstuur je cv dan gewoon in zowel pdf als doc formaat. Dan kun je het niet fout doen!

Cv als Pdf vs Doc: Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen Pdf en Doc?

Een Pdf (Portable Document Format) en Doc (Microsoft Word Document) zijn twee verschillende bestandsformaten. Pdf-bestanden zijn compatibel met vrijwel alle besturingssystemen en apparaten, maar niet gemakkelijk bewerkbaar. Doc-bestanden komen van Word en kunnen wel eenvoudig bewerkt worden. Echter ze kampen vaak met opmaak- en lay-out problemen wanneer ze geopend worden op verschillende apparaten.

2. Wat is het verschil tussen Doc en Docx?

Doc en Docx zijn bestandsformaten van Microsoft Word, met .docx als het nieuwere en efficiëntere formaat gebaseerd op Open XML-standaard, en .doc als het oudere formaat gebaseerd op binary file format van Word 97-2003. Doc-bestanden zijn niet altijd compatibel met nieuwere versies van Word. Om die reden is het aan te raden om van .docx gebruik te maken.

Ook interessant: Cv maken in Word.

3. Hoe sla je een cv op in pdf-formaat?

Dit zijn de stappen die je moet volgen om je cv als pdf op te slaan:

 1. Open het cv in Word of een andere tekstverwerker.
 2. Navigeer linksboven naar "Bestand" of "File" afhankelijk van je taalinstelling.
 3. Kies de optie "Opslaan als".
 4. Selecteer "Pdf" als bestandsformaat uit de lijst met mogelijke bestandstypen.
 5. Kies een locatie waar je je cv op wil slaan. Bijvoorbeeld "Documenten".
 6. Kies een gepaste naam, bijvoorbeeld je gehele naam, functietitel en eventueel de datum.
 7. Klik op "Opslaan".

Het exacte proces kan verschillen van de software die je gebruikt. Eventueel kun je ook op Google zoeken naar online converteerders. Zoek bijvoorbeeld op "Word to Pdf". Vervolgens kun je jouw Word-bestand uploaden en vervolgens opslaan als Pdf.

4. Geven werkgevers de voorkeur aan een cv in pdf of Microsoft Word?

De meeste werkgevers geven de voorkeur aan een pdf-bestand. Echter, de keuze ligt vaak bij de sollicitant zelf. Vanwege de vele voordelen van pdf ten opzichte van .doc, is het raadzaam om je cv als pdf te versturen. Een pdf-bestand ziet er op elk apparaat hetzelfde uit.

5. Hoe sla je een Google Docs cv op als pdf?

Een Google Docs cv opslaan als pdf gaat volgens dezelfde stappen als bij een doorsnee Word document. Klik linksboven op "Bestand", kies "Opslaan als" en selecteer "Pdf" als bestandsformaat. Kies een locatie, geef het document een naam en sla je cv op.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.