Actuele cv-trends: waar moet je rekening mee houden?

cv-trends

De afgelopen jaren is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. Een goed cv om de werkgever te overtuigen van je kwalificaties wordt steeds belangrijker. Hiervoor moet je cv wel aan de laatste standaarden voldoen. In dit artikel delen we de 10 belangrijkste cv-trends van dit moment.

1. Vaardigheden en competenties worden steeds belangrijker

Met name computervaardigheden worden steeds belangrijk dankzij de snelle technologische vooruitgangen en innovaties. Om die reden veranderen werkgevers van strategie voor het werven van nieuw personeel. Ze zoeken niet alleen kandidaten met de juiste ervaringen, maar ook kandidaten die over de juiste mix van ‘hard skills’ en ‘soft skills’ beschikken.

Hard skills zijn de technische vaardigheden en vakinhoudelijke kennis die je nodig hebt om je werk uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde programmeertaal of het bedienen van productiemachines. Zachte vaardigheden heb je nodig om goed te kunnen functioneren op de werkvloer en samen te werken met andere.

2. Ga niet overboord met creatieve elementen

Aangezien de concurrentie tussen kandidaten steeds heviger wordt, proberen sollicitanten alles uit de kast te halen om op te vallen met het cv. Zo wordt er ook steeds vaker een infographic cv gemaakt in een poging om indruk te maken op recruiters. De valkuil is dat creativiteit gaat afleiden van de inhoud. Het cv moet altijd een duidelijk overzicht geven van iemands loopbaan. Dit wordt steeds lastiger met de creaties waar sollicitanten mee komen.

3. Maak je cv niet langer dan 2 pagina’s

Vroeger was het zelfs zo dat een cv van één pagina de standaard was. Tegenwoordig heb je gelukkig iets meer ruimte tot je beschikking. Een cv van 2 pagina’s is de standaard geworden. Zeker voor kandidaten die wat meer werkervaring hebben kunnen daardoor iets meer informatie kwijt over hun eerdere functies.

Let op:

Het feit dat je 2 pagina’s mag vullen, betekent niet dat je dit moet doen. Het allerbelangrijkste is dat de informatie in je cv relevant is voor de functie. Vermeld geen irrelevante informatie of overbodige details. In cv-trend #7 vertellen we je daar meer over.

4. Prestaties & resultaten maken indruk

Veel sollicitanten hebben er nog steeds een handje van om een droge opsomming te geven met taken en verantwoordelijkheden. Wat daar mis mee is, is dat het beschrijvend is. Je beschrijft je takenpakket, terwijl potentiële werkgevers en recruiters willen zien hoe goed jij was in je functie. Benadruk dus welke prestaties en resultaten jij hebt behaald met je taken. Probeer concrete voorbeelden te geven, zoals aantallen, getallen en percentages om de impact van je werk weer te geven.

5. Persoonlijkheid is net zo belangrijk als de inhoud van je cv

Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk dat de betreffende kandidaat goed in de bedrijfscultuur past. Sommige bedrijven gaan zelfs zo ver dat voordat ze een sollicitant aannemen dat er eerst een aantal persoonlijkheidstesten worden uitgevoerd. Het loont de moeite om meer van je persoonlijkheid in je cv en sollicitatiebrief te laten zien. Het cv is namelijk een redelijk formeel documentje die soms wat ‘taai’ kan overkomen. Vertel wat over jezelf in je persoonlijk profiel en voeg wat hobby’s en interesses toe.

6. Je online aanwezigheid moet in orde zijn

84% van de werkgevers geeft aan gebruik te maken van social media voor het werven en screenen van kandidaten (bron). Je online aanwezigheid wordt dus steeds belangrijker (ook voor het vinden van een baan).

Zorg dat je online profielen allemaal in orde zijn. Uiteraard zal je LinkedIn profiel de meeste impact kunnen hebben op je professionele carrière, maar ook je Facebook, Instagram en TikTok account moeten representatieve foto’s en content bevatten.

7. Sollicitanten die hun cv toespitsen op de vacature hebben meer baankans

We hadden het er al kort even over bij cv-trend #3, maar een sollicitant die zijn cv afstemt op de behoeften uit de vacature maakt aanzienlijk meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Je komt er bijna niet meer mee weg om één cv te maken die je gebruikt voor elke sollicitatie. Je moet laten zien hoe jij perfect bij het bedrijf en de betreffende functie past.

Je beste vriend is de vacature. In de functiebeschrijving staat namelijk precies waar jij als kandidaat aan moet voldoen. Probeer je cv zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de vaardigheden en competenties uit de vacature.

ChatGPT gebruiken om een cv te maken
Je kunt met ChatGPT in een mum van tijd een indrukwekkend en zeer overtuigend cv maken. Ontdek in dit artikel precies hoe je dat aanpakt.
Artikel lezen

8. Werkervaring kent steeds meer vormen

We leven in een steeds meer ondernemende samenleving. Veel kandidaten hebben naast een baan een ‘side-hustle’, een YouTube-kanaal, blog of een social media account waar ze regelmatig content posten. Er heerst een ware cv-trend waarbij werkgevers dit soort ervaringen steeds meer op het cv terugzien. Steeds meer sollicitanten maken een soort 'autodidactisch cv' met vaardigheden die ze helemaal zelf ontwikkeld en geleerd hebben door middel van zelfstudie en cursussen.

9. Video cv’s winnen aan populariteit

Een van de laatste grootste cv-trends van de afgelopen tijd is het feit dat video-cv’s het nog steeds altijd goed doen. Met een video-cv kunnen werkzoekende hun vaardigheden en persoonlijkheid wat meer laten zien. En we hadden al aangegeven dat ook je persoonlijkheid steeds belangrijker wordt in de banenjacht.

Een video-cv zal echter niet voor elke functie werken. Het is met name populair in wat creatievere functies.

10. Een eenvoudig cv-ontwerp scoort het beste

Tot slot, een eenvoudig cv-template waarbij informatie overzichtelijk en goed leesbaar wordt weergegeven is en blijft de favoriet onder werkgevers. Ondanks dat er wel steeds vaker een leuk kleurtje aan het cv toegevoegd mag worden, doe je het altijd goed met een redelijk neutrale of een donkere kleurtint.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.