5 Redenen waarom een E-mailadres op je cv niet mag ontbreken

emailadres

Een e-mailadres op je cv vermelden: moet je dat nou wel of niet doen? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Je moet je e-mailadres altijd op je cv vermelden. Het mag niet ontbreken. Potentiële werkgevers gebruiken je e-mailadres om contact met jou op te nemen wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zet je e-mail bij je overige contactgegevens, zoals je naam en adres. Hieronder behandelen we 5 redenen waarom je e-mailadres op je cv niet mag ontbreken en hoe je deze het beste kan vermelden.

Waarom je e-mailadres zo belangrijk is: 5 redenen

1. Werkgevers gebruiken je mailadres op je cv om contact met je op te nemen

Natuurlijk wil je als je je sollicitatie verstuurt uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek. Echter, als je e-mail ontbreekt, hoe weet een potentiële werkgever dan waar die de uitnodiging naartoe moet sturen? Om diezelfde reden is het vermelden van een telefoonnummer ook zo belangrijk.

Uiteraard snappen wij ook wel dat jij zeer waarschijnlijk via de mail solliciteert. Dus waarom is het dan zo noodzakelijk? Je moet écht het leven van een potentiële werkgever zo makkelijk mogelijk maken. Soms krijgen ze tientallen (of zelfs honderden) cv's per vacature. Wil je dan echt dat een werkgever tussen alle binnengekomen sollicitaties moet gaan vissen naar jouw mail?

2. Het laat zien dat je serieus en professioneel bent

Als je een formeel e-mailadres op je cv laat zien, zoals job.keizers@live.nl in plaats van job_ajaxdebeste@gmail.com, laat dat zien dat je serieus bent in het vinden van een baan. Kies dus altijd een e-mail dat professioneel oogt. Een eerste indruk maak je maar één keer.

3. Een mailadres maakt je cv compleet

Natuurlijk wil je een curriculum vitae hebben die zo compleet mogelijk is. Hiermee maak je immers de meeste kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Een e-mailadres hoort thuis op je cv en werkgevers verwachten deze ook te zien.

4. Je wil niet slordig overkomen alsof je iets bent vergeten

Als je geen mailadres op je cv opneemt, zullen werkgevers waarschijnlijk al snel denken dat je hem vergeten bent. Dit heeft als gevolg dat ze wellicht ook denken dat je slordig en onnauwkeurig bent. Dan sta je dus gelijk met 0-1 achter.

5. Tegenwoordig solliciteren veel mensen door middel van online jobboards

Deze gaat eigenlijk hand in hand met reden nummer #1. Veel mensen solliciteren namelijk via een online sollicitatieformulier of d.m.v. jobboards zoals Nationale Vacaturebank of Indeed. Als je geen mailadres bekend is, kan een werkgever dus geen contact met jou opnemen.

Pro tip:

Heb je een professioneel e-mailadres? Zorg dan dat je deze ook daadwerkelijk regelmatig checkt. Je zou maar een uitnodiging missen. Stel je mail desnoods in op je mobiel.

Gebruik uitsluitend een professioneel e mailadres

Wist je dat een cv met een 'onprofessioneel' mailadres bewezen minder kans heeft om uitgenodigd te worden op gesprek door een potentiële werkgever? Op zichzelf is dat ook wel logisch. Als jij een sollicitatie binnenkrijgt waarbij op het cv het mailadres 'neemmijaan@gmail.com' staat, zou jij daar waarschijnlijk ook direct je twijfels bij hebben. Gebruik daarom nooit een informeel e mailadres.

Gebruik altijd professionele e-mailadressen. Hoe ziet zo'n professioneel e-mailadres er precies uit? Nou, in principe gewoon "voornaam.achternaam@provider.com". Hieronder in ieder geval 7 dingen die je sowieso moet vermijden bij je e-mailadres:

  1. Lok geen discriminatie uit: Denk aan je etniciteit, religie of je leeftijd die in je e-mailadres staat.
  2. Zet niks in je e-mailadres dat niet makkelijk herkenbaar is: Zet dus niet je hobby, favoriete serie of je hobby's in jouw persoonlijk e-mailadres.
  3. Een mailadres uit het verleden: Gebruik bijvoorbeeld nooit je oude school e-mail. Of nog erger, de e-mail van je oude (of huidige) werkgever. Het kan je ook nog eens in de problemen brengen bij je huidige werkgever als ze door hebben dat je aan het solliciteren bent.
  4. Vermijd het gebruik van een locatie in je mailadres: Zet ook geen locatie in je mail, zoals "bart_eindhoven@live.nl".
  5. Gebruik geen symbolen: Een (liggend) streepje kan misschien nog wel, maar de rest van de symbolen valt natuurlijk direct af. Een goed e-mailadres moet makkelijk leesbaar zijn.
  6. Maak geen 'grap' van je mailadres op je cv: een informeel e-mailadres met een 'grap' erin (in welke vorm dan ook), zal ook niet bevorderend zijn voor jouw kansen om aangenomen te worden.
  7. Zorg dat je een neutrale host gebruikt: Denk aan de grote en doorgaans veelgebruikte partijen als Gmail, Hotmail of een andere grote internetprovider. Als je iets schimmigs gebruikt dat niemand kent, komt dat wellicht ook al raar over.

Waar vermeld je je e-mailadres in je cv?

Een e-mailadres hoort thuis bij de contactgegevens op je cv. Zet je e-mailadres bovenaan je cv tezamen met andere gegevens zoals je naam, adres en telefoonnummer. Gebruik nooit een grappig of informeel e-mailadres.

Hoe maak je een professioneel e mailadres als hij al bezet is?

Als je geprobeerd hebt om een professioneel mailadres aan te maken op basis van jouw naam maar hij is al bezet, zijn er 2 dingen die je kunt doen:

  1. Regel een eigen domeinnaam.
  2. Verzin variaties die nog steeds professioneel zijn.

1. Een eigen domeinnaam regelen

Dit komt wellicht nog wel professioneler over dan het gebruik van een standaard internetprovider. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is een domeinnaam kopen met je achternaam of je voornaam + achternaam. Je zou vervolgens een zakelijk e-mailadres kunnen maken. Is jouw naam bijvoorbeeld "Jonathan Bruinsma", denk dan aan de volgende combinaties:

  • jonathan@bruinsma.nl
  • info@jonathanbruinsma.nl

Je kunt kijken of een bepaalde domeinnaam nog vrij is op sidn.nl

2. Variaties op je eigen naam verzinnen

Het komt natuurlijk regelmatig voor dat je een formeel e-mailadres wil aanmaken op basis van je naam, maar dat deze al bezet is. Hieronder heb ik een aantal variaties opgenomen die je zou kunnen gebruiken als jouw gekozen e-mailadres al bezet is:

  • [Voornaam + achternaam]: jonathanbruinsma@gmail.com
  • [Voornaam.achternaam]: jonathan.bruinsma@gmail.com
  • [Voornaam-achternaam]: jonathan-bruinsma@gmail.com
  • [Voornaam_achternaam]: jonathan_bruinsma@gmail.com
  • [Voornaam.doopnaam.achternaam]: jonathan.henricus.bruinsma@gmail.com
  • [Voornaam.laatst letter van je achternaam]: jonathan.b@gmail.com
  • [Achternaam.voornaam]: bruinsma.jonathan@gmail.com
Pro tip:

Als jouw professioneel e-mailadres al bezet is bij bijvoorbeeld gmail, probeer dan andere internetproviders. Een goed e-mailadres is dermate belangrijk dat het wel de moeite waard is om daar wat tijd in te steken.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.