QR-code op je cv: dé manier voor een uniek cv

qr-code-op-je-cv

Sollicitanten halen steeds meer trucjes uit de kast om op te vallen bij potentiële werkgevers. Denk aan jobblogs, video cv’s en social media. Iedereen probeert op een originele manier indruk te maken op recruiters en werkgevers. Wat dacht je van het integreren van een QR-code op je cv? Is het een effectieve manier om jezelf te onderscheiden? In deze blog leg ik je uit wat je allemaal met een QR-code kan, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je er een toevoegt aan je curriculum vitae.

Waarom een QR-code op je cv zetten?

Laten we eerlijk zijn. Het is niet zo dat als je een QR-code op je cv zet dat de sollicitaties ineens binnen komen stromen. Maar, het is ook zo dat jij je moet zien te onderscheiden van andere kandidaten. Tot op heden is het zeker niet gebruikelijk om een QR-code op je cv te vermelden.

Daarnaast wil je dat een recruiter een bepaalde actie onderneemt (namelijk het scannen van de code). Dit zal iets zijn wat de recruiter of HR-manager zelden doet. Dit heeft als gevolg dat sollicitanten met een QR-code op hun cv waarschijnlijk een stuk beter worden onthouden.

Wat kun je met een QR-code allemaal doen?

Voordat we de voor- en nadelen bespreken, is het belangrijk om te weten wat je allemaal met een QR-code kan. De vraag die je jezelf moet stellen is: “Heb ik iets online staan wat van toegevoegde waarde kan zijn om te laten zien in mijn cv”. Een QR-code kun je zelf aanmaken en verwijzen naar een bepaald internetadres. Zodra iemand de QR-code scant, wordt de url geopend.

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden opgenomen:

 • Een blog of webpagina: Heb je een website met een blog? Dan kun je middels een QR-code ervoor zorgen dat iemand die je code scant naar je site wordt gestuurd.
 • Online portfolio: Heb je online een portfolio met al je werken? Dan kun je hier naartoe verwijzen met een QR-code.
 • Heb je een video cv: Als je een video cv hebt geüpload of (bijvoorbeeld) YouTube of Vimeo, dan zou je hier naartoe kunnen verwijzen.
 • Link naar je Social Media: De meest voor de hand liggende keus is natuurlijk om te linken naar je LinkedIn account. Maar voor grafisch designers kun je ook refereren naar je Dribbble account. Of programmeurs kunnen verwijzen naar hun Github account.
 • Verwijs naar een document: Je kunt ook verwijzen naar een bepaald pdf-document. Wellicht heb je ooit een White-paper geschreven die je als voorbeeld aanhaalt in je cv.

Voordelen van een QR-code in je cv

Voordat je een keuze kan maken of je überhaupt een QR-code in je cv opneemt, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen weet. Hieronder hebben we een aantal voordelen van QR-codes opgesomd:

 • Onderscheid jezelf van andere sollicitanten: QR-codes worden ontzettend veel gebruikt. In musea, posters, noem het maar op. Echter, in cv’s komen ze nog weinig voor. Vrijwel iedereen weet dus gelukkig wel dat de code makkelijk te scannen is met je telefoon. Het is een manier om een goede eerste indruk achter te laten als iemand die een extra stapje wil zetten.
 • Laat je technische vaardigheden zien: Het opnemen van een QR-code in je cv toont aan dat je goed en gemakkelijk met computers overweg kan. Dit kan indruk maken op potentiële werkgevers waar technische vaardigheden belangrijk zijn.
 • Laat meer van jezelf zien: QR-codes zijn een leuke, interactieve manier om een recruiters naar een site te leiden waar meer informatie over jou te vinden is. Je hebt vaak maar maximaal 2 pagina’s. Dus alle beetjes helpen.
 • Weet hoe vaak je cv wordt bekeken: Je kunt precies zien wanneer en hoe vaak jouw QR-code is gescand. Zo kan je dus de interesse van je cv meten.

Nadelen van een QR-code in je cv

Uiteraard kleven er ook een aantal nadelen aan het gebruik van een QR-code op je cv. Denk hierbij aan:

 • Het is een nieuwe technologie: Veruit de meeste mensen zullen weten wat een QR-code is en hoe deze gebruikt dient te worden. Echter, dat zal lang niet voor iedereen gelden. Zeker voor de wat oudere generatie.
 • Het is een extra stap: Wanneer je een QR-code in je cv opneemt, verlang je eigenlijk van recruiters dat ze een extra stap zullen zetten om de code te scannen en de site waar je naar linkt door te nemen. Niet iedereen zal hier zin in hebben.
 • De QR-code werkt niet altijd: Als een recruiter bijvoorbeeld jouw cv op zijn mobiel opent, kan die hem niet ook nog scannen.
 • Het voegt weinig waarde toe: Afhankelijk van waar je de QR-code aan koppelt, moet je jezelf afvragen of het iets toevoegt aan je cv. Uiteindelijk is het een link naar een website die je ook gewoon als tekstlink in je cv had kunnen zetten.

Hoe voeg je een QR-code toe aan je cv?

Heb je besloten een QR-code toe te voegen aan je cv? Mooi! Het goede nieuws is dat je deze gelukkig online vrij gemakkelijk kan genereren met de juiste informatie.

Dit is hoe je een QR-code aan je cv toevoegt:

 1. Ga naar de QR-code website generator.
 2. Voeg de URL toe waar je graag naar wil verwijzen. Je kunt ook een pdf toevoegen. Als je op “Vcard” klikt, kun je bepaalde contactgegevens invoeren die automatisch worden opgeslagen op de telefoon van de gebruiker.
 3. Aan de rechterkant zie je een preview. Je kunt hier ook uit meerdere opties kiezen. Bijvoorbeeld een kader waar de tekst “Scan me” instaat om de gebruiker te instrueren welke actie er van hen verwacht wordt.
 4. Pas eventueel de kleur of vorm aan. Je kunt ook een logo uploaden die in het midden van de QR-code komt te staan.
 5. Download de QR-code als .jpg en voeg deze toe aan je cv.

Let op: De QR-code moet vaak minimaal 2 bij 2 centimeter zijn om hem goed te kunnen scannen. Houdt hier rekening mee.

Waar zet je een QR-code op je cv?

Waar je de QR-code neerzet dat is aan jou. Je kunt ervoor kiezen om deze aan de zijkant (bijvoorbeeld onder je persoonlijke gegevens) te zetten. Ook kun je het bovenaan je cv naast je naam zetten.

Zorg er in ieder geval voor dat je een plek kiest die logisch is en niet te veel afleidt van de inhoud van je cv.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.