Rijbewijs op cv (categorie B en andere): hoe vermelden?

rijbewijs-op-cv-vermelden

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan en heb je een leuke vacature gevonden? Je staat op het punt om je cv te gaan maken, maar dan vraag je je af: "Moet ik een rijbewijs op mijn cv vermelden?". Het hebben van een rijbewijs kan je kansen op een baan vergroten. Vooral wanneer de functie van je vereist dat je veel moet gaan reizen. Echter, soms kan ook in je nadeel werken. In deze blog kijken we wanneer je een rijbewijs op je cv dient te zetten en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Wanneer zet je het rijbewijs op je cv?

Dit is wanneer je een rijbewijs op je cv zet:

 • Als je solliciteert voor een functie waarbij het verplicht is om een bepaald rijbewijs te hebben. In dat geval is het van toegevoegde waarde voor je cv.
 • Voor functies in transport, zoals: chauffeur, taxi, bus of vrachtwagenchauffeur, koerier, bezorger, verhuizer, etc. In dat geval moet je zeker het juiste rijbewijs vermelden.
 • Wanneer je veel moet gaan reizen voor je werk. Denk hierbij aan banen als vertegenwoordiger, journalist, accountmanager, fotograaf of koerier.
 • Als in de vacaturetekst staat dat het hebben van een rijbewijs een pré (of verplichting) is. Als het bedrijf waar je solliciteert het dermate belangrijk vindt dat het in de vacature staat, doe je er verstandig aan om het te vermelden.
 • Wanneer het bedrijf lastig te bereiken is met het openbaar vervoer. Als het zich op een afgelegen locatie bevindt, is het verstandig te vermelden dat je een rijbewijs (en eventueel een eigen auto) hebt.
 • Als je een student bent of sollicitant met weinig werkervaring. In dat geval kan het in je voordeel werken dat je een rijbewijs hebt, omdat wellicht nog niet iedereen van je leeftijdsgenoten een rijbewijs zal hebben.

Wanneer het rijbewijs niet op je cv zetten?

Dit is wanneer je geen rijbewijs in je cv moet zetten:

 • Als je nog geen rijbewijs hebt. Dit klinkt voor de hand liggend, maar je moet ook zeker niet vermelden dat je nog geen rijbewijs hebt. Voeg het simpelweg niet toe aan je cv.
 • Wanneer je een rijbewijs hebt, maar liever niet wil rijden. Zet alleen een rijbewijs op je cv als je ook daadwerkelijk bereid bent om te gaan rijden. Je voorkomt daarmee ook lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek. "Waarom heb je een rijbewijs maar wil je niet rijden?". Zometeen biedt het bedrijf je een leaseauto die je vervolgens helemaal niet wil.
 • Als je rijbewijs momenteel is ingetrokken. Als je je rijbewijs bent verloren door een verkeersovertreding of iets dergelijks, is het verstandig om deze pas weer op je curriculum vitae te vermelden zodra je hem weer in je bezit hebt. Zo vestig je er in ieder geval geen aandacht op.
 • Wanneer het rijbewijs niet belangrijk is voor de functie. Als je rijbewijs niet relevant is voor de functie, zet het dan niet op je cv. Zo voorkom je dat een potentiële werkgever wordt afgeleid door onbelangrijke gegevens.

Waar zet je een rijbewijs op je cv?

De beste plek om je rijbewijs op je cv te zetten is bij je persoonlijke gegevens. Hier vermeld je jouw naam, telefoonnummer, e-mailadres, adres, geboortedatum en als laatste je rijbewijs. Je wil je rijbewijs onderaan hebben, omdat de rest van de gegevens belangrijker zijn.

Ook als je meerdere rijbewijzen hebt, kun je dit in principe gewoon vermelden bij je personalia. Als je een bepaald rijbewijs nodig hebt om je functie uit te voeren, zou je er ook voor kunnen kiezen om een speciale sectie op je cv te maken. Je kunt hier dan ook de jaartallen aangeven wanneer je de rijbewijzen hebt behaald.

Hoe zet je een rijbewijs op je cv?

Als je besloten hebt om een of meerdere rijbewijzen op je cv te zetten, geef dan altijd de categorie van het rijbewijs aan. Alleen aangeven dat je een rijbewijs hebt zegt niet zoveel omdat er veel verschillende soorten zijn. Schrijf dus altijd de letter(s) van de categorieën op.

Hiervoor maak je vaak bij je persoonlijke gegevens een extra kopje aan met "Rijbewijs" of "Rijbewijzen". Daarachter of daaronder geef je het type rijbewijs aan door de letter van de categorie te benoemen. Dit kan er in de praktijk als volgt uitzien:

rijbewijs op cv vermelden

Dit zijn de populaire rijbewijscategorieën om op te nemen in je cv:

 • Rijbewijs AM (brom- en snorfiets)
 • Rijbewijs A (motorfiets)
 • Rijbewijs B (personenauto)
 • Rijbewijs C (vrachtwagen of zwaardere bussen)
 • Rijbewijs C- en CE (voor aanhangwagen en opleggers)
 • Rijbewijs D (bus voor meer dan 8 personen)

Bezit van een auto ook op je cv vermelden?

Nu je precies weet wanneer je een rijbewijs op je cv moet vermelden, vraag je jezelf wellicht ook af of het nog van toegevoegde waarde is om aan te geven dat je een auto bezit. In deze situaties is het verstandig om het bezit van een auto op je cv te vermelden:

 • Als in de vacaturetekst staat dat je over eigen vervoer moet beschikken.
 • Als de werkgever met het openbaar vervoer moeilijk te bereiken is.
 • Wanneer je zelf redelijk afgelegen woont.
 • Wanneer je solliciteert op een baan waarbij het openbaar vervoer geen optie is. Denk aan functies in het ziekenhuis waarbij je te maken hebt met onregelmatige diensten.

In die situaties kan het handig zijn om aan te geven dat je over een eigen auto beschikt. Dit is hoe je in je cv vermeld dat je een rijbewijs inclusief eigen vervoer hebt:

Rijbewijs: B (in het bezit van een auto)

rijbewijs en bezit auto op cv

Conclusie: Belangrijkste leerpunten uit dit artikel samengevat

Dit zijn de belangrijkste conclusies van dit artikel:

 • Een rijbewijs op je cv vermelden is in de meeste gevallen overbodig. Het is vaak niet relevant voor de functie.
 • Voor sommige functies is een rijbewijs verplicht. Zet dan sowieso het rijbewijs op je cv.
 • Als een rijbewijs vereist is voor je functie, vermeld dan een rijbewijs op je cv.
 • Als je een rijbewijs in je cv benoemt, zet dan altijd de categorie of categorieën erbij.
 • Geef aan dat je een eigen auto hebt als jij of je werkgever afgelegen gelokaliseerd is of als je te maken hebt met onregelmatige diensten.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.