Handicap op je cv vermelden: zó pak je dat goed aan

handicap

Veel sollicitanten weten niet goed hoe ze moeten omgaan met het vermelden van een handicap, stoornis of beperking op het cv. In welke situaties moet je dit vermelden en wanneer kun je het beter weglaten? Hoe zit het met de wet en regelgeving omtrent solliciteren met een beperking? In deze blog geven we antwoord op deze vragen. Ook laten we voorbeelden zien hoe je het beste een handicap op je cv kunt vermelden.

Handicap op je cv: het dilemma

Natuurlijk wil je in jouw zoektocht naar een baan beoordeeld worden op jouw kwalificaties ten behoeve van een bepaalde functie. Je wil niet dat een potentiële werkgever direct bepaalde vooroordelen over jou vormt die op een negatieve manier van invloed kunnen zijn op jouw kansen om aangenomen te worden. Logischerwijs vraag je jezelf af of je jouw handicap überhaupt moet vermelden.

Echter, tegenwoordig proberen steeds meer bedrijven hun steentje bij te dragen aan de maatschappij. Zo wordt er ook steeds vaker ruimte gecreëerd voor werknemers met een beperking of handicap. Ook vanuit de overheid wordt dit uiteraard gestimuleerd door middel van bepaalde subsidies.

Is het verplicht om een handicap op je cv te vermelden?

Het vermelden van een handicap is enkel verplicht wanneer het de uitvoering van je taken in een bepaalde functie in de weg staat. Als je niet of nauwelijks beperkt wordt bij het uitoefenen van taken, dan betreft het privéinformatie waarvan je zelf mag bepalen of je het vermeld.

Wat je sowieso wil voorkomen, is dat je gediscrimineerd wordt gedurende je sollicitatie. Ondanks dat discrimineren verboden is volgens de AwGB, betekent niet dat het op de werkvloer niet voorkomt. Discriminatie op basis van mensen met een beperking is nu ook expliciet verboden volgens de grondwet (artikel).

Welke opties heb je voor het vermelden van je handicap?

Wanneer jouw handicap of beperking van invloed kan zijn op het uitoefenen van bepaalde taken, of als de werkgever over bepaalde faciliteiten moet beschikken (denk aan een lift), dan is het verstandig om jouw handicap te bespreken met je potentiële werkgever. Je hebt daarvoor drie keuzes:

  1. Je vermeldt je handicap in je cv
  2. Je meldt je beperking of handicap in je sollicitatiebrief
  3. Je vertelt over je beperking tijdens het sollicitatiegesprek
Let op:

Het compleet verzwijgen van een handicap kan gezien worden als liegen. Liegen op je cv of op de werkvloer kan een rede zijn voor ontslag op staande voet. Het is dus beter om open kaart te spelen als je handicap invloed heeft op je takenpakket.

Wanneer kun je het beste jouw handicap benoemen?

Welk moment je het beste kunt kiezen om een beperking te bespreken hangt af van de specifieke situatie. In de meeste gevallen raden we aan om je handicap pas te bespreken tijdens een sollicitatiegesprek. Dit voorkomt dat je direct al op de ‘nee’ stapel van cv’s belandt en geeft je de mogelijkheid om het gesprek omtrent jouw beperking(en) aan te gaan. Ook kan de potentiële werkgever dan gelijk vragen stellen die jij kan beantwoorden. Samen kun je dan kijken welke mogelijkheden er zijn en wat jij nodig hebt om je werk goed uit te voeren.

Als jouw beperking nauwelijks van invloed is op de taken die je moet gaan uitvoeren, dan is het prima om dit pas tegen het einde van de sollicitatieprocedure te bespreken met je werkgever. Bijvoorbeeld tijdens een tweede gesprek of wanneer je het gaat hebben over salaris.

Hoe bespreek je een handicap met je werkgever?

Zoals we in voorgaande alinea hebben gezien is het vaak het beste om een handicap samen met je potentiële werkgever te bespreken gedurende het sollicitatieproces. Hoe pak je dit het beste aan? Ook dit hangt weer een beetje af van de betreffende handicap die de sollicitant ervaart.

  • Fysieke handicap: als je een lichamelijke beperking hebt, leg dan uit welke motorische beperking je hebt en op welke wijze dit van invloed is op jouw mobiliteit. Ook is het belangrijk om te weten of de omgeving waarin je gaat werken aangepast is of moet worden zodat je goed kan werken.
  • Zintuigelijke beperking: Het gaat hier bijvoorbeeld om een visuele of auditieve beperking. In beiden gevallen moeten computers eventueel op een goede manier worden ingesteld. Ook moet het personeel voorbereid zijn om goed met jou om te gaan. Laat dus weten aan het bedrijf wat je nodig hebt om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen.
  • Verstandelijke beperking: Het is belangrijk dat je aangeeft hoe de beperking de baan zal beïnvloeden en wat je nodig zal hebben.

Wanneer een handicap waardevol voor je cv kan zijn

In sommige situaties kan het waardevol (of zelfs verplicht) zijn om in je cv te vermelden dat je een handicap of beperking hebt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • In de vacature staat vermeld dat het bedrijf opzoek is naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Je gaat naar een speciaal bureau die gespecialiseerd is in de (re)integratie van mensen met een beperking.
  • Het is algemeen bekend dat het bedrijf openstaat voor werknemers met een beperking.
  • Wanneer je weet dat het bedrijf in aanmerking kan komen voor bepaalde subsidie(s).

Hoe vermeld je een handicap in je cv

Zoals we in deze blog hebben besproken is het vaak beter om een handicap pas tijdens een eventueel sollicitatiegesprek met je toekomstige werkgever te bespreken.

Als je toch liever een beperking in je cv zet, dan is het persoonlijk profiel de uitgelezen plek om dit te doen. Je persoonlijk profiel is een introductie van jezelf van 4-6 regels waar je iets meer over jezelf kunt vertellen. Leg in dat geval uit wat je beperking is, en hoe deze van invloed kan zijn op jouw werk.

Voorbeeld:

Mijn naam is Rick. Ik ben accountmanager buitendienst met meer dan 5 jaar ervaring in koude acquisitie. In ben expert in het ontwikkelen van sales strategieën en deze direct in de praktijk toe te passen. 2 jaar geleden heb ik een dwarslaesie opgelopen. Ik zit hierdoor in een rolstoel. Echter, ik laat me niet beperken door mijn beperking. Zo ga ik nog graag 2 tot 3 keer per week rolstoeltennissen met mijn vrienden.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Mijn naam is Joost. Vanaf mijn studententijd heb ik in de recruitment gezeten. Het begon eigenlijk met een bijbaan als recruiter. Deze deed ik nog tijdens mijn opleiding commerciële economie. Vervolgens ben ik in (verschillende) recruiter banen vrij lang blijven hangen. Uiteindelijk groeide ik uit tot Head of recruitment. Het begon echter na een tijd aan me te knagen dat ik iets nieuws wilde proberen. Zodoende help ik nu Lisanne bij het schrijven/controleren van teksten.