Chronologisch cv maken: Alleen doen in deze 3 situaties

chronologisch-cv-maken

Een chronologisch cv is een van de meest traditionele manieren om de onderdelen in je cv te structureren. In een chronologisch cv presenteer je jouw loopbaan op volgorde van tijd. Je zet dus je opleidingen boven je werkervaring. Dit zorgt ervoor dat je de progressie in de loopbaan van de sollicitant in één oogopslag kan zien. Met name onder starters en afgestudeerde is het een populair format. In deze blog gaan we kijken naar een aantal situaties waarin je het beste een chronologisch cv kunt maken, maar ook wanneer je beter voor een ander soort cv kan gaan. Ook laten we zien hoe je een chronologisch cv opstelt.

Wat is een chronologisch cv?

Een chronologisch cv is een type cv waarbij je jouw loopbaan in chronologische volgorde presenteert op je cv. Dat wil zeggen dat je na je personalia en persoonlijk profiel eerst je opleidingen vermeld en daarna pas je werkervaring en de rest van de onderdelen. Het idee achter dit type cv is om een overzicht te geven van de groei en ontwikkeling van de kandidaat in zijn loopbaan.

Strikt gezien hoor je bij een chronologisch cv ook de volgorde van de verschillende cv-onderdelen te sorteren op tijd. Dat wil zeggen dat je bij je werkervaring, opleidingen en andere relevante onderdelen de informatie sorteert van meest recent tot hetgeen dat het verst in het verleden ligt. Echter, in de praktijk wordt dit bijna niet meer toegepast.

Je opleidingen boven je werkervaring plaatsen heeft in sommige situaties grote voordelen, maar voor wat betreft de sortering van informatie kun je veel beter van de omgekeerd chronologische volgorde gebruik maken. Hierbij presenteer je bijvoorbeeld je werkervaring van je meest recente werkervaring tot de ervaring die het verst in het verleden ligt.

3 situaties wanneer je een chronologisch cv moet gebruiken

Het feit is dat slechts in een paar situaties het zinvol is om een chronologisch cv te maken. Dit is wanneer het zinvol is om een chronologisch cv te maken:

  1. Als je recent bent afgestudeerd
  2. Als je weinig relevante werkervaring hebt
  3. Wanneer je starter bent op de arbeidsmarkt

Er bestaat één gouden cv-regel:

Zet de belangrijkste informatie bovenaan je cv.

Dit omdat deze informatie dan als eerste door een recruiter of potentiële werkgever gelezen wordt. Hierdoor kun je een recruiter snel overtuigen van jouw toegevoegde waarde.

Als je bijvoorbeeld net bent afgestudeerd, dan is je opleiding waarschijnlijk je grootste prestatie tot nu toe. Je hebt immers (waarschijnlijk) gestudeerd voor de functie waarop je nu solliciteert. Daarom kan het zinvol zijn om je opleidingen dan boven je werkervaring te vermelden. Echter, heb je wel al relevante werkervaring voor de gezochte functie, aarzel dan niet en maak gebruik van een teruglopend cv.

Wat is een teruglopend cv en wanneer gebruik je deze?

Een teruglopend cv is een soort cv waarbij je de bovenaan begint met de meest recente informatie. Bovenaan begin je bijvoorbeeld met je meest recente werkervaring, gevolgd door de werkervaringen die verder terug in de tijd lagen. Dit type cv wordt door veruit de meeste sollicitanten gebruikt. Het stelt recruiters in staat om in één oogopslag de groei en ontwikkeling van de carrière te zien van een sollicitant.

Vooral voor sollicitanten die al een aantal jaartjes relevante werkervaring hebben opgedaan, is het teruglopend cv het perfecte format. Het laat recruiters namelijk direct zien waar je momenteel nog werkt of voor het laatste hebt gewerkt en wat je hoogst genoten opleiding is.

Wat is het verschil tussen een teruglopend cv, omgekeerd chronologisch cv en het anti chronologisch cv?

Een teruglopend cv wordt ook wel omgekeerd chronologisch cv of anti chronologisch cv genoemd. Deze termen zijn allemaal inwisselbaar. Ze betekenen allemaal hetzelfde, namelijk dat je in elke sectie de meest recente informatie bovenaan presenteert en terugwerkt in de tijd.

Zo zie je maar dat er vele soorten cv-indelingen zijn. Wij begrijpen ook niet zo goed waarom het anti chronologisch cv, a chronologisch cv, omgekeerd chronologisch cv en teruglopend cv allemaal hetzelfde betekenen. Wij vinden het een beetje omslachtig, maar zo is het nou eenmaal.

Vaardigheden cv: perfect voor als je een gat in je cv hebt

Stel dat je een aantal jaar (om wat voor reden dan ook) zonder werk hebt gezeten. Als je dan een teruglopend cv maakt, dan valt het gelijk op dat jouw laatste baan een aantal jaar geleden was. Dat wil je natuurlijk liever niet, omdat een potentiële werkgever dit ook gelijk zal opvallen en je wellicht om die reden niet zal uitnodigen voor sollicitatiegesprek.

In deze situatie kun je beter een vaardigheden cv maken. Een vaardigheden cv (wordt soms ook functioneel cv genoemd), verlegd de focus op de vaardigheden en kwaliteiten die nodig zijn voor een bepaalde functie. Het is aan de kandidaat om deze vaardigheden en competenties voor de gezochte functie door middel van praktijksituaties en ervaring aan te tonen in het cv.

Het kan ook zijn dat je juist het gat op je cv wil uitleggen omdat je er een goede reden voor hebt. Wellicht heb je wat buitenlandervaring opgedaan tijdens een sabbatical. In dat geval kan het juist positief voor je cv zijn vanwege de nieuwe ervaringen en vaardigheden die je hebt opgedaan.

Hoe schrijf je een chronologisch cv?

In een chronologisch cv staat het onderdeel opleidingen dus direct achter je personalia en persoonlijk profiel. Het chronologisch cv bestaat dus uit de volgende onderdelen:

  1. Persoonlijke gegevens: Naam, voornaam, adres of woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Vermeld eventueel andere relevante informatie, zoals een rijbewijs of LinkedIn profiel.
  2. Persoonlijk profiel: Dit is een korte introductieparagraaf van 4 tot 6 regels waarin je wat meer over jezelf, je prestaties en je toegevoegde waarde vertelt.
  3. Opleidingen: Met name zeer belangrijk voor pas afgestudeerde en starters. Benoem hier je opleiding, waar je deze hebt gevolgd en geef een gedegen omschrijving van wat je allemaal gedaan en geleerd hebt. Benadruk belangrijke vaardigheden die je nu nodig hebt in de functie waarnaar je solliciteert.
  4. Werkervaring: Vermeld de werkervaring die relevant is voor de gezochte functie. Focus je op behaalde prestaties en resultaten. Vermeld per ervaring 3 tot 7 opsommingstekens.
  5. Vaardigheden: Voeg belangrijke vaardigheden en competenties in een aparte sectie toe. Een recruiter ziet zo in één keer of je over de juiste competenties beschikt.
  6. Overige onderdelen: Voeg extra onderdelen toe die relevant zijn voor je cv en die een recruiter kunnen overtuigen van jouw toegevoegde waarde. Denk aan stages, talen, cursussen, hobby's en interesses, etc.

Maak snel een cv door een moeder cv op te stellen

Of je nou een chronologisch cv, teruglopend cv of functioneel cv wil maken, het wordt een eitje als je van tevoren een basis cv of moeder cv opstelt. Met een basis cv maak je eigenlijk één groot cv waar je alle informatie inzet die tot nu toe met jouw professionele loopbaan te maken heeft gehad. Dus alle opleidingen, alle werkervaringen, alle cursussen, noem het maar op.

Het idee is dat je vervolgens heel snel een perfect cv kan maken dat naadloos aansluit op de functie-eisen van een bepaalde vacature. Het enige wat je moet doen is de vacaturetekst goed doorlezen en bepalen welke informatie je uit je basis cv moet verwijderen om een zo relevant mogelijk cv te krijgen. Door een moeder cv op te stellen en regelmatig bij te werken, kun je veel tijd besparen.

Chronologisch cv voorbeeld

chronologisch cv voorbeeld

Bekijk hier 50+ voorbeeld cv's om inspiratie op te doen voor je eigen cv.

Conclusie en ons advies

  1. Bij een chronologisch cv plaats je jouw opleidingen boven je werkervaring.
  2. Je kunt het beste de informatie van de verschillende onderdelen sorteren van meest recent naar verst terug in de tijd.
  3. Je kunt het beste een chronologisch cv maken als je pas bent afgestudeerd of nog weinig werkervaring hebt.
  4. Maak een teruglopend cv als je al enige tijd bezig bent met je carrière.
  5. Een vaardigheden cv of functioneel cv is het beste als je een gat op je cv hebt of een totaal andere baan zoekt in een nieuwe branche of sector.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.