Langdurige ziekte op je cv: vermelden of verzwijgen?

ziekte-op-cv

Iedereen kan ziek worden en ongelukken zitten vaak in een klein hoekje. Voor de meeste zal een ziekte geen langdurige invloed hebben op het leven. Helaas kan het ook gebeuren dat iemand ernstig ziek wordt of een ernstig ongeluk krijgt. Vooral sollicitanten die hierdoor meer dan 6 maanden niet hebben kunnen werken, vragen zich af hoe ze met dit gat op hun cv moeten omgaan. In deze blog vertellen we je hoe je moet omgaan met ziekte op je cv en hoe je dit goed aanpakt.

Is het verplicht om ziekte te vermelden in je cv?

Het is niet wettelijk verplicht om ziekte of gezondheidsproblemen in je cv te vermelden. Echter, als je ziekte invloed heeft op je vermogen om bepaalde taken uit te voeren, dan moet je dit wel vermelden. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je ernstige rugklachten hebt en daardoor niet kan tillen.

Ziek worden kan iedereen overkomen. Jouw gezondheidstoestand is onderdeel van je privéleven en mag daarom niet van invloed zijn op jouw kansen op een baan. Discriminatie op basis van ziekte is dus verboden. Net als bijvoorbeeld nationaliteit of leeftijd, mag een werkgever niet discrimineren op basis van ziekte of een beperking. Werkgevers zullen daarom ook tijdens een sollicitatiegesprek geen vragen mogen stellen over jouw gezondheidstoestand. De keuze om een (chronische) ziekte wel of niet te vermelden is dus aan jou, tenzij het dus van invloed kan zijn op jouw vermogen op bepaalde aspecten van het werk uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een handicap, beperking of chronische ziekte hebt. Wees in ieder geval altijd eerlijk. Liegen op je cv kan niet door de beugel en is reden voor ontslag op staande voet.

Meldingsplicht: Uitzonderingen wanneer je ziekte moet vermelden

Er geldt geen meldingsplicht voor sollicitanten om een toekomstige werkgever in te lichten over een handicap, (chronische) ziekte, of een (eerdere) ziektewetuitkering. De uitzondering is dat een je deze meldingsplicht wel hebt op het moment dat je ziekte van invloed kan zijn op de uitoefening van je functie. Bijvoorbeeld omdat je aangepaste werktijden nodig hebt.

Als een sollicitant er bijvoorbeeld voor kiest om niks te zeggen over een burn-out, dan is dit geen reden voor ontslag. Alleen als de werknemer zelf had moeten weten dat hij of zij niet geschikt was voor de gezochte functie, dan kan het een reden zijn voor ontslag op staande voet als de ziekte niet benoemd wordt tijdens de sollicitatieprocedure. In dat geval kun je dus het beste je ziekte vermelden tijdens het sollicitatiegesprek, zodat je het gesprek erover aan kan gaan.

Voor sommige beroepen is overigens een medische keuring verplicht. Bijvoorbeeld voor piloten en brandweerlieden. In de vacaturetekst zal dan vermeld moeten staan dat er een medische keuring vereist is. Houdt hier rekening mee als je medische klachten hebt en je wil op dit soort functies solliciteren.

Wat zijn de nadelen van het vermelden van een ziekteperiode op je cv?

Het is dus niet verplicht om ziekte in je cv te vermelden. Echter, het kan zijn dat je toch graag open kaart wil spelen en transparant wil zijn over jouw ziekte en de bijbehorende beperkingen. Als je graag transparant wil zijn, dan kun je beter jouw ziekte vermelden tijdens het sollicitatiegesprek. Zeg er in ieder geval niks over in je cv of sollicitatiebrief. Ziekte in je cv vermelden heeft de volgende 2 nadelen:

  • Een toekomstige werkgever zal bang zijn dat je opnieuw ziek wordt en langdurig zal moeten verzuimen. Uiteraard moet in het geval van een vast contract dan gewoon het loon worden doorbetaald.
  • Het vermelden van een ziekte op je cv kan ervoor zorgen dat een recruiter bang zal zijn dat je een stuk minder productief bent vergeleken met andere werknemers.

Omgaan met ziekte tijdens je huidige baan

Als je tijdens je werk met ziekteverlof bent geweest, kun je over die periode het beste niks op je cv aangeven. Als je bijvoorbeeld al enige tijd bij bedrijf X hebt gewerkt en je bent er minder dan een jaar uit geweest en vervolgens heb je gewoon weer gewerkt, dan hoef je dat niet uit te leggen op je cv. Op je cv zal het er dan gewoon uitzien alsof je tot op heden hebt gewerkt. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je eventueel aangeven waarom je er tussenuit bent geweest.

Hoe ga je om met gaten in je cv als gevolg van ziekte

Als je minder dan een jaar ziek bent geweest en geen werk hebt gehad, dan hoef je dit niet per se uit te leggen op je cv. Een periode van 6 maanden tot een jaar zijn nog enigszins normale overgangsperioden die je kan hebben als je gaat solliciteren op een nieuwe baan.

Als je langere tijd ziek bent geweest en dit is te zien in je cv, dan sta je voor een zeer lastige situatie. Als je er niks over zegt en je 'verzwijgt' je ziekte, dan zal een werkgever zich afvragen wat je een jaar lang hebt gedaan en je om die reden misschien niet eens uitnodigen op sollicitatiegesprek. Aan de andere kant, als je wel aangeeft dat je een periode van ziekte hebt gehad, kan dat een werkgever ook terughoudend maken om je uit te nodigen.

Je moet voor jezelf beslissen wat je denkt dat het beste is. Als je het wel in je cv wil vermelden, houdt het dan luchtig en een beetje vaag. Schrijf bijvoorbeeld dat je één jaar ziek bent geweest, maar dat je inmiddels weer helemaal hersteld bent en klaar bent om weer aan de bak te gaan. Als je tijdens je ziekte wel andere dingen hebt kunnen doen (bijvoorbeeld een klein beetje vrijwilligerswerk of sporten), dan kan je dit ook benoemen.

Hoe kun je het beste een ziekte vermelden op je cv?

Het is niet nodig om je ziekte gedetailleerd te gaan beschrijven. Alleen als het benoemen van je ziekte 'nuttig' kan zijn voor jouw kansen op een baan, kun je er in je cv wat meer over vertellen. Bijvoorbeeld als je een kantoorbaan hebt en je hebt een auto-ongeluk gehad, waardoor je een tijd in een rolstoel hebt gezeten. Op dat moment weet een recruiter dat het geen invloed zal hebben op jouw vermogen om je werk goed uit te voeren. Dan kun je dus gewoon aangeven dat je een jaar eruit bent geweest door een auto-ongeluk.

Als je aan de andere kant ernstig of misschien wel chronisch ziek bent, kan het erg lastig zijn om je gezondheidstoestand in je cv te benoemen. Volg de onderstaande tips:

  1. Houdt het beknopt en vaag. Je hoeft niet je hele medische geschiedenis en bijbehorende beperkingen te noemen. Benoem simpelweg kort dat je ziek bent geweest (bijvoorbeeld in je persoonlijk profiel).
  2. Blijf positief. We snappen natuurlijk dat je waarschijnlijk een lijdensweg achter de rug hebt. Maar dit is niet waar je je op moet focussen. Probeer vooral de nadruk te leggen op je herstel en motivatie om weer lekker aan de bak te gaan.
  3. Benoem wat je wél hebt gedaan. Dit zal niet op iedereen van toepassing zijn, maar wellicht heb je tijdens je ziekteperiode cursussen of opleidingen gevolgd. Of je houdt jouw vakgebied nog altijd nauwlettend in de gaten en volgt de trends en ontwikkelingen. Dit is natuurlijk super positief om te vermelden op je cv.

Waarom een vaardigheden cv de beste keuze is

Als je een periode niet hebt kunnen werken door je ziekte, dan kan er een gat in je cv ontstaan. Zeker als je een chronologisch cv hebt gemaakt, zal het gat in je cv direct opvallen bij een recruiter of potentiële werkgever. Om jouw periode van ziekte te 'verbergen', kun je het beste een vaardigheden cv maken. Hierbij leg je de nadruk op jouw vaardigheden en bekwaamheden. Ook is het vaardigheden cv niet op datum gesorteerd, waardoor een ziekte veel minder snel zal opvallen.

Het vaardigheden cv wordt voornamelijk door sollicitanten gebruikt die een carrièreswitch gaan maken en om die reden geen relevante werkervaring hebben. Maar voor mensen die een tijdje geen werk hebben gehad kan het dus ook een goede keuze zijn.

Bespreek je ziekte tijdens het sollicitatiegesprek

Als je periodes van inactiviteit hebt gehad en dit blijkt ook uit je cv, dan weet je bijna zeker dat je hier vragen over kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Sommige recruiters zullen bang zijn dat je niet op de hoogte bent van de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Andere recruiters zullen bang zijn op herhaling van het ziekteverzuim. Jouw taak is om de recruiter of werkgever ervan te overtuigen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken.

Laat zien en toon aan dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Geef aan dat je volledig bent hersteld en vol gemotiveerd bent om weer te gaan werken. Probeer een positieve uitstraling te hanteren.

Tot slot, bereid je voor op mogelijke moeilijke vragen als je jouw ziekteperiode bespreekt. Het is beter om alvast een antwoord klaar te hebben dan dat je zometeen met je bek vol tanden staat.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.