Functioneel cv schrijven: een stap-voor-stap handleiding

functioneel-cv

Een traditioneel cv geeft de loopbaan van een kandidaat weer in omgekeerd chronologische volgorde. In een vaardigheden cv of functioneel cv ligt de nadruk meer op de benodigde vaardigheden, competenties en eigenschappen voor een bepaalde functie in plaats van de beroepservaring. Dit type cv kan in meerdere situaties handig zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je een functioneel cv opstelt en wat je eraan hebt. Onderaan hebben we ook een voorbeeld cv opgenomen die je kan gebruiken voor inspiratie.

Wat is een functioneel cv?

Een functioneel cv is een cv-format dat zich richt op het benadrukken van prestaties, vaardigheden en competenties in plaats van de werkervaring van een sollicitant. Je vermeldt dus niet je eerdere ervaringen, maar juist de vaardigheden die nodig zijn voor de gezochte functie.

Wanneer gebruik je een functioneel cv?

Er zijn verschillende situaties waarin het van meerwaarde kan zijn om een functioneel cv te maken in plaats van een traditioneel cv. Dit zijn:

  • Carrièreswitch: Als je wil gaan werken in een nieuwe functie en sector, heb je nog geen relevante werkervaring. De kans is echter groot dat je wel veel overdraagbare vaardigheden hebt. In dat geval kun je een functioneel cv opstellen om de benodigde vaardigheden voor de betreffende functie aan te tonen.
  • Gat in je cv: Bij een chronologisch cv begin je bovenaan met het vermelden van je meest recente werkervaring. Je geeft daarbij telkens per functie ook een begin- en einddatum. Bij een functioneel cv noem je geen datums, omdat de focus dus ligt op prestaties en competenties. Wanneer je deze hebt opgedaan of geleerd is minder belangrijk.
  • Als je 'jobhopper' bent: Een jophopper is iemand die regelmatig van baan wisselt. Hij of zij werkt telkens 1-2 jaar bij een werkgever. Je doet dus wel veel relevante werkervaring en vaardigheden op, maar het ziet er wel een beetje raar uit op je cv als je 5 keer van baan bent gewisseld in de afgelopen 5 jaar.
  • Freelancer: Als je als freelancer veel verschillende opdrachtgevers hebt gehad, heb je geen ruimte om deze allemaal in je cv op te nemen. Daarom kun je er ook voor kiezen om alle opdrachten 'samen te vatten' in een competentie cv.

Wat zijn de nadelen van een competentie cv?

Voordat we kijken hoe je een functioneel cv opstelt, is het belangrijk dat je je bewust bent van de nadelen:

  • Werkgevers zijn gewend aan een chronologisch cv, waarbij ze een duidelijk overzicht krijgen van iemands loopbaan. Bij een functioneel cv is het lastig om iemands carrière pad te zien en begrijpen.
  • Je roept vooroordelen op je af omdat werkgevers of recruiters ervan uitgaan dat je iets hebt te verbergen. Het wordt niet voor niets veel gebruikt door mensen met een gat op het cv.
  • Het cv is minder effectief wanneer specifieke werkervaring is vereist voor de gezochte functie.

Hoe maak je een functioneel cv?

Dit is in 7 stappen hoe je een functioneel cv maakt:

1. Vermeld je personalia

Elk cv begint altijd bovenaan met je persoonlijke gegevens. Het maakt niet uit of het nou een chronologisch cv, teruglopend cv of functioneel cv is. Voeg de volgende gegevens toe:

  • Voor- en achternaam
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Adresgegevens

Als je meer relevante gegevens hebt, voeg dit dan toe. Denk aan een LinkedIn profiel of persoonlijke website. Zet ook de exacte functietitel uit de vacature waarop je solliciteert in je cv.

2. Schrijf een persoonlijk profiel

Ook dit is een onderdeel die op elk cv staat, dus ook op een functioneel cv. In een traditioneel cv zou je er nog mee wegkomen om dit onderdeel over te slaan, maar bij dit type cv is je persoonlijk profiel essentieel.

In dit onderdeel geef je een korte samenvatting van wie je bent, wat je belangrijkste vaardigheden zijn en wat jij te bieden hebt. Dit geeft de werkgever een idee van wie je bent, wat je kwalificaties zijn en wat je wil bereiken.

3. Identificeer welke vaardigheden nodig zijn voor de gezochte functie

Voordat je een functioneel cv kan opstellen, moet je weten wat de meest kritieke vaardigheden zijn voor de gezochte functie. Je zal de meeste informatie kunnen halen uit de functiebeschrijving van de vacature. Als jij bijvoorbeeld altijd in de klantenservice hebt gewerkt en je wil nu aan de slag als verkoopmedewerker, dan zal je jouw servicegerichte aanpak wellicht willen uitlichten. Het zal echter per functie verschillen op welke vaardigheden jij je moet focussen. Zoek vooral naar harde vaardigheden. Dus vaardigheden die écht nodig zijn voor het uitoefenen van je functie.

Doe daarnaast ook wat meer onderzoek naar je vakgebied op internet. Zoek voorbeeld cv's voor jouw specifieke functie om te kijken waar sollicitanten de nadruk op leggen.

4. Schrijf op welke van deze vaardigheden en competenties jij bezit

Als je eenmaal alle vaardigheden en competenties hebt geïdentificeerd die nodig zijn voor de gezochte functie, dan is het tijd om je eigen vaardigheden daarnaast te leggen. Welke vaardigheden bezit jij die je ook daadwerkelijk kan aantonen?

Bij een vaardigheden cv draait het allemaal om het kunnen aantonen van benodigde vaardigheden. Je zal dus wel concrete voorbeelden moeten kunnen geven die bewijzen dat jij de competenties bezit die je in je curriculum vitae opneemt.

5. Zet de vaardigheden in je cv en lever de bewijzen met prestaties en ervaringen

In deze stap ga je de vaardigheden daadwerkelijk integreren op je cv. Je kunt per vaardigheid een aparte sectie maken. Je kunt er ook voor kiezen om één sectie te maken waarin je alle belangrijke vaardigheden opneemt.

Vervolgens maak je een opsomming waarin je de betreffende vaardigheid benoemt. Eventueel geef je daar een concreet voorbeeld bij.

6. Voeg je opleidingen en cursussen toe

Nadat je de vaardigheden hebt opgenomen, voeg je je opleidingen toe. Een werkgever wil toch graag weten welk werk- en denkniveau jij hebt. Zet je hoogst genoten opleiding op je cv. Als je op je opleiding nog relevante vaardigheden hebt geleerd (of projecten gedaan), dan kun je die uiteraard ook noteren.

Daarnaast kun je een streepje voor krijgen op de concurrenten door alvast relevante cursussen te volgen in het vakgebied waarin je solliciteert. Zo laat je zien leergierig te zijn en dat je jezelf graag wil ontwikkelen in je (nieuwe) vakgebied of sector.

7. Maak je cv compleet met aanvullende secties

Tot slot kun je je cv compleet maken met aanvullende onderdelen. Zeker voor sollicitanten met een gat in het cv of sollicitanten die niet voldoende werkervaring hebben, moeten ze elke kans aangrijpen om de recruiter te overtuigen. Voeg dus ook stages, cursussen, talen, hobby's, vrijwilligerswerk en nevenactiviteiten toe (mits relevant voor de baan).

Voorbeeld vaardigheden cv

Hieronder hebben we een voorbeeld van een functioneel cv opgenomen. De sollicitant wil graag een carrièreswitch-cv maken. Hij verandert van een baan in de zorg naar een baan in het onderwijs voor het opleiden van medisch personeel.

Het staat je vrij om jouw eigen functioneel cv zo in te vullen dat het jou de meeste baankans oplevert. Er is niet één vaste structuur waaraan je je moet houden. Je kunt ook alsnog een sectie met je werkervaringen opnemen als je dit relevant acht voor de functie.

Voorbeeld van een vaardigheden cv

Aan de slag met je eigen functioneel cv

Het opstellen van een goed cv is al een flinke klus. Als je je ook nog eens zorgen moet maken om een goede vormgeving en lay-out zakt de moed je wellicht volledig in de schoenen. Gelukkig kunnen wij daarbij helpen. Maak een goede eerste indruk met een cv-template van Cvtips. Ze zijn door professionals ontworpen en voldoen aan alle opmaakregels. Zo weet je zeker dat in ieder geval het ontwerp goed zit. Kijk ook zeker bij onze database met cv-voorbeelden. Wellicht zit er al iets tussen voor jouw nieuwe baan.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.