De 15 Meest Gemaakte cv-fouten en hoe ze te vermijden

meest-gemaakte-cv-fouten

Het cv (curriculum vitae) is vaak de eerste kans om een goede indruk te maken op een recruiter of potentiële werkgever. Om die reden is het belangrijk dat je cv professioneel is opgesteld. Helaas worden er nog te vaak grote fouten gemaakt bij het opstellen van het cv, waardoor de kans op een baan flink afneemt. In deze blog gaan we in op de meest gemaakte fouten op een cv en hoe je deze kunt vermijden. Door deze fouten te vermijden zorg je dat jouw cv opvalt bij werkgevers en ben je één stap dichterbij je droombaan.

Info:

Cvtips sprak met HR-managers en recruiters en analyseerde honderden cv's en zocht naar terugkerende fouten.

Dit zijn de 15 meest gemaakte cv-fouten:

  1. Te veel informatie toevoegen die er niet toe doet
  2. Een niet-origineel persoonlijk profiel
  3. Het niet laten zien van belangrijke prestaties en resultaten
  4. Een slecht cv-ontwerp of visueel te druk
  5. Niet de juist volgorde aanhouden voor het presenteren van je werkervaring
  6. Inconsistente opmaak en structuur
  7. Je cv niet afstemmen op een specifieke vacature
  8. Geen extra onderdelen toevoegen die wel relevant zijn
  9. Spelfouten en slechte grammatica in je cv
  10. Leugens of overdrijven
  11. Veel standaardzinnen die iedereen gebruikt
  12. Je cv niet versturen als pdf-bestand
  13. Referenties toevoegen bij je eerste sollicitatie
  14. Verkeerde contactgegevens vermelden
  15. Een ongepast e-mailadres gebruiken

1. Te veel informatie toevoegen die er niet toe doet

Een van de grootste cv-fouten die je als sollicitant kan begaan, is het toevoegen van teveel irrelevante informatie. Je cv moet overtuigend genoeg zijn, dat een potentiële werkgever gelijk denkt "Deze kandidaat gaan we uitnodigen op sollicitatiegesprek". Daarom moet je cv uitsluitend relevante informatie bevatten.

2. Een niet-origineel persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel staat helemaal bovenaan je cv. Je kunt er dus donder op zeggen dat deze als eerste gelezen wordt. Als je persoonlijk profiel al geen indruk maakt, denk je dat een recruiter dan zin heeft om de rest van je cv aandachtig te gaan lezen?

Je persoonlijk profiel moet daarom origineel, overtuigend en sterk zijn. Het helpt ontzettend om deze pas te schrijven als je de rest van de onderdelen al ingevuld hebt. Je hebt dan namelijk een duidelijk beeld van jezelf als werknemer. Dit kan je helpen om te communiceren wat jij belangrijk vindt.

3. Het niet laten zien van belangrijke prestaties en resultaten

Een van de veelgemaakte fouten bij cv's, is dat sollicitanten bij het onderdeel Werkervaring op een cv een saaie opsomming gaan geven van een aantal taken en verantwoordelijkheden. Natuurlijk is het belangrijk dat een toekomstige werkgever ziet wat je gedaan hebt, maar het is 10x zo belangrijk dat ze zien wat je bereikt en behaald hebt. Daarom moet je curriculum vitae ook prestaties en resultaten bevatten. Laat zien hoe jij het verschil hebt kunnen maken door specifieke voorbeelden te geven. Enkele voorbeelden:

  • Verkoopcijfers met 20% verhoogd door het implementeren van een nieuwe verkoopstrategie.
  • De efficiëntie van het Order Management Systeem verbeterd door het verder optimaliseren van het automatiseringssysteem. Heeft circa €5000,- aan kostenbesparing per week opgeleverd.
  • Responsetijd van de klantenservice verbeterd, waardoor klanttevredenheid met 15% steeg.

Druk (waar mogelijk) jouw resultaten en prestaties uit in getallen, cijfers en percentages. Daarmee maak je echt een giga-indruk.

4. Een slecht cv-ontwerp of visueel te druk

Tijd besteden aan het ontwerp en de vormgeving van je cv is misschien wel net zo belangrijk als de inhoud van je cv. Een onverzorgde lay-out kan sowieso de indruk wekken dat je onnauwkeurig bent of geen oog voor detail hebt.

Zorg altijd dat je een professioneel cv inlevert. Ga niet compleet overboord met allerlei kleuren en cv-lettertypes. Het is prima om een creatief cv te maken, maar zorg wel dat het binnen het redelijke blijft.

5. Niet de juist volgorde aanhouden voor het presenteren van je werkervaring

Vanuit het perspectief van een potentiële werkgever zal het belangrijk zijn om de ervaring van een sollicitant af te stemmen op de functie die de werkgever zoekt. Daarbij zullen de meest recente ervaringen het belangrijkst zijn. Ondertussen zijn er nog te veel sollicitanten die de chronologische volgorde aanhouden, waarbij ze bovenaan beginnen met de eerste baan. Dit is een veelgemaakte fout die je absoluut moet vermijden. Gebruik de omgekeerd chronologische volgorde, waarbij je bovenaan begint met je meest recente werkervaring en werk van daaruit terug in de tijd.

6. Inconsistente opmaak en structuur

Jouw curriculum vitae moet een samenhangend geheel zijn die goed in elkaar zit. Een recruiter moet in één oogopslag een duidelijk idee kunnen krijgen van jouw professionele loopbaan en toegevoegde waarde. Het komt echter nog veel voor dat sollicitanten verschillende lettertypes en inconsistente tekstopmaak gebruiken, waardoor je een onoverzichtelijk cv krijgt.

Ook zien we vaak dat de verschillende onderdelen slecht uitgelijnd staan of dat er aan de ene kant meer ruimte zit tussen de zijkant van het document en de tekst dan aan de andere kant. Dit komt allemaal ontzettend onprofessioneel over. Zorg voor een overzichtelijk cv waarbij alle informatie netjes gepresenteerd wordt.

7. Je cv niet afstemmen op een specifieke vacature

Een grote cv-fout die veel sollicitanten begaan is een generiek cv maken dat vervolgens naar een groot aantal werkgevers wordt gestuurd. Door je cv af te stemmen op een vacature, laat je zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en de benodigdheden van de functie waarop je solliciteert. Daarnaast zal je cv perfect aansluiten op de wensen en behoeften uit de vacature, waardoor je aanzienlijk meer kans zal maken om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Lees de vacaturetekst goed door en kijk of je belangrijke sleutelvaardigheden kan ontdekken. Zorg dat je deze vermeld in je cv.

8. Geen extra onderdelen toevoegen die wel relevant zijn

Zoals we in punt #1 al aangaven, is het belangrijk dat je cv relevant is. Echter, je moet ook opvallen en jezelf onderscheiden van andere kandidaten. Veel sollicitanten geven alleen invulling aan de verplichte onderdelen: personalia, profielschets, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Daar is in principe niks mis mee, maar als je jezelf wil onderscheiden van rest, voeg dan extra onderdelen toe. Denk aan nevenactiviteiten, hobby's en interesses, talenkennis, relevante cursussen en certificaten.

9. Spelfouten en slechte grammatica in je cv

Of je nu zelf je cv nog eens goed doorleest of je cv door iemand anders laat nalezen, het controleren van je cv op spel- en grammaticafouten kan het verschil maken tussen worden uitgenodigd of afgewezen.

Een goede tip: print je cv uit en lees het nog eens rustig door. Als je het print kun je fouten veel sneller en beter ontdekken.

10. Liegen of overdrijven

Schrijven dat je een expert bent in Microsoft Excel staat misschien leuk op je cv, maar als je vervolgens complexe lijsten moet gaan maken, zal je heel snel spijt krijgen van je beslissing. Ook zal je redelijk snel door de mand vallen.

Het is belangrijk om zelfverzekerd van jezelf te zijn en weten wat je te bieden hebt, maar lieg of overdrijf niet.

11. Veel standaardzinnen die iedereen gebruikt

Vermijd het gebruik van typische uitdrukkingen en cv-clichés, zoals:

  • "Ik ben een harde werker"
  • "Een echte duizendpoot"
  • "Mensen-mens"
  • "Geen 9-to-5 mentaliteit"

Het zal je niet verbazen dat veel recruiters deze woorden en zinnen helemaal beu zijn. Het ziet er misschien voor jou leuk uit, maar als je het 10 keer per dag leest word je er vanzelf moe van. Wees origineel en laat je unieke kwaliteiten zien.

12. Je cv niet versturen als pdf-bestand

Wanneer je jouw cv verstuurd als Word bestand, heb je kans dat alle opmaak verspringt. Zonde als je zo hard gewerkt hebt aan een overzichtelijk cv met een goede opmaak en structuur. Verstuur je cv daarom altijd als pdf-bestand. Dit ziet er op elk apparaat precies hetzelfde uit.

13. Referenties toevoegen bij je eerste sollicitatie

Je hoeft bij een eerste sollicitatie nooit professionele referenties te vermelden, tenzij er uitdrukkelijk om wordt gevraagd in de vacature. Ook de zin "Referenties op aanvraag" hoef je niet te vermelden. Recruiters weten dat ze om referenties kunnen vragen als dit nodig is.

14. Verkeerde contactgegevens vermelden

Focus je niet alleen op de hoofdinhoud, maar ook op de details. Als je jouw telefoonnummer of e-mailadres per ongeluk verkeerd intypt, zal een recruiter of werkgever jou nooit kunnen bereiken om je uit te nodigen op sollicitatiegesprek.

15. Een ongepast e-mailadres gebruiken

Tot slot, een ongepast e-mailadres kan buitengewoon onprofessioneel overkomen. Zorg dat jouw e-mailadres altijd gebaseerd is op je voor en achternaam. Als je een oud e-mailadres hebt, dan is dit de uitgelezen kans om een nieuwe aan te maken.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.