Waarom een telefoonnummer onmisbaar is op je cv

telefoonnummer-mag-niet-ontbreken-op-je-cv

Je telefoonnummer is een van de belangrijkste elementen van je cv. Het staat helemaal bovenaan je cv samen met je overige persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, e-mail en woonplaats. Vrijwel elke sollicitant wordt middels een telefoongesprek uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Pas dus extra goed op typefouten! Als je wil dat je opgebeld wordt voor een uitnodiging, dubbelcheck dan even of je telefoonnummer klopt.

Waarom een telefoonnummer absoluut niet mag ontbreken op je cv

Solliciteren zonder een telefoonnummer op je cv te vermelden zou een ontzettend grote vergissing zijn. Het telefoonnummer is zo’n beetje het enige echte verplichte gegeven die koste wat kost in je cv moet staan.

Sommige recruiters zullen via e-mail contact opnemen met een kandidaat. Echter, veruit de meeste zullen de telefoon oppakken om de dialoog met de kandidaat aan te gaan en eventueel telefonisch nog enkele vragen te stellen of je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Daarnaast is het ook voor potentiële werkgevers het eerste moment dat ze jouw stem horen. Vaak willen ze toch ook een beetje aftasten met wat voor persoon ze te maken hebben. Ook al lijkt een klein telefoongesprek van enkele minuten misschien insignificant, kan het een recruiter of werkgever wel helpen om een keuze te maken.

Tot slot, als je je telefoonnummer niet in je cv zet, kan dat overkomen alsof je slordig en onnauwkeurig bent. Een potentiële werkgever zal namelijk altijd de aanname maken dat je hem vergeten zal zijn.

Eén nummer op je cv is genoeg

Op een professioneel cv staat altijd slechts één nummer vermeld. Dus ook als je meerdere nummers hebt (bijvoorbeeld een 06 en nog een vaste lijn), kies dan het nummer waar je het beste bereikbaar op bent. Je wil niet dat een recruiter een hele bellijst moet afgaan om jou uiteindelijk aan de lijn te krijgen. Maak ze het zo makkelijk mogelijk door enkel één telefoonnummer in je cv te vermelden.

Hoe je correct je telefoonnummer vermeld in je cv

Je schrijft je telefoonnummer als volgt op je cv: (+316) 73 02 65 61

Het gebruik van haakjes rondom het netnummer is de meest gebruikelijke manier om je telefoonnummer op je cv te vermelden. Daarnaast bevordert het de leesbaarheid van je telefoonnummer enorm als je na het netnummer en na elke 2 cijfers een spatie toevoegt.

Je kunt je nummer ook op een van de volgende manieren schrijven:

  • +316 73 02 65 61
  • +316 73 02 65 61
  • 06 - 7302 6561
  • 06 - 73 02 65 61

Het belangrijkste is dat het nummer makkelijk leesbaar moet zijn. Je wil niet dat een recruiter met zijn ogen tegen het beeldscherm aan moet gaan zitten om te ontcijferen wat je nummer is.

Pro tip:

Gebruik enkel je persoonlijke (mobiele) nummer. Gebruik zeker niet het nummer van je huidige werk (ook al heb je een eigen telefoon). Je wil niet dat een collega de telefoon voor jou kan opnemen. Ook wil je liever geen gesprekken voeren over ander werk waar collega’s het gesprek ook kunnen horen. Dat is niet netjes.

Moet je de landcode bij je nummer zetten?

Wanneer je bij een internationaal bedrijf solliciteert, kan het handig zijn om het netnummer voor je telefoonnummer te vermelden. Als je gebeld wordt vanuit een buitenlands nummer, zal het netnummer namelijk altijd nodig zijn om jou te bereiken.

Als je solliciteert bij een bedrijf binnen Nederland, zal het niet nodig zijn om het netnummer voor je telefoonnummer te vermelden.

Houdt er rekening mee dat je gebeld kan worden

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zodra jij je sollicitatie de deur uit doet, moet je er rekening mee houden dat je gebeld kan worden. Als je dus gebeld wordt door een onbekend nummer en het komt eigenlijk totaal niet uit omdat je bijvoorbeeld middenin de winkel staat, neem dan ook niet op. Stuur direct een sms en geef aan dat je met een klein kwartiertje terugbelt. Neem je nou ‘per ongeluk’ toch op, leg dan zo snel mogelijk de situatie uit en vraag of je binnen enkele minuten kunt terugbellen.

Als je wel in de gelegenheid bent om op te nemen, zorg dan dat je in ieder geval van tevoren als een beetje hebt geoefend hoe je de betreffende persoon wil begroeten. Probeer in te beelden hoe het gesprek ongeveer zal verlopen, zodat je de juiste antwoorden klaar hebt liggen en niet over je woorden gaat struikelen.

Tot slot, houd ergens goed bij waar je allemaal gesolliciteerd hebt. Bijvoorbeeld in de sollicitatietracker van Lerensolliciteren.nl. Als je gebeld, is het wel zo handig om precies te weten om welk bedrijf het ook alweer ging. Houdt eventueel notities bij, zodat je niet met je bek vol tanden komt te staan.

Vergeet niet een nette voicemail in te spreken

Als je meerdere sollicitaties verstuurt, kan het voorkomen dat je een keer gebeld wordt op een moment dat het eigenlijk niet uitkomt. Als je dan nog een informele voicemail hebt, komt dat natuurlijk niet echt professioneel over. Zorg dus dat je een goede, zakelijke voicemail inspreekt van tevoren.

Voorbeeld:

Dit is de voicemail van jouw naam. Ik kan op dit moment de telefoon niet opnemen. Als u uw naam en telefoonnummer inspreekt, bel ik u zo snel mogelijk terug.

Of iets informeler (maar ook goed):

Hallo, je luistert naar de voicemail van jouw naam. Ik ben op dit moment niet bereikbaar, maar je kunt natuurlijk altijd even een berichtje achterlaten na piep, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug. Alvast bedankt!

Zorg dat je zo snel mogelijk terugbelt. Zoek van tevoren nog even op om welk bedrijf het ging en de benodigde informatie.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.