CV zonder werkervaring: zo gepiept met deze 10 stappen

cv-zonder-werkervaring

De vraag hoe je een cv zonder werkervaring maakt, is een vraag die vrijwel elke sollicitant zich aan het begin van zijn of haar carrière afvraagt. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om te laten zien wat je kunt. Geen werkervaring betekent niet gelijk dat je helemaal geen ervaring hebt. In deze blog laten we zien hoe je een fantastisch en overtuigend cv maakt zonder werkervaring.

CV zonder werkervaring: wat kun je vermelden?

Zodra je eenmaal een paar jaar met je carrière bezig bent, zal je werkervaring het grootste deel van je cv uitmaken. Tot die tijd is het belangrijk dat je laat zien hoe je bepaalde vaardigheden hebt ontwikkeld die nodig zijn voor een bepaalde functie. Dat kan bijvoorbeeld al uit bepaalde bijbaantjes die je hebt gehad. Echter, als die niet relevant zijn voor de functie waar je nu op solliciteert, wil je die misschien niet vermelden. Maar je wil natuurlijk wel weer een goed gevuld cv. Maak je geen zorgen. Er zijn echt voldoende manieren en mogelijkheden om recruiters te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Hieronder leggen we precies uit wat je moet doen.

Waarom je geen vaardigheden cv moet gebruiken

Voordat we gaan kijken hoe je precies een cv zonder werkervaring opstelt, is het belangrijk om kort stil te staan bij het vaardigheden cv. De naam zegt het al, met een vaardigheden cv leg je de focus op je vaardigheden en competenties in plaats van je werkervaringen. Dat klinkt perfect, alleen dat is het niet. Geen enkele recruiter of werkgever verwacht een vaardigheden cv te zien bij een starter op de arbeidsmarkt. Ze zijn geschikt voor sollicitanten die een carrièreswitch willen maken of een gat in het cv hebben.

Zó maak je een cv zonder werkervaring in 10 stappen

Omdat de kans groot is dat dit jouw eerste cv zal zijn, leggen we precies van A tot Z uit hoe je een overtuigend cv maakt voor als je nog geen relevante werkervaring hebt. Maak je geen zorgen, we hebben het opgedeeld in vrij kleine, behapbare stapjes. Zo kun je het gemakkelijk volgen.

Dit is hoe je in 10 stappen een geweldig cv zonder werkervaring maakt:

Stap 1. Kies de juiste structuur en lay-out

Een visueel aantrekkelijk en gestructureerd cv is de eerste stap naar een goed cv zonder werkervaring. Gelukkig hoef je maar met een paar zaken rekening te houden. Dit is hoe je dat aanpakt:

 • Maak je cv niet langer dan 2 pagina's.
 • Gebruik de omgekeerd chronologische volgorde (chronologisch cv). Hierbij zet je jouw meest recente werkervaringen, opleidingen, stages, etc bovenaan je cv en werk je terug in de tijd.
 • Kies een leesbaar lettertype (Arial, Calibri of Verdana).
 • Gebruik maximaal 2 kleuren op je cv.
 • Laat genoeg ruimte over tussen de kopjes. Maak de sectie titels groter en vetgedrukt.

Stap 2. Gebruik de ideale opbouw voor een cv zonder werkervaring

Er bestaat een belangrijke 'cv regel' die je goed in je oren moet knopen. Dat is: "Plaats je belangrijkste en grootste prestaties bovenaan je cv". Aangezien we ervoor nu even vanuit gaan dat jij een starter bent op de arbeidsmarkt, betekent dat dus dat jouw opleidingen velen malen belangrijker zijn dan je werkervaring. Om die reden doe je er dus verstandig aan om je opleidingen boven je werkervaring te plaatsen.

Dit is de juiste volgorde op je cv voor een sollicitant zonder werkervaring:

 1. Personalia
 2. Persoonlijk profiel
 3. Opleidingen
 4. Werkervaringen
 5. Vaardigheden
 6. Overig (zie stap 10)

Stap 3. Vermeld de benodigde persoonlijke gegevens

Ongeacht jouw werkervaring, verwacht een potentiële werkgever altijd een aantal basisgegevens op je cv te zien. Het doel van deze gegevens is puur informatief. Het stelt recruiters in staat om contact met jou op te nemen voor aanvullende vragen of een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Dit zijn de verplichte persoonlijke gegevens die in je cv moeten staan:

 • Voor- en achternaam
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Adres of woonplaats
 • Geboortedatum
 • Overig (zie stap 10)

Stap 4. Val op met een unieke doelstelling of titel op je cv

Oké, tot zover valt het allemaal mee toch? In deze stap is het de bedoeling dat je een doelstelling of titel gaat schrijven. Waarom? Simpel; omdat niemand dat doet. En als jij dat dus wel doet, val je op en maak je dus meer kans om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Wat is zo'n cv-titel? Een cv-titel is een slagzin van circa 10 woorden die in één keer duidelijk maakt waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de betreffende functie. Als je een boek of film uitkiest, kijk je ook altijd eerst naar de titel toch? Op basis daarvan maak je een keuze.

Je zet deze titel helemaal bovenaan je cv. Voorbeelden van cv-titels voor sollicitanten met weinig werkervaring kunnen er als volgt uitzien:

 • Afgestudeerde Business Economics starter opzoek naar een baan op de financiële afdeling van bedrijfX.
 • Cum Laude afgestudeerde die stage heeft gelopen bij de grootste bank van Nederland (ING).
 • Online Marketeer met certificaten in Google Search, Google Ads en YouTube Ads.

Voor meer info en meer voorbeelden, zie "Pakkende cv-titel schrijven".

Stap 5. Begin met het schrijven van je persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is extreem belangrijk op een cv zonder werkervaring om 2 redenen:

 1. Het staat zo goed als helemaal bovenaan je cv (dus wordt als eerste gelezen).
 2. Het geeft je de kans om op een informele manier meer over jezelf te vertellen.

Het persoonlijk profiel is een korte samenvatting over jou als persoon en dient als eerste indruk die een recruiter moet verleiden om je cv verder te gaan lezen. Stel jezelf dus voor, benadruk je vaardigheden en professionele doelen die je wil bereiken in je baan. Je profielschets moet beschrijven hoe jouw carrière doelen passen bij de functie in kwestie.

We raden altijd aan om met een paar persoonlijke eigenschappen te beginnen. Wees wel eerlijk en overdrijf niet. Je moet de eigenschappen in de rest van je cv weten te onderbouwen.

Stap 6. Benadruk je opleidingen

Zoals we in stap 2 hebben aangegeven, zijn je is je gevolgde opleiding uitermate belangrijk in een cv zonder werkervaring. Opleidingen zeggen namelijk behoorlijk veel over iemands werk- en denkniveau.

Voor de sollicitanten die al een aantal jaar werkervaring hebben is het voldoende om je opleiding zeer beknopt op te schrijven. Voor sollicitanten zonder werkervaring ligt dat net even iets anders. Je komt er niet mee weg om enkel de naam van je opleiding met een begin- en einddatum te vermelden.

Dit is wat je moet doen:

Vermeld naast de basisgegevens ook jouw studierichting, specialisaties, je vakkenpakket en overige informatie die relevant is voor de functie. Benoem vaardigheden die je hebt opgedaan. Leg uit wat je allemaal geleerd hebt en hoe je dit kan gebruiken in de functie waarop je solliciteert. Ben je Cum Laude afgestudeerd? Benoem het!

Stap 7. Leg extra focus op je gevolgde stages

Wat veel mensen niet beseffen, is dat stages extreem waardevolle praktijkervaring is. In de meeste gevallen heb je gewoonweg relevante werkervaring opgedaan bij een stagebedrijf. Om die reden zijn stages ook extra belangrijk.

Focus je daarnaast op behaalde resultaten in plaats van de taken die je hebt uitgevoerd. Wat heb je bereikt? Benoem het in cijfers, getallen en percentages. Dat kan er zo uitzien:

De gehele contentplanning gedurende de stage bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd. Het aantal volgers op social media is daarmee in 6 maanden tijd gestegen met 100%.

Stap 8. Leidt nuttige en relevante vaardigheden af uit je levenservaringen

Het doel van je eerste cv is om werkgevers te laten zien waarom je het waard bent om aangenomen te worden, zelfs zonder werkervaring. Lees daarom de vacature goed door. Zoek naar specifieke vaardigheden die je bezit en die onderdeel uitmaken van de functie-eisen. Probeer deze vaardigheden in je cv op te nemen.

Je kunt vaardigheden afleiden uit allerlei activiteiten die je gedaan hebt. Samengewerkt in een projectteam tijdens je studie? Dan kun je goed samenwerken. Ook in je bijbaantjes, vakantiewerk of stages heb je ongetwijfeld vaardigheden opgedaan die relevant zijn.

Stap 9. Focus je op de werkervaring die je wél hebt

Weet je zeker dat je geen werkervaring hebt? De meeste sollicitanten denken dat ze geen relevante werkervaring hebben, terwijl dit in realiteit helemaal niet zo is. Natuurlijk hebben we het al over stages gehad, maar daar heb ik het niet over.

Zeker als je een cv zonder werkervaring opstelt, is alles wat je kan benoemen om een recruiter te overtuigen van jouw kwaliteiten het benoemen waard. Heb je bepaalde betaalde activiteiten gedaan? Dan kan dit waardevolle informatie zijn om te benoemen. Of misschien heb je wel een keer een website gebouwd of een prijs gewonnen. Ook dat kan noemenswaardig zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van noemenswaardige ervaringen die wellicht over het hoofd hebt gezien:

 • Studenten- en vakantiebaantjes
 • Buurthulp (zoals oppassen)
 • Buitenschoolse activiteiten (sportclubs)
 • Eigen bedrijfje
 • Eigen website, Instagram of Tiktok account
 • Vrijwilligerswerk
 • Projecten tijdens je studie
 • Organiseren van evenementen

Probeer verder te kijken dan 'officiële' werkervaringen. Er is niet veel voor nodig om een waardevol cv op te stellen.

Je hoeft zulke ervaringen ook niet per se bij het onderdeel werkervaring te benoemen. Het mag ook in een aparte sectie. Zolang het maar logisch op elkaar aansluit allemaal.

Stap 10. Maak je gebrek aan ervaring goed met extra onderdelen

Tot slot, bij een cv zonder werkervaring moet je alles uit de kast trekken om op te vallen bij potentiële werkgevers. Hiervoor heb je talloze extra onderdelen die je kunt toevoegen. Hiermee onderscheid jij je van andere sollicitanten, omdat niet iedereen deze onderdelen zal hebben uitgewerkt op zijn of haar curriculum vitae.

Dit zijn extra onderdelen die je kan toevoegen:

Onthoud wel dat hetgeen dat je in je cv vermeldt, relevant moet zijn voor de functie waar je op solliciteert.

Verhoog je kans door je cv aan te passen per sollicitatie

Uiteraard wil je jezelf profileren als de meest geschikte kandidaat. Dat zal je niet altijd lukken, omdat sollicitanten met werkervaring nou eenmaal betere kaarten hebben. Echter, wat je wel kan doen (wat bijna niemand doet), is je cv aanpassen per sollicitatie. Lees de vacaturetekst goed door. Probeer te identificeren waar ze precies naar op zoek zijn en speel in op hun wensen en behoeften met jouw cv. Daarmee verhoog je jouw kansen op een baan.

Voorbeeld cv zonder werkervaring

Hieronder hebben we een voorbeeld cv zonder werkervaring toegevoegd die je ter inspiratie kan gebruiken:

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.