Doelstelling op je cv: zó vergroot je jouw kansen

doelstelling-cv

Een professionele doelstelling op je cv kan de kans vergroten dat jij wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Maar wat is een 'cv-doelstelling' eigenlijk en wanneer is het verstandig om er een op te stellen? In deze blog kijken we naar de definitie en toepassingen. Ook geven we 10 voorbeelden die je kan gebruiken ter inspiratie voor het opstellen van je eigen doelstelling.

Wat is een cv-doelstelling?

Een doelstelling voor je cv moet in 2 tot 3 zinnen aangeven welk doel je nastreeft bij het bedrijf waar je solliciteert. Ook hoor je aan te geven hoe je van plan bent om het gestelde doel te bereiken. Een goede cv-doelstelling is vaak specifiek gericht op een bepaalde functie en laat je ambitie zien om je te ontwikkelen.

Een cv-doelstelling heeft vaak met een van de volgende onderwerpen te maken:

 • Jezelf willen blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden opdoen binnen een bepaalde branche of functie.
 • Nieuwe professionele uitdagingen aangaan.
 • Je eigen ideeën en visie in de praktijk toepassen.
 • Omzetverhoging of uitbreiding van klanten bij het bedrijf waar je solliciteert.
 • Implementeren van nieuwe oplossingen om kosten te besparen of processen te stroomlijnen.
Pro tip:

Een professionele doelstelling voor je cv wordt nog weleens verward met de titel van je cv. Echter, de twee verschillen wel degelijk van elkaar. Ze hebben beiden een totaal andere functie. Een titel is vaak één zin die je bovenaan je cv zet waar je een grote prestatie uit je carrière onder de aandacht brengt. Een doelstelling is vaak enkele zinnen waar je iets dieper ingaat op je doel binnen een bepaalde functie.

Wanneer gebruik je een doelstelling op je cv?

Een doelstelling voor je cv is zeker niet een verplicht onderdeel. Sterker nog, zeer weinig sollicitanten maken gebruik van een cv-doelstelling. In deze 3 situaties is een doelstelling op je cv zetten een goed idee:

 • Wanneer je weinig ervaring hebt.
 • Wanneer je gaat solliciteren op je eerste baan
 • Als je een carrièreswitch gaat maken

Als jij tot een van deze 3 categorieën behoort, overweeg dan om een doelstelling te maken zodat jij je kan onderscheiden van andere sollicitanten. Een ervaren kandidaat heeft er veel meer baat bij om over zijn successen te praten die hij heeft opgedaan bij bedrijven uit het verleden.

Hoe schrijf je de ideale doelstelling voor op je cv?

Recruiters en potentiële werkgevers willen graag tijd besparen. Voor een vacature krijgen ze soms tientallen cv's die ze moeten doorlezen. Ze gaan echt niet elk cv aandachtig lezen. En dat geldt al helemaal voor sollicitanten met weinig werkervaring of starters. De voorkeur gaat toch naar kandidaten met bewezen werkervaring. Om die reden kan een pakkende doelstelling voor op je cv juist het verschil maken. Dit omdat deze prominent bovenaan je cv staat en vaak als een van de eerste dingen wordt gelezen. Daarmee wek je dus de interesse bij een recruiter om de rest van je cv ook goed door te nemen. Ook profileer je jezelf als een zeer ambitieuze kandidaat.

Dit is hoe je een sterke doelstelling opstelt voor je cv:

 • Start met een grote prestatie uit je carrière (jarenlange ervaring, laatste diploma, etc).
 • Voeg 2 of 3 sleutelvaardigheden toe die jij bezit en die je nodig hebt in de gezochte functie.
 • Stel een duidelijke, specifieke en professionele doelstelling op. Wat wil je bereiken?
 • Lees de vacaturetekst goed door en pas je doelstelling aan op hetgeen waar het bedrijf naar opzoek is.
 • Houdt het kort. Vermeld je doelstelling in circa 2-3 regels.
 • Blijf professioneel en overdrijf niet. Liegen is een 'no-go'.

Het opstellen van een goede doelstelling is zo makkelijk nog niet. Veel sollicitanten gaan ermee de mist in omdat ze het veel te algemeen houden en de doelstelling niet is afgestemd op de wensen en behoeften van het bedrijf waar ze willen solliciteren.

Een goede doelstelling van je cv is vaak opgebouwd uit 3 onderdelen: (1) Wie je bent, (2) Wat je te bieden hebt (je toegevoegde waarde) en (3) hoe je het bedrijf gaat helpen om hun doelen te behalen.

In de praktijk kan dit er ongeveer zo uitzien:

Ik ben een detail- en oplossingsgerichte Software Engineer met meer dan 5+ jaar ervaring in NodeJs en React. Ik wil graag mijn kennis en ervaring inzetten om IT-projecten te gaan begeleiden als Projectmanager. Praktische ervaring met onder andere scrums vanuit mijn eigen programmeerverleden zullen daaraan bijdragen.

Houdt rekening met de volgende tips bij het schrijven van je cv-doelstelling:

 1. Pas je doelstelling aan op de gezochte functie en de doelen van het bedrijf waar je solliciteert. Probeer voor jezelf heel scherp te stellen wat je zelf wil en wat het bedrijf graag wil.
 2. Benoem vaardigheden en competenties die jou (en het bedrijf) zullen helpen om de doelen te bereiken.
 3. Als het mogelijk is, gebruik dan cijfers, getallen en percentages om je doelstelling nog specifieker te maken. Een Online Marketeer die gewerkt heet met advertentiebudgetten van 6 nullen maakt natuurlijk direct een grote indruk.
 4. Focus op wat jij voor toegevoegde waarde kan bieden. Probeer niet 'egoïstisch' te zijn met je doel. Het draait er uiteindelijk om dat je toekomstige werkgever er beter van wordt om jou aan te nemen.

Waar zet je een doelstelling op je cv?

Een doelstelling zet je meestal in de eerste paar zinnen van je persoonlijk profiel. Je profielschets staat vaak helemaal bovenaan het cv en dienst als korte introductieparagraaf waarin je jezelf op een ietwat informele manier voorstelt. Aangezien het bovenaan je cv staat, wordt het vaak ook als een van de eerste onderdelen gelezen. Daarom kan een goede doelstelling gelijk een goede eerste indruk maken bij een toekomstige werkgever.

Doelstelling voor sollicitanten ten behoeve van een carrièreswitch

Een doelstelling voor op je cv wordt het meest ingezet door sollicitanten die een carrièreswitch willen gaan maken. Het belangrijkste om je op te focussen als jij in deze categorie valt, is dat je laat zien hoe de vaardigheden uit je vorige functie zich vertalen naar de nieuwe functie waarop je nu gaat solliciteren.

Een goede doelstelling schrijven zonder werkervaring

Als je geen werkervaring hebt, kun je nog steeds een goede doelstelling voor je cv opstellen. Je zal je dan meer moeten focussen op je persoonlijkheid door het benoemen van persoonlijke eigenschappen en vaardigheden in plaats van een behaalde prestatie. Ook kun je dingen uit je opleiding naar voren halen die kunnen aantonen dat je jouw gestelde doel kan bereiken.

10 voorbeelden van goede cv-doelstellingen

Zoals we al aangaven is het voornamelijk voor starters en sollicitanten die van baan gaan wisselen met name interessant om een doelstelling te schrijven en op te nemen in het cv. Hieronder hebben we 10 voorbeelden opgenomen van doelstellingen voor de meest gangbare situaties en functies. Deze kun je gebruiken als inspiratie voor het opstellen van je eigen doelstelling voor je cv.

Doelstelling voor een eerste baan

Ambitieuze, gemotiveerde en doelgerichte afgestudeerde Marketeer die graag zijn kennis van SEO wil inzetten om het aantal websitebezoekers van [bedrijX] te laten groeien. Ik heb eens een compleet nieuwe website opgericht die binnen 4 maanden circa 5.000 bezoekers per maand kreeg.

Voorbeeld doelstelling om een studentenbaan te krijgen in de horeca

Creatieve en nauwkeurige fotograaf die zijn vaardigheid om mensen aan het lachen te maken graag wil inzetten om de gasten op het terras van [bedrijfX] op te vrolijken en een onvergetelijke dag te bezorgen. Daarnaast zou ik ook graag foto's willen maken van het team voor op de website.

Voorbeeld cv-doelstelling voor het verkrijgen van een afstudeerstage

Enthousiaste Marketing student met een passie voor alle vormen van online marketing. Ik heb ervaring opgedaan met social media, copywriting en grafisch ontwerp. Zo heb ik een TikTok account opgezet die ik heb laten groeien tot meer dan 5.000+ volgers. Ik ben opzoek naar een afstudeerstage binnen [bedrijfX] om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en mijn kennis en ervaring op het gebied van social media in te zetten om de online kanalen te laten groeien.

Doelstelling voor een Administratief Medewerker

Georganiseerde en hardwerkende werknemer met een scherp oog voor detail die graag bij [bedrijfX] aan de slag wil als Administratief Medewerker. Ik heb 3 jaar ervaring opgedaan als secretaresse waardoor ik sterke organisatorische vaardigheden heb opgegaan.

Cv-doelstelling voor een andere baan dan waarvoor gestudeerd is

Afgestudeerde Psychologie student die opzoek is naar een functie binnen de HR-afdeling van [bedrijfX]. Heb eerder een HR-gerelateerde (gratis) stage gelopen van 3maanden bij [bedrijfY]. Daar heb ik instapervaring opgedaan met HR-gerelateerde werkzaamheden, zoals het voorselecteren van kandidaten. Ik wil mijn ervaring op het gebied van HR graag verder ontwikkelen bij [bedrijfX].

Doelstelling voor een zzp'er die fulltime wil werken

Resultaatgerichte freelance fullstack developer die 5 web apps heeft onwtikkeld, 10 mobiele apps en heeft bijgedragen aan 5 Open Source projecten op Github. Daarnaast onderhoud ik de code voor circa 40 zakelijke websites. Ik wil mijn bewezen programmeervaardigheden inzetten om fulltime te doen wat ik het leukste vind; goede code schrijven bij [bedrijfX].

Doelstelling voor sollicitant die graag een betere functie wil

Ervaren Personal Assistent met meer dan 4 jaar ervaring die zich graag wil bewijzen in een functie als Executive Assistant. In mijn tijd als PA heb ik 3 ondernemers ondersteund met het organiseren van hun werk door vergaderingen te plannen, vluchten en hotels te boeken en rapporten te schrijven. Daardoor heb ik grote organisatorische vaardigheden opgedaan en ben ik zeer punctueel. Ik hoop hiermee [bedrijfX] te helpen om tijdbesparende regelingen in te voeren.

Doelstelling voor carrièreswitch

Vindingrijke en enthousiaste productontwikkelaar met kennis en ervaring in techniek en productontwikkeling. Ik zoek een rol in de duurzame energie-industrie waar ik kan bijdragen aan het ontwikkelen van duurzame (energie) oplossingen.

Cv-doelstelling voor loopbaan branche-switch

Analytische en betrokken Business Analist met meer dan 5+ jaar ervaring die zijn kennis en ervaring met het analyseren van grote datasets wil inzetten in een rol binnen de Marketing om effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen.

Conclusie en ons advies

 • Een doelstelling voor op je cv kan een krachtige manier zijn om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten, omdat bijna niemand een doelstelling zal hebben.
 • Een doelstelling toont aan dat je een ambitieuze sollicitant die weet wat die wil en een duidelijk doel voor ogen heeft.
 • Doelstellingen worden het meest gebruikt door sollicitanten die solliciteren voor een nieuwe baan, een eerste baan of wanneer ze nog niet veel relevante ervaring hebben.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.