Titel op je cv: 25+ Extreem Goede Voorbeelden voor meer Baankans

cv-titel

Een goede cv-titel kan extreem belangrijk zijn voor jouw kans op een nieuwe baan. Aangezien de kopregel bovenaan je cv staat (en daarom als eerste gelezen wordt), is het gelijk een manier om een goede eerste indruk te maken. In een titel op je cv kun je aangeven wat je sterke punten zijn en hoe jij waarde kan toevoegen aan het bedrijf. In deze blog laten we zien hoe je een effectieve cv-titel opstelt die meer baankans oplevert. Ook geven we een flink aantal voorbeelden van goede cv-titels mee die je als inspiratie kunt gebruiken.

Wat is een cv-titel?

Een cv-titel is een slagzin van circa 10 woorden die in één keer duidelijk maakt waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de betreffende functie. Deze kopregel staat helemaal bovenaan je cv. In de cv-titel benadruk je jouw sterke punten, toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen als kandidaat.

Een cv-titel wordt ook wel een cv-kop genoemd. De woorden zijn inwisselbaar. Een voorbeeld cv-titel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: "Verkoopmedewerker die een omzetstijging van 42% heeft weten te behalen". Dit is een opvallende kopregel die direct de toegevoegde waarde van de kandidaat duidelijk benadrukt (omzetstijging).

voorbeeld titel op je cv

Waarom een goede cv-titel meer kans op een baan oplevert

Als je een boek of film aan het uitkiezen bent om te gaan lezen of kijken, waar kijk je dan voornamelijk naar? Je leest eerst de titel. Als de titel je aandacht heeft getrokken kijk je eventueel naar de subtitel en naar de samenvatting van het boek of de film. Hetzelfde geldt voor een titel op je cv. Een cv-titel is een effectieve manier om de aandacht van een HR-manager of recruiter direct te pakken en te laten zien hoe jouw professionele identiteit eruitziet. Dit levert meer baankans op voor jouw nieuwe uitdaging.

Daarnaast onderscheid je je met een titel op je cv ook nog eens van andere kandidaten. Er zijn namelijk maar zeer weinig sollicitanten die gebruik maken van een goede titel op hun curriculum vitae. Vaak wordt dit beperkt tot enkel de functietitel van de betreffende kandidaat. Echter, een professioneel cv bevat ook een goede cv-titel.

Tot slot is het bewezen dat de mensen die jouw sollicitatie en curriculum vitae doornemen de inhoud daarvan in enkele seconden scannen op belangrijke informatie. Door een pakkende cv-titel te schrijven, val je gelijk op.

Waar zet je een titel op je cv?

Net als bij het lezen van een krant, staat de titel bovenin je cv op een prominente plek. Daarnaast moet de kopregel zo zijn opgemaakt dat het meteen de aandacht trekt. Maak dus gebruik van een groot lettertype, vetgedrukte tekst en eventueel een afwijkende kleur.

Als alternatief zou je de cv-titel ook als eerste zin bij je persoonlijk profiel kunnen benoemen. Zorg hoe dan ook dat je de titel bovenaan je curriculum vitae plaatst.

Hoe schrijf je een sterke cv-titel?

Goede cv-titels moeten aan een aantal basiskenmerken voldoen. Dit is hoe je een effectieve en pakkende titel opstelt:

 1. Houd het kort en krachtig. Je wilt dat jouw cv-titel onthouden wordt en opvalt. Gebruik daarom één zin van circa 10 woorden.
 2. Maak je titel zo specifiek mogelijk. Een goede titel bevat cijfers, getallen en percentages waar mogelijk. Dit om het zo specifiek mogelijk te maken.
 3. Gebruik de functietitel uit de vacature. Ben jij programmeur maar in de vacature zoeken ze een 'developer', gebruik dan developer in jouw cv-titel.
 4. Benoem je sterke punten. Laat zien wat je unieke kwaliteiten en vaardigheden zijn.
 5. Stel een titel op die aansluit bij de vacature. Jouw titel op je cv moet relevant zijn. Zorg dat die aansluit bij de wensen en behoeften van het bedrijf waar je solliciteert.
 6. Plaats de titel bovenaan in je cv. Zorg dat de titel op je cv opvalt. Mensen lezen van links naar rechts en van boven naar beneden. Zet de titel op je cv dus ergens bovenin (onder je naam is prima).
 7. Gebruik trefwoorden uit de vacaturetekst. Scan de vacaturetekst op bepaalde trefwoorden die belangrijk zijn voor de functie. Het gebruik van de juiste trefwoorden helpt je voorbij het sollicitantvolgsysteem (ATS).
 8. Benoem resultaten i.p.v. karaktereigenschappen. Het is krachtiger om behaalde resultaten of een bepaalde prestatie te benoemen in titels. Denk aan "€20.000 euro omzet boven het target gehaald".
 9. Voeg het aantal werkervaring toe aan je titel. Het is al een hele verbetering als je schrijft "verkoopmedewerker met 5+ jaar ervaring" in plaats van alleen "verkoopmedewerker".
 10. Benoem benodigde certificaten. Heb je een speciaal certificaat nodig om je werk uit te voeren, benoem deze dan in je cv-titel.
 11. Vermijd clichés. Wees origineel met de titel op je cv. Woorden als 'hardwerkend' en 'goede communicatieve vaardigheden' zeggen niet veel en maken je niet speciaal.
 12. Benoem gewonnen prijzen. Waarschijnlijk niet op iedereen toepasbaar, maar als je een mooie prijs binnen jouw vakgebied gewonnen hebt, kan dit het benoemen waard zijn.
Pro tip:

Neem de tijd en denk er even over na wat je wilt dat de titel vertelt. Het is bijna onmogelijk om een cv-titel te schrijven die aan alle bovenstaande punten voldoet. Probeer er een aantal te combineren om zo tot een sterke cv-titel te komen. Een pakkende titel schrijven kan misschien even duren, maar het is het zeker waard.

20+ Pakkende cv titel voorbeelden

Om je een handje te helpen hebben we hieronder een aantal voorbeeld cv-titels opgenomen. Gebruik deze ter inspiratie voor het opstellen van je eigen cv-titel.

 1. Business Analist met meer dan 10+ jaar ervaring in SQL en Python.
 2. Meertalige verpleegkundige met meer dan 7 jaar ervaring.
 3. Senior Accountant met 7+ jaar ervaring in een Big4 kantoor.
 4. Grafisch Ontwerper met meer dan 5 jaar ervaring in animatie (Adobe AE).
 5. Projectmanager die nog nooit een deadline gemist heeft.
 6. Ervaren financieel adviseur die klanten meer dan €2 mln. heeft bespaard.
 7. Gediplomeerd medisch assistent met een sterke achtergrond in de spoedeisende hulp.
 8. Marketingspecialist die Google Ads accounts beheerde van meer dan 1 mln. euro.
 9. Winkelmanager met 10+ jaar ervaring, gespecialiseerd in verliespreventie.
 10. Chef-kok met internationale ervaring in (drie tot vijf) sterrenrestaurants.
 11. Bekroonde marketeer met vele succesvolle reclamecampagnes.
 12. Verkoopmedewerker die een omzetstijging van 42% heeft weten te behalen.
 13. Senior Executive met internationale advieservaring.
 14. Succesvolle evenementenmanager met meer dan 200 evenementen gepland.
 15. Prijswinnende fotograaf.
 16. Grafisch ontwerper gespecialiseerd in 3D animatie.
 17. Masterstudent Business Economics opzoek naar een baan op de financiële afdeling van bedrijfX.
 18. Commercieel Directeur - drietalig: Nederlands, Engels & Pools.
 19. Efficiënte manager die deadlines en budgetten gemiddeld met 15% verslaat.
 20. Competente leerkracht, gespecialiseerd in het ontwikkelen van lesplannen.
Pro tip:

Schrijf een stuk of 5 tot 10 voorbeeld cv-titels voor jezelf en kies daaruit de beste. Vraag eventueel je vrienden/familie welke cv-titel zij de beste vinden.

Hoe schrijf je een titel voor je cv met weinig ervaring?

Het is een stuk gemakkelijker om een sterke titel te schrijven als je al een berg aan werkervaring hebt verzameld. Hoe pak je dit aan als je helemaal niet nog zoveel werkervaring hebt? Bijvoorbeeld als starter of student? De kunst is om je beste kwaliteiten, toegevoegde waarde of prestaties over te brengen die je tot op heden hebt bereikt. Denk aan je opleidingen, stage-ervaring, behaalde certificaten of prestaties. We geven je enkele voorbeelden:

 1. Cum Laude afgestudeerde die stage heeft gelopen bij de grootste bank van Nederland (ING).
 2. Online Marketeer met certificaten in Google Search, Google Ads en YouTube Ads.
 3. Een verantwoordelijke en betrokken verkoper die bekend is met upselling-technieken
 4. Een creatieve en designgerichte merkpromotor.
 5. Junior Accountmanager die tijdens zijn stage bij bedrijfX 25+ verkoopgesprekken heeft gevoerd, waarvan 5 klant zijn geworden.
Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.