Sabbatical op je cv: zó pak je dat verstandig aan

sabbatical-cv

Er zullen altijd momenten komen waarop je carrière even niet meer het belangrijkste van je leven is. Soms voel je aan dat je een tijd voor jezelf nodig hebt om je te concentreren op je persoonlijke ontwikkelen, een studie, een reis of een andere activiteit. Heb je een loopbaanonderbreking gehad, dan vraag je je wellicht af hoe je het beste een sabbatical op je cv moet zetten. In deze blog bespreken we de voordelen en de mogelijkheden.

Moet je een sabbatical altijd aangeven in je cv?

Je mag zelf bepalen of je het de moeite waard vindt om een sabbatical op je cv te vermelden. Soms heb je bijvoorbeeld waardevolle kennis, vaardigheden en ervaring opgedaan die zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn voor je cv. Het hangt er dus een beetje vanaf wat je tijdens je loopbaanonderbreking gedaan hebt.

Wanneer is het nuttig om een sabbatical te vermelden?

In veel gevallen kan het nuttig zijn om een sabbatical op je cv te vermelden. Zeker als het relevant is voor de gezochte functie. Heb je bijvoorbeeld een opleiding gevolgd ten behoeve van je verdere ontwikkeling in een specifieke branche? Dan laat je zien leergierig te zijn in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Maar ook als je een vreemde taal bent gaan leren in het buitenland of als je vrijwilligerswerk hebt gedaan kan het zeer positief zijn voor je cv.

Met andere woorden, als je iets hebt gedaan dat relevant kan zijn en kan bijdragen aan je cv, benoem het dan vooral.

Wat zijn de voordelen van een sabbatical voor je cv?

Een sabbatical op je cv kent ook een aantal belangrijke voordelen die jou kunnen helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten:

  • Je vermijdt aannames en vooroordelen. Als je een gat op je cv hebt door een sabbatical die je niet in je cv vermeldt, dan vragen werknemers zich af wat je in die tijd gedaan hebt. Ben je ontslagen geweest of was er iets anders aan de hand? Door je sabbatical juist te benoemen en laten zien wat je geleerd hebt in die periode, voorkom je belangrijke vooroordelen.
  • Je toont het vermogen om te reflecteren op je persoonlijke doelen en ontwikkeling. Er is wat voor nodig om de knoop door te hakken en voor jezelf te kiezen als je er even tussenuit wil gaan.
  • Een sabbatical nemen kan belangrijke vaardigheden opleveren. Je staat in ieder geval open voor iets nieuws, bent niet bang om initiatief te nemen en je eigen weg te bewandelen. Veel werkgevers kunnen dit waarderen. Daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat je daadwerkelijk harde vaardigheden hebt geleerd die goed op je cv staan.
  • Je bent bereid om tijd, geld en energie in je persoonlijke ontwikkeling te steken. Een sabbatical is niet niks. Het vergt grote organisatorische vaardigheden om een langdurige sabbatical te plannen.
Tussenjaar op je cv
Een tussenjaar op je cv vermelden, moet je dat wel of niet doen? Ontdek wanneer het nuttig is voor je cv.
Artikel lezen

Hoe vermeld je een sabbatical op je cv?

Volg deze stappen om een sabbatical op je cv te vermelden:

Waar plaats je een sabbatical in je cv?

Je hebt 3 mogelijkheden:

  • Beschrijf je sabbatical in je persoonlijk profiel
  • Zet je sabbatical tussen je werkervaring
  • Maak een apart kopje “Sabbatical”

In je persoonlijk profiel kun je bijvoorbeeld in 1 of 2 zinnen beschrijven dat je er een tijdje uit bent geweest, wat je geleerd hebt en hoe de verlofperiode van toevoegde waarde is geweest. Maak ook duidelijk hoe de sabbatical relevant is geweest voor je huidige en toekomstige carrière doelen en ambities.

Als je er langere tijd uit bent geweest en je gaat ook niet meer verder aan de slag bij je oude werkgever, dan kun je het beste een apart kopje maken.

Soms is een sabbatical ook een regeling die door werkgevers worden aangeboden aan werknemers die al enige tijd in dienst zijn. In dat geval kun je een sabbatical ook aangeven bij het werkervaring op je cv.

Pro tip:

Zoek een term die positief klinkt. “Ontwikkelingsjaar” staat een stuk beter dan “Tussenjaar”. Je kunt het natuurlijk ook gewoon altijd bij “Sabbatical” houden.

Hoe leg je een sabbatical uit?

Als je de juiste plek hebt gevonden om je sabbatical in te vermelden, moet je deze ook goed beschrijven. Veel werkgevers stellen het op prijs dat je juist een periode voor jezelf hebt genomen om te reizen, nieuwe mensen of landen te ontdekken of tijd met je familie te spenderen.

Het belangrijkste is dat je eerlijk moet zijn. Het belangrijkste is dat je aangeeft wat je gedaan en geleerd hebt en hoe je dit kan toepassen in je toekomstige carrière. Beperk je tot 1 tot 3 regels. Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven:

"Eén jaar lang gereisd om mijn (culturele) horizon te verbreden. Tijdens deze reis een cursus Spaans gevolgd en drie maanden lang Engels lesgegeven in Zuid-Amerika. Door mijn professionele sabbatical heb ik grote organisatorische vaardigheden opgestaan, weet ik hoe ik zelfstandig kan werken en heb ik een enorme persoonlijke groei doorgemaakt."

Gebruik een vaardigheden cv

Als je een sabbatical hebt genomen waarbij je niet heel veel kennis en ervaring hebt opgedaan, dan kan het zijn dat dit zorgt voor een gat in je cv die moeilijk te verklaren is. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om in plaats van een omgekeerd chronologisch cv, een vaardigheden cv te maken.

Bij een vaardigheden cv verleg je de focus van je werkverleden naar de vaardigheden en competenties die nodig zijn voor een bepaalde functie. Ook worden er doorgaans geen datums vermeld, waardoor het gat in je cv niet snel zal opvallen.

Praten over je sabbatical tijdens het sollicitatiegesprek

Als je een carrièreonderbreking hebt gehad, kun je er donder op zeggen dat dit ter sprake zal komen tijdens een eventueel sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je daarop voorbereid bent. Het werkt in je voordeel als je de link kunt leggen tussen je ervaring en kennis die je hebt opgedaan en de functie waarop je solliciteert. Wat heb je tijdens je professionele verlof gedaan dat nuttig kan zijn voor je nieuwe baan?

Het is ook niet erg om aan te geven dat je jouw professionele batterijen weer volledig hebt opgeladen en dat je weer klaar bent om aan de slag te gaan.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.