Werkervaring op je cv effectief vermelden: Boost je carrière
Werkervaring op je cv is veruit het belangrijkste onderdeel. Een cv zonder werkervaring is geen curriculum vitae, geen ‘levensbeschrijving’. Naast persoonsgegevens, opleiding en persoonlijk profiel laat je dus ook zien welke banen je hebt gehad. Maar wat vermeld je wel? En wat niet? Hoe presenteer je je werkervaring effectief en overtuigend? We laten het je allemaal zien in dit artikel.
Hoe uitgebreid moet je werkervaring?
Verplaats je eens in de wereld van de recruiter. Je hebt grofweg twee categorieën: recruiters in loondienst en recruiters als freelancer. De eerste categorie werkt bij de afdeling HRM van een bedrijf en krijgt dus elke maand z’n salaris gestort. De tweede categorie recruiters krijgt betaald per match. Die tweede categorie recruiters fietst bloedsnel door je cv, want ‘tijd is geld’. Dus zeker juist voor hen is het zaak dat je jouw cv kort, bondig en overzichtelijk houdt.
Gemiddeld kijkt een recruiter slechts zes seconden naar jouw cv. Het lijkt ons aannemelijk dat de recruiter in categorie 1 langer jouw cv studeert dan een recruiter uit categorie 2. Je zou hierop kunnen inspelen: bij 1 geef je meer toelichting en context, bij 2 hou je het ‘staccato’ en superkort.
Werkervaring voorspelt jouw functioneren
Eerst even dit: je kent wellicht het begrip assessment. Dat is een test – soms wel een dag lang, bij een gespecialiseerd bureau, inclusief gesprek met een psycholoog – waarin wordt beoordeeld hoe je in de praktijk functioneert. Hoe ga je om met tijdsdruk, met incomplete informatie, met tegengestelde belangen, met klanten die onredelijke eisen stellen – dat soort zaken.
Een assessment (die kun je overigens pas verwachten als je behoort tot de laatste twee of drie kandidaten waaruit wordt gekozen) is het meest betrouwbare instrument om te bepalen of jij geschikt bent voor die ene specifieke functie. En nu komt het: werkervaring staat daar direct achter, op plek 2. Werkervaring is dan ook het eerst waar de recruiter of een potentiële werkgever naar kijkt. De wekervaring op je cv moet perfect zijn om indruk te maken op recruiters en werkgevers. Spendeer hier dan ook de meeste tijd aan.
Wat wordt bedoeld met relevante werkervaring?
Relevantie is het sleutelwoord. Laat zien dat jouw ervaring 'the perfect match' is voor deze functie. Houd het bij werkervaring van maximaal 15 jaar geleden, oudere werkervaring doet er eigenlijk niet meer toe. Wees dus niet alleen relevant, maar ook actueel.
Relevantie wil ook zeggen dat je jouw cv steeds weer laat aansluiten op die ene vacature. Dus als je denkt dat je het wel redt met 1 cv die je steeds weer opstuurt naar welke recruiter dan ook, dan mis je het punt. 'One size fits none', zoals ook besproken in onze blog "cv maken".
Tot slot, zorg ook dat je werkervaring past bij de doelstellingen en visie van het bedrijf waar je solliciteert.
Waar plaats je jouw werkervaring op je cv?
Er geldt een ongeschreven regel bij het opstellen van een perfect cv, namelijk: "Plaats de belangrijkste informatie bovenaan je cv". Voor studenten en pas afgestudeerden betekent dat vaak dat ze een chronologisch cv maken waarbij ze na het persoonlijk profiel allereerst hun opleiding presenteren en pas daarna het onderdeel werkervaring.
Als je al wat relevante werkervaring hebt opgedaan of je bent al een paar jaartjes bezig met je carrière, maak dan een teruglopend cv. Hierbij zet je jouw werkervaring bovenaan je cv (net onder het persoonlijk profiel). Recruiters en werkgevers zullen op dat punt in je carrière het meest geïnteresseerd zijn in je meest recente ervaringen.
Wat is de beste volgorde voor je werkervaring?
Houdt in je cv de omgekeerd chronologische volgorde aan. Dit houdt in dat je bovenaan begint met je meest recente werkervaring en van daaruit terugwerkt naar je eerdere banen. Recruiters en werkgevers zullen altijd het meest geïnteresseerd zijn in je meest recente baan.
Werkervaring voorbeelden uit échte cv's
Weet je niet zeker hoe je werkervaring op je cv kan vermelden voor jouw specifieke functie? Neem een kijkje bij onze cv-voorbeelden. Uit de onderstaande voorbeelden kun je hopelijk al wat inspiratie opdoen:
Salesmedewerker werkervaring voorbeeld
- Een team van 15 salesmedewerkers geleid in het behalen van de gestelde salestargets.
- Nieuwe verkoopstrategieën ontwikkeld en geïmplementeerd, resulterend in een stijging van de omzet met 15%.
- Presenteren van verkoop-, omzet- en kostenrapportages aan directie- en managementteams.
- In overleg met het management en directie ambitieuze, maar haalbare verkoopdoelen stellen.
Leerkracht basisonderwijs voorbeeld werkervaring
- Lesgegeven aan een klas van gemiddeld 25 leerlingen.
- Analyseren van leerproblemen bij leerlingen en het ontwikkelen van individuele leerplannen om zo elk kind gelijke kansen te geven om te groeien.
- Bijgedragen aan het ontwikkelen van nieuwe lesplannen en materiaal waarbij de resultaten van de Cito-toets een 10% verbetering liet zien.
Marketeer werkervaring voorbeeld
- Bedenken, opzetten en uitvoeren van verschillende online marketingcampagnes en strategieën. Denk aan SEO, SEA en e-mailmarketing campagnes.
- Analyseren van data en het verbeteren van het conversiepercentage.
- Het aantal websitebezoekers verdubbeld door middel van een zoekwoordenonderzoek met bijbehorende contentstrategie.
- Gemiddeld het conversiepercentage van klanten met 25% verbeterd door het doen van A/B-tests, pagina-optimalisatie en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid.
Wees kort, bondig en concreet
Beknopt schrijven is een must. De recruiter wil in één oogopslag zien wat jij in huis hebt, vermijd dus lange lappen tekst: één A4'tje is top, twee A4'tjes is 'second best' en langer is een absolute no-go.
Maak je cv dus makkelijk scanbaar en maak de recruiter nieuwsgierig. Per baan vermeld je:
- Je functietitel
- De werkgever
- Begin- en einddatum in maand/jaar
- Een omschrijving van je taken en behaalde resultaten.
Uiteraard is je omschrijving het allerbelangrijkste. In de volgende paragraaf laten we precies zien wat je moet vermelden om indruk te maken op werkgevers.
Wat schrijf je in de omschrijving van je werkervaring?
Uiteraard noteer je bij je werkervaring je relevante banen. Maar wat schrijf je op bij de omschrijving? Enkel je takenpakket beschrijven maakt nou niet bepaald indruk. Zorg dat je werkervaringsgedeelte aan de volgende aandachtspunten voldoet:
- Benoem resultaten: Je taken zijn belangrijk, maar een recruiter is veel meer geïnteresseerd in hoe goed jij was in het uitvoeren van die taken. Wat zijn je resultaten? Wat heb je bereikt?
- Probeer cijfers en percentages te koppelen aan je resultaten: Als je eenmaal voor ogen hebt wat je hebt bereikt, is het extra krachtig om hier cijfers of percentages aan te koppelen. Heb je kosten bespaard, omzet of klanttevredenheid verhoogd of een andere prestatie gerealiseerd? Concrete resultaten zoals "Nieuw salesstrategie ontwikkeld en geïmplementeerd, resulterend in een 10% omzetstijging binnen 6 maanden" zijn de keiharde bewijzen dat jij een geschikte kandidaat bent. Later in dit artikel zullen we nog meer voorbeelden van werkervaring op het cv geven.
- Actieve werkwoorden: Gebruik actiewoorden om krachtige zinnen te formuleren.
- Toon vaardigheden: Leg accent op de vaardigheden, kennis en kwaliteiten die nodig zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dus: laat in je cv zien wat je kan en hoe jouw competenties aansluiten op de gevraagde vaardigheden.
Schrijf herkenbaar en passend
Spreek de taal van het bedrijf of de recruiter. Hiervoor zou je wat online research kunnen doen. Welke functiebenamingen gebruiken ze? Even als voorbeeld: vraagt het bedrijf een ‘sales engineer’, gebruik dan deze term in je cv – en niet ‘verkoper’. Je komt online vast ook andere informatie tegen. In de vacaturetekst staat wellicht niet ‘agile werken’, maar op hun website vind je dat ze wél zo werken. Haak daar op in.
Gebruik ook zoveel mogelijk woorden die in de vacature staan. Sommige recruiters maken gebruik van een recruitmentsysteem dat de eerste selectie maakt op basis van trefwoorden. Het systeem doet niets anders dan zoeken naar specifieke trefwoorden in cv's die het bedrijf belangrijk vindt. Maar ook als een dergelijk systeem niet wordt gebruikt is het belangrijk om de juiste keywords in je cv te zetten. Want een recruiter die werkt zonder een dergelijk systeem zal wel op de keywords letten.
Ben eerlijk over gaten in je cv
Wat te doen bij gaten in je cv? Nou, in elk geval er eerlijk over zijn – liegen is een no-go.
- ‘Ik heb een jaar door Azië gereisd’
- ‘Ik heb een jaar filosofie gestudeerd’
- ‘Ik heb me ingezet voor de vluchtelingen uit Oekraïne’
- ‘Ik was mantelzorger voor mijn zieke vader’
Dat zijn antwoorden die doorgaans eerder bewondering oproepen dan afkeuring. In z’n algemeenheid geldt (dat heeft onderzoek uitgewezen) dat recruiters niet zo snel zenuwachtig worden van grote gaten in een cv, zolang ze maar worden opgevolgd door relevante werkervaring. Gaten kleiner dan 9 maanden verkleinen zelfs helemaal niet de kans om aangenomen te worden. Gaten groter dan 9 maanden hebben alleen effect op jouw kansen als je in die periode beneden je niveau hebt gewerkt.
Bijbanen zijn ook banen
Heb je tijdens je studie bijbaantjes gehad? Cluster ze en zet de meest relevante bijbanen bovenaan. Stel je solliciteert op een baan als Econometrist, zet je dan jouw bijbaan bij Artis Zoo in je cv? Ja, want het is een mooi bedrijf, waar niet iedereen binnenkomt (zegt iets over jouw betrouwbaarheid en klantgerichtheid). En vermeld het zeker op je cv als je daar leiding hebt gegeven of vragen hebt beantwoord van lastige bezoekers. Dan laat je zien dat je heel wat in je mars hebt. Het zegt iets over je soft skills. Zoals communiceren, samenwerken, doelgericht werken en oplossingsgericht denken.
Hoe nevenactiviteiten een bijdrage kunnen leveren aan je cv
Ook functies in een studievereniging of bestuurswerk binnen een sportclub zeggen iets over jouw capaciteiten, skills en competenties. Veel recruiters kijken hiernaar, ze vinden dit soort ervaring en nevenactiviteiten echt belangrijk. Zeker als je starter bent staat zoiets goed op je cv.
Vermeld ook hier de periode, in maanden en jaren. En zet ze dus niet onder je hobby's, dan doe je jezelf toch echt tekort. Ook sterk: beschrijf een specifieke situatie waarin een of meer van jouw skills goed van pas kwamen.
STARR-proof
We zeiden het al: werkervaring zegt iets over jouw toekomstig functioneren. Veel recruiters werken daarom met de STARR-methode. Die letters staan voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie. Het is een competentiegerichte interviewtechniek. Zo komt de recruiter te weten hoe jij in je werk resultaten behaalde. En dankzij deze methodiek krijgt hij een goed beeld van jouw denken, handelen en reflectievermogen. Met dit soort beschrijvingen maak je een STARR-proof cv:
- SITUATIE: “Ik was verantwoordelijk voor het uitbrengen van offertes aan vaste klanten en prospects”.
- TAAK: “Ik had de taak om onze offertes nauw te laten aansluiten op de specifieke vraag van die ene specifieke klant – het moest dus 100% maatwerk zijn.”
- AANPAK: “Ik ging eerst in gesprek met de klant (is dit wat jullie willen, begrijp ik jullie goed?) en haalde ook kennis uit onze organisatie door onze inhoudelijke vakspecialisten te interviewen (hoe kunnen wij bieden wat deze klant vraagt?).
- RESULTAAT: “De conversie van onze offertes steeg met 10%, ruimschoots boven de doelstelling van 5%”.
- REFLECTIE: “Ik zie dat offertes op maat duidelijk meer kans geven op een deal, ik heb dit ook in het managementteam aangekaart, compleet met aanbevelingen en een uitgewerkt plan van aanpak”.
Zorg dat je positief en enthousiast overkomt
De tone-of-voice in je curriculum vitae zegt net zo veel als de content zelf. Anders gezegd: hoe je iets schrijft is net zo belangrijk als wat je schrijft. Stel je studeert Informatica aan de Universiteit Amsterdam, schrijf dan bijvoorbeeld:
"Met veel passie ben ik bezig om mijn Master Informatica te behalen en ik onderzoek een programmeertechniek waarmee je sneller betrouwbare software kunt schrijven."
Of stel je vermeldt dat je een Havodiploma hebt. Dat krijgt een positieve lading als daarbij staat:
"Ik zat in 2018 in de redactie van de schoolkrant en kreeg in 2019 een prijs voor het beste profielwerkstuk over duurzaamheid."
Bonus tip: Zorg voor een aantal LinkedIn aanbevelingen
Jij kunt van alles melden over je vorige banen, maar als een ander het over jou zegt of schrijf, komt het toch een stuk geloofwaardiger over. Recruiters willen maar al te graag weten hoe jij functioneerde in je vorige banen:
- Hoe ging je om met collega's?
- Hoe zorgvuldig werkte je?
- Bleef je overeind onder tijdsdruk?
- Hoe was je inzet?
- Kon je anderen enthousiasmeren?
Je kan écht indruk maken op potentiële werkgevers door LinkedIn aanbevelingen van eerdere werkgevers of leidinggevende, omdat het antwoord geeft op al deze vragen.
Wat te doen als je weinig (of geen) werkervaring hebt?
Als je geen of weinig werkervaring hebt, dan zijn er een paar dingen die je kan doen om toch een overtuigend cv op te stellen:
- Begin met je hoogst genoten opleiding: Begin na het persoonlijk profiel met je opleiding en ga hier wat dieper op in. Laat zien wat je allemaal geleerd en gedaan hebt, benoem projecten en eventueel resultaten.
- Licht stages toe in een apart kopje: Stages worden vaak ook gezien als relevante werkervaring. Zet deze niet bij je opleiding, want dan valt het niet zo op. Maak er in plaats daarvan een apart kopje van om er wat meer aandacht op te vestigen.
- Overweeg om vrijwilligerswerk te doen: Het doen van vrijwilligerswerk is een geweldige manier om relevante werkervaring op te doen. Deze kun je vervolgens ook weer laten zien op je cv. Zoek naar mogelijkheden die aansluiten op de gezochte functie en interesses.
- Vermeld nevenactiviteiten en bijbanen: We zeiden eerder al dat ook nevenactiviteiten een goede toevoeging kunnen zijn voor je cv. Voeg het toe als aparte sectie aan je cv. Ook onbetaalde stages of bijbanen kun je in je cv benoemen. Probeer zoveel mogelijk te benoemen om een werkgever te overtuigen van je kwalificaties.
Belangrijkste leerpunten over werkervaring op je cv
- Werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je cv.
- Vermeld per baan de functietitel, naam van het bedrijf, een begin- en einddatum en een omschrijving (met behaalde resultaten).
- Spits je werkervaring toe op de betreffende vacature.
- Houdt je werkervaring kort, bondig en overzichtelijk. Zet je meest recente werkervaring bovenaan.
- Vermeld alleen relevante werkervaring.
- Ga niet verder terug dan 15 jaar werkervaring.
Ga aan de slag met je eigen cv. Kijk bij een van onze cv-templates voor een vliegende start 😊.
Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.
Gratis CV makenCV voorbeelden