Cv als starter maken: 12 Tips voor Succes (+voorbeeld)

cv-als-starter-maken

Een baan als starter vinden klinkt alsof het gemakkelijk zou moeten zijn. Je hebt immers (vaak) net een studie achter de rug. Echter, als je de functiebeschrijvingen leest met de daarbij behorende lijst aan vaardigheden en werkervaring, zie je jouw kansen op een baan ineens wat somberder in. Je weet dat je het kan, dus hoe overtuig je een werkgever van jouw kwalificaties? Een perfect cv maken als starter is daarin de eerste stap. In deze blog geven we je 12 tips mee hoe je een indrukwekkend maakt.

Waar zoeken werkgevers naar in een starter cv?

Jaarlijks studeren er ongeveer 262.000 mensen af (middelbare school niet meegerekend). Velen hiervan zullen vrijwel direct een baan gaan zoeken. Vaak zoek je dan naar Junior functies waar 0 tot 3 jaar werkervaring is vereist. De eerste stap om een overtuigend cv als starter op te stellen, is begrijpen waar recruiters en potentiële werkgevers naar zoeken. Dit is hoe ze kandidaten beoordelen:

  1. Relevantie van je kwalificaties t.o.v. de functie: Als je Bedrijfseconomie hebt gestudeerd en je solliciteert op een baan in de Marketing, zullen recruiters daar waarschijnlijk weinig van begrijpen. Je loopt dan kans direct op de afwijsstapel gegooid te worden. Echter, als je tijdens je studie activiteiten (zoals een stage) hebt gedaan waarin je uitblonk in marketing- en communicatieactiviteiten, dan maakt dat je drijfveren duidelijk.
  2. Je persoonlijkheid: Naast jouw kwalificaties, willen recruiters ook maar al te graag weten wat voor vlees ze in de kuip halen. Sommige bedrijven kijken eerst hoe goed jij in het team past voordat ze überhaupt je cv doornemen (bron). Je moet dus ook wat meer van jezelf en je persoonlijkheid laten zien. Je hobby’s en persoonlijk profiel zijn daarvoor de beste onderdelen.
  3. De overdraagbare vaardigheden: Wanneer je solliciteert als starter, dan is het bekend dat je minder (ontwikkelde) vaardigheden zal hebben. Dat is onvermijdelijk en potentiële werkgevers weten dat ook. Echter, ze zijn wel opzoek naar overdraagbare vaardigheden die je hebt gebruikt en ontwikkeld tijdens je eerdere ervaringen, zoals stages, studie, nevenactiviteiten, etc. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld communicatie, organisatie of oplossingsgerichtheid. Als je terugkijkt op je ervaringen, bedenk dan wat je allemaal geleerd hebt en hoe dit van pas zou kunnen komen op de werkvloer.

12 tips voor het schrijven van een cv als starter

Een cv maken is niet gemakkelijk. Hieronder delen we 12 tips die je zullen helpen bij het opstellen van je starter cv. Er zullen wellicht tips tussen zitten die volledig vanzelfsprekend zullen zijn, maar wellicht ook tips die je cv echt aanzienlijk kunnen verbeteren.

1. Kies de juiste cv-indeling

Wanneer je jouw cv maakt, zijn recruiters en werkgevers waarschijnlijk het meest geïnteresseerd in je meest recente werkervaringen. Echter, de kans zit er dik in dat je die nog helemaal niet hebt. Daarom raden we voor starters het chronologisch cv aan. Bij dit type cv, vermeld je direct onder je persoonlijk profiel eerst je opleidingen en daarna pas je werkervaring over andere onderdelen. Je opleidingen zijn namelijk jouw grootste en belangrijkste prestatie op dat moment. Deze wil je het meest uitlichten.

2. Schrijf een sterk en uniek persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel zal een van de belangrijkste onderdelen zijn als je een starter bent op de arbeidsmarkt. Je profielschets zal in een paar zinnen omschrijven wie je bent als kandidaat én persoon. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om enkele persoonlijke eigenschappen op te nemen en een belangrijke prestatie te benoemen. Echter, gebruik deze ruimte ook zeker om wat dieper in te gaan op wie jij bent.

Voorbeeld persoonlijk profiel op het cv als starter

Enthousiaste, zelfstandige en creatieve recent afgestudeerde in ‘Communicatie en Multimedia Design’. Vanwege mijn eindeloze interesse in grafische vormgeving heb ik alle online communicatie-uitingen en social media strategieën vormgegeven en ontwikkeld voor onze studentenvereniging. En met succes! Het aantal volgers steeg in dat jaar ongeveer met 30%. Met de kennis die heb ik opgedaan wil ik me graag inzetten om meer strategieën te ontwikkelen die bedrijven helpen hun online bereik te verbeteren.

3. Vermeld bij je contactgegevens ook je LinkedIn profiel

Uiteraard staan de gegevens zoals je naam, telefoonnummer, e-mail en adresgegevens voorop. Maar alle mogelijkheden om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten moet je aanpakken. Vermeld dus ook LinkedIn op je cv. Zorg er wel voor dat je wat aandacht besteed aan je profiel en dat deze er professioneel uitziet.

4. Maak van je opleidingen de ster van de show

Als je al een aantal jaar werkervaring hebt, zal je waarschijnlijk enkel de naam van je opleiding en onderwijsinstelling benoemen. Voor een cv op instapniveau zal je daar helaas niet mee wegkomen. Zeker niet als je jouw opleidingen boven je werkervaring zet.

Vermeld in ieder geval de volgende gegevens: naam van je opleiding en onderwijsinstelling, een begin- en einddatum en een omschrijving. Geef daarnaast aan wat je geleerd hebt, wat je studierichting, vakkenpakket en specialisaties waren. Wat heb je bereikt en geleerd wat relevant is voor de functie waarop je nu solliciteert? Benoem die zaken! Deel belangrijke (en relevante) lessen die je geleerd hebt en beschrijf hoe je verwacht jouw vaardigheden in te kunnen zetten in de gezochte functie.

5. Laat zien dat je wél de juiste (en relevante) werkervaring bezit

Als je een cv als starter maakt, zijn er meer manieren om aan te tonen dat je over relevante werkervaring beschikt. Hier zijn enkele onderdelen die je daarvoor kan gebruiken:

  1. Stages: Bijna elke student heeft weleens stage Vaak ook nog eens in een soortgelijke functie als waar ze nu op solliciteren. Benoem deze stage in een aparte sectie in je cv. Benoem wat je taken waren en wat je allemaal hebt geleerd.
  2. Parttime banen: Ook sommige bijbanen kunnen relevante aspecten bevatten die het vermelden waard zijn. Als je in een winkel werkt heb je bijvoorbeeld veel klantcontact. Dat is een goede overdraagbare vaardigheid.
  3. Nevenactiviteiten & vrijwilligerswerk: Extracurriculaire activiteiten tonen je interesse en persoonlijkheid, maar kunnen ook weer een aantal belangrijke vaardigheden laten zien.
  4. Cursussen & certificaten: Het kan zijn dat je die als onderdeel van je studie hebt gehaald of in je vrije tijd. Als ze relevant zijn, benoem ze dan zeker.

6. Pas je cv aan voor elke vacature

Deze tip wordt waarschijnlijk nog het meest over het hoofd gezien. Elke werkgever vindt weer andere zaken belangrijk (ook al gaat het allemaal om dezelfde functie). Het zal allemaal afhangen van wat er in de vacature staat en waar de werkgever precies naar opzoek is. Dat betekent dat als je de meeste kans op een baan wil maken, dat je jouw cv voor elke vacature zal moeten aanpassen. Recruiters willen naar je cv kijken en snel willen zien waarom jij de juiste persoon bent voor deze baan.

7. Formuleer krachtige zinnen met actieve werkwoorden

Dit doe je door gebruik te maken van actieve werkwoorden zoals “analyseren, ontwikkelen, coördineren”. Bijvoorbeeld: “Nieuwe social media strategie ontwikkeld waarmee het aantal volgers is verdubbeld binnen één jaar.”. Veel starters zijn geneigd om elke zin te beginnen “Verantwoordelijk voor XYZ”. Daarmee beschrijf je jouw taken, terwijl werkgevers willen weten hoe goed jij was in het uitvoeren van die taken.

8. Pronk met je vaardigheden

Elke cv heeft zo’n beetje een aparte rubriek waar expliciet een aantal vaardigheden worden benoemd. Zorg dat jouw cv dit onderdeel ook heeft, maar dat de vaardigheden overeenkomen met de vereisten uit de vacature. Zo kan een toekomstige werkgever in één oogopslag zien dat jij over de juiste vaardigheden voor de functie beschikt.

9. Voeg relevante zoekwoorden toe

Het is steeds belangrijker om je cv te optimaliseren voor ATS-systemen. Dit zijn softwaretoepassingen die jouw cv automatisch inscannen en een relevantiescore koppelen aan je cv. Dit doen ze door te kijken hoe goed jouw cv overeenkomt met de vacature. Scoor je niet goed? Dan val je gelijk af.

10. Zorg dat je cv er netjes en verzorgd uitziet

Gebruik een makkelijk leesbaar lettertype, voldoende witregels en marges, en duidelijke kopteksten. Als je solliciteert op een creatieve functie dan mag je best een beetje creatief zijn in je cv-design, maar ga niet overboord. Over het algemeen scoort een zakelijk cv altijd goed.

11. Laat je cv nalezen door iemand anders

Op een gegeven moment zal je de (grammatica en spelling) fouten in je eigen cv niet meer zien. Stuur je cv dus niet gelijk op als je hem hebt gemaakt. Lees na 2 uur je cv nog een keer door. Laat eventueel je cv door iemand anders proeflezen en controleren op grammatica- en typefouten.

12. Stuur je cv als pdf-bestand

Een pdf-bestand kan op elke computer geopend worden zonder dat je het risico loopt dat de opmaak volledig verspringt. Als in de vacature om een ander bestandsformaat wordt gevraagd, volg deze instructie dan op.

Voorbeeld cv als starter

Hieronder hebben we een voorbeeld cv van een starter opgenomen. Deze kun je gebruiken voor het opstellen van je eigen curriculum vitae. Als je een stapje voor wil op de concurrenten, gebruik dan een cv-template die is ontwikkeld door carrière-experts.

Maak een Perfect CV in 3 stappen.

Blaas de concurrentie omver met een perfect CV. Ontdek tips van échte carrière-experts en verhoog jouw kans op een baan.

Gratis CV makenCV voorbeelden
Hoi :-). Ik zal mijzelf even voorstellen; mijn naam is Lisanne Kropman. Ik heb ruime ervaring in Human Resource Management en Recruitment. Ik heb voor verschillende bedrijven mogen werken op de afdeling HR & Personeelszaken. Ik heb in mijn loopbaan dan ook ruime ervaring kunnen opdoen cv's, solliciteren en alles wat daarbij komt kijken. Na een hele poos gewerkt te hebben, leek het me wel leuk om de kennis en ervaring die ik had opgedaan op het gebied van solliciteren en het maken van opvallende CV's met een publiek te delen. Vandaar dat ik toen ben begonnen met Cvtips.nl.